Malen, ali tehničar

Dragi moji, negdje u opisu oovih stranica piše da će se s vremena na vrijeme pojaviti i pokoja recenzija hardvera. S obzirom na situaciju da se institucije koje se bave prodajom različitih uređaja za našu populaciju nisu nešto pretrgle da se ono što masno prodaju istraži i opiše na ovim stranicama to se dosad nije događalo a koliko god da vas sve volim, ne zarađujem na ovom portalu toliko da mogu priuštiti kupnju svega što se pojavi na tržištu. Ali, zahvaljujući različitim poznanstvima ponekad naletim na ponešto zanimljivo i tako sam prije nekoliko tjedana zahvaljujući drugu DĆ imao priliku vidjeti jedan stvarno zanimljiv gadget. Cijena mu je bila više nego prihvatljiva a kako se bliže božićni blagdani, odlučio sam ubiti dvije muhe jednim udarcem te obradovati i vas recenzijom i još jednu osobu prigodnim poklonom.

Ono što ga odlikuje jest više no prihvatljiva cijena te činjenica da nije striktno izrađen za slijepe ali je 99% pristupačan i upotrebljiv. Radi se, naime, o prijenosnom multifunkcijskom uređaju koji objedinjuje FM radio, MP3 svirač, vanjski zvučnik, USB zvučnu karticu i ručnu svjetiljku. Može se lako i jednostavno naručiti preko eBaya a koštat će vas 9,69 funti, 13,63 eura ili otprilike 100 kn.

Kako izgleda?

Fotografija uređaja Mini Speaker

Uređaj je četvrtastog pravokutnog oblika s dimenzijama 127 x 59 x 24 mm što otprilike znači da je sličan PTP-1 ili Nokia N70 uređajima, samo malkice deblji. Može se nabaviti u crvenoj, plavoj ili crnoj boji no prilikom narudžbe morate to specificirati u poruci ili ćete dobiti prvi sljedeći na redu.

Operativni položaj uređaja je vodoravan na način da mrežica zvučnika bude s lijeve strane prednje ploče dok je uređaj okrenut prema vama. S desne strane nalazi se mali zaslon s led diodama te šesnaest tipkica u tri skupine.

U gornjem desnom kutu su, jedna ispod druge, dvije duguljaste vodoravne tipke. Gornja uključuje i isključuje svjetiljku dok donja služi za kontrolu repeat funkcije prilikom reprodukcije MP3 glazbe.

Ispod zaslona i spomenutih tipki cijelom širinom prostora između zvučnika i desnog ruba su okrugle numeričke tipke u dva reda – od 1 do 5 i od 6 do 0 koje služe za biranje memoriranih radio stanica i rednog broja MP3 zapisa.

Ispod numeričkog dijela tu su još četiri duguljaste tipke – prethodna stavka, Play/Pause, sljedeća stavka i Mode.

Na gornjoj bočnoj strani su klizna sklopka za uključivanje i isključivanje uređaja i kružni potenciometar za glasnoću.

S desne bočne strane od gore prema dolje nalaze se mini USB priključak za punjač i vezu s računalom, standardni USB priključak za spajanje izmjenjivih memorijskih pogona, 3,5 mm priključak za line in te još jedan 3,5 mm priključak za slušalice. LED žaruljica ručne svjetiljke nalazi se odmah uz Mini USB priključak.

Na donjoj bočnoj strani jedino se nalazi utor za micro SD memorijske kartice a s lijeve bočne strane nema nikakvih priključaka.

Sa stražnje strane je poklopac ležišta za bateriju te sigurnosna vrpca za ručni zglob koja je ujedno i antena za FM radio.

Što sve može?

Ako krenemo od jednostavnijih funkcija prema onim složenijim prvo što logično slijedi jest funkcija ručne svjetiljke. Možda je većini nas nepotrebna no ima među nama i onih koji imaju neki minimalan ostatak vida pa može i poslužiti. Za ovu je funkcionalnost zadužena samo jedna tipka čijim pritiskanjem uključujete LED svjetiljku i istu isključujete otpuštanjem pritiska. Ne može vam se dogoditi da svjetiljka ostane slučajno uključena i isprazni bateriju.

Sljedeća mogućnost ovog uređaja čak nije ni opisana u uputama koje dobijete uz njega a koliko sam vidio ni na Internetu. Ukoliko MiniSpeaker povežete USB-om s računalom sustav će ga detektirati kao dodatnu zvučnu karticu i sve aktivne zvukove prebaciti na njega. Što i kako dalje ovisi o sustavu koji koristite a vrlo je zgodna stvar što u paketu dobijate odmah i zvučnik pa ne morate ništa dodatno spajati kako biste čuli zvuk.

Funkcionalnost vrlo sličnu upravo navedenoj možete dobiti i preko line in priključka. Ako odgovarajućim kablom povežete Mini Speaker s telefonom, MP3 sviračem ili bilo čim što ima analogni zvučni izlaz dobit ćete malo priručno pojačalo s ugrađenim zvučnikom.

Ako u uređaj priključite USB memorijski pogon, SD karticu ili oboje dobijate funkcionalnost MP3 svirača. U specifikacijama piše da podržava reprodukciju MPEG layer 3 zapisa u rasponu od 8 do 320 kbps no utvrđeno je da podržava i PCM Wave zapise. Što još podržava morat ćete otkriti sami.

I na kraju tu je i analogni FM radio. s ugrađenom antenom Mini Speaker ima sasvim dobar prijem radio stanica na UKV području od 87,5 do 108 mHz koje možete i memorirati.

Kako radi?

Pretpostavimo da ste na Mini Speaker priključili sve što je moguće. Dakle, tu su i SD kartica i USB pogon i spojen je i vaš omiljeni telefon preko linijskog ulaza. Idemo od težeg prema lakšem.

Tipkom Mode, a to je ona zadnja u donjem desnom kutu možete mijenjati način rada između svega spojenog. Svakim pritiskom na tipku Mode mijenjate reprodukciju između FM radija, USB pogona, SD kartice i linijskog priključka.

FM radio možete koristiti na tri načina. Prvi je da ručno ukucate frekvenciju željene stanice a to radite na numeričkoj tipkovnici. Ako primjerice otipkate 8 8 1 dobit ćete frekvenciju Radio Sljemena na 88,1 mHz. Ako morate utipkati frekvenciju višu od 100 mHz onda kucate 1 0 6 5 da biste dobili 106,5 mHz. Kod Radija 101 koji ima zaokruženu frekvenciju bez decimala svejedno morate otkucati četveroznamenkasti broj 1 0 1 0 kako biste u konačnici dobili frekvenciju u obliku 101,0 mHz.

Drugi i treći način malkice su jednostavniji. Ako za vrijeme slušanja radija pritisnete i zadržite tipku Play na tri sekunde započet će automatsko pretraživanje i memoriranje kanala. Ovdje nema previše filozofije i izbora, kanali se memoriraju redom nalaženja i pridružuje im se prvi sljedeći redni broj. Tako memorirane kanale možete mijenjati tipkama Prethodno i Sljedeće (lijevo i desno od Play tipke) ili tipkanjem rednog broja kanala na numeričkoj tipkovnici. Prednost je da možete koristiti sve načine, bez obzira imate li ili nemate memorirane kanale.

Kratkim pritiskom na tipku Play možete privremeno zaustaviti slušanje radija bez isključivanja uređaja a isto možete napraviti i sa analognim linijskim priključkom.

Reprodukcija glazbe sa SD kartice ili USB pogona nešto je jednostavnija. Tipkom Mode odaberite željeni priključeni uređaj i automatski će započeti reprodukcija. Tipkama za Prethodno i Sljedeće možete birati prethodni ili sljedeći zapis a na numeričkoj tipkovnici možete birati i redni broj zapisa.

Redni broj zapisa ne ovisi o eventualnoj numeraciji imena datoteka već o redoslijedu kojim Mini Speaker očitava zvučne zapise na priključenoj memoriji. To ovisi o strukturi mapa koju ste prethodno napravili na izmjenjivim pogonima i morat ćete se malo poigrati time da shvatite princip.

Za vrijeme reprodukcije sa izmjenjivih pogona možete birati između ponavljanja svih zapisa i ponavljanja zapisa koji trenutno slušate (repeat all, repeat one). Zadana je postavka ponavljanje svih zapisa no ako pritisnete tipku REP uključit ćete ponavljanje zapisa koji trenutno slušate.

I za kraj ovog dijela treba napomenuti da Mini Speaker prilikom pauziranja, promjene načina rada ili potpunog isključivanja pamti gdje je stao s reprodukcijom glazbe, zvučnih knjiga ili što ste već slušali s izmjenjivih pogona.

Prednosti i nedostaci

Prednosti Mini Speakera već su uglavnom navedene. Prenosivost, autonomija rada na bateriji između dva i deset sati, mogućnost rada kao dodatna zvučna kartica ili analogni vanjski zvučnik s pojačalom, analogni FM radio sa solidnim prijemom, mogućnost reprodukcije zvučnih zapisa u MP3, WAV i možda drugim formatima, solidan zvuk sa Super Bass tehnologijom te ono nama najvažnije, mogućnost upravljanja bez tuđe pomoći ili govorne podrške u odnosu na stvarno minimalnu cijenu prednosti su u svakom smislu te riječi.

S druge strane ima i ponešto nedostataka. Prvo što mi se nije svidjelo jest mali razmak između priključaka s desne bočne strane. Ako USB pogon koji spajate ima malkice veći oklop tad je gotovo pa nemoguće spojiti kabel punjača ili kabel za line in, nema dovoljno prostora.

Kad sam već kod punjača definitivan nedostatak jest gubljenje memoriranih radijskih kanala i položaja reprodukcije prilikom potpunog pražnjenja baterije što naravno, podrazumijeva i uklanjanje baterije iz uređaja. Nažalost, nisam pronašao nikakve indikacije stanja baterije. Ako ih i ima onda su na malom zaslonu i nisam ih uspio uočiti skromnim ostatkom očinjeg mi vida.

Sljedeći veliki nedostatak je nepostojanje nasumične reprodukcije (shuffle) prilikom slušanja glazbe. Ne vidim nijedan razlog zašto ovo nisu stavili kao mogućnost, to je danas stvarno must have opcija.

Kako sam i prije spomenuo, funkcionalnost memoriranja radijskih kanala je rudimentarna i mogla je biti ipak malo razrađenija tako da korisnik ima mogućnost memoriranja omiljenih stanica, uklanjanja onih koje nikad ne sluša i onih s lošim prijemom. Vjerojatno bi to iziskivalo koju dodatnu tipku ili složenije korištenje postojećih no priznat ćete, bilo bi ljepše, zar ne?

Kako Mini Speaker po specifikacijama nije predviđen za snimanje to mu stvarno ne mogu izdvojiti kao nedostatak no i ta mogućnost bi bila zgodna ali sad već ulazim u što se babi tilo to se babi snilo razmišljanje. Snimanja nema i gotovo.

No, ne mogu im oprostiti dvije stvari. Prva je isporučivanje USB kabela s kojim se uređaj jedino i isključivo može puniti. Spojite li ga na 5W USB punjač ili na računalo, s priloženim kablom možete samo puniti bateriju. Ako želite iskoristiti mogućnosti vanjske zvučne kartice morate u kolekciji kablaže potražiti Mini USB kabel od kakvog vanjskog diska ili nečeg sličnog i tek tad će Mini Speaker postati zvučna kartica. Priznajem, zaboravih istražiti može li u takvom načinu rada poslužiti kao čitač SD kartica no već će to netko dojaviti.

Također, iako nije dokumentirano i za to smo slučajno saznali kad Mini Speaker radi kao zvučna kartica ima nekih sitnijih problema. U radu sa čitačima ekrana nakon kraćih pauza naglo se stišava zvuk i ako krenete tipkati ili kretati se po opcijama na računalu prvo slovo ili dva čuju se tiše od ostatka i djeluje kao da su progutana. Ovo je slučaj na Windows 10 sustavu, ne mora značiti da će na drugim sustavima ili računalima raditi jednako. I da, testirano je dok u uređaju nije bilo baterije pa je možda i u tome problem.

A gore navedeno vodi me do posljednjeg nedostatka a to je minimalna i loša dokumentacija uređaja. Dosta toga nije navedeno i podložno je istraživanju i stvarno su se proizvođači mogli malo više potruditi oko pisanja uputstva za upotrebu.

Zaključak

S obzirom, ili možda bez obzira na sve prednosti i nedostatke Mini Speaker je više nego solidan gadget za cijenu od 100 glodavaca. Sve što je u dokumentaciji opisano radi upravo onako kako je opisano a neke sitnice koje baš i ne rade kako treba nisu ni dokumentirane i vjerojatno vam ih nisu ni naplatili. Nisku cijenu isključivo i jedino možemo zahvaliti tome što je ovo nebrendirani kineski proizvod kojem je Mini Speaker samo kolokvijalan naziv. Usporedbe radi, običan vanjski zvučnik kojem je zvučničenje jedina i isključiva funkcija i koji čak ni nema vlastitu kontrolu glasnoće koštao me je prije par godina oko 130 kn samo zato što se zvao CoolerMaster a svejedno je bio proizveden negdje u Kini, kao i većina toga na tržištu danas.

Ono što je najbitnije, barem po meni, jeste zvuk. Bez obzira sluša li se radio ili MP3 glazba uređaj daje stvarno solidan zvuk i može se bez previše ustručavanja usporediti sa JamBox ili sličnim uređajima koji imaju četverocifrenu cijenu. OK, OK, JamBox ima neke druge funkcionalnosti poput bluetooth povezivosti no ako gledamo isključivo kvalitetu zvuka, tu su negdje. Primjera radi, Mini Speaker sam isprobao na terasi kafića uz bučnu prometnicu i glasnoćom i kvalitetom zvuka zadovoljio je moje standarde za takvu vrstu uređaja. Naravno, moji su standardi upitni no oni koji me znaju svjesni su da znam razlikovati dobar sound od lošeg.

S treće strane rekao bih da je Mini Speaker kao stvoren za slijepe. Nijedna tipka nema dvostruku funkciju, nema potrebe za vizualnim indikacijama i njegov ugrađeni zaslon je više dekorativne nego funkcionalne prirode. Korištenje uređaja može se savladati za nepunih sat vremena i toplo ga preporučujem istosudbenicima.

Ako prema gornjem opisu smatrate da je Mini Speaker nešto što vam je potrebno možete ga naručiti na eBayu preko ove poveznice. Napominjem da primaju isključivo PayPal uplate i da biste trebali imati ili svoj ili PayPal račun člana obitelji, prijatelja ili poznanika. Navedena cijena je sve što plaćate jer koliko znam, PayPal provizija je ili uračunata ili je nema a s predloženog webshopa nema troškova poštarine i dostave. Isporuka je moguća u sve regionalne države pa, ako vam se uređaj sviđa, slobodno navalite.

Kraj