Odlazi nam i Skype za Symbian

Neki su, dok su registrirali Skype račun u podacima za registraciju ostavili pravu i dobru adresu elektronske pošte a neki opet, pretpostavljam, nisu. Oni koji su to ipak napravili jutros su u svoje e-sandučiće dobili određenu obavijest a već pogađate, vaš omiljeni autor je jedan od njih. S obzirom na previranja i razne događaje u digitalnom informacijskom svijetu protekle godine nije to bilo ništa neočekivano a potpuno je jasno i shvatljivo o čemu se radi iz samog naslova poruke.

Skype Apps for Symbian are beeing permanently retired ili kako bi se to kod nas reklo Trajno se povlače Skype aplikacije za Symbian i sve je jasno kao dan. U samoj poruci otprilike piše sljedeće:

Primijetili smo da koristite (ili ste ranije koristili) Skype na Simbian telefonu i jako nam je žao što vas moramo obavijestiti kako trajno povlačimo Skype sa Symbian platforme što će rezultirati time da se za nekoliko tjedana više nećete moći prijaviti na uslugu koristeći Symbian telefon. S obitelji, prijateljima ili poslovnim suradnicima i dalje možete ostati u kontaktu koristeći se Skype aplikacijom za IOS, Android, Windows Phone ili nekom od verzija za stolna računala. Koristeći navedene operativne sustave i dalje se možete prijaviti istim korisničkim podacima.

Nadalje još nešto blebeću o mogućnostima otkazivanja Skype Out pretplata i povrata novca ali to nije toliko bitno za ovu priču pa vas neću time gnjaviti. Potražio sam neke odgovore i na Googletu čisto da provjerim autentičnost poruke koju sam dobio u Inbox i pronašao sam još neka objašnjenja. Na službenoj stranici Skype podrške kažu ovako:

Radili smo naporno i teško kako bismo Skype za mobilne platforme napravili boljim no ikad i primjena Skype Cloud tehnologije omogućuje nam poboljšanje iskorištavanja baterije, kvalitete uspostavljenih veza i predstavljanja novih funkcija i mogućnosti. Nažalost, Symbian platforma nije bila predviđena za svijet povezan u oblaku i prisiljeni smo povući Skype s ove platforme i usredotočiti se na najpopularnije mobilne platforme poput IOS-a, Androida i Windows Phone kako bismo korisnicima tih mobilnih operativnih sustava pružili najbolje moguće iskustvo u korištenju naše aplikacije. Skype aplikacija bit će povučena s Nokia Store no oni koji je već imaju instaliranu moći će je koristiti još neko vrijeme.

Gornji citat je, koliko sam uspio istražiti aktualan još od 2012. godine no kako stvari stoje izgleda da je grace period korištenja Skype aplikacije na Symbian platformi konačno istekao i da je Symbian korisnicima preostalo samo još par tjedana uživanja u blagodatima VOIP tehnologije na tom sustavu. Već se dugo priča o tome kako u posljednje dvije godine Skype na Symbianu nekima radi, nekima ne radi, nekima se spaja po nekoliko sati i rekao bih da je tim mučenjima konačno došao kraj.

Usput sam naletio i na članak u kojem jasno i glasno piše da Microsoft ukida starije verzije aplikacije i za stolna računala (o čemu sam natuknuo nešto u jednom od prethodnih članaka) i kroz neko vrijeme Skype verzije niže od 6.13 za Windows i 6.14 za Mac OS-X više neće raditi tako da se slobodno možete pripremiti za nadogradnje i aplikacije i pripadajućih skripti ako koristite Jaws.

Ipak, pitanje koje ostaje odjekivati u zraku je koliko će Skype ostati popularan na modernim mobilnim platformama? U nekih otprilike godinu i pol koliko ga koristim na IOS-u te prateći iskustva drugih, što poznanika a što čitanja po internetima zaključio sam da je Skype za IOS a bomei za druge mobilne sustave veeeliki žderač baterije i da je vrlo malo napredovao po tom pitanju u odnosu na neke konkurentske proizvode poput Vibera ili WhatsApp Messengera. Hoće li se to kroz neko dogledno vrijeme riješiti nije poznato ni meni ni žiteljima globalne mreže ali mu nešto ne predviđam svijetlu budućnost ako se ovako nastavi.

Kraj