Instalacija Windows 7 s govornom podrškom

U ovom tutorijalu pokušat ću objasniti kako se uz pomoć “Talking Windows PE” sustava čiji je autor Brian Smart može lako i jednostavno samostalno instalirati Windows 7 na računalo. Prije samog uputstva slijedi nekoliko napomena:

 • Paket u kojem se nalazi sve što je potrebno za ovaj postupak možete preuzeti u dijelu za preuzimanja na ovim stranicama a u paketu se nalazi sljedeće:
  • U mapi “Images” pronaći ćete .iso slike za 32 i 64 bitne Talking Windows PE sustave;
  • U mapi “Tools” pronaći ćete alate za snimanje .iso slika na optičke i USB medije;
 • Ispod pisanog uputstva koje slijedi pronaći ćete i YouTube okvir za direktno preslušavanje zvučnog tutorijala kao i poveznicu za preuzimanje tutorijala u .mp3 formatu;
 • Kako ćete prebaciti .iso slike na CD ili USB medije nisam dodatno objašnjavao jer pretpostavljam da svatko tko se poželi samostalne instalacije operativnog sustava na računalo ima dovoljno predznanja da zna kako će to napraviti;
 • Na kraju, posljednja napomena je da za ovaj zahvat morate u BIOS-u računala postaviti boot sekvencu da primarni uređaj za podizanje sustava bude ili optički uređaj (CD/DVD) ili izmjenjiva memorija (USB stick, vanjski hard disk, memorijska kartica i sl).

Krenimo sad na posao. Umetnite CD u optički pogon ili USB stick u predviđeni otvor i ponovo pokrenite računalo. Nemojte ništa dirati dok NVDA ne progovori. Sad ste u tzv. preinstallation environment ili po domaćem u predinstalacijskom okruženju koji prilično sliči radnoj površini Windowsa. Slobodno izvucite CD iz optičkog pogona ili USB stick iz računala i ubacite DVD s instalacijom Windowsa 7.

 • Na radnoj površini pronađite ikonu “Computer” i otvorite je pritiskom na Enter;
 • U novootvorenom prozoru potražite optički pogon te i njega otvorite pritiskom na Enter;
 • Strelicama ili slovom S potražite datoteku “setup.exe” i pokrenite je pritiskom na Enter.

Započinje proces instalacije Windowsa 7. Ukoliko instalirate englesku verziju samo se vratite s Alt+Tab kako biste prije nastavka zatvorili prozor optičkog pogona a ako instalirate neku od lokaliziranih verzija preporučujem da u NVDA promijenite sintisajzer. NVDA se zadano pokreće s engleskim Eloquence TTS-om i slobodno ga u bilo kojem trenutku možete kraticom CTRL+Insert+S promijeniti na Espeak a nakon toga u NVDA izborniku koji ćete otvoriti kraticom Insert+N promijeniti i jezik TTS-a. Kad to sve napravite slijedi prvi dio procesa instalacije Windowsa 7 u govornom okruženju.

Na prvom prozoru koji se pojavljuje nakon pokretanja “setup.exe” datoteke postoje tri kombinirana okvira. To su Izbor jezika Windowsa, izbor oblika vremena i datuma te izbor jezika tipkovnice ili neke druge metode unosa. Na lokaliziranim Windowsima u sva tri okvira već će biti odabrana država i jezik lokalizirane verzije a ako instalirate engleske Windowse u prvom ćete okviru morati ostaviti engleski jezik dok u preostala dva okvira možete odabrati željene državu i jezik. Kad odaberete ono što vam treba produžite Tabom do “Dalje/next”.

Na sljedećem prozoru samo razmaknicom potvrdite da želite instalirati Windows na za to predviđenoj tipki.

Slijedi prozor s licencnim ugovorom. Postavite kvačicu na potvrdnom okviru za prihvaćanje ugovora i pritisnite Enter.

U ovom prozoru biramo vrstu instalacije a ponuđene su nam nadogradnja i prilagođena instalacija. Za potpuno i čisto instaliranje Windowsa što nam ustvari i treba treba odabrati opciju “Prilagođena instalacija”. To je grafička tipka i dovoljno ju je aktivirati razmaknicom.

Sad postaje malkice komplicirano. Otvorio se prozor s izborom hard diskova koji su prisutni u računalu. Prije nego bilo što krenete raditi Tabom pronađite “Mogućnosti pogona (napredno)” ili na engleskom “Drive Options (advanced)” tipku i aktivirajte je razmaknicom. Ovim dobijate dodatne opcije za rad s diskovima i particijama. Vratite se Tabom na popis diskova i particija. Strelicama gore i dolje možete pregledati što sve imate u računalu. Diskovi se numeriraju od “Disk 0”, “Disk 1” pa nadalje a unutar svakog diska možete vidjeti i pripadajuće particije numerirane od 1 pa nadalje. Za ovaj tutorijal koristim prijenosno računalo s jednim diskom i prvo ću ukloniti a zatim ponovo stvoriti particije na njemu.

 • Strelicama gore i dolje pronalazim posljednju particiju u nizu, to je “Disk 0, particija 3”;
 • Tabom se krećem do “Izbriši/Delete” tipke i aktiviram je razmaknicom;
 • Na sigurnosno pitanje želim li to stvarno učiniti pritiskam razmaknicu na “U redu/OK” tipki i ponovo se Tabom vraćam u izbor diskova. Na isti način uklanjam i preostale dvije particije.

Na popisu diskova sad se vidi nedodijeljeni prostor odnosno na engleskom “unallocated space”. Za stvaranje particija radim sljedeće:

 • Tabom se krećem do tipke “Novo/New” i aktiviram je razmaknicom;
 • Fokus se prebacuje u polje za uređivanje u kojem stoji ukupna veličina diska u megabajtima. Brišem ovaj unos i upisujem “51328”;
 • Idem dalje Tabom do “Primijeni/Apply” tipke i aktiviram je razmaknicom;
 • Na pitanje o stvaranju skrivene particije za Windows 7 sustav odgovaram potvrdno pritiščući razmaknicu na tipku “U redu/OK”.

Sad sigurno imate nekoliko pitanja a ja ću probati odgovoriti barem na dva a možda i na još poneko. Prvo pitanje za koje pretpostavjam da ćete pitati jest treba li uvijek brisati sve particije. Odgovor je da ne treba jer za instalaciju Windowsa treba očistiti samo sistemsku particiju gdje su Windowsi bili instalirani a ostale particije mogu ostati netaknute i podaci na njima sačuvani.

Drugo pretpostavljeno pitanje je sigurno vezano za matematiku i zašto sam baš odabrao broj “51328”. Zato što sam htio particiju od čistih 50.0 gb, ni više ni manje. Pomnožio sam 50 gb sa 1024 i dobio 51200 i na to dodao još 128 mb za rezerviranu skrivenu particiju Windowsa 7 i ukupan je zbroj tu bio 51328 što sam upisao kao broj megabajta prilikom stvaranja sistemske particije. Znači, uvijek broj željenih gigabajta x 1024 + 128 kad se radi o sistemskoj particiji a instalacija Windowsa će sama odvojiti 100 mb iz tog zbroja za ono što joj treba.

Treće moguće pitanje proizlazi iz drugog a odgovor glasi da će Windows samo kod sistemske particije odrezati 100 mb za svoje potrebe i sve ostale particije upisujete bez dodatnog zbrajanja 128 mb, znači, samo broj željenih gigabajta x 1024.

Na kraju, iako niste pitali svejedno ću reći. Kod prijenosnih računala ovo je relativno lako jer ona u sebi načelno i gotovo uvijek imaju samo jedan disk no kod stolnih može doći do manjih komplikacija pošto Windows vrlo voli ispremiješati redoslijed diskova u prikazu pa tako vaš dugogodišnji sistemski disk može biti označen kao “Disk 3”. Kod stolnih računala preporučuje se da prije bilo kakve instalacije otvorite kućište i otkačite sve diskove osim onog na koji želite instalirati Windows.

A sad idemo dalje. Isto kako sam prema gore opisanom principu pobrisao sve particije tako ih jednako prema malo kasnije opisanom principu i stvaram. Kad je gotova particija od 50 gb predviđena za sustav pozicioniram se strelicom na nedodijeljeni prostor odnosno unallocated space, produžim Tabom do tipke “Novo/New” i ponovim postupak za jednu ili više željenih particija dok potpuno ne particioniram disk. Kad su particije gotove preporučujem da ih odmah i formatirate kako bi Windows prilikom instalacije pravilno dodijelio pripadajuća slova pogonima tvrdih diskova. Krenite od zadnje prema prvoj i kad ste pozicionirani na željenu particiju idite Tabom do tipke “Format”, aktivirajte je razmaknicom i u potvrdnom dijalogu odaberite “U redu/OK” i tako za svaku particiju koju želite formatirati. Skrivenu rezerviranu particiju od 100 mb ne treba formatirati pa ni nemojte.

Na samom kraju prvog dijela potrebno je da se strelicama pomaknete na particiju koju ste predvidjeli za Windows. Kad ste na njoj pritisnite Enter i zabava počinje i trajat će jedno određeno vrijeme koje može biti i kraće i duže ovisno o konfiguraciji i snazi računala, brzini diskova, instalirate li sa optičkog medija ili sa flash memorije i raznim drugim čimbenicima. Bitno je znati da u ovom procesu Windows dvaput restarta računalo pa ako imate sreće da imate PC Speaker čut ćete određeni bip prilikom svakog restarta. Ako nemate tu sreću morat ćete jednostavno pričekati dok ne čujete da se u računalu više nšta ne događa, da se ne vrti DVD u optičkom pogonu i da hard disk više ne ispušta nikakve zvukove. Radije u ovakvoj situaciji ostavite više vremena, popijte kavu sa susjedom ili prošetajte po gradu nego da počnete čačkati po tipkovnici dok još nije vrijeme za to. Kako rekoh, ovisno o brzini i starosti računala ovo može potrajati i do pola sata ali ne bi smjelo više od toga pa ako ste dovoljno sigurni u sebe a pola je sata prošlo možemo preći na drugi dio instalacije Windowsa.

Za početak drugog dijela odmah da vas uplašim da sad nema govorne podrške. Nije ni čudo, otkad smo podigli prvobitni PE računalo je dvaput restartano i od tog PE-a više nema nikakvih tragova no tu je sad dobri stari Windows Narrator koji će nas izvući iz problema. Ako instalirate Windows na engleskom jeziku pritisnite kraticu Windows+U i Narrator će se pokrenuti. Ako instalirate lokaliziranu verziju Windowsa ispratite sljedeće korake:

 • Pritisnite Shift+F10 za otvaranje administratorske konzole;
 • Upišite pažljivo i precizno “narrator” (s dva R i bez navodnika);
 • Pritisnite Enter;
 • Sačekajte da se Narrator pokrene a zatim se s Alt+Tab vratite u prozor administratorske konzole;
 • Upišite “exit” (bez navodnika) i ne morate biti pažljivi i precizni jer imate govornu podršku;
 • Pritisnite Enter i administratorska se konzola zatvara.

Još slijedi nekoliko koraka i onda smo gotovi.

 • U prvom prozoru trebate upisati korisničko ime i ime računala u za to predviđena polja i nakon upisivanja pritisnite Enter;
 • U sljedećem prozoru nemojte ništa dirati i mijenjati već samo pritisnite Enter, lozinke možete postaviti i kasnije;
 • Sljedeći prozor nudi nam izbor načina ažuriranja. Odaberite tipku “Pitaj me kasnije/Ask me later” i pritisnite razmaknicu;
 • Sljedeći prozor nudi opcije podešavanja vremenske zone, vremena i datuma. U prvom kombiniranom okviru ukoliko radite s lokaliziranom instalacijom pojavit će se vremenska zona koja vam je potrebna, u mom slučaju “UTC+01 (Sarajevo, Skopje, Varšava, zagreb)” a ako radite s engleskom instalacijom morat ćete to ručno odabrati i nakon odabira pritisnuti Enter.

Ako je Windows za vrijeme instalacije nanjušio kartice za bežičnu i žičnu mrežu sad bi se mogao pojaviti još jedan prozor u kojem je popis detektiranih mreža u vašoj blizini. Prošećite Tabom do “Preskoči/Skip” tipke i aktivirajte je razmakom. Nakon ovog kroz nekoliko sekundi začut ćete zvuk za prijavu u sustav i bit ćete na radnoj površini.

Prije nastavka moram spomenuti da se kod mene nije prikazao prozor za upisivanje ključa proizvoda. Ne znam je li to zbog pokretanja instalacije kroz predinstalacijsko okruženje ili imam neku čudnu verziju instalacije s kojom sam testirao no neka vas to ne brine. Ako vam se između nekih od opisanih koraka pojavi taj prozor, slobodno pritisnite Enter i zanemarite ga. Ključ za aktivaciju Windowsa možete upisati kasnije kroz sam sustav ili Windowse aktivirati na neki vama draži način.

Narrator će i dalje raditi no na računalu koje sam koristio za testiranje i snimanje zvučnog tutorijala mi je dvaput zablokirao. Nemojte se njime uopće ni opterećivati nego čim budete imali pristup radnoj površini ponovo pokrenite računalo koristeći se izbornikom Start i nakon toga više nema problema s njim. Izbacite DVD ili Flash s instalacijom Windowsa, ubacite Flash na kojem imate portable NVDA, pokrenite ga i spremni ste za daljnji rad, odnosno instalaciju drajvera i podešavanje Windowsa.