Knjige i kako ih tretiramo 2. dio

Još nije subota jutro i nema jutarnje kave. Ovo pišem prije spavanja jer za sutra već imam isplaniranih obaveza pa neću moći polako tipkati uz jutarnju kavicu ali da vas ne iznevjerim malo ću mudrovati u gluho doba noći. Kako rekoh zadnji put, ovdje ću se pomalo posvetiti playerima i readerima za knjige no neću nešto previše mudrovati o specifikacijama, dimenzijama, težini, ramu itd itd, više ću u par odlomaka probati ispričati svoju potragu za svetim gralom među e-book alatkama.

Long time ago, in the galaxy far, far away…

Osim Jawsa, koji sam godinama koristio za čitanje prvi sam se put susreo s nekim čitačem/konverterom kad sam još davne 2006. otkrio Text Aloud. To je komercijalni programčić, po funkcionalnosti sličan Balabolki iz kojeg se direktno može čitati neki tekst ili ga skonvertirati u kakav zvučni format. Te godine kad sam ga otkrio iskonvertirao sam jednu jedinu knjigu, mislim da to bješe Follettov Pregovarač, preslušao je malo kroz Winamp i ostatak knjige sam nekad kasnije pročitao Jawsom kao tekst. Što mi se točno tad nije svidjelo ne mogu se sjetiti ali nešto mi onako kucka i zvoni da je bilo malo frfljanja i pucketanja u glasu zbog bitratea a i mislim da se, barem u toj verziji s Text Aloudom nije baš najpreciznije moglo dogovoriti što od interpunkcije čita a što ne a mene jako jako nervira čitanje crtica i navodnika dok odmaram mozak uz knjigu. Tako je Text Aloud završio negdje u podrumu mog 4shared accounta dok prije koju godinu nisam dobio obavijest od njih da se netko žalio i da izvolim to ukloniti s javnog downloada što sam i napravio, tko ih jebe.

A onda se krajem 2008. ili početkom 2009. u mom selu pojavio Plextalk Pocket ilitiga PTP-1. Neki znaju, neki će tek saznati, uređajčić od nekih 350 eurića podržava Daisy u svim verzijama, podržava audio u nekoliko formata, podržava i obične tekst fajlove u nekoliko formata, snima, ima rudimentarne mogućnosti za Daisy editiranje, ima Voice Memo, može ripati audio CD s vanjskog CD uređaja i u njega se može prištekati i USB stick.. Ima toga još ponešto al nije bitno sad za priču. Bitno je da sam konačno mogao bez prevelikih zajebancija i bez kompjutera konačno čitati audio knjige, ubrzati im reprodukciju da izbjegnem naše divne spore spikere i kako ne ovisim o kompjuteru čitati knjige u tramvaju, busu, dok šetam i kad nema struje ako sam se na vrijeme sjetio napuniti bateriju xD. Obični MP3 playeri su mogli poslužiti u tu svrhu ali pod 1 morao sam naći nešto s čime lako i jednostavno mogu raditi napamet i nisam imao mogućnost ubrzavanja pa se time nisam ni bavio. PTP-1 je bila prava mala revolucija u mojoj galaksiji.

Ali, kako i sami znamo, naše knjižnice, pa da se i zbroje Zagreb, Beograd, Novi Sad, Sarajevo i pod zadnje Podgorica, kad se oduzmu uobičajeni klasici nemaju onoliko knjiga koliko se može dobiti uz skener i članstvo u knjižnici za obične smrtnike. Skenirane knjige su i dalje 90% zastupljene u onom što godišnje pročitam jer da se oslanjam na naše knjižnice pročitao bih jednu stvar od ovce.

Eh sad, kako uskladiti elektronski format s prenosivošću PTP-a? Nije mi baš palo na pamet čitati tekstualne knjige Samanthom ili već nečim što je od Vocalizer sintova u PTP-u i trebalo se ponovo vratiti nekoliko godina unatrag, iskopati Text Aloud i udri brigu na veselje… Sva sreća, pojavila se nešto kasnije i Balabolka. negdje 2010. počela su moja masovna konvertiranja po pedeset do sto knjiga onako od šuba pa da ne moram svako malo to raditi, nešto je bilo Zdenkom, nešto prvom skrekanom Sneškom i dalje opet teta Zdenkom i evo, u zadnjoj turi ne znam ni ja kad odradio sam nekih 200-tinjak knjiga od kojih mi je dok ovo pišem ostalo još petnaestak. Tu zadnju godinu koristio sam i PTP, mali iPod Shuffle, iPhone, iPod Touch i tražio neki player koji će mi objediniti i tekst i zvuk prema nekim mojimpotrebama i potraga je bome potrajala prilično dugo.

PTP kao takav može voziti zvučne knjige, ima mogućnost ubrzanja i tajmer ali nije moguće čitati tekst jer nema domaće sinteze za njega i on mi je tu u startu otpao kao trajnija solucija. Ima on svojih divnih karakteristika kao diktafon i rekorder, moja dva podcasta snimana su preko njega ali za ono što mi je svakodnevno potrebno mi je malo otkazao. Kako je dimenzijama malo glomazan a ionako sam čitao prekonvertirane knjige koje nema potrebe ubrzavati jedno vrijeme sam koristio iPod Shuffle. To je mala stvarčica veličine kutijice za memorijske kartice s 2 gb memorije, znači stane između sedam i deset knjiga prosječne veličine. Malo je jebada što se knjige moraju iskonvertirati ili u m4b (Apple Audio Book format) ili običan mp3 podijeliti u playliste da se lakše može navigirati po njima dok su u playeru. Eh, zaboravih spomenuti, iPod Shuffle ima elementarnu Voice Over podršku, može čitati imena fajlova i playlista te stanje baterije i tako to. Ništa prerevolucionarno ali radi posao. I onda, malo PTP i malo taj iPod slušao sam ja svakojakih knjiga dok nisam nabavio iPhone.

A onda je krenulo testiranje svega i svačega. Tražio sam aplikaciju koja podržava Daisy i običan audio format, koja može ubrzavati jedno i drugo, pamtiti gdje sam stao s čitanjem, podržavati tekstualne formate i imati tajmer za spavanac. Jelda da nije previše? xD. I, nikako… Nemam pa nema… Gotovo godinu dana nisam našao aplikaciju koja sve to objedinjuje. Default player u iPhoneu može čitati konvertirane mp3 knjige i pamti zadnju poziciju sve dok se iz njega ne izađe, onda Jovo nanovo traži gdje si stao, nema bookmarka, nema ničeg. To je super MP3 Player ali za knjige ni pod razno. Onda sam se jedno vrijeme gnjavio sa UBI Disk koji ima svoj player za mp3 ali ni od njega neke vajde. Njega sam koristio više zato što je imao lakše i jednostavnije prebacivanje materijala između kompjutera i iPhonea nego što je predviđeno. Probao sam aplikacije za Kindle, Audible no kod Kindleove aplikacije se ne može ništa otvoriti dok se ne registrira na Amazonu što mi se nije dalo a Audible aplikacija, gle čuda, dozvoljava ubrzavanje ali samo knjiga koje su preuzete s njihovog servisa. Ma predivno! Uglavnom, nabavio sam Voice Dream Reader koji može čitati tekst iz poveće količine tekstualnih formata ali je u to doba bio ograničen sanmo na tekst i u tu svrhu sam ga i htio koristiti ali ostao je problem sa zvučnim knjigama.
Default player također otvara m4b standard ali ima dva problema, ustvari čak tri… Može ubrzati knjigu ako je u m4b formatu ali doslovno ima tri brzine, sporije, normalno i ubrzano što meni koji Slavicu Nestorović na PTP-u čitam na osmoj brzini i nije neka opcija, ne pamti gdje se stalo i zajebancija je sve knjige koje već imam prekonvertirati u m4b a naročito Daisy… Ajd za mp3 bi se još i dalo ali izgubiti sve čari Daisy formata stvarno nema nikakvogsmisla. Mda, zaboravih spomenuti Daisy Worm i Read2Go. Daisy Worm je prastara aplikacija koju je napravila nekakva australska organizacija i može čitati Daisy na IOS uređajima ali nema ubrzanje. Read2 Go je opet neka kombinacija tekst i audio playera ali košta 20 ili 30 dolara i to im nisam htio dati a kako sam čuo, Voice Dream koji sam platio samo 10 dolara je već tad u tko zna kojoj prethodnoj verziji imao bolje opcije od Read2Go. I tako, u nemogućnosti smišljanja nekog univerzalnog playera čak sam počeo pregovore s developerom MBraille programa, neke stvari koje je smislio za navigaciju u MBraille bi se jako dobro mogle uklopiti u univerzalni čitač knjiga no pregovori su se malo bili odužili jer se čovjek bavi svakojakim stvarima i takoje to zapelo ali, gospodin Winston Chen, autor Voice Dream Readera me je krajem prošle godine doslovno oborio s nogu novim funkcijama koje je ubacio u program. Uz podršku za tekst knjige sa 78 različitih glasova (naravno, bez naših) dodao je podršku za Daisy Audio, Daisy Text i MP3. U player se lako i jednostavno mogu ubaciti u zip formi i kad se učitaju u aplikaciju, imaju sve što đaku treba, od navigacije preko ubrzavanja na neke normalne brzine, postavljanje svakojakih bookmarkova što ručno što automatski i tajmer, bez kojeg ja stvarno ne mogu normalno živjeti jer moram čitati knjigu prije spavanja a kad zaspim nešto je mora i zaustaviti. Pokazalo se da je mojih uloženih 10 zelembaća bilo jako dobro uloženo u ovaj app.

Prije nego nastavim priču o prijenosnim playerima vratit ću se opetmalo u prošlost na korištenje kompjutera. Kako sam oduvijek bio prilično alergičan na sporost spikera iz naših knjižnica prvo sam probao, kad se konačno pojavio i MP3 u hrvatskoj knjižnici pronaći neke Winamp plugine za ubrzavanje. Našao ih jesam ali pristupačnost im nije bila jača strana, jedan koji mi je radio malo bolje morao sam napikavati mišem, ovaj drugi koji se koliko toliko mogao sređivati Jawsom i prihvatiti shortcute je s novosadskim knjigama radio super ali sa zagrebačkim nikako, previše škljocanja i sjeckanja kad se ubrza. Koju godinu kasnije probao sam nešto slično s KM Playerom ali njegovo ubrzavanje je katastrofalno loše i nije preporučljivo za čitanje knjiga. Privremeni spas je bio Gaga Player, od Dragana sam ga čak i dobio for free ali, kako rekoh, to je bilo privremeno rješenje. Kad sam promijenio mašinu pukao
je kod, onda sam da ne gnjavim ni Dragana ni sebe koristio skrekanu verziju a kad sam prešao na Windows 7 nije više bilo moguće. Windows Media Player sam po sebi ima te funkcije ali ih je malo ne elegantno naći i poštelati a kad se to i napravi, nakon zatvaranja nit pamti gdje je stao nit pamti brzinu pa svaki put sve ispočetka. Ovo je bila neka faza 2008. kad me je puklo da malo više čitam zvučne knjige a još nisam imao PTP niti išta slično.

Od čitača teksta tad sam negdje otkrio Balabolku ali moram priznati, nisam je nikad koristio za čitanje, samo za konverzije. Opcije za čitanje samo sam istestirao onako usput i mogu reći da odlično rade. Pojavio se bio tad negdje i QRead ili tako nešto, napravio ga je mislim Amer, naš istosudbenik i ponosno ga naplaćuje nekih deset dolara no program podržava samo docx, html, pdf i txt te je bio pomalo nestabilan u verziji u kojoj sam ga testirao. hrvoje je lika s tim programom dignuo u nebesa i tad sam mu još odgovorio, mislim da je Slikom bio u pitanju da postoje rješenja koja rade to isto, čak i puno bolje, neovisno o čitaču ekrana i s više formata i to besplatno a pritom sam mislio na Balabolku.

Al dobro, da se na ove prijenosne stvarčice vratim pošto kompjuter sve manje i manje koristim za hrpu stvari zahvaljujući rahmetli Steveu Jobbsu, nabavkom iPhonea a kasnije i iPod toucha koji je faktički iPhone uskraćen za telefoniju i ostale GSM i 3G usluge te uz Voice Dream više nemam nikakve gnjavaže oko čitanja bilo kakvih knjiga bilo gdje. Prošlog sam ljeta prvi put išao na more bez laptopa i to mi je bilo nezaboravno iskustvo jer sam sve što mi je trebalo, od maila preko Skype-a pa do čitanja knjiga mogao odraditi na ta dva uređaja. Čitanje knjiga uglavnom osim kad ne testiram neke stvari radim na iPodu jer mu baterija drži deklariranih 40 sati i punim ga otprilike svakih 5 do 7 dana što s PTP-om nije bio slučaj i nakon poduže potrage uspio sam naći zadovoljavajuće rješenje za svoje potrebe.

Za IOS ima svakojakih čitača za e-knjige koji čak i rade s Voice Overom ali njihova je u većini slučajeva najveća mana što se tekst uz pomoć čitača ekrana aktivno čita iz trenutne aplikacije. Nek zaključam telefon nema više čitanja a to da ga držim u džepu dok se vozim tramvajem mogu zaboraviti. Tu je savršeno uskočio Voice Dream jer se ponaša otprilike kao i Balabolka na kompjuteru. Ima svoj set naredbi i može se slobodno poslati u pozadinu isto kako se i Balabolka može poslati u tray i ponaša se načelno kao mp3 player koji može svirati svoje bez obzira što se na uređaju radi. Za Android postoji nešto što se zove Cool Reader no kako s Androidima ne radim ne znam ima li ovakve specifikacije no možda netko od članova tko to koristi može baciti malo svjetla na enigmu.

Kao što je za korisnike kompjutera Balabolka moja jedina preporuka tako je i za one koji vole čitati u hodu moja jedina preporuka iPod Touch ako već ne iPhone. Može se nabaviti za nekih 200-tinjak eura ili polovan i jeftinije, Voice Dream Reader za njega pjeva samo 10 dolara i vrlo je često na 50 postotnom sniženju, glasovi koštaju 2 ili 3 dolara, ne više od toga a od sljedeće će verzije imati i podršku za hrvatski jezik, naravno, samo za sučelje. Developer programa već neko vrijeme razmišlja i o ubacivanju Espeaka u tu cijelu priču a ako koristite IOS 7 može raditi i sa Voice Over glasovima pa ne morate nadokupljavati Elišku za 2 dolara. Baterija na uređaju, kako već rekoh drži 40 sati ako se koristi na slušalicama ili na aktivnim zvučnicima, nešto manje ako se koristi ugrađeni zvučnik a osim što imate savršen audio i tekst player na njemu možete koristiti gotovo sve aplikacije kao i na iPhoneu (Facebook, Twitter, Skype, Viber, Whatsapp, e-mail te mogućnosti Facetime poziva i iMessagea). Nema telefoniju i mobilni internet ali ima wlan.

Da konačno ovo svoje trabunjanje privedem kraju, ako ste došli do ovdje hvala vam na pažnji. Imali ste prilike pročitati sva moja istraživanja i testiranja oko načina na koji najlakše i najelegantnije mogu čitati sve vrste knjiga bez kombinacija uređaja i čak bez kombinacija aplikacija za te uređaje. Čitanje na kompjuteru mi je već jedno duže vrijeme nezamislivo a nadam se, ako malo uzmete u obzir sve moje savjete i iskustvo, da će postati i vama.

Uz lijep pozdrav do sljedećeg broja ugodno ispijanje kavice i tako to.

Objavljeno na mailing listi “Interport” 15. veljače 2014.
Kraj