Igranje s povezom

Dragi moji i drage moje, na nečiju veliku sreću ili žalost, ovisno o kutu gledanja izgleda da sam se vratio. Bilo je nekih, pomalo turbulentnih situacija kroz posljednjih nekoliko mjeseci no kao što možete pročitati, živ sam, zdrav sam (hvala na pitanju) i čini se, spreman da vas ponovo počnem gnjaviti svojim koliko-toliko nesuvislim pisanijama na razne teme.

Ne bih nešto previše duljio oko povratničkih govora, prošlo je ipak nekoliko mjeseci i kako kod mene tako se svašta dogodilo i na raznim drugim područjima tako da, kako već znate, prošli su razni Božići i Nove godine koje vam sa ovim sitnim zakašnjenjem čestitam, u Schöne unseren dobili smo i novu predsjednicu i njoj isto čestitam kao i nama koji smo je izabrali (jadna li nammajka), bilo je i Valentinovo za koje se nadam da ste proveli s primjerenom osobom te je bila i godišnjica portala koji upravo čitate, sletan nam plvi lodzendan!

I da sad konačno pređem na stvar, ima nešto o čemu sam već ranije počeo pisati ali nikako da dovršim a to su BlindFold Games ili ti na zdravom domaćem jeziku Igre s povezom. Ne, ne radi se o onoj dječjoj igri ćorave babe ili kako se već zvaše. Iza ove priče stoji tvrtka koja se zove Kids Friendly Software i dosad je proizvela preko nekoliko zvučnih igara za IOS platformu koje su u potpunosti pristupačne našim asistivnim tehnologijama. Ako se ne varam, sve je počelo sa

BlindFold Racer

BlindFold Racer je igrica, kako joj i sam nazivkaže u kojem vozite automobil (ili neko drugomotorno vozilo) uz zvučne indikacije rubova ceste i raznih drugih prepreka. Ima hrpu razina kao i zadataka u kojem vremenu morate preći određenu dionicu, izbjegavanje prepreka na cesti, skretanje u pravom trenutku i da sad ne nabrajam sve detalje, više-manje ima sve što bi jedna simulacija vožnje ili utrke trebala imati a da nije prekomplicirana.

BlindFold Sudoku

Rješavanje sudoku problema prilagođeno slijepima. Ako znate kako se rješava sudoku barem u teoriji pretpostavljam da ćete pretpostaviti da bi moglo biti prilično komplicirano. Dobro pretpostavljate, komplicirano je do bola i zahtijeva pozamašnu dozu koncentracije da se samo i isključivo uz govornu podršku pod kontrolom drži 81 polje u sudoku tablici. Ako ne znate o čemu se radi i što je sudoku isprobajte na vlastitu odgovornost ili zauvijek šutite.

BlindFold Sudoku Mini

Sam naziv kaže da se radi o smanjenoj verziji prethodno spomenute igre. BlindFold Sudoku Mini ima samo šesnaest polja (4×4) i načelno je predviđen za djecu. Ako se tek upoznajete sa svijetom logičko/matematičkih problema možda je ovo prava startna pozicija za vas?

BlindFold Cryptogram

Ruke u zrak tko je pročitao Enigmu, Ključ za Rebbeccu ili neku sličnu knjigu sa špijunskom tematikom. Još jednom ručice u zrak da vidimo koga je kriptiranje komunikacije zaintrigiralo malo više od uobičajenog? Ima vas? Dobro. U ovoj igrici imate priliku istestirati sve ono naučeno iz špijunskih trilera i rješavati svakojake kriptogramske zadatke. Mali preduvjet je barem nekakvo poznavanje engleskog jezika i tada je sve malčice lakše.

BlindFold Black Jack

Black Jack, ajnc ili Twenty-One je prilično poznata kartaška igra i na ovim našim područjima i mislim da ne treba nekih pretjeranih dodatnih objašnjenja. Igrate protiv kuće, cilj je da u svakoj rundi dostignete zbroj okrenutih karata približno broju 21 i ukoliko djelitelj koji paralelno s vama otvara karte ima rezultat slabiji od vašeg vi dobijate a ako je suprotno onda gubite. Logično, zar ne? Nakon instalacije dobijate na poklon 25 kredita koji se u slučaju da ih izgubite obnavljaju svaki dan u nešto manjem iznosu od 5 dnevno a također kroz kupnju kroz aplikaciju možete i pošteno zamijeniti nekoliko pravih dolara za virtualne novčiće.

BlindFold Video Poker

Slično Black Jacku i ovo je prilično poznata kartaška igra, zar ne? Rekao bih i nešto poznatija od prethodno spomenute a početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bila je više nego popularna u sumnjivim ugostiteljskim objektima diljem ovih prostora.

Kao i sve ostalo iz ovog serijala igra se prilično jednostavno, nakon uloga otvaraju se karte, biraju se one koje želite zadržati, odbačene se mijenjaju pa što digitalna Fortuna odluči. Za razliku od video pokera na koje smo navikli iz naše prošlosti ovdje se ne nudi dupliranje u stilu veća-manja ili crno-crveno ali iovako ima neke svoje čari. Kao i kod prethodne igre dobijate 25 kredita nakon instalacije i pet svakog sljedećeg dana a također možete i kupovati dodatne kredite.

BlindFold Crazy Eights

Ovo je još jedna kartaška igra no o njoj ne znam nešto previše pa tko zna zna a tko ne zna neka gugla. Kako sam načuo, bila je prilično popularna u PC varijantama pa vjerujem, ako ste je igrali tada, da ni sad nećete odoljeti. Nakon instalacije dobijate starter pack s jednom varijantom igre a za dodatna četiri zelembaća dobit ćete i još neke kao i buduće nadogradnje.

BlindFold Solitaire

I ovo je zadnje u nizu, barem zasad. Solitaire je jedna vrsta pasijansa i vrlo je popularan među tajnicama i raznim drugim uredskim osobljem koje svoje radno vrijeme plaćeno iz džepa poreznih obveznika provode slažući karte umjesto da rade svoj posao (a što ćemo kad je ujka Bill odlučio da ga integrira u Windows). Ako ga niste imali priliku igrati prije sad možete i na IOS uređajima i usto još potpuno pristupačno. Kao i prethodnica u osnovnoj verziji nudi Klondike 1 i Klondike 3 varijante a kroz aplikaciju možete za par dolara nadograditi još ponešto.

Ono što je zajedničko svim ovim igricama i kako to piše u izvornim opisima dizajnirane su i razvijene za brzo igranje uz zvučnu podršku i predviđene jednako i za slijepe i videće korisnike. U postavkama svih igara možete određivati koje informacije o igri želite dobijati te kojom brzinom. Također birate želite li čuti pozadinsku glazbu, muški ili ženski glas i još poneke sitnice. Zajedničko imje još i to da su sve nominalno besplatne ali u nekim slučajevima imate mogućnost kupovanja virtualnih novčića za kartaške igre ili otključavanje dodatnih opcija ili podvarijanti u nekim drugim igrama.

Da sve sasvim uredno radi s Voice Overom ne treba posebno naglašavati, valja samo spomenuti da ga načelno ne morate ni koristiti tijekom igranja, jedino što nije dostupno bez Voice Overa su Pomoć i Postavke no jednom kad ih pročitate i podesite više nije ni važno. Ispod neću postavljati poveznicu za App Store jer ima previše aplikacija na popisu pa slobodno u pretraživanju ukucajte pojam BlindFold sa par početnih slova tražene igre i naći ćete je bez ikakvih problema. Uživajte u igranju!

Web stranica proizvođača
Kraj