Nove JAWS skripte za Skype 6.18

Doug lee je 30. kolovoza konačno izbacio novu inačicu JAWS skripti za Skype. S obzirom da ova VOIP aplikacija na pametnim telefonima još uvijek jede malo previše baterije za moj a vjerujem i svačiji ukus te da smo zbog neke neodređene Microsoftove politike trajno ostali bez GW Connecta vjerujem da će ova vijest obradovati podosta vas koji ovo čitate. Meni je također korištenje Skypea još uvijek najviše vezano za kućno računalo i stvarno je bilo krajnje vrijeme da g. Lee nešto po tom pitanju i napravi. Posljednje ažuriranje skripti bilo je krajem svibnja a nova inačica isključivo je namijenjena za Skype 6.18 i više tako da ako ste još uvijek na nekoj prethodnoj inačici nemojte nadograđivati skriptu.

Također napominjem da ne koristite lokalizacijske datoteke koje možete ili ste već preuzeli s portala jer nisu kompatibilne s najnovijom inačicom skripti. Pričekajte nekoliko dana, probat ću to riješiti u što kraćem roku. Prije nadogradnje skripti ako ste ranije koristili neki od naših jezika obavezno prebacite Skype na engleski kako bi nakon nadogradnje sve radilo kako treba.

U najnovijoj inačici popravljeno je dosta toga, uklonjena je hrpa zastarjelog programskog koda i autor smatra da bi to trebalo donekle ubrzati sam rad. Osim različitih prilagodbi za sučelje izdvojio bih sljedeće:

  • konačno se može isključiti izgovor datuma i vremena što je bila prilična boljka u posljednjih nekoliko verzija. Ovo se ponovo može uključiti ili isključiti pritiskom na F2 ili u Quick Settings pritiskom na tipkovnu prečicu Insert+V;
  • Statusi poruka (novo, uređeno, nije isporučeno) ponovo se najavljuju prije same poruke;
  • Sređene su neke sitnice kod virtualizacije prozora trenutnih poruka, više se ne pojavljuje greška u poravnanju kod aktivacije poveznica Enterom;
  • Podaci o prijenosu datoteka i ostale obavijesti čitaju se kao i poruke;
  • Kratica CTRL+6 sada čita područje profila umjesto da se samo fokusira na njega;
  • Uklonjene su kratice CTRL+Shift+O te Naredba+O jer ih više nije moguće sigurno implementirati u skripte.

Ima još ponešto ispravki i poboljšanja no izdvojio sam samo ona svima najbitnija. Modifikaciju za hrvatski jezik očekujte kroz nekoliko dana a u međuvremenu novu inačicu skripte za Skype možete preuzeti odavdje.

Kraj