IOS 9, sve što trebate znati

Jučer je, kao što vrlo vjerojatno znate, izašao IOs 9. Isto tako vjerojatno znate da ga je moguće instalirati ili nadograditi na sve iUređaje koji trenutno mogu vrtjeti IOS 8. E sad, ono što vjerojatno ne znate su one standardne sitnice što ima novoga, što trenutno štuca u pristupačnosti i slične stvari. Već se na stranjskim portalima pojavilo dosta toga nadugo i naširoko no probat ću to sažeti u što kraći tekst kako vas ne bih previše ugnjavio pisanjem.

Što je novo?

Na IOS-u 9 ima ponešto novina a posložit ću ih redoslijedom kojima su objavljene u službenom Apple-ovom proglasu te usput prokomentirati i pristupačnost na njima. Prije svega moram napomenuti da je češki glas koji većina nas koristi na IOS-u postao još češkiji i da se na to treba naviknuti. U IOS-u 8 počelo je s interpunkcijama i posebnim znakovima a u IOS-u 9 proširilo se na razne zaslonske elemente pa tako tipka nije više tipka nego tlačitko, naslov nije naslov nego natpis i da dalje ne nabrajam. Ukoliko niste spremni na ovo nema smisla da se nadograđujete na novi IOS no sljedeći tekst svejedno smijete pročitati.

Pretraga u postavkama

Iz inačice u inačicu, IOS Postavke su sve veće i sve kompleksnije. Od IOS-a 9 na vrhu zaslona imate polje za pretragu u koje možete upisati dio naziva ili cijeli naziv neke postavke kako biste si prekratili muke oko dubinskog pretraživanja svih mogućih postavki.

Vijesti

O ovome ne mogu ništa osobno kazati jer se dotična aplikacija nije pojavila na mom iPod Touch uređaju tako da čak ne znam je li ovo uopće i adekvatan prijevod. U izvornom se članku nagađa da je ova aplikacija zasad dostupna samo za područje Sjeverne Amerike i Australije pa je lako moguće da kod nas nije vidljiva iz tog razloga ali opet, nije na našim područjima dostupno još ponešto pa to svejedno vidimo unutar IOS-a.

Da ne filozofiram previše, drugovi stranci kažu da je aplikacija za vijesti kombinacija RSS čitača i flipboarda te da je poprilično pristupačna i toplo se nadam da ćemo je moći koristiti kroz neko vrijeme. Ovo je, ustvari, zamjena za nekadašnji Kiosk koji smo svi sakrivali sa početnog zaslona jer nije služio ničemu.

Bilješke

Od vremena IOS-a 6 koji je došao instaliran s mojim još uvijek prvim iPhoneom do danas Bilješke je aplikacija koja je, možda ne najviše ali definitivno najkvalitetnije napredovala. Od IOS-a 9 u Bilješkama možete raditi bogato oblikovanje, umetati slike i neke druge vrste priloga, poveznice, izrađivati check popise i još podosta toga. Sve je pristupačno i radi se uz pomoć nove alatne trake gdje stvarno ima svega i svačega.

Ovaj dio sa potvrdnim popisima je prilično zanimljiv. Dakle, možete sa svojim iLjubimcem otići u trgovinu i kad strpate svaki traženi artikl u košaru na dotičnoj bilješki staviti kvačicu za obavljeno.

Tu su još i neke nove opcije za dijeljenje sadržaja te zgodna stvarčica za korisnike vanjskih tipkovnica a to su tipkovničke prečice za određene funkcije. Bilješke u novom ruhu nisu ni Pages niti Voice Dream Writer ali su sasvim solidna aplikacija za jednostavnu obradu teksta.

Karte

Karte su više ili manje i dalje samo Karte za naša područja. Od novih stvari uvedena je podrška za javni prijevoz no, kako pišu stranci, to funkcionira otprilike u tri i pol grada u cijelome svijetu pa ni oni nisu imali prilike isprobati kako radi u praksi. Jedan je Njujorčanin prokomentirao da čak i kad bi radilo ne bi nešto pretjerano dobro funkcioniralo u podzemnoj željeznici gdje je pokrivenost signala vrlo loša a ova se usluga bazira baš na tome. U svakom slučaju, za nas ovdje ništa bitno, barem ne u ovom desetljeću.

Mail

E, ovdje ima ponešto zanimljivo. S novom nadogradnjom IOS-a nativna aplikacija za električnu poštu (šalim se) pruža nam mogućnost prilaganja datoteka sa oblačnih servisa poput iCloud i DropBox. Ne znam što je još podržano ali kažu da ih ima više. Kažu i da radi vrlo jednostavno. Dok ste u tijelu trenutno pisane poruke, rotirajte na Uredi te listanjem gore i dolje pronađite Dodaj privitak, dvodirnite za potvrdu te će vam se pojaviti klasični prozorčić za traženje datoteka. Zadano je prikazan iCloud ali dvodirom na tipku Lokacije dobit ćete popis i drugih korištenih stratusa.

Naravno, da sve ne bi otprve bilo savršeno, Voice Over ne najavljuje ovakav prilog listanjem lijevo ili desno te ga možete očitati jedino slobodnim klizanjem. Nadamo se da će to biti ispravljeno u sljedećem ažuriranju Devetke.

iCloud Drive

Dakle, još nešto čemu je bilo krajnje vrijeme da se pojavi kao nativna aplikacija. Do Devetke mogla se naknadno instalirati no u Devetki dolazi u paketu sa sustavom. Doduše, muči me situacija da sam je odmah po nadogradnji uočio na početnom zaslonu a strani forumi tvrde da je skrivena i da se mora aktivirati kroz Postavke.

Šire li stranci nepotpune informacije ili mene počinju stizati godine pa se ne sjećam da sam je možda ranije instalirao ne bih znao no kako bilo, sad je tu i prema opisu funkcionira kao i sve dosad viđene oblačne aplikacije i stopostotno je pristupačna.

Višezadaćnost na iPadu

I za ovo je također bilo krajnje vrijeme s obzirom na dijagonalu zaslona. Vlasnici iPad uređaja sad konačno mogu praktično koristiti dvije aplikacije istovremeno jednu pored druge, pratiti neki video po principu slika u slici ili podijeliti ekran na dva dijela i svaki dio pridružiti nekoj aplikaciji. Nemojte me sad držati za riječ ali vjerujem da će ovo biti moguće i za vlasnike 6 Plus i 6S Plus uređaja jer sam na jednom takvom uočio zanimljivo ponašanje određenih aplikacija u panoramskom prikazu kakvo je prije bilo moguće samo na iPadu.

Ovakav način rada potpuno je pristupačan za Voice Over korisnike te je podržan i za vanjske tipkovnice i brajične retke.

Odabir teksta i tipkovničke naredbe

Sjećate li se kako je zabavno bilo kopirati tekst na prijašnjim inačicama IOS-a? Ja se sjećam i zato sam to u gotovo tri godine korištenja napravio odokativno dvaput. Što bi rekao Jura Stublić “a sad je sve drugačije…”. U rotoru je sad nova opcija koja se na engleskom zove Text Selection, nisam siguran kako je prevedena i funkcionira baš onako kako treba. Zarotirate na nju, odaberete parametar (znak, riječ, redak…) i listanjem udesno odabirete tekst prema zadanom parametru. Jelda da je jednostavno?

Naravno, da sve baš ne bi odmah otpočetka bilo funkcionalno, ovakvo odabiranje teksta trenutno puno bolje funkcionira ako odabirete udesno, znači, od početka prema kraju, priča se da je odabir ulijevo još uvijek problematičan i nedoslijedan.

Apple je otvorio još jedna vrata za korisnike dodatnih tipkovnica i proizvođače programa kojima su potrebne takve tipkovnice. Od IOS-a 9 konačno su moguće tipkovničke prečice i kako se priča, programeri aktivno rade na implementaciji istih u svoje aplikacije a kako sam napisao gore, Apple je to već uveo u Bilješke.

Nije ni ovdje sve savršeno. Trenutno ne postoji način na koji bi slijepi korisnik uspio saznati koje prečice može koristiti jer je taj dio nepristupačan Voice Overu no svejedno može koristiti prečice ukoliko uz asistenciju druge osobe sazna koja čemu služi.

Siri i Proaktivna pretraga

Teta Siri je, prema najavama, postala pametnija i inteligentnija ali načelno radi po istom principu kao i ranije, nema ništa novo što biste trebali znati. Novost je da je možete zatražiti da vam nešto otpjeva no što će te dobiti zauzvrat otkrijte sami.

Proaktivna pretraga je nova super turbo ultra mogućnost koja vam na osnovu najčešćeg korištenja predlaže grupe kontakata, mjesta na karti, aplikacije i slične stvari ali, iako se drugačije priča, kod mene nije profunkcionirala.

Naime, aktivira se s prvog početnog zaslona klizanjem tri prsta udesno ili listanjem prema dolje ako je Voice Over fokusiran na indeksu stranice no kod mene nijedno ni drugo nije upalilo. Morat ću to istestirati kad nadogradim iPhone, s iPod Touch očito nešto ne štima ili nisam dovoljno pozivao i koristio aplikacije da bi moglo raditi kako treba.

Aktiviranje aplikacija slušalicama

Kad priključite žične ili bežične slušalice na IOS uređaj aktivirat će se zaključani zaslon na kojem ćete između tipke za otključavanje i tipke za kameru moći pronaći predložene aplikacije koje reproduciraju zvuk. Zgodno no ništa revolucionarno.

Nova tipka za natrag

Ako preko poveznice aktivirate drugu aplikaciju sad imate mogućnost da se lako i jednostavno vratite natrag. Na statusnoj traci lijevo od sata pojavit će se Tipka za natrag koja će vas vratiti u prvobitnu aplikaciju. U većini slučajeva vratiti se možete i trljanjem s dva prsta.

I to je otprilike to oko zanimljivih novotarija a sad se idemo posvetiti malo pristupačnošću novog IOS-a.

Novo u pristupačnosti

Kao i obično, izlaskom svakog novog IOS-a u pristupačnosti ima bugova, ali ima i novosti. Prvo malo o novostima a bubice ćemo ostaviti za kraj.

Voice Over glasovi

Za ovo ste već vjerojatno čuli. Od IOS-a 9 moguće je u Voice Overu koristiti Siri glasove, naravno, za jezike koje Siri podržava. Na našem području trenutno ne možemo koristiti nijedan domaći glas a o Sirinim glasovima onda nema previše smisla ni pričati. Koga zanima kako to zvuči pravac Postavke, Općenito, pristupačnost, Voice Over, Govor pa se tamo može svašta odabrati.

Brzina govora

Svi glasovi, zadani, poboljšani i posuđeni od Siri na novom IOS-u imaju veće brzine. Neovisno podesite li ih u Postavkama ili ako imate brzinu govora smještenu u rotor, sad možete postići znatno veće brzine, meni je Čehinja na aktualnih 100% prilično nerazumljiva, potrebno mi je navikavanje.

Dvodir

Vrlo zanimljiva i korisna opcija za starije i osobe s motoričkim smetnjama. IOS 9 nudi izmjenu brzine vremenskog okvira za dvostruki dodir te se vrlo lako može postaviti da uređaj dvostruke dodire s većim razmakom također pravilno detektira i izvrši ono što mora. Zadani interval za dvodir je 0,25 sekundi i može se povećati ili smanjiti. Ovu opciju pronađite u Voice Over postavkama.

Caps Lock funkcije

Za korisnike dodatnih tipkovnica radosna je vijest da se više ne moraju gnjaviti korištenjem klasične VO naredbe (Control + Option) i ondajoš pokoju dodatnu tipku u akord. Sad se može odrediti da Caps Lock bude Voice Over tipka slično kao i kod čitača ekrana za Windows.

Unos brajice na zaslonu

Ovo nije novo, pojavilo se još u Osmici ali je sad malo unaprijeđeno i već pomalo liči na pristojnu aplikaciju. Po svemu sudeći, možda sa IOS 11 ili 12 dočekamo i podršku za naše jezike no dotad može funkcionirati i u czs maniru.

Od zanimljivih stvari tu je sad mogućnost da brajični unos zaključamo u određeni položaj. Ja sam nekoliko puta htio zalijepiti telefon u zid nakon prebacivanja iz panoramskog u stolni položaj zbog pomicanja telefona za vrijeme pisanja. Tri prsta prema gore ili dolje sad rješavaju taj problem i koliko sam primijetio, postavka ostaje zapamćena.

Drugo poboljšanje jest što je sada moguće zasebno odrediti povratni izgovor otipkanog. U opcijama za povratni izgovor uz softverske i hardverske sad stoji i sekcija za brajični unos.

Posljednja, ali ne manje važna opcija čiji je nedostatak bio prilično iritantan je i nova mogućnost određivanja na kojem će položaju rotora biti Unos brajice na zaslonu. Ako ste koristili, sigurno se sjećate da je unos brajice bio uvijek na prvom položaju udesno bez obzira koja je mogućnost rotora aktivna. Sad to možete promijeniti i postaviti brajicu točno tamo gdje želite.

Brajica

Za korisnike brajičnih redaka povezivih na IOS ima nekoliko zanimljivih novosti. Za početak, najvažnije je reći da se unos teksta i naredbi preko retka značajno ubrzao i da sada to funkcionira znatno ugodnije nego na IOS-u 8.

Također je moguće odrediti koliko će se dugo titrajuće objave zadržati prikazane prije nego se redak vrati na ono čime ste se bavili. Ovo možete postaviti u Voice Over/Brajica postavkama.

Korisnici brajičnih redaka konačno imaju mogućnost emuliranja magičnog dvodira kao i dvodira sa zadrškom. Magični dvodir je dvodir s dva prsta kojim se obično javljamo na poziv i prekidamo, započinjemo i prekidamo diktat ili slušanje glazbe itd itd. Dvodir sa zadrškom znamo što je a na brajici ove dvije funkcije možete emulirati tako da za magični dvodir pritisnete Razmak + 1 5 6 a za dvodir sa zadrškom Razmak + 5 6 7 8.

Za kraj brajičnih novosti treba napomenuti da je po novome moguća i izravna brza navigacija po tekstualnim elementima (naslov, polje za tekst…) poznata kao navigacija prvim slovom. Na brajičnom retku pritisnite Razmak + 1 2 3 4 5 7 za uključivanje ili isključivanje brze navigacije.

Trese, lupa udara

Ne više. U dosadašnjim IOS inačicama protresanje telefona zadano je funkcioniralo kao Undo naredba. Neki su je voljeli, neki ne i s IOS-om 9 sad ju je moguće i isključiti.

Također je moguće bez obzira na postavke u Zvono i alarmi opcijama trajno isključiti i sve vibracije. I jedno i drugo možete pronaći u postavkama pristupačnosti u novom odjeljku Interakcija.

To je to što se tiče novina u pristupačnosti i sad je vrijeme da se posvetimo i bubicama.

Bugovi u pristupačnosti na IOS 9

Ovo ću podijeliti u nekoliko rubrika slično kako sam pronašao i u izvornim tekstovima. Zvijezda vodilja je definiranje ozbiljnih bubica, umjerenih i zanemarljivih te popis bubica preostalih iz prethodnih inačica IOS-a koje su s ovom novom ispravljene. Molim lijepo da se uzme u obzir nekoliko stvari; prva je da ništa od ovog nisam testirao nego maznuo s Interneta i preveo. Druga stvar je da autori izvornih članaka također tvrde da se isti bugovi i propusti nisu pojavili na svim testiranim uređajima te da mogu biti posljedica određene kombinacije postavki ili slučaja korištenja. Kako god bilo, potrudit ću se da vam prezentiram ono zasad otkriveno a vaše je da se odlučite želite li odmah krenuti na novi IOS ili pričekati koju podinačicu da se nešto od navedenog i popravi. Ponavljam još jednom, ovo nije definitivan popis svih mogućih bugova nego samo ono što je otkriveno kroz beta testiranje.

Ozbiljne bube

 1. Prilikom dolaznog poziva Voice Over zna postati neupotrebljiv, ne možete čuti ili odrediti tko vas zove niti možete aktivirati neku od opcija na zaslonu. Ovo se događa povremeno bez obzira je li telefon otključan ili zaključan, stišan ili ne. Primijećeno je da se češće događa prilikom korištenja bluetooth slušalica;
 2. Ako paralelno koristite Voice Over i Povećalo Voice Over rotor postaje nedostupan a Voice Over ima i dodatnih problema s fokusiranjem. Ovo se ne događa na svim uređajima i neki beta testeri nisu uspjeli reproducirati situaciju na svojim uređajima.

Umjerene bubice

 1. Vjerojatno znate da, ako koristite zrakoplovni mod možete naknadno uključiti bluetooth ili bežičnu mrežu. Za korisnike brajičnih redaka ovo vrijedi do zaključavanja zaslona nakon čega se bluetooth veza prekida i ako se radi o gluhoslijepim osobama vrlo će teško samostalno ponovo uspostaviti vezu;
 2. Ako koristite brajični redak Smart Beetle tvrtke HIMS mapiranje tipkovnice nije dobro odrađeno. Primjerice, ako pritisnete F4 što bi trebalo aktivirati eject vratit ćete se na početni zaslon što je inače funkcija F2 tipke dok F2 aktivira eject;
 3. Na rotoru, kako sam već pisao, postoji nova funkcija za odabir teksta. Iako radi prilično solidno još uvijek ima nekih nedosljednosti između statičnog i teksta za uređivanje kao i nemogućnost odabira teksta lijevo od kursora;
 4. U Safariju, Chromeu i nekim drugim web preglednicima možete otkriti da je povratna informacija o unesenom tekstu u polja za uređivanje nedosljedna. Lako se može dogoditi da vam Voice Over kaže da nije ništa uneseno a tekst se ipak nalazi uredno otipkan u polju;
 5. Nakon slanja elektroničke pošte Voice Over postaje neupotrebljiv između deset i trideset sekundi. Primjećeno je da se ovo događa samo prilikom odgovora na neku poruku a ne prilikom slanja nove poruke;
 6. U novoj aplikaciji za vijesti gesta za čitanje od kursora (dva prsta dolje) ponekad blokira i ponovno pokreće Voice Over;
 7. Ako u Centru za obavijesti imate određeno da se obavijesti grupiraju po danu može doći do nedosljednosti između tipki za čišćenje odjeljka i potvrdu čišćenja odjeljka. Ovo bi vas moglo spriječiti da očistite nepotrebne obavijesti no ne događa se na svim uređajima;
 8. Voice Over postaje neupotrebljiv nakon pokretanja snimanja novog glasovnog podsjetnika u Diktafon aplikaciji. Također nije potvrđeno na svim testiranim uređajima.

Zanemarive mušice

 1. U proaktivnoj pretrazi na vrhu prijedloga je traka sa četiri neimenovane tipke a što bi trebali biti omiljeni i odabrani kontakti. Aktiviranjem tih tipki trebale bi se pojaviti dodatne opcije za pozivanje, pisanje poruke itd. Kod nekih korisnika ne radi, kod drugih radi potpuno;
 2. Prilikom slanja e-pošte nije moguće pronaći umetnuti prilog no to sam već spomenuo,;
 3. U Mail aplikaciji Voice Over više ne najavljuje koliko je poruka u razgranatoj konverzaciji kad je fokusirate ili želite obrisati. Umjesto “Obrisano je X poruka” čujete “Obrisane su višestruke poruke”;
 4. Korištenje Siri glasova u nekim situacijama zna značajno usporiti rad uređaja;
 5. Ako na dodatnoj tipkovnici pritisnete i zadržite Command tipku prikazat će vam se popis mogućih tipkovničkih prečica za aktivnu aplikaciju (ako su podržane od dotične aplikacije). Nažalost, Voice over zasad ne čita ništa od prikazanog;
 6. U Centru za obavijesti listanjem ulijevo možete doći u područje statusne trake što se ne bi smjelo događati zbog dosljednosti drugih aplikacija i zaslona.

Ispravljene bubice

 1. Voice Over sada uredno automatski klizi u detaljima grupnog iMessagea;
 2. Odgovaranje na poziv magičnim dvodirom trebalo bi znatno dosljednije raditi;
 3. Siri je znala zakazati ako je fokus u tekstualnom polju s uključenim izravnim tipkanjem dodirom, čini se da to sad radi;
 4. Utipkavanje sim PIN-a u Postavkama bilo je potpuno nepristupačno;
 5. Voice Over sad najavljuje nedostupnost TouchID-a nakon ponovnog pokretanja uređaja;
 6. Voice Over sad uvijek najavljuje koja je kamera aktivna prilikom umetanja slike u iMessage;
 7. Voice Over više ne ponavlja umetnuti tekst prilikom diktiranja;
 8. Nema više najava lažnih dostupnih postupaka na rotoru;
 9. Voice Over kursor je ponekad znao nestati ili postati prevelik i čini se da je to ispravljeno;
 10. Pogrešne najave statusne trake prilikom korištenja nekih aplikacija su ispravljene.

Eto, ovo je sve što sam zasad uspio saznati o novome IOS-u. Nadam se da će vam biti od pomoći i da ćete se, nakon ovog teksta, lakše odlučiti želite li se nadograditi ili ne.

Kraj