Barbari – Monfiorenzo Underground, Dallas Records 2013

Sa cijelih devetnaest je nastupila na Dori, s kojom godinom više počela je pjevati kao drugi vokal Gustafa i tamo se zadržala gotovo šest godina. Kako u Gustafima nije mogla dobiti dovoljno prostora za vlastiti kreativni izričaj izlazi iz benda, oko sebe okuplja nešto bivših i nešto sadašnjih članova Gustafa, počinje sa stvaranjem materijala, izlazi na društvene mreže te nakon guste koncertne aktivnosti prošle godine izbacuje i album za Dallas Records. Ona se zove Barbara Munjas, bend se, pogodite prema kome zove Barbari a ime albuma je Monfiorenzo Underground i toplo ga preporučujem za slušanje.

BARBARI – "Mjesečina" (official video by IRA TOMIC)

Barbara Munjas rođena je 1988. godine u Rijeci, bavila se svim i svačim uključujući i manekenstvo. Na Dori 2007. uskočila je umjesto Claudie Beni otpjevavši pjesmu pod nazivom “Ti si tu”, prilično klišeizirani pop rock pjesmuljak sličan onome u što su otklizale Vanna i Ivana Banfić na zadnjim poznatim albumima pod producentskom palicom Ante Pecotića. S ovim nije doživjela nikakav pretjerani uspjeh te nakon kraće pauze na Edijev poziv priključuje se Gustafima kao drugi glavni ili prvi i jedini ženski vokal, ovisno kako na to gledate. S Gustafima provodi sljedećih šest godina, snima nekoliko albuma te stječe iskustvo u nastupanju na koncertima u svakakvim uvjetima. Uz Edijevu pomoć počinje svirati gitaru te se pomalo bavi autorskim radom. Kako se zna tko je u Gustafima šef Barbara ne nalazi sebi dovoljno prostora kako bi dalje širila svoj kreativni rad i početkom prošle godine napušta Gustafe no sa svima ostaje u dobrim odnosima te nekoliko članova i povremenih suradnika zajedno s njom osnivaju bend Barbari.

BARBARI – "Moje vrijeme" (Official video by: Marko Sovulj, Nenad Bravar, Luka Križanac)

Bend čine njih petoro na tri gitare, basu, bubnju i povremenim puhačima. Barbari su Barbara Munjas na mikrofonu i gitari, Dino Kalčić također na gitari, Ivan Benažić-Benza, nećete vjerovati na gitari, Alen Bernobić na basu, klavijaturama te trubi i Teo Pokrajac na Bubnjevima. Svatko od njih ima drugačije glazbeno zaleđe i omiljene bendove što donosi osvježenje na učmale zvukove bendova poput Adastre ili kino kluba. Teško je njihov zvuk staviti u neku ladicu naročito danas kad postoje crossoveri ama baš svega od punk folka do folk punka no bez obzira kako nazvali ono što rade Barbari složit ćemo se da je, ako ne za čistu peticu onda barem za solidan 4,75.

Barbarin vokal je jedinstven i po boji i po stilu, tu se kako i sama kaže čuju utjecaji od PJ Harvey do pokojne Amy Winehouse, a aranžersko-producentski zahvati na trima gitarama su odrađeni nadasve inteligentno tako da svaki instrument dolazi do izražaja i ima svoju svrhu u ukupnoj priči a bez ikakvog unisonog prenavljanja. Bubanj i bas rade ono što bubanj i bas trebaju raditi a taman kad pomislite da ste čuli sve s leđa vas iznenade puhači dozirani točno onoliko koliko treba da ne budu dosadni ili glavno obilježje stilskog pravca.

BARBARI – PATOLOŠKI LAŽLJIVAC (Official video by IRA TOMIC)

Album Monfiorenzo Underground rezultat je filtriranja cijelog brda materijala i svodi se na trinaest pomno odabranih pjesama na hrvatskom. Izašao je prošle godine za Dallas Records i koliko mogu popratiti po raznim portalima prihvaćen je i od kritike i od publike što se vidi iz prilično velike koncertne aktivnosti benda. Četiri video spota za pjesme “Mjesečina”, “patološki lažljivac”, “Realnost” i “Moje vrijeme” imaju preko 45 000 klikova na YouTube što ipak nešto govori. Ono što Barbari rade možete čuti na SoundCloudu i pritom ne mislim samo na ono što je na albumu nego veliki broj neobjavljenih radnih verzija pjesama. Tu je i njihov Facebook profil na kojem možete pratiti sve aktivnosti benda.

BARBARI – "Realnost" – Official video by Toni Juricic

Od nagle pojave i još naglijeg prestanka rada Anđe Marić i Flarea rekao bih da je ovo prvi iskreni nasljednik onog što je Flare pokušao napraviti. istina, ima kod nas bendova s frontgerlama kao što su Markiz, J’Animals ili Judette, ima i all-girl bendova poput Punčki no moje je skromno mišljenje da su Barbari jedini u tu priču zagrizli s dovoljno duha, ideja i svježe energije čiji bi zbroj mogao ostaviti malo veći trag na današnjoj sceni, ako se situacija kod nas uopće može nazvati scenom.

Da vas više ne davim, preslušajte YouTube klipove, potražite album u obližnjem CD shopu ili na P2P servisima i uživajte.

Kraj