Pontes Games

Oni koji vole igrati računalne igrice za slijepe vjerojatno su za ovo čuli i neće im biti nikakva novost no s druge strane vjerojatno postoji i poveća hrpa vas koji za ovo ne znaju. Jučer sam kopao nešto po netu i tražeći jedno našao drugo, pogledao, instalirao i zaključio da je zanimljivo i da bi valjalo podijeliti s auditorijem koji čita moja trabunjanja. Pontes je rumunjska ćorganizacija koja se bavi svim i svačim vezanim za slijepe pa i asistivnim tehnologijama, razvojem audio igara i pristupačnih aplikacija a kako mi se čini, oni su autori JAWS skripti za Yahoo! Messenger. Na njihovim stranicama pronašao sam i neke aplikacije i igre za Symbian pa vi koji još uvijek koristite Nokia telefone možete pronaći i ponešto za sebe.

Od svega što sam tamo pronašao izdvojit ću cijelih devet stvari odnosno osam zvučnih igara i jednu relativno korisnu aplikaciju. Što ćemo prvo? Idemo s aplikacijom jer je jedina i osamljena među igrama pa da nju prvo riješimo.

Pontes Media Downloader

Pretpostavljam da vam je dojadilo tražiti svakakve načine za preuzimanje s YouTube i sličnih servisa naročito ako koristite DVD Video Soft Free YouTube To MP3 Converter. Meni bome jeste, taj programčić traži nadogradnju valjda svaki put kad se pokrene a još usto stalno gnjavi s reklamama za ostale DVD Video Soft proizvode pa malo ovo pa malo ono. Koristan jeste ali pomalo dosadan za moj ukus.

Pontes Media Downloader s druge strane ima nekih prednosti a i nekih mana u odnosu na FYC, kako ću ga odsad skraćeno zvati, ne da mi se pisati onu cijelu kobasu od naziva. Za početak osnovna je razlika u tome što FYC nudi za konverziju samo zvučne dok PMD nudi i zvučne i video formate. S druge strane, FYC nudi malo veću paletu postavki kakvoće zvučnih formata dok PMD ima samo zadane postavke i kroz ono što sam testirao, konverzija u MP3 zadano ide na 44khz 128kbps stereo. Treća strana ove medalje je što je FYC ograničen samo na YouTube dok PMD podržava i ostale sajtove koji sadrže video materijal za izravno gledanje.

Da ne palamudim previše najbolje je da stvar procijenite sami. Aplikacija je potpuno pristupačna, nema preusmjeravanja kursora i nikakvog izmišljanja tople vode oko toga. U nastavku slijede formati u koje se može prekonvertirati neki materijal te poveznica za preuzimanje a onda idemo dalje.

 • Flash Video (flv);
 • Mobile Video (3gp);
 • Mpeg layer 4 (mp4);
 • Video For Windows (avi);
 • DivX Video (divx);
 • XviD Video (xvid);
 • Windows Media Video (wmv);
 • Izvorni video (bez konverzije);
 • Mpeg Layer 3 Audio (mp3);
 • Free Lossless Audio Codec (flac);
 • Nekomprimirani audio (wav);
 • Advanced Audio Codec (aac).

Pontes Media Downloader možete preuzeti odavdje a poveznicu možete pronaći i u rubrici Tutorijali i preuzimanja.

Pontes Sound Puzzle

Pontes Sound Puzzle je zvučna slagalica vrlo slična svim ostalim slagalicama. Možete birati broj segmenata od 3 do 20 te segmente premještati tako da dva segmenta zamijene svoja mjesta ili da ubacite određeni segment na željeno mjesto a sve ostale segmente pomaknete prema naprijed. Ono po čemu se ova slagalica (možda) razlikuje od ostalih je to što vam daje mogućnost ubacivanja svojih vlastitih zvukova, melodija ili pjesama te bez problema možete otvoriti svoju omiljenu pjesmu Lepe Brene, odrediti broj i dužinusegmenata te je početi preslagivati u pravi redoslijed. Kad uspijete složiti pjesmu da zvuči kako treba program će vas izvijestiti o vremenu i broju poteza koji su vam bili potrebni da to napravite. Meni je vrlo simpatično a ako želite provjeriti jesam li u pravu preuzmite Pontes Sound Puzzle s ove poveznice.

Pontes Keyboard

Ne znam zašto su ovo stavili u kategoriju igara ali ako njima tako odgovara tko sam ja da im sudim. Pontes Keyboard je zgodna aplikacija u kojoj možete vježbati pisanje u slobodnom i zadanom stilu, mjeriti brzinu reakcije te napraviti test svoje aktualne brzine pisanja.

U free typing modu možete pisati što god hoćete, ako odaberete test odaziva program vam izgovara slova, brojke i znakove a vaš je zadatak da ih što brže otipkate. Ovdje možete birati između velikih i malih slova, brojki i znakova odnosno drugim riječima različite retke tipkovnice sa ili bez upotrebe modifier tipki. U testu brzine možete birati između ponavljanja prethodno upisanog teksta što znači test i točnosti i brzine ili upisivanja bilo kakvog teksta gdje vam se samo mjeri brzina. Ima li još pokoja opcija sad ne znam napamet no mislim da je i ovo dovoljno da vam privuče pažnju. Pontes Keyboard preuzmite ovdje.

Pontes Braille Typewriter

Ovo je ipak više simulacijska igra nego alat i što se mene tiče spada baš tamo gdje su je smjestili a to je kategorija igara. S ovim čudom možete pisati tekst simulirajući brajicu na klasičnoj tipkovnici i pretpostavljam da već pogađate F, D i S za 1, 2 i 3 te J, K i L za 4, 5 i 6. Osim običnog pisanja možete se igrati s izvlačenjem pisaćeg stroja iz navlake, uvlačenjem papira, pakiranjem stroja natrag i sličnim zezancijama koje imaju svoje prečice. Primjerice, program vam neće dopustiti tipkanje dok ne uvučete papir u stroj. Prelazak u novi redak zahtijeva pomicanje pisača na početak i pritisak odgovarajuće tipke za okretanje valjka, uglavnom, sve vrlo slično kao da koristite pravi mehanički stroj. Postoje dvije zvučne sheme; prva je klasični stroj a druga su zvukovi s Perkinsice. Da sve ne bi bilo bez ikakvog smisla program vam omogućuje pregled napisanog teksta i kopiranje u međuspremnik.

Ne znam koliko ovo smatrate praktičnim za bilo kakvu upotrebu osim za igru i možda malo, ali samo malo za edukaciju no developeri iz Pontesa potrudili su se napraviti podršku za lokalizaciju sučelja i brajičnih tablica stoga ću se vjerojatno malo poigrati s tim, koliko sam vidio nema nešto previše posla oko toga. Ovako razmišljajući možda čak i nije toliko bespotrebno jer brajica nažalost ionako izumire i treba je čuvati. Pontes Braille Typewriter možete preuzeti ovdje.

Pontes Escape

Sad dolazimo malo u sferu pravih zvučnih igara kojima je to jedinstvena namjena i ne mogu se brkati s drugačijim viđenjima situacije. Pontes Escape je prostorna avantura u kojoj imate tri glavne i dvije međurazine. Krećete se po određenom polju koristeći zemljopisne pravce (istok, zapad, sjever, jug i njihove međupravce) a zadatak vam je pronalaženje i deaktiviranje mina te pronalaženje ključa kojim otvarate vrata za izlazak iz zadanog prostora i prijelaz na sljedeću razinu.

Međurazine se sastoje od trčanja kroz tunele gdje je cilj u brzini i bez pretjeranog zaustavljanja pokupiti ekstra živote kako biste lakše savladali sljedeće razine. Razine su nazvane Escape From Cave (Bijeg iz pećine), Escape From Water (Bijeg iz vode) i Escape From Forest (Bijeg iz šume). Kad ih uspješno savladate, uključujući i tunelske međurazine slijedi završna razina u kojoj dočekujete vlak na koji morate uskočiti. Na stanici gdje se vlak zaustavlja čekaju vas snajperisti koji na vas pucaju iz tri različita pravca a vaš je zadatak da okrećete štit u tim pravcima kako biste izbjegli metke.

Ima tu naravno još pokoja zavrzlama ali ako vam sve kažem neće biti zanimljivo. Pokušat ću ovih dana među tutorijale ubaciti neki tekstić gdje će detaljnije pisati opis i cilj igre te ćete moći naći tipkovne prečice s pripadajućim opisima. U međuvremenu se snađite s helpom na engleskom a Pontes Escape preuzmite ovdje.

Pontes Pong

Ovakvih ste se igara vjerojatno naigrali u svakakvim verzijama i od svakakvih proizvođača. Iako proizvođači kažu da je to simulacija stolnog tenisa meni je nekako više u kategoriji arkanoida no neću se pretjerano miješati u to, ima sličnosti i s jednima i s drugima. Ono što ovu igru razlikuje od većine zvučnih igara je to da se može igrati i vizualno pa vi slabovidni koji još možete nešto naćoriti na ekranu obratite malo pažnju.

Oko same igre nema neke pretjerane filozofije. Ima pet jakosnih razina, određivanje ubrzavanja loptice nakon udarca, određivanje u koliko se poena igra i to je više manje to. Strelicama lijevo i desno kontrolirate reket a strelicom prema gore određujete cilj na drugoj strani. Pontes Pong preuzmite s ove poveznice.

Pontes Duel

Ovo je vrlo simpatično iz nekoliko razloga. Prvije što se može igrati i protiv računala i protiv živih protivnika na mreži. Drugi je razlog što se može koristiti i tipkovnica i miš a treći razlog je sama bit igre a to je dvoboj ili drugim riječima pucačina bez previše razmišljanja za smanjivanje stresa i oslobađanja od negativne energije.

Možete se boriti revolverima, snajperima, mačevima, šakama, tenkovima, konjima i kopljima a ovisno o izabranom načinu imate i prednosti i ograničenja. Primjerice, ako koristite revolver nemate ograničenje između pucnjeva no nakon ispucanih šest metaka morate ga napuniti. Ako se borite mačevima logično je da nema punjenja oružja ali imate sekundu razlike između dva udarca i nakon svakih nekoliko udaraca morate uzeti nekoliko sekundi odmora.

Za ovo također možete uskoro očekivati detaljnnije upute s opisom prečica a dotad improvizirajte. Pontes Duel možete preuzeti ovdje.

Pontes Hits

Jednostavna zvučna igrica po sistemu centriranja zvuka. Cilj je centrirati dva nasumično balansirana zvuka i kad smatrate da su u centru pucati razmaknicom. Ako ste pogodili bod ide vama ako niste ide računalu. Pobjednik je onaj koji prvi skupi pet bodova. Pontes Hits preuzmite s ove poveznice.

Pontes Kick-Ups

Ovo je igra brzine reakcije. Nalazite se u kružnom području od 24 koraka i morate udariti predmet koji pada sa stropa. Svaki put kad udarite predmet on ubrzava i igra postaje teža. Postoje tri jakosne razine a zanimljivo je što možete birati različite zvukove okruženja kao i stvarati svoje vlastite. Detaljnije o tome u bližoj budućnosti u rubrici s tutorijallima a dotad igru preuzmite ovdje.

Kraj