Trodimenzionalni dodir

Dolaskom uređaja iPhone 6S i iPhone 6S Plus na tržište Apple je predstavio sljedeću fazu tehnologije koja je dosad bila dostupna na Apple Watch igračkicama. Na Appleovim satovima to je bio Force Touch a na novim telefonima otišlo se koji korak dalje u razvoju i shodno tome nova se tehnologija prozvala 3D Touch. Internetom već kruže članci o korištenju 3D Toucha s asistivnim tehnologijama a i vaš omiljeni autor će kroz koji dan postati ponosni vlasnik 6S Plus modela i moći će potvrditi ono što je zasad napisano a možda i proširiti priču. Jedan od tih članaka objavljen je na Cool Blind Tech sajtu a autor mu je Tamas Geczy.

Stupnjevi su važni

Za vrijeme obrazovanja obično morate proći nekoliko različitih stupnjeva školovanja i na svakom od njih diplomirati. Jedan od tih stupnjeva je matura. Iako neke obrazovne ustanove često nude završne ceremonije i svečanosti one služe samo kako bi vas ohrabrile da idete dalje. Sljedeći stupnjevi su različite visokoškolske diplome ali stanimo malo! Tko uopće želi pričati o obrazovanju? Kome ono uopće nedostaje? Mi stariji smo odgulili svoje a vi mlađi samo nastavite učiti. Za neke od nas u životnoj školi ima i nekih drugih vrsta stupnjeva koje moramo diplomirati naročito ako ste, kojim slučajem, sretni vlasnik novog Appleovog iPhonea 6S ili 6S Plus .

Ulaz u 3D Touch: dubinska analiza

Apple je za 3D Touch napravio više nego dobru promociju. Otišli su toliko daleko da novi iPhone reklamiraju motom “Jedino što se promijenilo je sve”. Koliko god ovo zvučalo drastično možda i nije baš istinito. Novu mogućnost 3D Toucha bez problema možete isključiti ako posjetite postavke pristupačnosti te između opcija za tipkovnicu i prilagodbu dodira pronađete opcije za isključivanje 3D Toucha. Vaš će novi iPhone u trenutku postati onaj stari na koji ste već navikli. Na istom mjestu u Postavkama imate priliku, ako ipak ovoj tehnologiji želite dati šansu, mogućnost vježbanja novih gesti. Nakon što odlučite hoćete li klizač za osjetljivost prebaciti na lagano ili čvrsto na tipki za provjeru možete isprobati što sve možete napraviti različitim intenzitetima dodira. Ako napravite peak iskočit će cvjetić a ako izvedete pop iskočit će dijaloški okvir sa čestitkom. Što sve znače peakovi i popovi saznajte u nastavku teksta.

Nastavljate s ovom funkcijom: što se mijenja?

Kroz članak će se često spominjati analogija sa stupnjevima iako ne onim obrazovnim. 3D Touch je evoluirani Force Touch koji je predstavljen na Apple Watch uređaju te kasnije unaprijeđen na MacBook trackpadu. Iako se, kako to obično ljudi rade, nazivi tehnologija miješaju pa se čak i Appleu omaklo da na Keynote konferenciji umjesto 3D Touch kažu Force Touch. Ako se i zabunite pri imenovanju nećete previše pogriješiti no ipak bi trebalo pripaziti na razliku jer ove tehnologije imaju značajne razlike u mogućnostima stupnjevanja čvrstoće dodira.

3D Touch pruža tri stupnja pritiska. Ako doklizite ili dolistate do neke stavke uz Voice Over ili vizualno dodirnete stavku na zaslonu aktivirat ćete stavku kad podignete prst sa zaslona ali ako zadržite prst na zaslonu i lagano pojačate pritisak počet ćete napredovati po različitim stupnjevima 3D Touch razina.

Force Touch na Apple Watchu daje samo jedan stupanj pritiska što omogućuje element kontekstnog izbornika dok 3D Touch ide dalje i pruža dodatne peak i pop stupnjeve. Koliko je poznato, zasad su aktivna samo dva stupnja no i to će se vjerojatno promijeniti kroz buduće modele IOS uređaja i inačice sustava.

Voice Over (ako imate uključene zvukove) oglašava se serijom zvukova različitih visina kako biste jasno znali koliko ste čvrsto pritisnuli prst na zaslon a također imate i taktilnu povratnu informaciju (taptic feedback).

Zavirivanje u aplikacije

Peaking, što bi se moglo najjednostavnije prevesti kao zavirivanje je prvi stupanj 3D Toucha. Ako dok koristite Voice Over želite aktivirati neku stavku uobičajeno je da napravite dvodir. S 3D Touch tehnologijom do nekih opcija možete doći i bez toga. Najvažnije je da istestirate imate li lakši ili čvršći dodir te da uvježbate prstiće za različite jačine pritiska. No vratimo se zavirivanju. Ako na početnom zaslonu želite napraviti peak neće se ništa dogoditi jer na početnom zaslonu nemate u što zaviriti a što već Voice Over nije izgovorio. Ako imate dobro postavljene obavijesti bez ikakvih dodatnih funkcija možete saznati imate li propuštenih poziva, nepročitanih poruka i slično.

Ali, unutar aplikacija funkcija zavirivanja dobija sasvim drugi smisao i svašta se može saznati zavirivanjem stoga idemo malo prošvrljati kroz nativne aplikacije koje zasad imaju implementiranu 3D Touch podršku.

Mail

Ovo je prvo mjesto na kojem možete isprobati funkcionalnost 3D Touch tehnologije. Doklizite na neku poruku i blago pojačajte pritisak. Ako imate uključene Voice Over zvukove čut ćete prvi ton u nizu koji signalizira peak te dobiti i taktilnu indikaciju. Također će se promijeniti i sadržaj zaslona jer će vam se prikazati sadržaj odabrane poruke elektroničke pošte.

Ako podignete prst ili jednom odlistate dolje nakon što ste pregledali poruku njen će sadržaj nestati sa zaslona. Ako za vrijeme pretpregleda odlistate jednom prema gore pojavit će se tzv. postupci pretpregleda do kojih možete doklizati na uobičajene načine. U donjem desnom kutu zaslona pronaći ćete i stavku pretpregled na kojoj pomoću rotora možete pristupiti različitim mogućnostima. Kad ste gotovi ili želite odustati samo protrljajte zaslon s dva prsta i vratit ćete se u normalni prikaz poruka.

Dakle da sažeto ponovimo. Ako napravite peak i ne dižući prst sa zaslona klizite po sadržaju prvo dizanje prsta uklonit će sadržaj. Ako odmah nakon peaka podignete prst sadržaj na zaslonu će ostati i moći ćete na njemu izvršavati određene radnje. Ovaj princip rada vrijedi za sve aplikacije u kojima možete zavirivati.

Bilješke

U ovoj aplikaciji zavirivanjem možete na brzinu pogledati sadržaj neke bilješke ukoliko više bilješki ima isti naziv ili ako se ne sjećate što ste točno zapisali u neku bilješku. U Bilješkama postupci pretpregleda između ostalog uključuju i dijeljenje.

Kalendar

Iako za ovo postoje i drugi načini, ako zavirite u bilo koji datum na kalendaru dobit ćete pregled svih sastanaka i obaveza za taj dan.

Glazba

Zavirivanjem u popis za reprodukciju možete saznati koje su sve pjesme tamo a među postupcima imate mogućnost uključivanja nasumične reprodukcije.

Skakanje ili pop

Pop što bismo preveli kao skakanje ili iskakivanje je znatno jednostavniji za korištenje od zavirivanja a služi za prizivanje raznih brzih postupaka za određenu stavku ili aplikaciju. Ako primjerice napravite pop za aplikaciju Telefon na početnom zaslonu dobit ćete mogućnost dodavanja novog kontakta. Ako to napravite na aplikaciji za poruke prikazat će se popis zadnjih konverzacija te mogućnost sastavljanja nove poruke što omogućuje brži pristup razgovorima, brži odgovor na neku poruku ili pisanje nove poruke. Za izlaz iz ovog načina rada samo protrljajte zaslon s dva prsta.

Za navedene aplikacije koje imaju mogućnost zavirivanja pop će prizvati aplikaciju u puni fokus što je slično aktiviranju same aplikacije ali postoje i aplikacije koje dozvoljavaju individualne peakove i popove. Spremni za zbunjivanje?

Zavirivanje i skakanje po tipkovnici

Dok pišete tekst peek i pop daju vam različite mogućnosti. Peek će vam omogućiti brzo pomicanje točke umetanja dok popom možete označavati napisani tekst. Uspješnost ovih mogućnosti ovisi znatno o tome kakav osjećaj imate za pritisak i vjerujem da će za ovo trebati dosta privikavanja. Sva sreća da je u IOS 9.x uveden i alternativni način označavanja teksta kroz funkcije rotora.

Zaključci

Napisao sam ovaj članak kako bih vam olakšao upoznavanje s novom tehnologijom no što dublje ulazim u mogućnosti koje nam je Apple pružio novim modelom svog telefona i meni se samom čine sve kompleksnijima. 3D Touch nije ni jednostavna niti pojednostavljena tehnologija i znatno se razlikuje od uobičajene premise da je sve što Apple izbaci na tržište jednostavno. Tri razine jačine pritiska na stotinama tisuća različitih aplikacija je sve samo ne jednostavno i trebat će određeno vrijeme da se korisnici na ovo naviknu. Onima koji su navikli na prijašnje modele bez ovih funkcija i dalje ostaje izbor da jednostavno isključe 3D Touch u Postavkama i da telefon koriste kako su već navikli dok nova generacija korisnika ovu tehnologiju može upoznavati paralelno sa samim iPhoneom.

Je li 3D Touch revolucionaran? Ukratko, nije. Videći su korisnici imali mogućnost brzih postupaka i ranije a slijepi su imali čak i prednost u odnosu na videće zbog korištenja rotora kojim se može puno toga napraviti ako se dobro znate njime služiti.

3D Touch na određene načine izjednačuje način na koji slijepi korisnici koriste iPhone i stanjuje crtu između korištenja IOS-a kao slijepi i kao videći korisnik. Slijepi će se korisnici morati malo više slobodno kretati po zaslonu umjesto uobičajenog listanja lijevo ili desno kako bi mogli pristupiti određenim funkcijama što će u konačnici unaprijediti njihovu brzinu i efikasnost u radu s uređajem tako da 3D Touch ima višestruku korist za našu zajednicu. S novim modelima uređaja i novim inačicama sustava još će se unaprijeđivati i što god mislili o tome, 3D Touch je ovdje i po svemu sudeći, ovdje će i ostati.

Članak je izvorno objavljen na stranici CoolBlindTech 25. rujna 2015. S obzirom na nedostupnost uređaja na kojem sam ovo mogao testirati moguće je da prevedeni engleski izrazi neće odgovarati onome što zateknete na telefonu. Za one koji žele znati više preporučujem još jedan članak o 3D Touch tehnologiji sa Applevis foruma koji možete pronaći ovdje kao i sljedeći podcast. Kako rekoh i na početku, pitanje je dana kad ću se dočepati novog telefona tako da ću imati to zadovoljstvo da napisano i osobno istestiram.

Kraj