Nove stvari u pristupačnosti na IOS 8

Pisao sam već o nedostacima i bugovima, napisao sam i pokoju pametnu o novim opcijama a u ovom bi se članku htio malo usredotočiti na novotarije i eventualna poboljšanja u pristupačnosti za našu populaciju.

O ostalim poboljšanjima moći ćete još čitati i na portalu a zasigurno ćete pronaći i druge izvore informacija, Internet je stvarno postao jedno veliko virtualno globalno selo i sigurno ima još baba tračara osim mene tamo.

Da ne trošim i papir i riječi na duge uvode, posvetimo se zadatku. Prva dva poboljšanja koja i nisu nešto izrazito povezana sa pristupačnošću tiču se ljupke mlade dame imenom Siri i mogla bi biti korisna. Prva je mogućnost da aktivirate Siri bez dodira samog uređaja i to glasom. Samo doviknite Hey, Siri i mlada će se dama oglasiti. Vjerujem da pretpostavljate kako nadziranje mikrofona za ovu naredbu jede bateriju i u pravu ste, to bi prosječnu IOS bateriju pojelo za ručak. Zato su se mudre glave u Appleu dosjetile da ova mogućnost radi ako i samo ako je IOS uređaj spojen na struju.

Druga stvar koju je mlada dama naučila tijekom protekle godine je prepoznavanje pjesama. Ovo sam osobno isprobao i ostao blago zapanjen, da ne kažem zaljubljen. Test je išao ovako.

Pokrenuo sam na kompjuteru pjesmu Blackmore’s Night – Faerie Queen jer joj nisam htio pustiti nešto previše poznato. Stisnuo sam tipku, postavio pitanje Which song is this? i naravno, nije me razumjela. Koncentrirao sam se i oponašao svoj najbolji teksaško-američki naglasak (ne želite to čuti) i ovog puta je upalilo. Da sad ne pišem previše na engleskom, Siri je rekla da pričekam da malo posluša i nakon nekoliko sekundi rekla “Jao, pa znam tu pjesmu, to je Faerie Queen od Blackmore’s Night”.

Otišao sam korak dalje i pustio sljedeću pjesmu, isto nešto relativno nepoznato i po istom principu dobio odgovor “Čini se da slušaš The Long List Of The Ents od Tolkien Ensemble i Christophera Leeja”. Prilično impresivno, moram priznati. Provjere radi stavio sam na sviranje jednu relativno nepoznatu pjesmu Arethe Franklin no i to je uspješno detektirala.

A onda sam malo podigao uloge. Crvena jabuka, drugi album. Nakon već poznate procedure Siri je rekla: “Ako se ne varam, slušaš pjesmu Dođi kod mene od grupe Crvena jabuka”. A što sad kažete? Napravio sam još dva jabučna testa od kojih je na jednom uredno prepoznala Nekako s proljeća i čak naglasila da je to duet s Kemalom Montenom dok pjesmu Sto pijanih noći ipak nije prepoznala što joj se nije baš svidjelo jer je ispustila prilično zanimljiv uzdah. Ako dobro brojim, to je pet od šest uspješno prepoznatih pjesama s vrlo bitnom činjenicom da pola tih pjesama ne sluša nitko izvan ovog našeg područja od Vardara pa do Triglava. Naravno, kadje pjesma uspješno prepoznata Siri vam može ponuditi dodatne podatke o izvođaču ili kupovinu te pjesme iz iTunes trgovine.

Jedna od novotarija u samom Voice Overu je famozni novi glas Alex. Osobno ga ne mogu testirati, to mogu samo sretnici koji imaju iPhone 5S pa vam ne mogu reći ništa o njemu. Mogu shvatiti oduševljenje među strendžerima s engleskog govornog područja ali baš, moram priznati, ne mogu shvatiti oduševljenje među našim ljudima zbog ovog glasa. Mislim, 900 mb za jezik koji nam nije onaj materinski mi nema baš nekog smisla pa koliko lijepo zvučao.

Kad smo već kod glasova, na IOS-u 7 dobili smo mogućnost da možemo instalirati više od jednog premium glasa. Na IOS-u 8 to možemo napraviti u letu bez da posjećujemo postavke. Dovoljno je na rotoru odabrati neki drugi jezik ili dijalekt i ako je u postavkama sve uključeno i spojeni ste na bežičnu mrežu, glas će se automatski preuzeti i propričati. Naravno, nama Balkancima to i nije od neke prevelike pomoći jer za svoje jezike nemamo ni standardan a kamoli premium glas ali dobro je znati, možda budemo mogli i mi koristiti ovu mogućnost za dvjestotinjak godina.

Je li vas ikad živciralo kako Voice Over dok priča stišava što god da slušate na IOS uređaju? Mene jeste a s IOS-om 8 tome je konačno došao kraj. Nova mogućnost, koja se na engleskom zove Audio Ducking a kod nas je prevedena kao Stišavanje pozadinskog zvuka upravo to omogućuje. Trebate je omogućiti na rotoru jer je zadano tamo nema a kad je jednom tamo, zaokrenite rotor na tu opciju i listanjem gore ili dolje možete uključiti ili isključiti ovu opciju, odnosno objasniti telefonu da vam pozadinske zvukove utišava ili ne utišava kad Voice Over progovori.

I to još uvijek nije sve. U Voice Over dodana je mogućnost izgovora podnožja što hoće reći da je to nova identifikacija za tekstove koji često opisuju neku funkciju i u Appleu su zaključili da bi to trebalo još nekako istaknuti. Dakle, kad vam Voice Over izgovori podnožje sad znate o čemu se radi. Kažu da bi ovo moglo biti zbunjujuće za nove korisnike jer bi mogli pomisliti da su stigli do kraja stranice ili zaslona koji trenutno istražuju no valjda će im stariji i iskusniji korisnici reći da to nije baš tako i objasniti o čemu se radi.

Ovo sam već spomenuo u popisu bubica s pristupačnošću na IOS-u 8 ali je to ipak izgleda nova funkcionalnost. Dok čitate duži tekst ili radite nešto slično Voice Over vas više ne ometa kao nekada sa svakom novom obavijesti koja vam dođe od ove ili one aplikacije ili je netko baš vas tagirao na Facebooku u vrijeme dok se glavni junak upravo priprema na horizontalnu gimnastiku sa striptizetom. E više nema. Sad vas u ovakvim trenucima mogu samo prekinuti SMS ili iMessage poruke, Voice Over zanemaruje sve ostalo i pušta vas da na miru čitate što god da čitate.

Nekih novosti ima i u Mail aplikaciji. U prethodnoj inačici sustava na rotoru ste mogli odabrati brisanje, arhivu i više. Od IOS 8 možete uz ove spomenute još odabrati i Označi zastavicom i Označi kao pročitano/nepročitano. Na opciji Više tu se još mogu naći i Odgovori svima, Proslijedi, Premjesti u smeće, Premjesti poruku i Obavijesti me. Upravo spomenuta mogućnost Obavijesti me omogućuje vam da za određenu konverzaciju elektronskom poštom postavite push obavijest iako je globalna postavka drugačije namještena.

Evo jedne novosti i za one koji više vole klasično tipkanje od korištenja MBraillea. Uz Tipkanje dodirom i Standardno tipkanje sad je uvedeno i Izravno standardno tipkanje. U čemu je razlika? Standardno tipkanje, kao što već vjerojatno znate, je način tipkanja u kojem jednim prstom doklizite na željeni znak i dok taj prst još držite na znaku drugim prstom napravite brzi dodir kako bi se željeni znak otkucao. Ova se gesta još zove i podijeljeni dodir ili na engleskom split tap.

Standardno izravno tipkanje funkcionira gotovo jednako kao i standardno tipkanje s malom razlikom da ako ste samopouzdan i dovoljno brz tipkač/ica u ovom načinu rada ako dovoljno brzo dignete prst sa željenog znaka također ćete otkucati taj znak. Brzine kojima se ovo mora raditi nisam testirao, izbjegavam tipkanje na virtualnoj tipkovnici kad je god to moguće a za moje osobne potrebe dovoljno je i tipkanje dodirom ali vi koji više volite virtualnu tipkovnicu biste možda mogli isprobati ovu novu funkcionalnost.

Evo i nekoliko novih mogućnosti za slabovidne. U prošloj verziji sustava predstavljen je podebljani tekst. U novoj verziji osim što je ta postavka premještena u odjeljak Svjetlina i pozadina malo je i unaprijeđena. Uključivanjem podebljanja teksta boja slova se automatski prilagođuje boji pozadine pa ako imate tamniju pozadinu slova na ikonama će biti svijetla i obrnuto.

U opcijama Povećanja dodano je nekoliko novih mogućnosti koje uključuju korištenje leće te navigator za razne opcije povećanja smješten u gornjem dijelu zaslona. Kažu da Voice Over i Povećanje ne rade baš najbolje zajedno jer napredne opcije jednog blokiraju napredne opcije drugog no pretpostavlja se da je to još uvijek nezavršeni posao i da će biti bolje. Slabovidni, poigrajte se malo s ovim, prema opisima zvuči više no zanimljivo.

Ako još niste čitali literarni zločin 50 nijansi sive ni nemojte, sad ćete ga moći, mada baš ne na isti način doslovno doživjeti na vašem IOS uređaju. Nova opcija koja se na hrvatskom jednostavno zove Sivi tonovi omogućuje vam da kompletan prikaz na zaslonu pretvorite u sive nijanse. Kombinirajući ovo s opcijama ponuđenim u Povećanju i s opcijom Obrni boje dobit ćete i više od pedeset nijansi. Možda se Apple također odluči za drugi i treći nastavak pa ja konačno doživim jedan klasičan Visoki kontrast ili noćni mod koji inverzijom boja pozadina i teksta konačno više neće invertirati i fotografije, ikone i slične stvari koje bi trebale zadržati normalan izgled.

Za slabovidne koji se po defaultu ne služe Voice Overom a ipak bi s vremena na vrijeme odmorili svoje okice tu je sada opcija Pročitaj zaslon. Ako je omogućite u Postavke/Općenito/Pristupačnost/Govor u bilo kojem trenutku možete na bilo kojem prozoru povući s dva prsta prema dolje i glas će vam pročitati cijeli aktualni zaslon. Kod ovog možete kontrolirati brzinu i glasnoću a također će se pojaviti tipke za reprodukciju i zaustavljanje. Čitani tekst bit će istaknut tako da možete pratiti koji se dio zaslona čita.

I to bi bilo to. Vjerojatno ima još ponečeg novog ali nije dokumentirano ili nisam uspio doći do toga. Meni velika većina ovog zvuči sasvim dobro i korisno i ne može se reći da IOS 8 nije donio ništa novo u odnosu na prethodnika. Jest, istina je, škripavo je i klimavo i ima tendenciju prema raspadanju na sastavnedijelove ali koliko toliko radi. Mislim da je za danas ovo dovoljno i previše s moje strane, uskoro očekujte nove članke.

Kraj