O portalu

Ovaj je portal zamišljen kao jedna u nizu internetskih stranica za slijepe i slabovidne osobe. Naravno, nećemo potjerati nikog tko ne spada u tu kategoriju ali morate biti svjesni da je cjelokupni dizajn i sadržaj u velikoj većini posvećen slijepima, njihovim organizacijama i udruženjima i više manje svemu što se događa u njihovim zajednicama.

Ideja je nastala kad je moja stokilaška malenkost spoznala činjenicu da je veći dio svih uputstava i priručnika o korištenju asistivnih tehnologija više manje nestao u dimu prilikom nezgoda s USB memorijama i hard diskovima a da i ono što je ikad bilo napisano čuči u nekoliko stotina računala u regiji bez ikakvog reda i organizacije. Zato sam odlučio prikupiti nešto starih tekstova i polako početi raditi web stranicu a rezultat te odluke imate pred sobom.

Osim svakojakih uputstava za ovo i ono bit će tu priča s raznih događanja, mojih više ili manje (a uglavnom manje) suvislih komentara na ono što slijepi rade i što se radi za slijepe, dogodit će se s vremena na vrijeme recenzija ili preporuka za kakvu dobru knjigu ili glazbu i da sad previše ne brbljam, potrudit ću se da vam ne bude dosadno.

Uz niz mojih naklapanja, na portalu možete naći poveznice za više ili manje sve udruge i organizacije slijepih u Hrvatskoj a nadam se da će ih biti i za ostatak regije, opise i poveznice za prijavu na nekoliko mailing lista za slijepe iz regije te odvojeni dio za čitanje/slušanje uputstava za programe na Windows i IOS operativnim sustavima i nadam se uskoro i za poneki neovisni uređaj. Postoji i dio za preuzimanje aplikacija pristupačnih i preporučenih za rad slijepim osobama.

Smisao svega je da vi dobijete nešto korisno i da ja naučim nešto novo. O dizajnu i administraciji weba sam prije nego sam otvorio ovo čudo znao samo nekoliko teoretskih sitnica a kroz rad na ovom virtualnom mezimcu u kratko sam vrijeme naučio prilično toga i nadam se da ću naučiti još. Uz nove članke i stranice pomalo se mijenja i dizajn kako pronalazim nove opcije i usitno mijenjam neke stvari a ako vi budete uživali u onom što pišem i naučili barem ponešto iz svega onda moje igranje sa CMS-om ima i nekog praktičnog smisla.

Nek’ ste vi meni živi, zdravi i veseli and let the force be with you!