Sve što je lijepo kratkog je vijeka

Jednom davno u dalekoj zemlji iza sedam mora i sedam gora, sedam rijeka i sedam planina u visokoj planinskoj špilji živio je jedan strašan zmaj. Jednog se jutra probudio, glasno zijevnuo, podrignuo vatru i preletjevši svojim strašnim zmajskim pogledom uokolo tužno i glasno uzdahnuo rekavši: “Jebo te patak u kojoj pripizdini ja živim!”

Nakon telefonskog razgovora koji sam popodne obavio s kolegom Baričevićem iz udruge HUPRT nekako sam se i ja osjetio kao taj zmaj i zapitao se sličnu stvar. Istina, ne živim iza sedam mora i sedam gora, sedam rijeka i sedam planina u visokoj planinskoj špilji ali se ponekad stvarno osjetim kao da to jeste tako. Zapitam se jesu li svi vladini, saborski, gradski i prigradski službenici te stručnjaci koji vode današnja javna poduzeća tek jučer sišli s grane i umjesto banana u ruke primili ključeve svojih ureda ili drugih radnih prostora i lijepo žive na račun nas još većih majmuna koji to dozvoljavamo a što je još gore i plaćamo.

Ako ste iz prethodnih odlomaka upravo zaključili da sam ljut kao bijesan pas imate odličnu moć zapažanja i dovoljno ste inteligentni da dobijete posao u nekom od javnih poduzeća, očito za takva radna mjesta ne trebaju bolje kvalifikacije od toga da budete sposobni shvatiti nekoliko prosto proširenih rečenica i sigurno ne biste napravili veću glupost od one za koju sam saznao iz već spomenutog telefonskog razgovora. Da vas više ne držim u neizvjesnosti glavni uzročnik moje današnje patnje je ZET i pritom ne mislim na čovjeka koji će u budućnosti možda oženiti kćer koju još ni nemam nego na javnu društvenu tvrtku koja pruža usluge javnog prijevoza tramvajima i autobusima po širem području grada Zagreba i ponekih prigradskih naselja.

Sjetit ćete se, prije nekog vremena pisao sam i to s izuzetkom od pravila o jednoj aplikaciji za Android operativni sustav koja se zvala ZETCheck a ako ste zaboravili na to se možete podsjetiti ovdje. Ako ste previše lijeni kliknuti na priloženu poveznicu ukratko ću reći da je to aplikacija koja pruža obavijesti o tome za koliko vremena određeni tramvaj dolazi na stanicu na kojoj upravo stojite. Naravno, ta aplikacija vam neće biti od koristi ukoliko imate sreće da stojite na stanici koja ima onaj famozni displej s minutažom za dvije sljedeće linije i ako je jedna od te dvije prikazane linije neka od onih koju čekate no ako niste na takvoj stanici ili čekate tramvaj koji trenutačno nije prikazan jednostavno nemate blagog pojma kad će doći baš onaj tramvaj koji čekate.

S aspekta slijepe osobe, što slučajno jesam, nemate sreće kako god okrenuli jer da se i nalazite na tramvajskoj stanici opremljenoj prikazom minutaže dolaska tramvaja i da je tramvaj koji čekate prikazan na displeju nećete se puno okoristiti od toga jer taj displej jednostavno ne vidite. E, tu upada aplikacija ZETCheck koja svim svojim korisnicima, uključujući i preko tisuću slijepih stanovnika grada Zagreba daje tu informaciju i to ne samo za dva sljedeća tramvaja nego za nešto više njih i koja to radi prilično točno s nekoliko sekundi odstupanja od navedenih intervala.

No kako to nekoć davno rekoše Nadrealisti: “Štos’ pušio, pušio si”. Nema više, The End, kraj, konec, fin, vege… Aplikacija ZETCheck ne može više raditi svoj posao jer se netko s upitnim IQ-om zaposlen u ZET-u sjetio da onemogući pristup mrežnim poslužiteljima s kojih je ova aplikacija preuzimala podatke o kretanju vozila javnog prijevoza. Sve mi to skupa i zajedno ne bi toliko diglo tlak da gospoda iz ZET-a prvo nisu razgovarali s razvojnim timom ovog softvera i sa sastanka ih otpratili uz riječi pohvale i naznakama o budućoj suradnji da bi se nakon toga pristup poslužiteljima s potrebnim podacima misteriozno ugasio.

Idemo u priču uvesti još neke elemente. Razvojni tim ZETCheck aplikacije nije nikakva multinacionalna korporacija koja u ovome vidi brda i doline kupljene od zarade na takvoj aplikaciji, to je nekoliko klinaca sa zagrebačkog FER-a koji su ZETCheck napravili iz mladalačkog entuzijazma iz prostog razloga što ih je nerviralo da nemaju nikakvu poštenu informaciju kad će tramvaj koji čekaju doći na stanicu. Aplikaciju su ponudili na besplatno preuzimanje i iz toga nisu dobili ama baš nšta osim par članaka u novinama i veliku zahvalnost zagrebačke zajednice slijepih a nadam se i ostalih stanovnika grada Zagreba.

Prema informacijama koje sam dobio glavonje u ZET-u kažu da su onemogućili pristup poslužiteljima zato što je mogućnost da svatko na ovakav način dođe do podataka o kretanju tramvaja visoko rizična i da tako smanjuju mogućnost od terorističkih aktivnosti i da dalje ne nabrajam već mi se i od ovakvih izjava povraća. Kakvih fuckin’ terorističkih aktivnosti u Zagrebu? Kakva visokorizična situacija? Nema veće visokorizične situacije i terorističke prijetnje od one kad usred srpnja ili kolovoza uđeš u neki stariji model ZET-ovih tramvaja na plus 900 i udišeš svakojaka isparenja i plinove samo što to nije Ciklon B nego smrad ustajalog ljudskog znoja pospješen vožnjom u neklimatiziranoj limenci koja je još za vrijeme hrvatskog proljeća trebala završiti rashodovana u nekoj željezari.

Umjesto da se orijentiramo prema nekim pozitivnim i naprednim europskim primjerima kad smo već ušli u toliko iščekivanu Europsku Uniju ponašamo se kao da smo političare, javne dužnosnike i direktore poduzeća u javnom sektoru uvezli iz Sjevernog Vijetnama, Kine ili Kambodže. OK, Kineze smo izgleda počeli uvoziti ovako ili onako ali koliko znam još nijedan ne vodi naša poduzeća, možda su zaposleni kao tajni i tihi savjetnici. Onu Europu o kakvoj svi sanjamo, kako stvari stoje, još ćemo dugo vremena viđati samo u REM fazi. Tamo aplikacije za najavu tramvajskih i autobusnih stajališta izrađuju same prijevozničke tvrtke kako bi pomogli slijepim i slabovidnim članovima šire zajednice da mogu lako i jednostavno koristiti njihove usluge. Takvo nešto, uz rudimentarno poznavanje engleskog jezika možete pročitati ovdje a namjerno neću ponuditi nikakav prijevod za slučaj da ovaj tekst ikad dođe pod oči glavonji koji je izdao naredbu za zabranu pristupa ZET-ovim poslužiteljima. Takav vjerojatno i ovaj tekst čita mičući usnama pa da mu ne zadam glavobolju od previše informacija preskočit ću nepotrebna proširivanja ovog teksta.

A možda taj glavonja i nije tako glupav kako se čini na prvi pogled. Što recimo da ima ovakav tok misli? Hrpa klinaca s FER-a napravila je aplikaciju za praćenje kretanja naših tramvaja i ta aplikacija očito dobro radi svoj posao jer je preuzeta s Google Play preko nekoliko tisuća puta i ima odlične reviewe i očito je da nam je takvo nešto potrebno. Ajd da mi iz državne kase uz onih 13 milijuna kuna koje uzimamo svake godine za održavanje našeg poslužitelja uzmemo još nekoliko dodatnih milijunčića za izradu i održavanje slične aplikacije pa će biti dobro i meni i još nekoliko zemljaka koji će napraviti takvu sličnu aplikaciju a sve će to lijepo platiti naš rvacki narod. Jelda da zanimljivo zvuči ovakav scenarij možebitnih budućih događaja?

Ali, dragi naš glavonjo, nismo ni mi slijepi toliko glupavi kao što izgledamo na prvi pogled. S obzirom da nas nekoliko za razliku od tebe govori engleski, služimo se Internetom bez priručnika za upotrebu i zbog više sile smo ipak osuđeni na ubrzano usvajanje informacijskih tehnologija kako bismo ravnopravno mogli sudjelovati u svakodnevnom životu i radu zajednice nismo nešto previše nasjeli na priču o visokom riziku i terorističkim prijetnjama. Za početak, stvarno nismo toliko glupi da bismo ikad pomislili da će nekakav Abu Mustafa Sulejman srušiti Croatia Airlinesov zrakoplov na Zagrepčanku i Trg hrvatskih velikana. Na geopolitičkoj karti svijeta nismo bitni ni važni nikome osim samima sebi i čak bi i talibanski teroristi vjerojatno zaključili da je to uzaludno trošenje ljudskih resursa. Kao drugo, nešto mi se čini da Hrvatske željeznice, a to je ako nisi čuo također društvena tvrtka iz javnog sektora kao i tvoja uopće nemaju problem s tim. Aplikacije iHZnet za IOS i ona za Android operativni sustav radi otprilike istu stvar samo za vlakove koji saobraćaju našim prugama i čak su i sami izradili tu aplikaciju. Kao treće, za već navedene sustave postoje aplikacije u kojima u svakom trenutku možeš u bilo kojem gradu na svijetu dobiti informacije o letovima iznad tog grada a ovisno od jedne do druge zrakoplovne tvrtke mogu se dobiti čak i popisi putnika na određenom letu. Slijedom svega ovogastvarno se pitam, dragi ZET glavonjo, smatraš li ti nas stvarno toliko glupima da popušimo priču o visokom riziku i terorističkim prijetnjama za hrvatsku metropolu ako vi dozvolite pristup podacima o kretanju tramvaja?

Evo za sam kraj i jedan besplatan savjet, neću tražiti autorska niti ikakva druga prava za njega. Odnedavno ste uveli vanjske govorne najave na tramvaje koje nama jadnim slijepcima kažu broj tramvaja i pravca u kojem se kreće. Svaka čast! Ali ima jedan mali problem, ne rade kako treba i još jedan mali problem, ne rade uopće od 22:00 navečer do 06:00 ujutro kako ne bi smetale ljudima koji spavaju u zgradama blizu tramvajskih pruga. Zanemarit ću što je to notorna glupost jer ako Peri periću kojem prozor spavaće sobe gleda na Horvaćansku ulicu ne smeta što mu na svakih desetak minuta pod prozorom prolazi šklopocija od nekoliko desetaka tona neće mu sigurno smetati ni što će snimljeni glas Zdenke Poc reći “Linija 17, smjer Prečko”. Malo ću više pažnje posvetiti činjenici da dok ove govorne najave rade prije i poslije policijskog sata ne rade kako treba. Često se vozim tramvajem i obično čujem najavu linije već kad sam u tramvaju i kad odavno znam o kojem se broju linije radi. Kalibracija ovih najava je katastrofalna i maltene se oglašavaju tek kad tramvaj krene iz stanice što nije od nikakve koristi ni nama kojima su te najave potrebne a niti poreznim obveznicima koji su ih pošteno platili da bi nama bile korisne. A sad dugo očekivani savjet. Kad biste omogućili pristup informacijama o kretanju tramvaja kako bi je ZETCheck aplikacija mogla koristiti ne biste imali potrebe za vanjskim govornim najavama. Svaki korisnik IOS i Android sustava, a takvih je danas velika većina dobio bi te informacije sa zaslona svog mobilnog uređaja a vi za to ne biste potrošili niti kune preko onih 13 milijuna koliko već trošite na održavanje spomenutih poslužitelja. Momci s FER-a su ovo odradili besplatno i jer za razliku od vas shvaćaju problematiku s kojom se susreće svaki korisnik zagrebačkog javnog prijevoza a vi umjesto da date malo vjetra u leđa tim mladim ljudima dajete im nogu u guzicu. Jest, kaže se da je i noga u guzicu pomicanje u nekom pravcu ali vrlo je upitno je li to pravac kojim bismo htjeli da ova zemljaide.

Kraj