Je li VOXOX drugačiji od drugih?

Bolja je polovica zbrisala za Njemačku, susjedi su se također razbježali kojekuda, vani grmi i nebo se pita hoće li ta kiša padati ili neće a moja malenkost šeta internetskim bespućima i kao i obično naleti na poneku informaciju vrijednu dijeljenja sa milijunima svojih čitatelja.

U početku bijaše Skype, zatim bješe VOIP Stunt pa Google Talk. Nakon toga, barem koliko sam pratio VOIP tehnologiju nije bilo ničeg zanimljivog, pardon, nije bilo servisa koji nude pozivanje prema običnim fiksnim i mobilnim linijama, ako sam nešto propustio ispričavam se. Viber, WhatsApp i tako još neki zgodni servisi dobrano su zagrizli u kolač ovog tržišta no ne nude ono sa čim je davnih dana počeo Skype a to je mogućnost zvanja običnih smrtnika koji nisu spoznali čari globalne mreže.

I u tu priču uskače VOXOX (ne, ne pitajte me kako se to izgovara) koji nudi sve što i navedeni a možda i malo više po izuzetno niskim cijenama ali o njima ću nešto kasnije. Uz klasičan VOIP između VOXOX korisnika koji podrazumijeva pozive, chat, razmjenu slika i slične stvari ovo čudo nudi još i sljedeće:

  • Besplatna registracija telefonskog broja (dobit ćete američki telefonski broj, druge države zasad nisu dostupne);
  • Besplatno pozivanje i razmjena poruka među VOXOX korisnicima;
  • Podrška za fiksnu i mobilnu telefoniju besplatno ili po ultra niskim cijenama;
  • Grupne poruke uz razmjenu fotografija i video zapisa s cijelom grupom;
  • Slanje i čitanje faks poruka;
  • Snimanje fotografija i video zapisa direktno iz aplikacije;
  • Lokacijske usluge;
  • Dijeljenje kontakata;
  • Push obavijesti;
  • Pronalaženje prijatelja koji koriste VOXOX;
  • Prilagođavanje slike i statusne poruke;
  • Vizualne glasovne poruke (pretvaranje glasovne poruke u tekstualnu);
  • Preusmjeravanje poziva do osam različitih brojeva;
  • Automatsko prevođenje odlaznih i dolaznih poruka na 37 jezika;
  • Snimanje razgovora;
  • Prespajanje na drugi uređaj;
  • Konferencijski pozivi do 20 korisnika;
  • Zovi natrag (Callback) način rada.

Jednostavno da čovjek ne bi ni riječ rekao. Na službenim stranicama pišu još neke sitnice o implementaciji usluge za manje firme ili unutar većih korporacija, postoje neki dodaci i tako to ali mi se nije nešto pretjerano dalo to istraživati, ponešto morate i sami.

Što se cijena tiče kako to obično biva sve što se prenosi putem mreže između korisnika je potpuno besplatno. Korisnici svakog mjeseca dobijaju jedan dolar besplatnog kredita koji mogu iskoristiti za pozivanje fiksnih i mobilnih mreža. Cijene poziva su prema tablici na VOXOX sajtu prilično pristupačne mada nisam najbolje shvatio one kućice u tablici gdje pišu dvije cijene. Pretpostavljam da je to razlika između fiksnih i mobilnih brojeva ali ne bih bio siguran.

Tako je, primjerice, cijena jedne minute poziva za Hrvatsku $0.029/$0.189 odnosno 0.17 kn/1.06 kn. Bosna i Hercegovina ima tarifu od $0.099/$0.199, Srbija se tarifira na $0.079/$0.299, Slovenija $0.025/$0.299, Crna Gora $0.119/$0.299 i Makedonija s cijenama od $0.059/$0.499.

Ako želite nazvati rođaka u Njemačku to će vas koštati $0.019/$0.129. Švedska ima cijene od $0.019/$0.059. Rodbinu u Australiji možete nazivati za $0.025/$0.990 a u Sjedinjenim Državama fiksne telefone možete zvati besplatno a mobilni vas koštaju samo jedan (1) cent. Više o cijenama za preko 220 svjetskih pozivnih brojeva možete saznati ovdje a sad barem imate odokativan uvid koliko minuta i s kim možete razgovarati za onaj jedan dolar što ga dobijete od njih svakog mjeseca. Za Hrvatsku bi to otprilike bilo 33 minute prema fiksnim i oko pet minuta prema mobilnim mrežama.

Aplikacije za ovu VOIP uslugu dostupne su za IOS, Android, Windows i Mac OS-X tako da je možete koristiti faktički svuda i bez obzira na to koji operativni sustav preferirate. Što se IOS aplikacije tiče testirana je na cijeloj hrpi uređaja od iPhone 3GS do iPad Mini 2 i recenzija sa Applevis foruma kaže da je potpuno pristupačna te upotrebljiva s Voice Overom i da nema nikakvih trzanja s pristupačnošću i upotrebljivošću aplikacije. Kako radi s ostalim sustavima ne bih znao, Windows varijantu nisam testirao jer vođen lošim iskustvom sa više manje svim aplikacijama ovog tipa ne vjerujem da bi korektno radila bez dodatnih Jaws skripti ili modula za NVDA. Ako senekome da ovo istestirati na kompjuteru neka barem javi rezultate pa ću rado nadopuniti članak.

Ovdje nadopunjujem da je u međuvremenu testirana Windows aplikacija i kao što sam i pretpostavio, pristupačnost = 0 bodova.

IOS aplikacija bez obzira što kaže recenzija s Applevisa ima par trzavica s pristupačnošću ali ništa što bi vas trebalo odbiti. Kako je već uobičajeno s ovakvim aplikacijama Voice Over često ode u slušalicu umjesto da se čuje na zvučniku no to možete zaobići tako da VOXOX pošaljete u pozadinu i ponovo vratite natrag ili da koristite slušalice. Nekoliko tipki nije propisno označeno no mislim da su nebitne za svakodnevni rad a sve ostalo radi kako je ranije opisano.

Poveznica na AppStore
Službena stranica proizvođača
Kraj