Ritam iz oblaka

Još od davne i pradavne 1998. godine kad je časopis Bug po prvi put upoznao tada ne još toliko širu računalnu javnost sa Mpeg Layer III zapisima vaš omiljeni autor muku muči sa prostorom za pohranu datoteka. Tadašnji disk od ogromnih 1,2 gb odjednom je postao majušan a onaj sljedeći od 4,3 gb također nije dugo zadržao slobodan prostor. Sva sreća, pronašlo se nešto novaca i kupljena je CD pržilica, tad jako tražena u svakom računalnom kućanstvu jer optički snimač nije bio standardna oprema kao kroz nekoliko posljednjih godina.

Kombinirajući malo jedno, malo drugo, diskovlje se proširilo na 10 pa na 20 gb, uskoro zatim i na 40. S vremenom je i dalje raslo a deset godina kasnije mogao sam se pohvaliti sa ukupno 6 tb tvrdog diskovlja plus povećom hrpom ovih ili onih optičkih medija. Ipak, nije to sve baš ispalo kako sam planirao i silno sam se razočarao kad nisam uspio svoju cjelokupnu CD kolekciju prekopirati na disk a da ne spominjem slučajna brisanja ili uništavanja nekoliko desetaka gigabajta podataka s vremena na vrijeme. Na greškama se uči, naučio sam i sam ponešto i evo, da kucnem o drvo, nisam imao veći gubitak podataka već duže vrijeme i iako i za današnje standarde imam relativno prostrano skladište pojavili su se neki drugi problemi.

Brat bratu, sestra sestri, među svim tim silnim binarnim zapisima ima otprilike možda terabajt glazbe koju čak i poslušam s vremena na vrijeme. Sve je to u redu dok sam kod kuće, laptop je ili uključen ili u stanju pripravnosti pa nije neka frka u roku par minuta doći do onog što mi se sluša no začkoljica je kako do toga doći kad nisam doma? Zamalo rekoh kako svu tu glazbu slušati u drugoj sobi u kojoj nije računalo ali sam se sjetio da imam samo jednu sobu pa nije to neki problem no shvaćate valjda u kojem pravcu vozim.

Ima također već nekoliko godina kako slušam o glazbenim servisima poput iTunes ili Spotify. Ima tu i neki Deezer a od lani negdje tu je i Apple Music a gotovo i da zaboravim na Google Play Music. Svi ti servisi, uz poneku varijaciju na temu, omogućuju vam slaganje svojih omiljenih izvođača i pjesama u kolekciju, izradu reprodukcijskih lista za svaku priliku te pristup povećem broju milijuna izvođača i pjesama. Kad se pretplatite, prikupite i skupite svoje omiljene glazbenike i napravite sve ostalo, možete slušati svoju glazbenu kolekciju bilo kad i bilo gdje pod uvjetom da imate nekakvu relativno pristojnu konekciju s Internetom našim svagdašnjim. Možete omiljene stvari preuzeti za lokalno slušanje kad nemate povezivost s mrežom a sve vas to naravno i košta neku mjesečnu pretplatu. Nije to toliko strašno koliko to da velika većina ovih servisa još uvijek nije dostupna pod našim nebesima. Koliko mi je poznato može se pristupiti Google Play Music i Deezeru a dalje od toga ništa, nothing, nada, zero, zilch.

Isprobao sam Deezer u besplatnoj varijanti, dali su mi i petnaest dana premium usluge kao promociju i onako na prvu mogu reći da nije to tako loše a da čak nije ni preskupo – kod nas je 6 eura mjesečno, nekih 45 glodavaca. Izbor glazbe je solidan, ima više nego dovoljno domaćih izvođača čak i s kompletnim diskografijama i kad bi sve bilo idealno a ja se zvao Alisa i mi svi zajedno živjeli u Wonderlandu Deezer bi bio stvarno više no dobar servis. Nažalost, iz kuta slijepih Deezer je, ajd, bit ću dobar, recimo napola upotrebljiv. Može se ponešto napikati, ponešto shvatiti iz konteksta no u prosjeku je podosta nepristupačan asistivnim tehnologijama. Web sučelje za računala ima za svačiji ukus previše neimenovanih tipkica a sučelje mobilne aplikacije je u nekim segmentima još i gore.

Google Music nisam testirao jer želi podatke o kreditnoj kartici odmah što iz principa ne dam, zna se kom se unaprijed plaća. Ostale servise nažalost nisam mogao testirati jer se u schoene unseren nažalost ne mogu koristiti. Čitam da je Apple Music poprilično pristupačan, kao i sve Appleovo a o Spotify nemam neka saznanja. Naravno, ne smijem zaboraviti i već poslovični YouTube no nije to baš ono što se očekuje od isključivo glazbenog servisa. Znam, koristimo ga za sve i svašta no jednostavno to nije to.

I tako sjednem jednog dana razmišljati, dobro, dobro, samo sjednem. Ne razmišljam više otkad sam se zadnji put ozlijedio. Uglavnom, nekako se u tom sjedenju provukla misao o tome kako bi bilo dobro da postoji neki svirač koji bi mogao reproducirati moju osobnu kolekciju, godinama mukotrpno skupljanu izravno s nekog oblačnog servisa. Nije to uopće toliko glupava ideja kako se čini na prvi pogled, svi ovi već nabrojani komercijalni rade po istom principu samo što bi ovo bilo privatno i samo moje a usto i ponešto besplatnije od navedenog.

Ne budi lijen, otvorim Guglo i pitam ga:”Guglo, Guglo, ima li neka iOS aplikacija koja svira mjuzu direktno s oblaka?” a Guglo mi odgovori da ima i to poprilično njih i još me besplatno počasti saznanjem da sam zaostali idiot kojeg je vrijeme pregazilo i koju ga materinu pitam gluposti. Rekoh: “Dobro, Guglo, dobro, nemoj se ljutiti”, pokrijem se ušima i krenem istraživati rezultate koje mi je velikodušno ponudio iako to nisam zaslužio.

Pretvorim se u mislima u leptirića i krenem polako sa cvijeta na cvijet od jedne do druge aplikacije, preuzmem, instaliram, igram se. Ima ih preko nekoliko a svaka podržava barem ono najpoznatije a to su DropBox, Google Disk i OneDrive plus još ponešto. Koliko sam puta ukucao svoje korisničke podatke da spojim aplikacije sa servisima više ni sam ne znam no sad e-mail adresu i lozinku kucam isprve, bez šetanja po okolnim znakovima, imaju neka istraživanja i korisnih nuspojava.

I tako je, nakon preko nekoliko sati i preko nekoliko aplikacija završni odabir pao na CloudBeats, aplikaciju koja podržava tri iznad navedena servisa, The Box, MediaFire te mogućnosti streamanja s vlastitog oblaka ili NAS-a s WebDAV protokolom.

CloudBeats postoji u besplatnoj i plaćenoj varijanti i pogađate, u besplatnoj ima neka ograničenja. Ono glavno i najnezgodnije je nemogućnost automatskog skeniranja zadanih mapa za glazbom te se ista može dodavati samo ručno što mi se nije svidjelo pa sam, ne budi lijen, potrošio pet zelembaća i kupio ovu aplikaciju. Inicijalna konfiguracija je prilično jednostavna. Preko postavki se treba prijaviti na željene oblačne servise i kad je to gotovo oni se pojavljuju u glavnom navigacijskom izborniku. Tamo ćete također naći i svoju biblioteku te kad je otvorite u njoj je tipka za skeniranje. Za svaki se servis može odrediti jedna ili više mapa koje će se skenirati tako da se ne prolazi ono što nije glazba a kad je to gotovo, u biblioteci imate zajednički prikaz svega sa svih servisa.

Kad imate gore već neku glazbu postaju zanimljive i mogućnosti samog svirača. Uz klasične stvari tu su još i ubrzavanje do 2,5X te mogućnost pamćenja zadnje pozicije i postavljanje knjižnih oznaka. Trebam li vam reći ili ste već i sami shvatili da je ovo idealno za zvučne knjige? Ah, da, zaboravih spomenuti i tajmer za spavanje, znači, ima sve što slijepom čovjeku treba. Ostalo je sve više ili manje uobičajeno, može svirati u pozadini, prikazati tzv. album art i u samom sviraču i na zaključanom zaslonu itd, itd.

Evo gotovo zaboravih spomenuti i tzv. radio mode u kojem svirač sa svih oblačnih servisa skuplja glazbu i nasumično je reproducira što vam s vremena na vrijeme omogući da se prisjetite nekih već zaboravljenih stvari. Od podržanih zvučnih formata tu su mp3, m4a, wave i flac. Također podržava zvučne knjige, pretpostavljam m4b ireprodukciju podcasta.

Na veliku žalost većine vas, glazba a i drugi materijali trebali bi biti pravilno tagirani jer jednako kao i u nativnoj aplikaciji za glazbu materijal se ne slaže po sistemu datoteka i mapa već prema izvođaču, albumu i nazivu pjesama no to je sadašnjost, većina svirača danas tako funkcionira.

Ukoliko nemate sreće poput mene da imate dobre drugare i dobijete od njih 1 tb na OneDrive (long live the King) CloudBeats vas neće iznevjeriti. Popunili ste svojih 15 gb prostora na Google Disku a htjeli biste staviti još glazbe? Jednostavno. Otvorite Google Disk pod drugim imenom, postavite novu glazbu u neku mapu i podijelite mapu s prvobitnim računom. CloudBeats može pregledavati i indeksirati i dijeljene mape i odjednom više nemate 15 nego 30 gb prostora za glazbu. Ovo vrijedi i za druge servise. Ako koristite DropBox u besplatnoj varijanti mogli biste se razočarati jer će vas prije ili kasnije zakačiti njihovo ograničavanje prometa. Nakon uploada glazbe i nešto malo slušanja odjednom je aplikacija počela prijavljivati grešku a na mail sam dobio obavijest da su mi javne poveznice trenutno suspendirane jer stvaraju previše prometa. S OneDrive nisam imao ovaj problem a vjerujem ni da neću.

S dijeljenim računima postoji još jedna zanimljiva situacija a to je da, osim sa samima sobom, svoje oblačne mape s glazbom možete dijeliti i s prijateljima. Ja recimo prikupim i sredim diskografije za svojih 15 gb, Pero sredi svoje, Mate svoje i Stipe svoje. To si međusobno podijelimo i svi imamo 60 gb glazbe na dispoziciji a muka oko skupljanja, uploada i tagiranja je četverostruko smanjena.

Kad se sve zbroji, oduzme i podijeli s brojem faktora dobijete svoj privatni Deezer, Apple Music ili Spotify. Isto kao i kod njih morate imati pristojnu internetsku vezu da biste slušali svoju glazbu no isto kao i kod njih, imate mogućnost preuzimanja omiljenog materijala za slušanje kad niste spojeni na Internete. Kod ovih poznatih streaming servisa oni se brinu za nabavku i sređivanje glazbe dok je ovdje to na vama no ovdje nemate mjesečnu pretplatu i sve što plaćate je jednokratno za aplikaciju te eventualno ako plaćate veći oblačni prostor na nekom servisu a imate i mogućnost besplatno proširiti svoj oblačni prostor na gore opisane načine.

Za kućnu upotrebu možete iskoristiti bilo koji router novije generacije koji dozvoljava spajanje vanjskog diska i koji može emulirati NAS uređaj. Ako sve dobro iskonfigurirate možete preko bežične mreže bilo gdje u stanu ili susjedstvu slušati svoju glazbenu kolekciju s lokalnog diska bez potrebe postavljanja materijala na oblačne visine.

Možda sam zaboravio ponešto od funkcija no nemojte mi zamjeriti, godine me stižu. Što se same pristupačnosti tiče, sve radi super, divno i krasno te ima samo dvije mane koje se mogu lagano zaobići. Prva je što u aplikaciji nije podržana standardna Z gesta za natrag. Možete trljati s dva prsta lijevo desno koliko vam drago no neće se ništa dogoditi, morate u gornjem lijevom kutu pronaći tipku Back i dvodirnuti je, bez toga ništa.

Drugi, malkice veći problem je gubitak fokusa u biblioteci nakon minimiziranja prozora svirača. Kad se svirač pospremi u biblioteci se može pristupiti samo gornjem dijelu prozora gdje su navigacijski izbornik, tipka za skeniranje i još par sitnica no samoj kolekciji nema pristupa. Ako ste prvobitno pustili nešto da svira to i nije toliki problem, neka svira a kad završi treba samo restartati aplikaciju i sve će opet raditi do sljedećeg zatvaranja prozora svirača. To jeste malo problematično možda u početku dok se igrate s aplikacijom i muzikom no kad jednom pustite neki album, reprodukcijsku listu ili knjigu da svira neće biti toliko bitno. Nek svira koliko već svira a kad završi nije problem izgubiti šest sekundi za restartanje aplikacije. Priznajem, nije najugodnije no već sam pisao razvojnom timu i obećali su to riješiti u neko skorije vrijeme. Lokalizacije za hrvatski nažalost neće biti, kažu da im je prekomplicirano održavati previše različitih jezika i stalno ih ažurirati. Bez obzira na sve ipak je znatno pristupačnije od trenutno jedino dostupnog Deezera pa tko voli nek izvoli.

Ako vam se ovo ipak ne sviđa takvo kakvo već jeste ima i drugih aplikacija slične namjene no od nekih desetak koje sam isprobao ovo je nekako najbolji omjer cijene, kvalitete i pristupačnosti. Neke su znatno nepristupačnije, druge nemaju sve mogućnosti a treće ne podržavaju sve servise. Ima ih i potpuno besplatnih a i onih u free i pro inačicama no CloudBeats je definitivno najbolji omjer svega.

Ukoliko želite saznati nešto više možete posjetiti službenu stranicu proizvođača a također i App Store odakle možete preuzeti jednu od inačica aplikacije. Moja će se malenkost polako igrati sređivanjem svoje glazbe i podizanjem iste na svoje oblake što će potrajati neko vrijeme no sasvim sam uvjeren da će se trud isplatiti.

Kraj