Tko pismen čita u mraku?

Sljedeći sam tekst dobio elektronskom poštom a kako se radi o jednoj hvalevrijednoj akciji održavanja brajice u životu odlučio sam ga uz neke minimalne izmjene prenijeti na portal. Sve je sasvim jasno i dodatni komentari nisu potrebni. Svakako se vidimo tamo

Udruga HUPRT i njeni slijepi korisnici obilježavaju Međunarodni dan pismenosti jednosatnim programom čitanja u mraku u kojem će i neke poznate osobe čitati brajicu. Mrak za čitanje brajice priređen je u Knjižnici Tina Ujevića (Ulica grada Vukovara 14). Vrijeme zamračivanja je utorak 9. rujna 2014. godine u 18 sati.

Više brojčanih činjenica o pismenosti u sljedećem tekstu letka udruge HUPRT.

Tko pismen čita u mraku?

Čitanje bez potrebe za osvjetljenjem svakodnevica je slijepih osoba koje čitaju brajicu, reljefno pismo koje se čita prstima. Iako slijepi, i oni čitaju, obrazuju se, i među njima ima onih koji su završili fakultete i rade u struci. Tko pismen čita u mraku? provokativan je i poticajan naziv nove aktivnosti udruge HUPRT kojom po prvi put obilježavamo Međunarodni dan pismenosti. Cilj aktivnosti je naglasiti raspon mogućnosti za slijepe osobe, posebno u svrhu cjeloživotnog obrazovanja. Svojim sudjelovanjem aktivnost podržavaju i poznate osobe čitajući poeziju tiskanu Brailleovim pismom u zamračenom prostoru Knjižnice Tina Ujevića, Ulica grada Vukovara 14.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna od 1966. godine, a brojke govore da je u svijetu 775 milijuna nepismenih ljudi što čini 16,1 % stanovništva starijeg od 15 godina. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku dobivenim zadnjim popisom stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj su 32.302 nepismene osobe što čini 0.8 % stanovništva.

Pokušaji stvaranja taktilnog pisma za opismenjavanje slijepih osoba, kojih je danas u Hrvatskoj više od 6.000, počelo je još u 17. stoljeću, a brajicu kakvu danas imamo osmislio je Louis Braille u 19. stoljeću. Danas je dostupna i brajična kompjuterska oprema koja, uz govorne čitače, za slijepu osobu znači pismenost i samostalnost u svakom smislu tih riječi.

Ako je potrebno, na tramvajskoj stanici “Trešnjevački trg” u 17:20 dočekat će vas asistent/pratitelj što nam trebate najaviti dan ranije.

Ukoliko je u našem mraku za čitanje nešto nečitko, dodatne informacije možete dobiti na adresi elektronske pošte info@huprt.hr, na broj voditeljice ove aktivnosti Gordane Glibo 098 9048 120 ili na broj telefona udruge HUPRT 01 4839 534.

Kraj