From Danmark with Love

Evo nešto o čemu želim pisati već neko vrijeme no nikako da se usuglasim sa svim drugim obavezama. Odgađao i odgađao ali nakon što sam prije nekoliko večeri konačno isprobao i na vlastitoj koži bilo bi stvarno krajnje nekorektno od mene da iskustvo ne podijelim s vama.

Uvodna slika aplikacije Be My Eyes

Prije nekoliko mjeseci, ne baš toliko davno na AppStore se pojavila besplatna aplikacija Be My Eyes ili što bi u prijevodu značilo Budi moje oči. Aplikacija u principu predstavlja jednu kompletnu asistivnu uslugu za slijepe i mogla bi kroz neko vrijeme postati i jedan vid društvene mreže no to su samo moja nagađanja. Ono što je točno, potvrđeno i osobno isprobano jest da je ova virtualna usluga must have za svaku slijepu osobu koja koristi pametni telefon.

Rekao sam pametni telefon a ne iPhone iz prostog razloga što je trenutno u razvoju i aplikacija za Android platformu a ukoliko želite biti obaviješteni kad se to dogodi i postane službeno možete se prijaviti ovdje.

A sad da pređem na stvar. Be My Eyes je, kad se sve zbroji i oduzme u načelu video chat. Nema tu ništa revolucionarno s tehničke strane. Osoba A zove, osoba B se javlja, uspostavljaju audio-video komunikaciju i razgovaraju.

Ono što u ovoj usluzi jeste revolucionarno je ideja. Gospodin Hans Jorgen Wiberg iz Danske u suradnji sa tvrtkom Robocat (također iz Danske) je došao na zamisao kako jedan oblik video chata iskoristiti u asistivne svrhe. Stvar je zamišljena na način da nakon preuzimanja aplikacije korisnik bira svoju ulogu; je li onaj koji pomaže ili onaj kojem treba pomoć. Nakon odabira spaja se u mrežu korisnika te u bilo kojem trenutku može zatražiti pomoć neke druge osobe ili dežurati ako je odabrao ulogu asistenta dok ne dobije zahtjev za pomoć.

Za razliku od dosad viđenih aplikacija poput TapTapSee, CamFind, Talking Goggles ili nekad popularnog VizViz koje su se većinski temeljile na strojnom prepoznavanju uglavnom nepokretnih slika uz samo mali udio ljudskog faktora te čak i dijelom naplaćivale svoje usluge Be My Eyes je pojmu asistivno dao sasvim novu dimenziju. Aplikacija i usluga su potpuno besplatne i temelje se isključivo na dobroj volji svih sudionika. Svi pomagači koji instaliraju aplikaciju slažu se da će pomagati sasvim besplatno i “dežuraju” za pomoć kada hoće i koliko hoće, nitko ih ničim ne obavezuje.

S druge strane, slijepi korisnici mogu računati na pomoć u bilo kojem trenutku da im zatreba, asistencija se dobija u roku nekoliko minuta čim se oslobodi netko od prisutnih pomagača.

Stvar funkcionira na sljedeći način. Nakon instalacije aplikacija nudi registraciju što se može napraviti unutar internog sustava ili se jednostavno prijaviti s postojećim Facebook profilom. Sljedeći je korak izbor vaše uloge; Slijep/a sam ili Vidim. Još samo treba odrediti koji jezik ili jezike (ako ih je više) govorite te prihvaćanjem uvjeta korištenja završava uvodna problematika i spremni ste za prvo korištenje.

Glavni zaslon aplikacije Be My Eyes

Na zaslonu imate ogromnu tipku na kojoj povećim slovima piše Spoji se s prvim dostupnim pomagačem i nakon aktiviranja aplikacija pretražuje dostupne pomagače koji govore neki od jezika koje ste odabrali u uvodnim postavkama. Kad se pomagač javi kažete mu što trebate u rasponu od čitanja datuma roka trajanja na jogurtu do smjernica što se nalazi oko vas na ulici i preko stražnje kamere osoba s druge strane vidi ono što joj želite pokazati te vam to opisujee i daje vam dostupne informacije koje može vidjeti kroz vašu kameru.

Od pomagača također dobijate upute da pomičete kameru lijevo, desno ili kuda već treba da se slika jasnije vidi na njihovom zaslonu i u relativno kratkom vremenu koje naravno ovisi o tome što vam je točno potrebno možete riješiti svakojake probleme u kući i izvan nje.

Kako rekoh, isprobao sam ovo tek nedavno i tako reći isprve dobio dobar rezultat. Spojio sam se na mrežu, poslao poziv u pomoć i nakon možda pola minute javila mi se jedna (pretpostavljam po glasu) mlada dama. Nakon uvodnih kurtoazija uslijedilo je pitanje What language? i na odgovor Croatian uslijediloje Odlično, bit će nam lakše tako. Taman sam bio dovukao nekoliko “čestitki” od raznih uslužnih poduzeća koje stižu svakog mjeseca i kako mi se nije dalo vaditi svoje digitalno oko odlučio sam se za Be My Eyes, ionako je bilo krajnje vrijeme da ga isprobam. Mlada dama s druge strane je, nakon što smo se dogovorili što mi treba pomogla s usmjeravanjem kamere (malo lijevo, malo desno, odmaknite, približite) i u roku dvije do tri minute saznao sam koje komunalne tvrtke su mi poslale račune i što je još stiglo od pošte. Pristojno sam zahvalio, pozdravili smo se i ostalo je povijest.

U trenutku dok ovo pišem aplikacija kaže da je na mreži trenutno aktivna 171 tisuća pomagača, 17.200 osoba oštećenog vida te da je dosad pomognuto 62.500 osoba. Malo elementarne matematike donosi zaključak da prema sadašnjem stanju stvari ima deset puta više aktivnih pomagača nego onih kojima treba pomoć i u takvom odnosu mogu samo reći da je usluga više nego korisna i upotrebljiva te da ima savršen smisao.

Postavke aplikacije Be My Eyes

Na glavnom (i jedinom) zaslonu aplikacije osim tipke Upomoć i gore navedene statistike imate još i Postavke u kojima možete promijeniti ime, prezime, e-mail adresu, jezike koje govorite i proroštati još pokoju sitnicu, sve je više nego dostupno s Voice Overom.

Za one koji žele pomoći ovoj usluzi na bilo koji način postoji nekoliko opcija. One najjednostavnije su da lajkate i dijelite Be My Eyes Facebook i Twitter profile, zatim ako imate programerskog iskustva možete pristupiti izvornom kodu na GitHubu, donirati neku količinu novčića preko PayPala ili kontaktirati proizvođača elektroničkom poštom i iznijeti svoje prijedloge, zamisli, ideje ili samo prijaviti bug.

Na kraju, mogu vam samo reći da je Be My Eyes više nego dobra zamisao i ako se odlučite isprobati je nećete požaliti. Ne košta vas ništa, zasad radi na IOS-ua uskoro će i na Androidu a vrlo je moguće da će se, barem za pomagače pojaviti i na stolnim platformama no otom potom. Danci su napravili više nego dobar posao i iz jedne uobičajene komunikacijske usluge izveli svakodnevno potrebno pomagalo i zato im kapa dolje.

Preuzimanje s App Store
Službena stranica
Lajkaj ili podijeli na Facebooku
Prati ili podijeli na Twitteru
Pišite e-poštom
Izvorni kod
Donacije

Kraj