NUtils: upravljanje prozorima

NUtils je pomoćna aplikacija koja vam pomaže u upravljanju prozorima i nekim sistemskim resursima. Vrlo je korisna za sve vas koji istovremenoradite s hrpom otvorenih prozora kroz više aplikacija. Pojavio se kao svojevrsna zamjena za Power Menu i uz sve ono što se moglo napraviti u njemu NUtils pruža još nekoliko zanimljivih mogućnosti a najveća mu je prednost što se sve može odraditi koristeći se samo prečicama s tipkovnice. U ovom tutorijalu objasnit ću postupak instalacije, inicijalnih postavki i same mogućnosti NUtilsa kroz nekoliko primjera.

Instalacija

U arhivi koju možete preuzeti s dijela stranice predviđenog za preuzimanje ili kraće ovdje naći ćete dvije datoteke. To su “NUtils_setup.exe” i “Hotkeys.ini”. Pokrenite “NUtils_setup.exe” i pratite sljedeće korake:

 1. Na prvom dijaloškom okviru kao jezik odaberite engleski, Tabom pronađite tipku OK i pritisnite razmaknicu;
 2. Na sljedećem dijalogu program vas obavještava kako biste trebali zatvoriti sve otvorene aplikacije i procese prije nastavka. Tabom pronađite tipku Next i pritisnite razmaknicu;/li>
 3. U ovom koraku morate prihvatiti licencni ugovor. Strelicom prebacite jedinstveni odabir s “I do not accept the agreement” na “I accept the agreement”, Tabom pronađite Next i pritisnite razmaknicu;/li>
 4. U ovom koraku treba potvrditi odredišnu putanju za instalaciju. Zadana je ‘C:\Program Files\NUtils’ i tako je treba i ostaviti. Tabom pronađite tipku Next i aktivirajte je razmaknicom;/li>
 5. Slijedi izbor programske grupe i naziva za izbornik Start. Ništa ne dirajte i razmaknicom pritisnite tipku Next;Sad vas program pita hoće li postaviti svoju ikonu na radnu površinu i to slobodno ostavite označeno. Pronađite Next tipku i aktivirajte je razmaknicom;/li>
 6. Slijedi pregled svih odabranih opcija. Ako je sve u redu Tabom pronađite tipku Install i aktivirajte je razmaknicom;/li>
 7. Posljednji korak. Instalacija je završena i program vas pita želite li ga pokrenuti. Ako želite ostavite kvačicu a ako ne, uklonite je s opcije “Launch NUtils”. Pronađite Tabom tipku Finish i aktivirajte je razmaknicom./li>

Postavke

NUtils ne zahtijeva dodatno sređivanje postavki ali ako koristite Windows 7 bilo bi poželjno napraviti sljedeće tri stvari.

Iz preuzete arhive datoteku “Hotkeys.ini” kopirajte na lokaciju ‘C:\Program Files\NUtils” i zamijenite postojeću. Daljnje upute iz ovog tutorijala pisane su prema tipkovnim prečicama koje su definirane u prilagođenoj inicijalizacijskoj datoteci i vrlo je poželjno da je postavite umjesto zadane. Ako još uvijek koristite Windows XP zanemarite ovaj korak. Nešto kasnije pronaći ćete u tekstu tablicu sa sažetim tipkovnim prečicama za oba operativna sustava.

Kako bi se NUtils pokretao zajedno sa sustavom i bio aktivan kad vam god zatreba ikonu s radne površine kopirajte ili izrežite i zalijepite je u mapu “Startup” unutar “All Programs” grupe u izborniku start. To ćete najlakše napraviti ako:

Windows 7

 • Slovom N pronađete ikonu NUtils na radnoj površini;
 • Izrežete je sa CTRL+X ili kopirate sa CTRL+C u međuspremnik;
 • Aktivirate izbornik Start te strelicom prema gore pronađete grupu “All programs”;
 • Grupu “All Programs” otvorite strelicom udesno i dalje strelicom prema gore potražite grupu “Startup”. Možete je brže potražiti pritiščući slovo S na tipkovnici;
 • Kad pronađete grupu “Startup” pritisnite aplikacijsku tipku te na kontekstnom izborniku odaberite “Open” i pritisnite Enter. Otvorit će se klasičan prozor za prikaz datoteka i mapa;
 • Pritisnite CTRL+V da zalijepite prethodno kopiranu ili izrezanu ikonu s radne površine. Zatvorite prozor sa Alt+F4 i stvar je gotova.

Windows XP

 • Slovom N pronađete ikonu NUtils na radnoj površini;
 • Izrežete je sa CTRL+X ili kopirate sa CTRL+C u međuspremnik;
 • Otvorite izbornik Start i u grupi “Programs” ili “All Programs” pronađete grupu “Startup”;
 • pritiskom na aplikacijsku tipku otvorite kontekstni izbornik i odaberite opciju “Open”;
 • Otvorit će se prozor za prikaz datoteka i mapa. Pritisnite CTRL+V da zalijepite kopiranu prečicu s radne površine.

Ako želite provjeriti jeste li sve napravili kako treba, ponovite treći i četvrti korak iz ovog dijela, kad pronađete grupu “Startup” otvorite je strelicom udesno i zatim strelicom prema dolje pregledajte njen sadržaj. NUtils bi trebao biti tamo a ako nije nešto ste pogrešno napravili pa pažljiviije ponovite postupak.

Još treba samo odrediti da ikona aplikacije bude vidljiva u području obavijesti. Otvorite Upravljačku ploču (Control Panel), potražite u njoj opciju “Ikone područja obavijesti (Notification Area Icons)” i otvorite je pritiskom na Enter. Krećite se Tabom dok ne čujete “Popisna stavka odnosno List Item NUtils.exe izmjenjivi odabir odnosno combo box” i unutar ovog izbora odaberite opciju “Prikaži ikone i obavijesti (Show Icon and Notifications”. produžite Tabom do U redu ili OK tipke i stvar je gotova.

Upotreba

Skrivanje prozora s radne površine i trake zadataka

Kad radite s više prozora i naročito kad imate pokrenute dugotrajne procese poput konvertiranja knjige u Balabolki ili Fine Readeru bitno vam je da se to odradi a da ste sigurni da greškom nećete zatvoriti takav prozor i prekinuti proces. NUtils vam nudi rješenje u vidu skrivanja neograničenog broja prozora te vraćanja istih pomoću tipkovnih prečica.

Najjednostavniji način za ovo je korištenje tipkovne prečice Shift+Windows+H. Aktiviranjem ove prečice prozor koji je trenutno u fokusu nestaje sa zaslona i trake zadataka i sustav se dalje ponaša kao da ga nema i nikad nije ni postojao. Kad vam je prozor ponovo potreban pritisnite tipkovnu prečicuShift+Windows+L i dobit ćete popis iz kojeg možete vratiti željeni prozor ali više o tome malo kasnije.

Za malo napredniji način korištenja ove funkcije možete koristiti tipkovne prečice od CTRL+Shift+1 do CTRL+Shift+0. Pritiskom na jednu od navedenih deset prečica možete sakriti određeni prozor i ponovnim pritiskom na istu prečicu vratiti taj prozor natrag.

Kako ovo funkcionira? Funkcionira na način da NUtils ima skladište (stack) od deset pregrada i ovisno o broju prečice koju koristite sakriva prozor u pregradu s odgovarajućim brojem. Primjerice, ako u ovom trenutku pritisnete tipkovnu prečicu CTRL+Shift+4 NUtils će sakriti prozor web preglednika u kojem upravo sad čitate ovaj tekst u svoje primarno skladište na poziciju 4. Ako ponovo pritisnete istu prečicu NUtils će web preglednik vratiti sa skrivene pozicije 4 natrag na zaslon.

Ako vam je kojim slučajem za ugodan i nesmetan rad potrebno više od nominalnih deset pregrada za skrivanje prozora a ispucali ste prvih deset slobodnih mjesta bez problema možete nastaviti skrivati prozore tako da se prebacite u novo skladište odnosno “Stack 2”. Pritisnite tipkovnu prečicu Shift+Windows+F12 i čut ćete dva kratka zvučna signala što znači da ste upravo otvorili novo skladište s deset novih pregrada. U onovootvorenom skladištu sad možete ponovo pospremiti deset novih prozora koristeći se već spomenutim prečicama od CTRL+Shift+1 do CTRL+Shift+0 i sve dok vam je ovo skladište aktivno na isti ih način možete vratiti natrag.

Ukratko rečeno, tipkovnim prečicama Shift+Windows+F11 i Shift+Windows+F12 krećete se naprijed i natrag između skladišta. Nakon svakog pritiska na ove prečice čuje se određen broj zvučnih signala koji odgovara rednom broju trenutno aktivnog skladišta. Svako skladište ima deset pregrada i sve dok je aktivno za skrivanje i vraćanje otvorenih prozora možete koristiti prečice od CTRL+Shift+1 do CTRL+Shift+0. Zvuči pomalo teško ali nije i vjerujem da ćete to brzo savladati ako vam bude potrebno. Za uobičajeni rad sigurno vam neće biti potrebno više od deset pregrada iz nominalnog skladišta no ako se ipak nađete u takvoj situaciji stvar je vrlo jednostavna.

Skrivene prozore možete vratiti na tri načina. Prvi se način odnosi samo i isključivo na prvih deset skrivenih prozora. Ukoliko ste prozor sakrili brojčanom prečicom od CTRL+Shift+1 do CTRL+Shift+0 istom prečicom ga vraćate natrag. Ako je kojim slučajem prozor skriven u nekom drugom skladištu prvo morate prečicama Shift+Windows+F11 i Shift+Windows+F12 pronaći željeno skladište i zatim pritisnuti odgovarajuću prečicu za pregradu koja skriva prozor.

Drugi način je korištenje tipkovne prečice Shift+Windows+L koja otvara dijalog s popisom svih skrivenih prozora. Na ovom popisu prozori su podijeljeni u grupe (stacks) i usvakoj grupi je smješteno po deset prozora. Grupe su sortirane u tree view i kad odaberete željeni prozor krećite se Tabom do tipke “Unhide” i aktivirajte je razmaknicom. Ovaj način vam nudi i vraćanje više prozora odjednom a to možete napraviti ako se na tree view pozicionirate na određenu grupu (stack) i aktivirate već spomenutu tipku “Unhide”. Na ovaj način vraćate odjednom sve prozore skrivene u određeno skladište.

Treći je način vraćanje skrivenih prozora kroz NUtils ikonu iz područja obavijesti. Koristeći Windows+B ili Insert+F11 pristupite području obavijesti i pronađite NUtils ikonu. Pritisnite Enter i na kontekstnom izborniku pronađite željeni prozor i vratite ga natrag pritiskom na Enter. Kao i u prethodno spomenutom dijalogu s popisom skrivenih prozora i na kontekstnom izborniku ikone područja obavijesti svi su skriveni prozori uredno numerirani.

Preimenovanje naziva prozora

U radu se često srećete sa situacijom da aktivni prozori imaju isti ili sličan naziv. Ako vas to nervira isto kao i mene dok se šetkate između nekoliko prozora koristeći Alt+Tab funkciju i svaki put zastanete na nekoliko sekundi da vam čitač ekrana pročita dovoljno iz naziva prozora da možete znati o čemu se radi onda je ova mogućnost NUtilsa kao stvorena za vas.

U bilo kojem aktivnom prozoru pritisnite prečicu Shift+Windows+F2 i bojavit će se dijalog s poljem za uređivanje u kojem već piše naziv aktivnog prozora. Upišite naziv prema vašim željama ili potrebama a unos potvrdite s Enter. Ovdje bih samo napomenuo da ovo preimenovanje nije trajno i da će se preimenovani prozori nakon zatvaranja ili restarta računala ponovo zvati onako kako su to njihovi autori predvidjeli. U svakom slučaju, korisna stvar ako radite dugotrajan posao s previše slično imenovanih prozora. U tih nekoliko sati olakšat će vam život.

Postavljanje providnosti na prozore

Ova je funkcija vjerojatno zanimljiva slabovidnima. u nekom trenutku može vam se dogoditi da morate pogledati što se događa u pozadini iza aktivnog prozora a da ne napuštate taj prozor ili da dok nešto raditestalno pratite događanja iz nekog pozadinskog prozora. Tipkovnim prečicama Shift+Windows+F5 u trenutku možete napraviti aktivni prozor potpuno providnim i vidjeti što se događa iza njega a kad ga želite vratiti u normalno stanje samo pritisnite Shift+Windows+F6. Ove radnje bit će popraćene odgovarajućim zvučnim signalima, jedan ton za providnost i dva tona za normalan prozor.

Uklanjanje prozora smrznutih aplikacija

Događa se svima, dogodilo se i vama da se neka aplikacija zamrzne i prestane reagirati na bilo kakve podražaje uključujući i tresak šakom po tipkovnici. Uz tužnu spoznaju da ćete izgubiti promjene od posljednjeg spremanja samo pritisnite Windows+F4 i aplikacija će se zatvoriti uz prigodan zvučni signal.

Automatsko zatvaranje prozora

U doba kad sam prvi put naletio na ovaj program aktualan je bio Skype v3.8 koji je imao jednu vrlo iritantnu naviku da nakon transfera datoteka ostavi otvoren prozorčić s obavijesti da je transfer uspješno završen. Ako ste kojim slučajem primali ili slali više datoteka istovremeno tih je prozorčića naravno bilo više. Osim starog dobrog Skypea ima još niz programa koji voli izbacivati ovakve poručice i iako nikog neće ubiti znaju naživcirati čovjeka. NUtils je zato predvidio da vi poubijate takve prozore s porukama čim se pojave i to automatski a samu funkciju nazvao “Windows Murderer” odnosno “Ubojica prozora”.

Ovaj put nije baš tako jednostavno ali nije ni teško. U NUtilsovoj programskoj mapi pronaći ćete datoteku “Winmurderer.ini” u koju je potrebno upisati nekoliko stvari. Otvorite je u Notepadu ili nekom drugom editoru i upišite sljedeće:

 • [Naziv sekcije];
 • title=Točan Naziv Prozora;
 • degree=1 ili 2;

Naziv sekcije piše se u uglatim zagradama i tamo možete upisati bilo što kako bi vam bilo lakše da znate na što se određena sekcija odnosi, npr [Wordov dijalog za provjeru pravopisa]. U retku koji počinje s “Title=” upisujete točan naziv prozora za koji želite da se automatski zatvori prilikom pojavljivanja. Naziv mora biti točan u svakom detalju od velikih i malih slova do razmaka i znakova interpunkcije. najbolje je iskoristiti NUtils funkciju za preimenovanje prozora i iz polja za uređivanje iskopirati točan naziv. Redak “degree=” definira što će se točno dogoditi s prozorom. Ako odredite “degree=1” NUtils će samo ukloniti određeni prozor sa zaslona ali ako stavite “degree=2” NUtils će ukloniti taj prozor zajedno s pripadajućim procesom ili drugim riječima potpuno zatvoriti određeni program zato s ovim pažljivo.

U spomenutoj datoteci već imate šablonu po kojoj se ovo piše i u kojoj svaki redak počinje znakom ; (točkazarez). Bitno je znati da u ovoj inicijalizacijskoj datoteci možete imati unose za više prozora dok su god uredno odvojeni po sekcijama. S vremena na vrijeme poželjet ćete da se neke sekcije ne izvršavaju pa kako bi ih mogli onesposobiti bez brisanja na početku svakog retka određene sekcije stavite znak “;”.

Mijenjanje prioriteta procesa

Neki programi jako vole usporiti sustav i dok oni nešto rade teško je raditi išta drugo paralelno s njima. Windows je predvidio takve situacije i unutar Task Managera korisnicima dao mogućnost dodijeljivanja različitih prioriteta svakom aktivnom procesu. Ovo je malo komplicirano i tu NUtils uskače s nizom prečica kojima se mijenja prioritet iskorištavanja resursa sustava.
Postoji šest razina prioriteta koje se kreću u rasponu od “Low (nisko)” do “Realtime (u stvarnom vremenu)”. Možete ih mijenjati tipkovnim prečicama CTRL+Shift+F3 do CTRL+Shift+F8. CTRL+Shift+F5 je standardni uobičajeni prioritet.

Popis tipkovnih prečica

ovdje možete pročitati popis svih funkcija i njihovih prečica za Windows 7 i Windows XP

FUNKCIJA WINDOWS 7 WINDOWS XP
Skrivanje prozora na prvo slobodno mjesto Shift+Windows+H Shift+Windows+H
Skrivanje prozora u točno određenu pregradu aktivnog skladišta CTRL+Shift+1 do CTRL+Shift+0 Shift+Windows+1 do Shift+Windows+0
Sljedeće skladište Shift+Windows+F12 Shift+Windows+=
Prethodno skladište Shift+Windows+F11 Shift+Windows+-
Otvaranje dijaloga sa svim skrivenim prozorima Shift+Windows+L Shift+Windows+L
Preimenovanje prozora Shift+Windows+F2 Alt+CTRL+T
Providan prozor Shift+Windows+F5 Shift+Windows+\
Neprovidan prozor Shift+Windows+F6 Shift+Windows+/
Uklanjanje smrznutih aplikacija Windows+F4 Windows+F4
Mijenjanje prioriteta procesa CTRL+Shift+F3 do CTRL+Shift+F8 Shift+Windows+F3 do Shift+Windows+F8

Napomene

NUtils je razvijen u doba Windows XP i njegove izvorne tipkovne prečice rađene su za taj operativni sustav. Windows Vista a kasnije i Windows 7 prisvojili su Windows tipku za neke svoje potrebe oko upravljanja sustavom i NUtils je postao samo djelomično upotrebljiv na ovim sustavima. Zahvaljujući upornosti nekih čitatelja bloga na stranim je forumima pronađena zamjenska inicijalizacijska datoteka u kojoj su tipkovne prečice definirane na drugi način i aplikacija može obavljati sve izvorne funkcije. Uz još nekoliko kirurških zahvata s moje strane postignuta je potpuna funkcionalnost. Special thanks to Mila Kuran za rudarenje internetskim podzemljem u potrazi za novom .ini datotekom.

Kraj