Ukidanje roaminga do Božića 2015.

Europski je parlament 3. travnja izglasao ukidanje naknada za roaming unutar Europske unije do Božića 2015. godine kao dio šireg glasanja o prijedlozima komisije za stvaranje povezanog kontinenta.

Komisija je prvobitno predložila propise o telekomunikacijama za povezani kontinent još u rujnu 2013 čime bi se garantiralo ukidanje naknada za roaming, svima omogućio pristup Internetu bez ograničenja ili degradacije usluge, definirao spektar licenci za bežične frekvencije, omogućila izrada jasnijih i transparentnijih ugovora između korisnika i telekomunikacijskih kuća te korisnicima omogućio lakši i jednostavniji transfer između operatera.

Potpredsjednik europske komisije Neelie Kroes izjavio je kako je ovo glasovanje oduživanje Europske unije svojim članicama i građanima i kako je takav način razmišljanja i djelovanja srž postojanja Europske unije čija je svrha ostvariti svakodnevni život bez barijera i činiti ga jeftinijim. Gotovo svatko od nas danas ovisi o mobilnim uređajima i pristupu Internetu i moramo znati što kupujemo, moramo spriječiti da nas operateri pljačkaju i moramo imati pravo predomisliti se u bilo kojem trenutku oko izbora operatera. Telekomunikacijske tvrtke trebaju imati mogućnost opslužiti svakog od nas i ovaj propis također i njima pruža šansu da to naprave tako da je to win-win situacija.

2010. godine obećao sam da ćemo do kraja 2015. godine ukinuti naknade za roaming i sad smo samo jedan korak od tog ostvarenja. Nakon uklanjanja prepreke sa roamingom još smo bliže uklanjanju i ostalih prepreka kako bi Europljani mogli lako i bezbrižno uživati u otvorenim i čistim komunikacijama gdje god se nalazili.

Zemlje članice Europske unije nastavit će proučavati ovaj propis te Europskakomisija za povezani kontinent očekuje završni dogovor do kraja 2014. godine.

Kraj