iOS 10: Pogled u retrovizoru

Prošlo je petnaestak dana od nadogradnje mog hladnog oružja na ovogodišnji iOS 10. Ima puno zgodnih i lijepih novih stvari, ima ponešto zaostalih boljki no sve u svemu, sviđa mi se. Već sam pisao o nekim novostima koje su bile vidljive u beta inačici i sad bi bilo apsolutno nepotrebno ponavljati to sve ovdje pa ću se malo više koncentrirati na moj osobni dojam oko novotarija i usput prokomentirati upotrebljivost i pristupačnost.

Zaključani zaslon

Vrlo logičan početak, zar ne? Što tu imamo novoga? Kako sam već pisao, klizanje za otključavanje odnosno povlačenje s tri prsta udesno su prošlost. Ako imate stariji model bez Touch ID senzora dovoljno je da pritisnete Sleep pa Home tipke ili samo dvaput Home tipku s razmakom od sekunde. Ako imate noviji model (iPhone 5S i više) možete to izvesti kako sam upravo opisao no ako posjetite Postavke, Općenito, Pristupačnost i otvorite postavku Tipka Home tamo možete označiti opciju Zadržite prst za otvaranje. Uključivanjem ove opcije moći ćete otključati telefon tako da pritisnete Home i samo kratko zadržite prst na tipki kako bi se otključao. Napominjem da ne treba tipku Home držati pritisnutu, samo je kratko pritisnite i nek vam se prst zadrži na njoj. Tako dobijate mogućnost otključavanja koju ste imali na ranijim verzijama iOS-a.

Kad smo već kod otljučavanja tu je i nova opcija Podigni za otključavanje čiji je zadatak da kad telefon podignete u okomiti uspravni položaj prikaže zaključani zaslon. Drugim riječima, simulira prvi pritisak na Sleep ili na Home a vi i dalje morate sami napraviti drugi korak. Osobno ne volim ovakva automatiziranja, tko zna što se s telefonom može dogoditi dok je u džepu ili torbici a zašto da pričucka sam od sebe ako to nitko od njega nije tražio? Ali neka, i ovo je neki početak, nadam se da će se do iOS-a 20 pojaviti i detekcija otvaranja preklopne futrole što bi mi u ovom trenutku bilo znatno korisnije.

Uklanjanje tipke za kameru sa prvog zaključanog zaslona i povlačenje s tri prsta ulijevo umjesto toga možda je prednost a možda i ne. Osobno smatram da je to samo kozmetika bez koje se moglo. Ono što smo ranije znali kao Centar za obavijesti sada se zove Danas. To je najvjerojatnije nesretan prijevod za Today View no što da se radi. Možete ga sa osnovnog zaključanog zaslona otvoriti starom gestom za otključavanje tj. Povlačenjem tri prsta udesno malo je drugačije organiziran, po grupama prikazanih widgeta možete se kretati po naslovima. Omogućen je prostor za nove widgete no ništa previše revolucionarno. Poboljšanje je eventualno u tome što je povećana razina interakcije s različitim obavijestima korištenjem 3D Toucha pa možete odgovarati na svakojake poruke i obavijesti izravno sa zaključanog zaslona bez previše šetkanja po rotoru no to je već viđeno i u ranijim inačicama iOS-a, dakle, ništa novo, samo unaprijeđeno. Uz dobro iskonfiguriran zaključani zaslon, što podrazumijeva i neke 3rd party aplikacije može se čudo toga napraviti no to je već stvar individualnog pristupa, kreativnosti i mašte svakog od nas. Centar za obavijesti i Današnji prikaz nisu više trajno smješteni zajedno i ne može se prelaziti iz jednog u drugi. Ustvari, da budem malo precizniji, iz Današnjeg prikaza ne možete preći u Centar za obavijesti ali iz Centra za obavijesti možete preći u Današnji prikaz.

U ovom prvom utjelovljenju Desetke u Centru za obavijesti Voice Over još malo skakuće, nije baš najkonzistentniji u navigaciji ali je uz rotor i malo listanja lijevo i desno više ili manje upotrebljiv kao i ranije. Riješit će se to, vjerujem, u nekoj od sljedećih decimalnih inačica, budite sigurni.

Početni zaslon

Pretpostavjam da je logično nakon opisanog zaključanog zaslona otključati telefon i vidjeti što se dobija na početnom, odnosno, početnim zaslonima. Na prvi pogled ili osluh ništa no ako se malo koncentrirate čut ćete da vam Voice Over na svakoj ikonici nakon što je imenuje kaže dostupne akce što bi se prevelo kao dostupne radnje. To je nešto više nego zanimljivo a pomoći će vam oko premještanja ikona po jednom ili više početnih zaslona.

Iskusnijim iOS korisnicima ovo je znak da se sa ikonama na zaslonu nešto može napraviti i odmah će početi listati gore i dolje da vide što je to novoga. Oni manje iskusni su upravo naučili što to znači i nadam se da će i za ubuduće zapamtiti što se nudi kad se za neku stavku čuje da ima dostupne radnje. Listanjem gore i dolje po odabranoj ikoni možete birati između razvrstavanja aplikacija i aktiviranja stavke. Aktiviranje stavke je prilično samoobjašnjivo pa ću se malo više posvetiti razvrstavanju. Ako na rotoru odaberete tu stavku i potvrdite je dvodirom Voice Over će najaviti Razvrstavanje aplikacija. Ponovo listajte gore i dolje, dobit ćete izbor između aktiviranja brisanja, što na češkom zvuči jako čudno i ne mogu ponoviti te opcije kretanje (ime aplikacije) što ponovo potvrdite dvodirom.

Sad se čuje poruka Odaberite odredište za (ime aplikacije). Na koji god način znate i umijete pronađite novo mjesto za ovu aplikaciju, bilo da je na istom ili nekom drugom početnom zaslonu. Kad ste stali na željeno mjesto, što će biti neka od postojećih aplikacija ponovo prolistajte gore ili dolje. Nudi se sljedeće:

  • Poništi premještanje stavke (ime aplikacije);
  • Izradi novu mapu koristeći (postojeća aplikacija) i (ime aplikacije);
  • Stavi (ime aplikacije) ispred (postojeća aplikacija);
  • Stavi (ime aplikacije) iza (postojeća aplikacija);
  • Aktiviranje brisanja.

Kad odaberete nešto od navedenog dvodirnite jednim prstom za potvrdu. Čut ćete ponovo ime aplikacije koju ste premještali. Listanjem lijevo i desno možete se uvjeriti da je željena aplikacija baš tamo gdje ste htjeli da bude i ako je tako, a nema razloga da ne bude, pritisnite Home da izađete iz moda za uređivanje.

Da poslije ne bude priče kako vam nisam rekao sad vam kažem da se na sličan način mogu premještati i aplikacije iz postojećih mapa. Sve odradite kako je prije opisano i nakon što odaberete premještanje aplikacije listajte gore i dolje dok ne čujete Izvadi (ime aplikacije) iz mape. Nakon toga sve ide po ustaljenom redoslijedu.

Koliko je ovo lakše od prethodnog načina raspoređivanja aplikacija po zaslonima nije moguće opisati riječima i ako radi ničeg drugog, na iOS 10 vrijedi se nadograditi samo zbog ovoga. Napomenuo bih još da se u opisanom postupku ime aplikacije odnosi na aplikaciju koju želite premjestiti, Voice Over će izgovarati njeno ime a da se postojeća aplikacija odnosi na aplikaciju oko koje želite postaviti onu koju mičete. Voice Over također izgovara i njeno ime i vjerujem da ćete se u ovome više nego lako snaći.

Za vlasnike prošlogodišnjih (čitaj mene) i ovogodišnjih modela iPhonea sa 3D Touch tehnologijom ima i nekih novosti na ikonama početnih zaslona. Koliko sam uspio izvidjeti, neke nativne aplikacije dobile su dodatne funkcionalnosti, npr. Vrijeme sada nudi widget u kojem pišu osnovni podaci o vremenskoj prognozi i aktuanim meteorološkim uvjetima. Na Telefonu i Porukama ima još ponekih novih sitnica kao i na drugim aplikacijama no da sad ovdje sve razvlačim u detalje potrajalo bi a i oštetio bih vas za čari istraživanja. Ono što je najbitnije jest da sada i velika većina dodatnih aplikacija ima mogućnost za 3D Touch i čak i ako proizvođači nisu odredili neke funkcije za jači pritisak iOS 10 će vam ponuditi da podijelite poveznicu za tu aplikaciju na App Store. Nije na prvi pogled neka transcendentalna mudrost no na drugi postaje. Želite nekome preporučiti aplikaciju zbog koje ste pali na dupe? Eeee, zove se tako i tako, a jel se piše sa I ili sa Y, jel dvostruko ili obično V… Pa onda onaj drugi pola sata kopa po App Store… Ovako samo jače pritisnete ekran, odaberete Podijeli i na skočnom dijalogu odaberete kako, nudi se od poruke, pošte, Facebooka pa do najobičnijeg kopiranja poveznice. Ipak je mudro, zarne?

Da ne bih slučajno zaboravio tu su još i Centar za obavijesti i Danas prikaz. Dosta su to slične mogućnosti ali se ipak malčice razlikuju. Centar za obavijesti povlačimo na uobičajen način s tri prsta prema dolje ako je Voice Over fokus na statusnoj traci. Skočni prozor koji se pojavljuje ima dvije stranice, prva je aktualni Centar za obavijesti sa svim mogućim obavijestima iz aplikacija kojima smo to dozvolili a druga je stranica identična onome što se pojavi kad otvorimo Danas.

U Danas prikazu, osim same pretrage možemo, ovisno o željama i potrebama, smjestiti različite widgete nativnih i vanjskih aplikacija i kako sam i iznad napisao, uz malo mašte i kreativnosti većina se toga na telefonu može koristiti ot tamo, bez potrebe da se uopće šeta po ekranima telefona. Tamo su, uobičajeno, kalendarski događaji i podsjetnici, vremenska prognoza, od ove inačice iOS-a vidljivi su i favoriti iz kontakata i svašta se još da naći a dat će se i još više kad proizvođači oplemene svoje aplikacije podrškom za widgete. Napominjem još da se ovaj prikaz može razlikovati ovisno pokrećete li ga sa početnog ili zaključanog zaslona. Neke stvari se zbog zaštite privatnosti ne prikazuju sa zaključanog zaslona pa nemojte da vas ovo iznenadi.

Imamo tu još i klasičnu Spotlight pretragu koju pokrećemo s tri prsta prema dolje dok je fokusiran glavni dio zaslona, tu se koliko mi je poznato nije ništa promijenilo. Novi Kontrolni centar ponaša se jednako osim što sada ima dvije, odnosno tri stranice za one koji imaju Home Kit uređaje. Već sam o tome pisao pa ovdje neću gnjaviti s tim. Ručna svjetiljka, Brojač, Kalkulator i kamera dobili su 3D Touch podršku unutar Kontrolnog centra, jačim pritiskom na njihove ikone otvorit ćete neke opcije no to ću prepustiti vama.

Za kraj, onaj mali picker za stranice koji nađete kad listate između docka i zadnje ikone na aktivnom ekranu sada indeksira i Današnji prikaz kao stranicu tako da se početni zasloni broje od 2 a stranica 1 je Današnji prikaz. I konačno posljednje, oni koji imaju aktivan zvuk zaključavanja zasigurno su priijetili da je izmijenjen.

Telefon

Istražili smo zaključano, istražili smo i otključano, idemo se sad posvetiti nekim nativnim aplikacijama. U aplikaciji Telefon nemamo ništa previše funkcionalno novo, samo par sitnica i nekoliko kozmetičkih zahvata.

Jedna od sitnica je mogućnost da se Siri, Appleov glasovni pomoćnik može integrirati s nekim vanjskim aplikacijama što dosad nije bio slučaj. Zasad to funkcionira sa Skypeom, Viberom i WhatsApp Messengerom i jako mi se sviđa. Ukratko, možete aktivirati tetu Siri, kazati joj na kakvom takvom engleskom Call my brother using Viber i ako je sve unutar imenika dobro povezano, Siri će stvarno pozvati vašeg brata na Viber. Slično radi i s WhatsAppom a vidio sam u telefonu da je tu i podrška za Uber. Što će se još u budućnosti pojaviti ne znam no saznat ćemo. No da se vratim Telefonu, skrenuo sam malo. Integracija vanjskih aplikacija sa Siri je rezultirala time da sada u aplikaciji Telefon na kartici Lista poziva možete pronaći Skype, Viber i WhatsApp razgovore, bilo da su dolazni, odlazni ili propušteni. Na kontaktnim karticama ljudi koji koriste ove servise imate mogućnost uputiti Skype, Viber ili WhatsApp poziv bez da otvarate njihove glavne aplikacije. Kontaktne kartice su malo redizajnirane i sad odmah ispod imena, prezimena i tvrtke imate vodoravne tipkice za poziv, poruku, e-poštu i eventualno neke druge, maloprije spomenute, servise.

Sve ovo navedeno rezultiralo je još i time, a to je nekima od nas koji koristimo Voice Over više nego važno da sada pozive iz ovih aplikacija možemo prihvaćati i prekidati sa uobičajenim magic tapom, odnosno, dvostrukim dodirom s dva prsta a što će podosta ljudi olakšati korištenje ovih aplikacija. Kad se u priču uključi još i Facebook Messenger vjerujem da sljepačkoj sreći neće biti kraja no ipak pričekajmo još malo sa slavljem.

3D Touch je sve više integriran i u ovu aplikaciju pa tako, ako malo nagazite na omiljeni kontakt otvorit će vam se widget sa djelomičnom kontaktnom karticom a slično se događa i na nekom propuštenom pozivu. Na popisu kontakata nema ove funkcije ali aktivira se ako na kontaktnoj kartici pritisnete na sliku ili mjesto gdje bi slika trebala biti. Ovo posljednje mi je malo nepotrebno jersu opcije za komunikaciju na tri flicka od fotke ali dobro, kako je tako je. Forsiranje tipke zovi na kartici tipkovnice otvara izbornik vrste poziva. Možete birati želite li ukucani broj pozvati normalno ili kao Facetime audio ili video.

Na kontaktnim karticama ima još nekih sitnih izmjena tako primjerice, unutar adrese odsad možete upisati i županiju. Zgodna stvar koja se pojavila a koja može biti korisna je mogućnost određivanja hitnih poziva kad imate uključenu Zabranu ometanja. Ovo možete odrediti za svaki kontakt posebno ako prilikom uređivanja kontaktne kartice u opcijama za zvuk zvona i poruke označite kućicuZaobilaženje u hitnom slučaju. Ovo je potrebno označiti i na tonu zvona i na tonu poruka ili možete od određenih ljudi propustiti samo pozive a od nekih drugih samo poruke no to je opet vaša osobna dispozicija.

Ostatak aplikacije Telefon je ostao više ili manje isti uz iznimku kartice Omiljeno koja je malo revidirana i nažalost, ima bug za koji se nadam da će uskoro biti ispravljen. Ako ste detaljnije gledali što sad tamo ima, primijetili ste da više uz omiljene kontakte nema pridružene tipkice za više informacija. Dodatne informacije o omiljenom kontaktu sada možete dobiti preko rotora listajući gore i dolje po željenoj osobi koja se tamo nalazi. Nažalost, ako aktivirate tipku Uredi pri vrhu ekrana da biste rasporedili svoje favorite nije moguće doći do tipke za razmještanje i to je aktualni bug. Nemojmo očajavati, sredit će se uskoro, Apple je već kontaktiran.

Poruke

S aplikacije Telefon prelazimo na aplikaciju Poruke. Tu ima mogo lijepih stvari, koliko su potrebne je upitno ali tu su, možda se nekome i svide. Meni osobno ne smetaju, sigurno će se s vremenom i istraživanjem naći i nešto korisno no zasad je to čista kozmetika.

Da odmah riješimo eventualnu dilemu, Siri podrška za vanjske komunikacijske aplikacije nije zarazila nativne Poruke. I dalje su tamo samo SMS, MMS i iMessage a ovaj zadnje navedeni je dobio ponešto novih mogućnosti. Krenimo od lakšeg prema težem.

Automatska zamjena teksta emotikonima je prva u nizu novih mogućnosti. Na engleskom funkcionira relativno dobro ali na našim jezicima štuca i kašlje. Jonathan Mosen je u svojoj knjižici o iOS-u 10 kao primjer naveo situaciju gdje, ako u tekst poruke upišete I love pizza možete riječ love zamijeniti znakom srca a riječ pizza emotikonom koji prikazuje trokut pizze. Kako rekoh, na engleštini to radi jer engleština nema padeže no na ovom našem hrvaško serbskom ako napišemo ja volim pizzu vrlo je upitno hoće li algoritam za zamjenu shvatiti da je u datom trenutku riječ pizza u akuzativu i da bi je trebao zamijeniti određenim emotikonom koji je označen u nominativu. Također, na engleskom, riječ love može se prevesti i kao imenica ljubav ali i kao glagol voljeti no upitno je kako je znak srca definiran u našim emotikonima. Uspio sam dobiti neke rezultate kad sam upisao potpune oznake emotikona, primjerice, nacereno lice se smijulji no mislim da to nije bila izvorna ideja ove mogućnosti.

Možete se poigrati s ovim na vlastitu odgovornost. Procedura je da napišete tekst, zatim prebacite tipkovnicu na emotikone i onda u rotoru pronađete opciju Emotikoni te listate gore i dolje. Ako imate sreće dobit ćete popis emotikona odgovarajućih vašem tekstu a ako nemate, jebiga. Osobno ću preživjeti bez ove opcije i nisam nešto preoduševljen njenim postojanjem.

Sljedeće na redu mi je zadalo dosta glavobolje ali nije stvar u težini izvedbe nego u postavkama telefona. Naime, s novom inačicom iOS-a možemo uz iMessage slati i prateće efekte kako bismo naglasili određeno raspoloženje ili nam je samo dosadno. Izvorna je ideja da korisnici prije 3D Toucha samo dvodirnu i zadrže prst na tipki Šalji dok ovi s 3D Touchom mogu i jače pritisnuti tipku Šalji da bi dobili izbor popratnih efekata. Efekti su podijeljeni u dvije grupe – balončiće i one za cijeli zaslon a u svakoj ih ima četiri ili pet. Long story short, kad odaberete efekt i pošaljete poruku i vama i primatelju se prikazuje audiovizualni događaj kojim izražavate svoje raspoloženje prilikom slanja poruke.

Naravno, kako sve baš ne bi bilo tako jednostavno ima tu i malo gnjavaže. Da bi se efekti uopće mogli slati ili kako treba prikazati treba u postavkama pristupačnosti na opciji Prilagodba zaslona isključiti smanjivanje pokreta. Ako ovo ne uradite efekt nećete poslati ni pod razno a prilikom primanja umjesto zvuka i slike dobit ćete samo opis onog što vam je poslano. Problemima ovdje nije kraj. Aktiviranje izbornika efekata je, izgleda, vrlo različito od uređaja do uređaja i iako bih na svom 6 Plus modelu trebao moći otvoriti izbornik i jačim pritiskom i dvodirom sa zadrškom radi izgleda samo jači pritisak. Raspitivanjem kod nekih stranaca saznao sam da njima na istom modelu radi i jedno i drugo a neki opet kažu da im radi samo dvodir sa zadrškom a jači pritisak ne. OK, znam, čekamo neku buduću nadogradnju da se ovo ustabili mada se i sad, uz malo tolerancije prema nekonzistentnosti može zaobići.

Jesam li gore spomenuo VO poruku dostupne akce? Jesam, jesam, niste valjda zaboravili. Vraćam se na to s razlogom. Kad pročitate primljeni iMessage i sačekate da se sve izbrblja čut ćete spomenutu obavijest. Listanjem gore dolje nude se neke opcije – Više, Reagirajte, Kopiraj i ono za brisanje što još uvijek ne znam napisati.

Ako dvodirnete opciju Više ući ćete u mod za uređivanje konverzacije i tamo je sve standardno kao i prije. Kopiranje je više nego jasno a ono što je zanimljivo je reagiranje. Slično društvenim mrežama sad imate mogućnosti lajkanja i još nekih reakcija na dobivenu poruku. Nakon dvodira ove opcije iskočit će dijalog s nekoliko mogućnosti, istražite.

Sljedeća, i ponovo ako se mene pita nepotrebna, novotarija u Porukama je i Digital Touch. Pisah već o tome, mogućnost brzinskog žvrljanja nekakvog crteža i slanja istog drugoj strani. Naknadnim istraživanjem nakon nadogradnje sustava uočio sam da i tu ima nekih predložaka poput otkucaja srca, različitih boja pozadina i tako to ali s Voice Overom trenutno ne radi baš najbolje, trči, skače, leti, gubi fokus i da ne nabrajam. Savjet je da se koristi u panoramskom položaju no ni tad nije presiguran za upotrebu i vjerujem da ćemo preživjeti bez istoga i sad i kad se, ako se popravi.

No, uz sve ove više ili manje potrebne kozmetičke zahvate pojavilo se i nešto zgodno a to su aplikacije u porukama. Najkraće rečeno, moguće je u poruke integrirati nativne i vanjske aplikacije te razmjenjivati ono što se tim aplikacijama radi. Ono što je zasad defaultno tamo je nativna aplikacija za glazbu i koliko sam shvatio, može se drugoj strani porukom poslati obavijest o pjesmi koja se sluša. Korisnici Apple Music servisa, kako čujem, mogu odmah i preslušati poslanu pjesmu no Apple Music je kod nas još uvijek apstraktna nepoznanica. Od vanjskih sam aplikacija instalirao vremensku prognozu, onu istu čije usluge koristi i nativna aplikacija i uspio sam poslati porukom aktualne meteorološke podatke. Prijem na drugoj strani nije bio uspješan jer, pogađate, i druga bi strana trebala imati tu istu aplikaciju no vjerujem da, ako je bilo čitljivo s moje strane da bi bilo i na drugoj.

U trgovini za ove aplikacije već ima podosta toga, naljepnica, emotikona, sličica, igrica, svašta nešto. Neke aplikacije su besplatne, neke se, gle čuda, plaćaju. Što je pristupačno a što ne treba testirati. Kako bilo, ovo je ipak nešto inventivnije od drugih dodataka i uz malo mašte možete zamisliti kako recimo igrate šah koristeći se porukama ili nešto tome slično.

U novim Porukama dodana je i mogućnost da određujete koji će primatelji vidjeti jeste li pročitali poruku ili ne i to je otprilike sve od noviteta. Naravno, ne morate ni pitati, obavijest o čitanju poruka vrijedi samo za iMessage a za SMS i MMS i dalje nema takve indikacije.

Mail

Ovdje je sve onako kako sam pisao i u članku od prije kojeg mjeseca. Mape unutar računa nisu više multiprozorske već su razgranate. Tu je i novi prikaz sažimanja više poruka u veliku konverzaciju no nisam ga isprobao jer tako ne želim čitati poštu, prepustit ću to vama. Ako se odlučite za takav prikaz, sjetite se rotora i opcije Poruka u njemu kojom ćete listanjem gore i dolje moći skakati između poruka. Koliko će to biti uspješno ne bih znao jer nisam ni testirao.

Testirao sam, nažalost, nove opcije filtriranja i uzalud sam se radovao. Bez daljnjega se može unutar mape aktivirati filter i odrediti prikaz samo nepročitanih poruka čemu sam se jako veselio no problem je što se takav prikaz ne pamti trajno. Nakon izlaska iz aplikacije za poštu opet je prikazano ama baš sve i svaki put treba ponovo odrediti što će se prikazivati. Apple, vrijeme je da nešto naučiš od Microsofta, pogledaj kako radi Outlook for iOS a ja ću se u međuvremenu i dalje služiti dinamičkom mapom za nepročitanu poštu.

Foto

Ovo koristim s vremena na vrijeme, imam čak nekoliko fotki u telefonu, ne biste vjerovali. Ima ponešto i novoga. Prvvi je novitet da aplikacija sama od sebe, ničim izazvana pokušava sortirati fotografije u albume prema prepoznavanju lica i pozadina a i prema geopozicijskim i vremenskim podacima. Ajd, nije toliko ni loše, kod ovo malo snimaka što imam nije imao preveliki okvir za pogrešku. Druga je novost da sada možete tagirati ljude na fotkama ukoliko aplikacija zaključi da se na fotki nalazi osoba ili više njih. Možete ime upisati ručno a možete ga izvući iz imenika i to mi je vrlo simpatično.

Ono što mi je još simpatičnije je da Voice Over opisuje, u svojim skromnim mogućnostima, ono što se nalazi na slici. Iako smo ovo već vidjeli na Facebooku a danas sam primijetio da se pojavilo i na Twitteru rekao bih da na iPhoneu nešto bolje radi. Da ne bi ispalo da forsiram Apple, istestirajte sami.

Sat

Ovdje je također sve onako kako sam napisao i u članku o beta inačici. Sve što je već bilo tamo tamo je i dalje uz novitet vremena za spavanje. Ova se kartica našla po sredini opcija na dnu zaslona. Kad je prvi put aktivirate pojavljuje se čarobnjak koji vas svašta nešto pita, od toga kad se budite, koliko vam je sna potrebno, budite li se svaki dan u isto vrijeme i tako dalje i tako bliže. Na kraju vam nudi izbor od nekoliko new age melodija s kojima bi se kao trebali ugodno probuditi bez šokova i trauma. Podatke o vašem snu šalje u aplikaciju za zdravlje a i iz same aplikacije Sat možete pratiti grafikone koliko spavate. Da ne zaboravim, tu je i podsjetnik da morate u krevet. Sve u svemu, moglo je i bez toga, valjda je svatko od nas dovoljno pametan i sposoban da zna namjestiti alarm i koliko ranije mora otići u krevet da bi se naspavao a o predloženim melodijama da ne pričam. Ono što su ponudili mene zasigurno ne bi probudilo no vama možda i budu odgovarale.

Još je jedan novitet, barem mislim da jeste, novi dizajn štoperice. Na ovoj kartici možete birati hoće li se prikazivati digitalno ili analogno a ima mogućnost praćenja i prolaznog vremena. Nemojte me držati za riječ da je to novost iz iOS-a 10, možda se ovo pojavilo i ranije ali vjerujem da nisam zavirio u štopericu još od iOS 7 pa ne mogu biti jasno decidiran.

Generalno sučelje

Prošao sam kroz nekoliko nativnih aplikacija, vjerojatno sam ponešto i zaboravio ili nisam dobio hintove da se nešto promijenilo pa shodno tome o nekim drugim aplikacijama nisam ni pisao. Ponešto ćete zasigurno otkriti i sami, na ponešto možda i sam naletim ali priznat ćete, ne bi bilo ni upola zanimljivo ako bih vam ama baš sve servirao na srebrnom pladnju. U ovom ću se dijelu pozabaviti sveukupnim sučeljem i nekim promjenama u Postavkama, sve u svemu samo opće stvari.

Ono što se više ili manje vidi na prvi pogled su nove promjene u lokalizaciji. Ne znam je li to samo moj dojam no čini mi se da se iz inačice u inačicu hrvatski prijevod degradira i da je sve gori. Neću sad razvlačiti od stavke do stavke, izdvojit ću samo par sitnica. Kad dobijete neku obavijest na zaključani zaslon na rotoru imate mogućnosti što ćete napraviti s dotičnom obavijesti. Na iOS-u 10 uglavnom čujete više i Vedro. Opciju Više donekle mogu shvatiti, to je prijevod engleskog More i vjerojatno je tako i na engleskom sučelju. Prijevod i funkcija su logični jer kod nekih aplikacija koje vam šalju obavijesti dobijate odmah prozor za odgovor ali kod nekih poput FB Messengera ili Twittera dobijate ipak nešto složenije i s većim izborom funkcija. Nažalost, mogu shvatiti i kako je netko pojam Clear umjesto kao Očisti preveo kao Vedro ali ne mogu shvatiti kako je to preživjelo beta testiranje. Ustvari, kad bolje razmislim mogu i to shvatiti, ajmo ruke gore koliko nas je testiralo iOS 10 u beti? Ja prvi nisam.

Druga stvar koja mi je zapela za oko i uho je zamjena riječi lozinka riječju šifra. Nemam ništa protiv šifre, ima ona svoje značenje u ovim našim jezicima pa i u hrvatskom ali šifra i lozinka nisu baš jedno te isto.

Treća (i posljednja) stvar o kojoj ću pisati je zamjena naziva razulja riječju libela. Ako me redovito čitate sigurno ste čitali i tekst u kojem se smijem ovom prijevodu, vjerojatno nitko živ ne koristi riječ razulja no činjenica je da bolju hrvatsku riječ od toga nemamo. Libela ili waser vaga su posuđenice, tvorenice i iskrivljenice iz njemačkog i talijanskog. Jest da je smiješno i da se ne koristi no ako je budemo skrivali pod tepih neće se ni koristiti.

Dosta o prijevodima, bit će gore kako god okrenuli. U Postavkama ima nekih promjena, nisu nešto ključne no kako su određene stvari promijenile mjesta skrenut ću vam pažnju malo i na to. Prvo što ćete primijetiti jest da teta Siri više nije smještena u Općenito već da sad zauzima svoje zasluženo mjesto na prvoj razini postavki. Od njenih podešavanja sva su tamo kao i prije s tim da ima i jedna nova – Podrška za aplikacije. Tamo ćete pronaći vanjske aplikacije koje su dobile Siri podršku. Kod mene su to Skype, Viber, WhatsApp i Uber no o tome sam pričao maloprije.

Donedavno zajednička grupa postavki Mail, Kontakti i Kalendari više ne postoji kao takva – sad je svaka opcija zasebno, zaredom odmah jedna ispod druge. U opcijama za e-poštu sve je po starom osim par novih opcija za novu vrstu skupnog prikaza. U postavkama kontakata i kalendara nema novih opcija.

Kod Foto i Video opcija primijetio sam upravo mogućnost određivanja kvalitete (čitaj zauzeća) video zapisa no ni za to nisam siguran postoji li od ranije ili ne. Znam da nekad ovog nije bilo ali kako se nešto ne bavim snimanje kućnih videa jer ne poznajem Severinu nisam ranije primijetio. I posljednje što se postavki tiče, dok ste u nekoj aplikaciji i zamolite tetku Siri na kakvom takvom engleskom Open Settings, Siriće vam otvoriti postavke dotične aplikacije.

Voice Over i ostala pristupačnost

U ovom dijelu ima ponešto promjena, neke su više a neke manje zanimljive. Na glavnom popisu stavki pristupačnosti primijetit ćete neke promjene u organizaciji, primjerice, odmah ispod Zumiranja pronaći ćete opciju Povećalo.

Povećalo je nova asistivna aplikacija koja iPhone pretvara u prijenosno ručno elektroničko povećalo. Nije neka novost, za iOS već odavno postoje komercijalne i besplatne aplikacije ovog tipa. Proizvođači istih možda hoće a možda i neće ostati bez posla ali što zasigurno znam, proizvođači hardverskih elektroničkih povećala neće. Ono što proizvođači softvera uključujući i Apple evidentno nisu shvatili jeste da softverska povećala ne mogu zamijeniti hardverska. Stvar je, najjednostavnije rečeno, u izgledu i dizajnu telefona kojem je stražnja kamera nivelirana sa kućištem i kad se telefon prisloni na podlogu objektiv kamere je preblizu onome što bi trebao fokusirati i uvećati. Svako hardversko povećalo em je odignuto od podloge em ima drugačiji tip kamere za ono što radi. Možemo se ovdje razbacivati i megapikselima, optičkom stabilizacijom i dualnim lećama ali to jednostavno nije to i nikad neće raditi kako treba. Jednako kako niti jedan ozbiljan grafičar neće koristiti kućni televizor umjesto monitora tako nijedna visoko slabovidna osoba neće hardversko povećalo zamijeniti softverskim. Softverska rješenja, uključujući i ovo novo ugrađeno u sam sustav imaju nezgodaciju da se moraju koristiti slobodnom rukom, ne mogu se prisloniti na podlogu i fiksirati za stabilizaciju prikaza i to ih nikad neće dovesti u rang specijaliziranog hardvera.

Povećalo ima otprilike sve što imaju i softverska i hardverska rješenja, od nekoliko razina povećanja do određivanja boja teksta i pozadine, svjetline i kontrasta kao i mogućnost uključivanja i isključivanja blica kao dodatnog osvjetljenja. Ukoliko koristite Voice Over Povećalu svejedno možete dodijeliti trostruki pritisak na Home tipku s time da će vam aktivacijom ove prečice iskočiti mali izbornik mogućnosti.

Osim Povećala tu je i nova grupa opcija imenom Prilagodbe zaslona u kojoj možete pronaći inverziju boja na zaslonu, filtriranje boja za daltoniste te smanjivanje bijele točke odnosno intenziteta bjeline na zaslonu.

Tipka Home je također dobila svoju istoimenu grupu opcija. Tamo možete podesiti koja je brzina potrebna za trostruki pritisak kao i hoćete li za otključavanje uređaja pritisnuti ili samo zadržati prst na tipki.

Vratimo se sad na vrh i otvorimo postavke za Voice Over. Prvo što mi upada u oči jeste klizač za brzinu čitanja no što god na njemu namjestio brzina mi je i dalje ista. Ili ne radi ili ne radi. Dalje ćete pronaći tipku koja otvara postavke rječitosti a u tim opcijama možete uključiti ili isključiti govorne savjete i mogućnost da vam Voice Over nakon znaka raspoloženja kaže emotikon.

Sljedeća novost je i tipka Čitanje. Tamo možete podesiti željeni jezik i glas te rječnik izgovora. Rječnik izgovora je definitivno nova i odavno potrebna opcija koja radi prilično šturo no ipak upotrebljivo. Upišete riječ u jedno polje, u drugo upišete kako želite da se izgovara, stavite kvačicu ako hoćete da pazi na velika i mala slova te na kraju odredite hoće li se unos koristiti za sve ili samo za određeni jezik ili glas. Moglo je ovo biti i malo bolje odrađeno no i ovako može poslužiti svrsi. Šteta je što se unosi ne mogu uvoziti i izvoziti tako da je svatko od nas osuđen da samostalno ovo popunjava i nadopunjava.

U opcijama za brajicu koje su tu već duže vrijeme novost je da se za unos brajice na zaslonu sada mogu obrnuti točkice, slično onome što već odavno postoji u Mbraille aplikaciji. Od hrvatske brajice još uvijek ništa, vjerojatno će se pojaviti u paketu s glasom.

Audio je još jedna grupa postavki unutar Voice Overa a u njoj nam se nudi nekoliko zanimljivih stvari. Neke su tu od ranije, neke su nove. Od onih starih tu je tzv. Audio ducking preveden kao stišavanje pozadinskog zvuka. To je izgleda postalo popularno na svim platformama no meni osobno i dalje stoji isključeno. U ranijim inačicama iOS-a bilo je dostupno samo preko rotora, sad ga imate i ovdje. Druga, tj. Redoslijedom prva opcija je uključivanje i isključivanje zvučnih efekata za Voice Over što sam isključio i više nikad uključio još od iOS-a 7.

Treća opcija (zasad) zbog koje se, osim razmještanja ikona na početnim zaslonima, definitivno treba nadograditi na iOS 10 jest mogućnost isključivanja automatskog aktiviranja speakerphonea tijekom aktivnog poziva. Trebalo je šest verzija sustava i trinaest modela telefona da se do ovog dođe ali bolje ikad nego nikad.

Zadnja stavka u ovim opcijama jeste Kanali govora no vidjet ćete je samo ako imate povezane žične ili bežične slušalice, bez njih nije vidljiva. Kad sam čitao materijale koje su pisali stranci koji su testirali iOS 10 na beti iz njih sam shvatio da će pomoću ove mogućnosti biti moguće poslati Voice Over na jedan zvučni izlaz a na drugome recimo slušati glazbu no džaba smo krečili, ništa od toga. Ne znam u čemu je problem no ova opcija, ovako kako funkcionira nema ama baš nikakvog smisla. Kad spojite klasične žične sušalice u ovim je postavkama vidljivo da su spojene i ispod naslova Kanali govora: slušalice imate izbor između Slušalice lijevo i Slušalice desno i obje stavke možete pojedinačno označiti ili ukloniti oznaku. Ako to radite sa slušalicama čujete kako se svaka od njih uključuje ili isključuje no nema nikakve mogućnosti da se glazba koja svira potjera na ugrađeni zvučnik a da Voice Over ostane u slušalicama. Dapače, zvučni se izlaz nikako ne može mijenjati.

S bežičnim slušalicama ima malkice više uspjeha no ne dovoljno da bi ova opcija postala korisna i upotrebljiva. U postavkama je sve isto osim što umjesto slušalice piše model bežičnog uređaja. Kad ste ovako spojili slušalice na rotoru možete pronaći opciju za promjenu zvučnog izlaza i listanjem gore i dolje mijenjate zvučni izlaz između BT slušalica i ugrađenog zvučnika ali nažalost, Voice Over se jednako seli kao i glazba iz jednog u drugi. Da zadržite Voice Over na headsetu a glazbu pošaljete na zvučnik ili obrnuto nema nikakve teorije.

Padaju mi na pamet svakojake dodatne ideje ali za njihovo testiranje nemam dodatnu opremu. Možda bi ovo nešto bolje i logičnije radilo preko Airplaya ili u kombinaciji dva BT uređaja no to nikako ne mogu isprobati. Ovako kako stanje stvari trenutno jeste, ova opcija nema ama baš nikakav smisao ili sam ja preglup da shvatim kako radi, nije isključeno.

Na kraju…

Mislim da sam prošao sve što je bitno i važno na novom i tek nedavno izašlom iOS-u 10. Otkad sam počeo pisati ovaj tekst do njegovog konačnog objavljivanja pojavila se i jedna decimalna nadogradnja tako da je to sad aktualno iOS 10.0.2 no koliko sam uspio primijetiti, nikakvih razlika nema barem ne u vezi svega o čemu sam pisao.

Sigurno je da sam nešto preskočio, em ne koristim svaku moguću sitnicu em sam nedavno prebacio prvu znamenku iz broja godina unaprijed a godine rade svoje. Sve što sam dosad pročitao ili osobno isprobao pokušao sam uglaviti u ovaj tekst što je bolje i jasnije bilo moguće no ovih pet i pol tisuća riječi nije dovoljno da se sve detaljno opiše i provjeri, nešto ćete morati i sami.

Kako iznad napisah, dvije su novotarije više nego dovoljne za nadogradnju – novi način razmještanja ikona i mogućnost rajnog isključenja za vanjski zvučnik. Da Apple ništa drugo nije stavio u novu verziju ja bih se sigurno nadogradio samo radi ove dvije stvari. Sve ostale mogućnosti i novosti stvar su više osobnog ukusa i korisničkih navika nego funkcionalnosti. Sve što ste mogli u nekom normalnom radu izvesti s iOS 9 možete i s iOS 10 samo je pitanje hoće li vam to biti lakše i jednostavnije ili ne. Osobno sam u većini ovakvih stvari minimalist, volim sve čisto, jasno i jednostavno pa neću previše profitirati od efekata, digitalnog dodira i još nekih sitnica u porukama, sažeti prikaz u e-pošti koristio nisam nikad a da ne pričam o određivanju vremena za spavanje i buđenje, bez toga svega bih vrlo lako mogao. S druge strane sviđa mi se nova koncepcija zaslona za zaključavanje, barem njegovog prikaza današnjeg dana a sviđa mi se i mogućnost odgovaranja na WhatsApp i Viber poruke bez da su te aplikacije uopće i pokrenute. Ima tu za svakog ponešto dobroga i ponešto viška samo je pitanje što je kome što od toga.

Ono što na kraju moram priznati jest da je Apple ovaj put obavio dobar posao sa pristupačnošću i otkad koristim iOS, ovo je prva službena nova verzija koja ima minimalan i gotovo pa zanemariv broj bugova u pristupačnosti. Nadam se da će im to ostati praksa i u budućnosti te da će se i dalje nadograđivati novim opcijama i mogućnostima. Do iOS-a 11 zasigurno nas čeka nešto prilično zanimljivo no neću ništa pričati da nas ne ureknem. Eto ga, zasad dosta, otišao sam.

Kraj