Trivia Mall – razni kvizovi

Iako je studeni još daleko možda ne bi bilo loše malo provjeriti svoje znanje i istrenirati um kako biste bili spremni sudjelovati u kvizu koji najesen organizira Hrvatska knjižnica za slijepe. O tom događaju ću vjerojatno napisati nešto više kad završe godišnji odmori i netko mi actually bude mogao dati preciznije informacije a dotad ću vas uobičajeno gnjaviti svojim blebetanjem.

Kako i naslov kaže u daljnjem tekstu ću opisati nekoliko kviz aplikacija pod zajedničkim nazivom Trivia Mall. Ako sam dobro brojio ima ih ukupno pet od kojih sam osobno instalirao tri a isprobao dvije. Osim istog branda i proizvođača zajedničko im je još da su redom besplatne, da prilično pristojno surađuju s Voice Overom te da za igranje s njima treba imati i pokoji stupanj engleskog jezika. Izlišno je napominjati da bi trebalo imati i malo znanja o stvarima koje će vas tamo pitati no to se valjda podrazumijeva.

Sad kad sve ovo znamo možemo dalje. Trivia Mall trenutačno nudi pet aplikacija a to su kvizovi iz područja glazbe, filmova, TV emisija, hrvanja i košarke. Svaka kviz aplikacija podijeljena je u svoje podkategorije pa je tako aplikacija za kviz iz glazbe podijeljena po izvođačima, kviz iz filmskog svijeta po filmovima itd. Moram priznati, osobno mi se to ne sviđa jer nema nasumičnih pitanja i ako odaberete da ćete odigrati kviz o Beatlesima zatrpat će vas pitanjima samo o njima. Meni bi osobno draža bila nasumičnost ali tko mene ikad pita za bilo što.

Što se samog igranja tiče lako je i jednostavno. Kad pokrenete aplikaciju prvo birate kategoriju pa ako igrate glazbeni kviz birate izvođača, ako je filmski onda film a ako je košarka u pitanju vjerojatno birate svoj omiljeni ili neki drugi klub. Antitalent sam za sportove i, već pogađate, košarku i hrvanje nisam instalirao. Uglavnom, nakon odabira kategorije nudi vam se mogućnost brzog ili potpunog kviza. U brzom kvizu dobit ćete dvadeset pitanja nasumce odabranih iz otvorene kategorije a u potpunom ćete morati odgovoriti na sva pitanja iz te kategorije. Kategorije nemaju jednak broj pitanja pa će vam to negdje biti teže a negdje lakše.

Kad kviz započne, neovisno o načinu koji ste odabrali na vrhu zaslona imate postavljeno pitanje a ispod toga četiri ponuđena odgovora. Do svega možete doći listanjem lijevo i desno ili slobodnim klizanjem, kako vam je god praktičnije. Sad dolazimo do prvog problemčića koji postoji ali nije nepremostiv. Za igrače koji vide nije problem vidjeti jesu li točno odgovorili ili ne. Ako dodirnu točan odgovor tipka s odgovorom zasvijetli zelenom a ako je odgovor pogrešan zasvijetli crvenom bojom. Ovo naravno mi ne možemo vidjeti ali je tu i workaround. Na samom vrhu zaslona iznad postavljenog pitanja nalazi se traka u kojoj piše rezultat i redni broj pitanja. Svaki točan odgovor donosi jedan bod i rezultat se povećava ako točno odgovorite. Nakon svakog odgovora na pitanje dovoljno je zaviriti na vrh zaslona i vidjeti je li se rezultat povećao ili ne i znat ćete je li vaš odgovor bio točan.

Točnim odgovorima zarađujete virtualne novčiće koji se spremaju u vaš virtualni novčanik. S ovim novčićima možete kupovati džokere pola – pola ili točan odgovor a također imate i mogućnost preskoka. Nakon odigranog kviza ponudit će vam se da pozovete svoje FB prijatelje na kviz, da se hvalite svojim rezultatom ili igrate ponovo.

Prije samog kraja moram vas upozoriti na još jedan svrbež u pristupačnosti koji također nije nepremostiv. Besplatne aplikacije vrlo čestoimaju reklame pa tako ni ovaj niz aplikacija nije iznimka. U kvizu iz filma to čak i nije problem. Kad god iskoči reklama na njoj ćete pronaći Close tipku i zatvoriti reklamu bez previše znojenja. U glazbenom kvizu je stvar malo kompliciranija. Ovdje kad iskoči reklama morate s trostrukim pritiskom na Home tipku privremeno isključiti Voice Over, dodirnuti jednom središte zaslona te ponovo uključiti Voice Over. U većini slučajeva otvorit će se AppStore ali to vas ne treba previše brinuti, samo ga pošaljete u pozadinu i počnete s kvizom. Ista je situacija i s kvizom o TV serijama. Košarku i hrvanje nisam probao no vjerujem da ćete se snaći.

I na kraju slijedi još popis aplikacija s nazivima na engleskom kako biste ih lakše mogli naći na AppStore.

  • Trivia Mall – Movies
  • Trivia Mall – Music
  • Trivia Mall – TV Shows
  • Trivia Mall – Wrestling
  • Trivia Mall – Basketball

Službena stranica proizvođača
Kraj