Napomene za nove Skype skripte

Kako to obično biva u svijetu oko nas ništa nije savršeno pa tako nisu ni ove najnovije Skype skripte za JAWS. Ustvari, savršene su one onako kako su zamišljene ali je problem u tome što njihova savršenost malo prevazilazi određene navike s ovih naših područja.

Uglavnom, ako ste instalirali nove skripte i vratili se na engleski jezik u Skype sučelju niste mogli a da ne primijetite da kad ubacujete smajliće i druge emoticone naš vrli i najdraži JAWS to ne izgovara. Naravno, što da čovjek radi kad naleti na propust u aplikaciji, kontaktira autora iste i požali mu se na to.

Zadnjih sat i kusur malo sam se dopisivao s gospodinom Leejem, autorom dotičnih skripti i saznao jako divnih stvari. Skripta kao takva radi savršeno koliko je to moguće i problema s ikonama raspoloženja ustvari nema. Problem je u našim domaćim navikama korištenja JAWS-a i domaćih govornih sintisajzera.

Dakle, ako prebacite JAWS na Eloquence ili bilo koji drugi TTS s engleskog govornog područja i restartate JAWS odjednom će se svi smajlići početi izgovarati. Vratite se ponovo na Espeak, Wintalker Voice ili AnReader i misteriozno se utišaju i više ih nema.

Grm leži u zecu da je autor skripti morao zbog određenih zahtjeva Skypea, MSAA kukica i na kraju i samog JAWS-a uvesti u skriptu rječnik koji ovisi o jeziku JAWS-a. Da probam to malo objasniti. Kad se koristi Eloquence na engleskom u stavki JAWS Language je naravno podešen engleski jezik i datoteka rječnika uredno radi. Kad se prebaci jezik na recimo Wintalker Voice JAWS Language se mijenja na hrvatski i datoteka s rječnikom je neupotrebljiva. Nažalost, ono što nama svima treba da čujemo svakojake smajliće je upravo datoteka s rječnikom i tu nastaje popriličan problem.

Gospodin Lee kaže da po tom pitanju ne može napraviti ništa jer da sve gore nabrojane novotarije zahtijevaju da riječnik bude ovisan o jeziku i još kaže da je na onima koji rade lokalizirane verzije skripti da prilagode i rječnik lokalnom jeziku. Toliko sam i sam uspio donekle shvatiti no problem se dodatno proširuje kod korisnika koji ne koriste lokalizacije a ipak bi htjeli čuti smajliće u Skype tekstualnim porukama.

Na kraju smo došli do nekih rješenja i mislim da će se sve uspjeti riješiti kroz koji dan dok malo istražim što sve treba dovesti u red i eventualno prevesti u novoj skripti pa vas molim za malo strpljenja. Samo bez panike, prvo žene i djeca. Problem nije nerješiv, preživite dan ili dva bez smajlića, neće nigdje pobjeći.

Kraj