Ckrono.qoo

Nije me bilo petnaestak dana, ne znam jeste li primijetili. Vjerojatno niste ali nema veze, opet sam tu i sad ste najebali. Razlog što me nije bilo je što sam se nakon deset godina uživanja u prividu studentskog života napokon preselio u stan sa svojom uvijek ljepšom i uglavnom boljom polovicom pa je potrajalo nešto vremena dok nismo iskemijali povezivost na Internet naš svagdanji.

I kako to biva kad se čovjek preseli s jednog mjesta na drugo počne se baviti sređivanjem svega i svačega, unutarnjom dekoracijom i izmišljanjem svakojakih manje ili više korisnih sitnica u svrhu činjenja svog osobnog životnog interijera podnošljivijim, ako ne i ugodnijim. Sve smo lijepo sredili i stan sve manje liči na stan a sve više podsjeća na dom no neke sitnice još nedostaju. Jedna je LCD TV od 80 cm pa ako netko ima želju i volju donirati nam jedan više je nego dobrodošao a druga je neki lijepi zidni sat s kukavicom, onako kako to ima u starijim kućanstvima. Problem s TV-om je još neriješen ali nam je ovaj drugi problem uspio riješiti, pogađate, Apple.

Aplikacija Ckrono.qoo je digitalna zamjena za takav sat. Naravno, iPhone ili neki drugi IOS uređaj ne treba objesiti na zid, ne bi imalo baš smisla osim ako nemate 3GS i radi upravo ono što rade starinski satovi s kukavicom ili, neki se valjda sjećaju, oni plastični ručni digitalci koji su bili popularni osamdesetih godina prošlog stoljeća. Odaberete vrstu alarma, podesite željeni interval za obavijesti i pospremite aplikaciju u pozadinu i to je to.

Možete birati želite li zvučnu ili govornu obavijest (za ovu drugu imate izbor između njemačkog i engleskog i to živim a ne sintetiziranim glasom) te izbor intervala. Ponuđeni su alarmi na puni sat, petnaest minuta, pola sata i četrdeset pet minuta. Možete odabrati jedan ili više njih, naravno ovisno o tome kakve želje i potrebe imate.

Ako se ipak odlučite za zvučnu temu imate izbor između klasične kukavice i tri elektronske zvučne teme. Ono što je najljepše jest da možete odabrati u kojem će vam doba dana ovaj alarm biti aktivan a u kojem ne. Primjera radi, u postavkama možete odrediti da vam se alarmi oglašavaju tek od devet ujutro i da se ne oglašavaju poslije deset navečer. Također imate i mogućnost da bilo kad u aplikaciji ručno uključite DND način rada da vas alarmi ne ometaju u nekim ključnim životnim trenucima poput razgovora za posao ili prošnju životnog partnera.

Ovo sve što sam nabrojao je zasad besplatno. Aplikacija vam nudi da za $1.99 koje možete nadoplatiti u samoj aplikaciji kupite još nekoliko zvučnih tema među kojima je i zvuk londonskog Big Bena te mogućnost da odredite različite intervale alarma za određene dane u tjednu. Nisam se još odlučio na kupnju ali prilično razmišljam o tome jer mi se aplikacija čini korisnom i upotrebljivom za razbijanje monotonije i dosade a kako spomenuh i na početku priče, čini domaću atmosferu i ambijent znatno ugodnijim.

I to je otprilike to. U besplatnoj varijanti je sasvim upotrebljiv, u plaćenoj malkice šarolikiji i upotrebljiviji ali ništa bez čega se ne bi moglo preživjeti. Testirano je na iPhone 4S, 5, 5S i 5C na IOS 8.02 te je sasvim upotrebljivo i pristupačno s Voice Overom što i piše u opisu aplikacije na App Store. Dobro vam došao natrag!

Poveznica na App Store
Službena stranica aplikacije
Kraj