Što je zanimljivo u IOS 8

Danas je pala i ta odluka. Moj stari i izanđali 4S doživio je nadogradnju na IOS 8. Koristeći se pomalo člancima objavljenim na Internetu a malo vlastitim iskustvom u ovih par dana na iPod Touchu i nekim kraćim testiranjima probat ću vam dočarati što je sve novo ili barem poboljšano na iOS 8 operativnom sustavu.

Prateći ostale komunikacijske kanale primjećujem da su ljudi pomalo razočarani jer su očekivali nešto bolje, neočekivano ili ne znam što ali nažalost to s nadogradnjama operativnih sustava nikad nije slučaj naročito ako se uređaj koristi za nekoliko svakodnevnih radnji. IOS 8, kako to i u opisu prije nadogradnje piše ima preko sto novotarija i poboljšanja no ako telefon koristim za SMS i primanje poziva nešto čisto sumnjam da ću primijetiti iti jedno od njih.

Imatu naravno i propusta i bugova, naročito u pristupačnosti za nas slijepe ali o tome sam već vrlo nedavno pisao. Neki od tih bugova i propusta su jako aktualni i uočljivi ali neki opet nisu. Popis bugova počiva na iskustvima iz beta inačice te je moguće da su u službenoj distribuciji ispravljeni jer ih ja nisam primijetio.

Započet ću s upozorenjem da se bug br. 4. u sekciji Ozbiljnih bugova stvarno manifestira onako kako je opisano i da će to utjecati na korisnike MBraille aplikacije. Tekst koji se napiše u MBrailleu i pomoću naredbe s točkom ili preko izbornika pokuša poslati kao SMS ili iMessage poruka neće se moći poslati jer IOS to očito smatra dijeljenjem sadržaja a Voice Over prilikom ovakvog dijeljenja blokira tipku Pošalji. Metodom kopiranja će sve raditi bez problema no to je ipak malkice sporije od uobičajenog.

Bug kojeg sam se najviše bojao više izgleda nije aktualan. Listanje između objekata i elemenata na zaslonu koliko sam uspio naćoriti uredno pomiče fokus i skrolira aktualnu stranicu tako da se bez bojazni može aktivirati bilo koja poveznica ili tipka. Testirano je u par aplikacija s dužim sadržajem te na webu u Safariju baš na stranici koju ste upravo posjetili i sve radi.

Kad sam već ranije spomenuo poruke počet ću onda s nekim novotarijama u njima. Ono što je meni osobno bilo najzanimljivije je mogućnost slanja kratkih audio isječaka kao na WhatsApp Messengeru te konačno uvedena nativna podrška za pisanje brajice neovisno o 3rd party aplikacijama.

Moram priznati da se osjećam dvojako po oba pitanja. Slanje audio poruka radi, funkcionalno je i lako za korištenje ali je kvaliteta zvuka tih poruka ispod svih mogućih očekivanja. Zvuk poruka je jako mutan a pozadinski šum graniči sa šumom na radio skali gdje nema nikakvih stanica. Ako je WhatsApp uspio dobiti dobru kvalitetu zvuka nije mi jasno kako to Apple ne može.

Unos brajice također radi i također je funkcionalan ali ima priličan broj nedostataka. Jesu li ti nedostaci baš pravi nedostaci ili sam se ja previše razmazio koristeći MBraille ne znam ali znam da mi nedostaje određena funkcionalnost koju mi MBraille pruža. Lakše mi je napisati ono čega ima nego ono čega nema a vi onda sami izvucite zaključak. Dakle, moguće je pisati brajicu i to je prilično precizno ali nema podrške za naše znakove i našu interpunkciju, moguće je brisati samo zadnji uneseni znak te je moguće birati između standardne brajice i kratkopisa, naravno engleskog. To je otprilike sve što ova mogućnost nudi i prema mom skromnom mišljenju više je nego rudimentarna te joj definitivno treba vrlo hitni face lifting.

Kako bilo, ove su dvije stvari tek uvedene i nedostajale su unutar sustava otkad je i IOS-a i Voice Overa i zato mi je s druge strane drago što su tu i takve kakve jesu a poznavajući Apple sigurno će se poboljšati kroz buduće nadogradnje. Brajični unos prvo morate aktivirati u postavkama rotora odnosno tamo ga unijeti u rotor a nakon toga kad god ste u aktivnom polju za tekst samo zarotirajte dok ne čujete Unos brajice na zaslonu i brajična tipkovnica je aktivna. Možete je kao i u MBrailleu koristiti u stolnom i ručnom modu a kad ste gotovi s tipkanjem samo zarotirajte rotor na neku drugu stavku a tekst koji ste napisali ostaje utipkan u aktivnom polju za pisanje.

Audio isječke snimate i šaljete slično kao i u WhatsApp Messengeru. Pored tipke za slanje poruke sad se nalazi i tipka Snimi audio zapis koju trebate dvodirnuti sa zadrškom. Kad čujete zvuk počnite izgovarati tekst, kad ste gotovi otpustite tipku i potvrdite slanje klasičnim dvodirom.

Možda zbog prirodne ravnoteže u koju vjerujem a možda ipak čisto slučajno u porukama a i u svim drugim tekst poljima sad je moguće diktirati tekst i to na čistom domaćem jeziku i ta opcija stvarno radi kako treba. Točnost prepoznavanja joj je sigurno nekih 90% i ako je uspjela skužiti moje frfljanje skužit će sigurno i vas koji govorite razgovjetnije od mene. Za ovu opciju morate imati omogućenu Siri jer inače ne funkcionira a kad je aktivna vidljiva je po tipki Diktat na prvom mjestu lijevo od razmaknice. Napravite dvodir na tu tipku, izgovorite određeni tekst i kad ste gotovi ponovo napravite dvodir na istu tipku koja bi ionako trebala ostati u fokusu.

Ono što je kod poruka još novo i relativno zanimljivo su dvije stvari. Jedna je mogućnost grupnih poruka koja je prilično samoobjašnjiva a druga je mogućnost određivanja od kojih ćete kontakata dobijati obavijesti o novim porukama a od kojih nećete. Napominjem da ovo nije opcija za blokiranje kontakata nego samo filter lakše kategorije da vam kad ste u gužvi ne bi stizalo cijelo brdo tekstualnih poruka.

Obavijesti za svakog kontakta ili grupu možete utišati tako da na otvorenoj poruci u gornjem desnom kutu pronađete tipku Detalji te je aktivirate. Između ostalog tu ćete pronaći i opcije za određivanje i dijeljenje vaše trenutne lokacije a kao posljednja stavka bit će opcija Zabrana ometanja koja, već pretpostavljate, može biti uključena ili isključena.

Ako dobro brojim ovo je već pet novih stvari i to samo u porukama zbog kojih bih ja osobno prešao na IOS 8 pa i da ništa drugo nije novo u cijelom sustavu. Nakon poruka nekakvom logikom najčešće korištenih stvari na telefonu sad slijedi i jedna novotarija u pozivima za koju čak nisam ni znao da postoji ali mi se dogodila upravo dok sam počinjao pisati ovaj članak.

Sjedim, dakle, tako za laptopom i prodajem vam pamet i zvoni mi telefon, javlja se uvijek ljepša i uglavnom bolja polovica ali, ali, ali, istovremeno zvoni i moj iPod Touch koji sam prije par dana, tj. točno na dan kad je IOS 8 ugledao svjetlo, ustvari bolje je reći večer dana odmah nadogradio. Zbunjen i ošamućen gotovo kao i Bare pitam dragu je li me to ona kojim slučajem zvala na Facetime a ona odgovara da nije, da me zvala na broj iz Favorita koji je telefonski broj i da me čuje isto kao i kad me inače zove na telefon. Na Facetimeu se inače puno jasnije i glasnije čujemo nego na GSM telefoniji. Završimo razgovor i na iPodu vidim propušteni Facetime poziv a na iPhoneu piše da je bio telefonski i trajao toliko i toliko sekundi.

Ne budi lijen, uzmem u ruke fiksni telefon i nazovem se i zvoni samo iPhone. Javim dragoj da me nazove i ona ovaj put vrlo pažljivo nazove moj broj pazeći da zove baš telefon i opet zvone oba uređaja. Na jednom je telefonski a na drugom Facetime poziv.

U članku o novotarijama o IOS 8 koji sam objavio prije nekog vremena napisao sam da se uvodi funkcionalnost javljanja na pozive na bilo koji IOS ili Mac uređaj koji koristi isti Apple ID. Tad sam računao da će se to događati samo za ravnopravne pozive jer ni u najluđim snovima nisam mogao zamisliti da će, ako je potrebno sustav preusmjeriti klasični telefonski poziv na Facetime pošto se radi o dvije različite vrste telefonije ali izgleda da je ipak moguće. Ako imate dva IOS uređaja, recimo iPhone i iPod Touch kao u mom slučaju i zove vas osoba koja također ima IOS uređaj i aktivnu Facetime uslugu sustav je sposoban kompletno premjestiti poziv sa klasične telefonije na internetsku telefoniju ukoliko se odlučite javiti na uređaju koji ne podržava klasičnu telefoniju. Osim toga, moguće je ukoliko su oba uređaja spojena na istu mrežu sa iPod Toucha uputiti poziv na bilo koji mobilni ili fiksni broj koji imate u imeniku. Moglo bi se reći da u ovakvom slučaju iPhone služi kao neka vrsta telefonske centrale jer on načelno obavlja poziv koristeći svoj GSM hardveraj dok istovremeno prenosi razgovor između sebe i iPoda ili nekog sličnog uređaja bežičnom mrežom. Ovo bi se još dalo opisati i kao bežični telefon i baza gdje je iPhone baza a iPod Touch bežična slušalica. Moram priznati da sam ovom mogućnošću toliko iznenađen da još uvijek ne mogu doći sebi a oduševljenje će vjerojatno uslijediti kad se informacija pravilno rasporedi cijelim krvožilnim i sinaptičkim sustavom moje sive smjese.

Jedna od meni važnih stvari u telefonu je i aplikacija Bilješke. Ne znam koliko je to vama važno, meni i nije nešto previše ali mi se čini zgodno da vas informiram da je ova aplikacija sada dobila i mogućnosti oblikovanja teksta. Nema ih nešto previše, zasad sam otkrio samo kako se podebljava, ukošuje i potcrtava no nije ni to loše za početak. Ako možda i nećete koristiti obogaćeni stil pisanja Voice Over vam može pružiti informaciju o vrsti i veličini fonta te poravnanju ako ste recimo uvezli neke bilješke iz drugog izvora. Koliko sam dosad otkrio ako želite sami unositi obogaćenja u svoje bilješke sve radite pomoću dvodira sa zadrškom i skočnih tipkica koje se pojavljuju nakon sekundu ili dvije otkad zadržite prst na ekranu. Ukoliko samo želite dobiti informaciju kako je nešto napisano morate prstom pogoditi taj dio teksta i Voice Over će vam sve to ljubazno ispričati.

Za kraj ovog članka htio bih vas još upoznati s interaktivnim obavijestima a to je definitivno novost koju je sa sobom donio IOS 8. Interaktivne obavijesti omogućuju vam da s porukama koje dobijete u vidu bannera na aktivnom ili zaključanom zaslonu bilo da ste u nekoj od aplikacija ili na početnom zaslonu odradite neke sitnice bez da otvarate njihovu matičnu aplikaciju. Primjerice, ako provjeravate vremensku prognozu u aplikaciji za vrijeme i dobijete push obavijest o novoj elektronskoj poruci možete preko bannera koji je iskočio pri vrhu zaslona poruku pročitati, poslati u smeće ili čak odgovoriti na nju bez da otvarate Mail aplikaciju. Ovo je također sve moguće i iz Centra za obavijesti.

Ukratko ću napisati i kako to radi. Ako se radi o banneru potrebno ga je dodirnuti i napraviti gestu povlačenja tri prsta prema dolje te će se ponuditi različite mogućnosti koje istražujete uobičajenim listanjem. Naravno, moram napomenuti da sve aplikacije još uvijek ne podržavaju interaktivne obavijesti i ako ste dobili obavijest od aplikacije koja nema tu mogućnost neće se dogoditi ništa kad napravite opisani zahvat i tad samo pričekajte da se banner sam ukloni sa zaslona ili ga uklonite gestom trljanja s dva prsta.

Također valja napomenuti da za ovu mogućnost treba imati i aktivirane bannere kao metodu prikaza u Centru za obavijesti, nisam siguran hoće li raditi sa standardnim alarmima koji se prikazuju u središtu zaslona.

Na zaključanom zaslonu i u prikazu Centra za obavijesti stvarčice funkcioniraju malkice drugačije. Kad otvorite Centar za obavijesti i aktivirate tipku Obavijesti dobit ćete prikaz svih nedavnih obavijesti podijeljenih u odjeljke po aplikacijama kojima pripadaju. Dodirnite željenu obavijest, okrenite rotor na Postupke te listanjem prema gore ili prema dolje odaberite radnju koju želite napraviti s određenom obavijesti. Potpuno isti postupak možete primijeniti i na zaključanom zaslonu.

Još nekoliko napomena za ovu funkcionalnost. Ako je na radnjama rotora ponuđena opcija Obriši ona se ne odnosi na brisanje aktualne poruke ili elektronske pošte o kojoj ste dobili obavijest nego briše samu obavijest iz Centra za obavijesti. Ako čitate dokumentaciju predviđenu za videću populaciju morate imati na umu da mi neke stvari koristeći Voice Over radimo znatno drugačije pa ako, primjerice, u tekstu piše da banner s obavijesti povučete prema dolje to za nas znači da ga treba dodirnuti i napraviti iznad opisanu troprstnu gestu. Klizanje lijevo i desno za videće korisnike znači da mi moramo koristiti opcije rotora. Također ovo nemojte shvatiti kao sveto pismo i pokušati reproducirati ovaj način i u drugim situacijama jer nije tako. Ovaj se opis odnosi samo na rukovanje interaktivnim obavijestima i nije niti sigurno niti garantirano da će u nekoj drugoj sličnoj situaciji raditi na isti način.

Toliko zasad, novih mogućnosti ima još ohoho i pokušat ću nastaviti opisivati one najzanimljivije i najbitnije kroz sljedećih nekoliko dana no nemojte mi zamjeriti ako se to malo otegne. Kroz zadnji tjedan a negdje do kraja mjeseca imam veliku privatnu gužvu s brdom posla i obaveza te stižem do vas koliko maksimalno mogu ali nažalost ne mogu posvetiti više vremena od jednog članka u par dana. Uglavnom, nemojte se brinuti, mislim na vas i ne planiram tako skoro prestati laprdati na internetskim prostorima. Uživajte!

Kraj