Windows 10, sve što znam i što mislim da bi trebalo da znate

Kao neko ko  je bio insajder od prvog mogućeg dana, prvoga oktobra 2014. godine, trebalo bi da znam skoro sve u vezi ovog sistema, dobro, ne baš sve, ali sve što mislim da bi nama koristilo i činilo razliku u odnosu na ostale Windowse.

Pre svega, reći ću vam nekoliko zanimljivosti, i lličnih zapažanja o Windowsu 10, pre nego što pređem na suštinu, novosti i razlike. Bilo je mnogo polemisanja o tome, zašto je Windows 10 a ne Windows 9. Neki tvrde da čak i znaju zašto je to tako, ali to nema baš nikakve zdrave logike o čemu se priča. Sa moje tačke gledišta, Windows 10 se zove tako jer je to prosto deseti Windows po redu, svidelo se to nekome ili ne. Ima tu još puno interesantne matematike koje ukazuju na to da je zapravo Windows 8.1 trebalo da bude Windows 9. Prva i najuočljivija, Windows 8.1, osam plus jedan je naravno devet.

Verzija Windowsa 8.1, gledano  kroz bildove ili ti revizije, zove se Windows 6.3. Dakle, opet dolazimo do istog rezultata, da su šest i tri, devet. Windows 10 je u početku nastavio tu tradiciju, pa je bio 6.4 što takođe daje deset ali je sada promenjen Kernel i sada se baš zove Windows 10.0.

Druga zanimljivost koju ću podeliti sa vama je datum izlaska Windowsa 10. Konačna verzija Windowsa 10 trebalo je da izađe tek negde u oktobru.
Malo zbog tradicije, a malo i zbog svoje nedovršenosti. Podsetimo se da je Windows 7 izišao baš 22. oktobra 2009. godine, gle čuda,  baš na moj rođendan. Windows 8 takođe je izašao negde oktobra 2012.
Windows 10 je izašao na silu 29. jula 2015. iz čistih marketinških razloga. Naime, leto je i Windows 10 će se prodavati u nezamislivim količinama, što proizvođačima računara, što pojedinačnim licima koja će ga kupiti zbog škole i fakulteta. Takođe, mnogi će baš sada kupovati nove računare sa preinstaliranim Windows 10 operativnim sistemmom, za školu ili studije koje počinju između septembra i oktobra. Na Microsoft-ovom zvaničnom sajtu u odeljku često postavljanih pitanja za Windows 10 možete naći kako uprkos tome što je Windows 10 izišao, to nije konačna 
verzija. Gledano s druge strane, konačne verzije nikada neće ni biti, jer će se windows 10 nadograđivati beskonačno.

Microsoft je objavio da je ovo poslednji Windows koji će izaći, te da će Windows 10 postati servis koji će se stalno nadograđivati. Mi insajderi smo trenutno svi raspušteni na prinudnom odmoru, ali smo svi dobili potpuno legalni Windows. Dobro, ja sam moj već upropastio zarad ovog pisanija, ali možda ga nekako povratim, videćemo.

Šta je novo u Windows-u 10?

Nekakav čovek je nedavno na engleskom jeziku napisao nešto slično, pa ja ga baš neću citirati, ali rekao je od prilike ovako: Microsoft svakih par godina izbacuje novi Windows koji stalno ima samo višu brojku i pet šest novih funkcija koje se smatraju novim operativnim sistemom. Mogao bih se složiti s tim, mada se čini kako je Windows 10 jedan od retkih sistema koji su korisnici zavoleli i pre nego je izašao. Novosti ima puno, neke su primetne neke baš i ne ,a neke ću sigurno i zaboraviti, ali vi ćete pitati ako nešto ispustim.

Start meni se vratio

Kako je pisalo u jednom novinskom članku, najbolje od Windowsa 7 i Windowsa 8.1 je stiglo. Start meni postoji u dva oblika. Za stone i prenosive računare, gde se otvara Start meni jako sličan Windowsu 7 ali ima i nekih novih svojstava, i start meni za Tablete i uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. Sistem sam prepoznaje šta od gore navedenog koristite, mada je ovo moguće promeniti u bilo kom trenutku.

Kada otvorite start, pojaviće vam se dobro poznato polje pretrage onoga šta želite da otvorite, ali ako nastavite strelicom na dole, listaćete po start
meniju i aplikacijama. Ne postoji više opcija Programi ili Svi programi, sada se to zove Sve aplikacije. Otvaranjem Svih aplikacija videćete pomešane standardne aplikacije za radnu površinu, ali i nove univerzalne apllikacije za Windows 10 kao što su postojale i u Windowsu 8.1.

U Start meniju je nova grupa Napajanje odakle možete isključiti ili ponovo pokrenuti svoj računar, ako koristite miš i vaš vid. Postoje i grupe za nedavne, odnosno najčešće korišćene programe, te za najskorije instalirane aplikacije.

Radna površina, desktop

Ovde u okviru samog desktopa nema nekih promena ali postoji jedna jako bitna novina a to je Virtual Desktops ili Virtuelne radne površine. Ovo dolazi sa Linux operativnih sistema gde ova mogućnost odavno postoji.

Šta su Virtuelne radne površine?

Najprostije rečeno, to vam je kao da imate više računara. Otvaranje nove virtuelne radne površine se radi pritiskom na CTRL + Win + D a kretanje između više virtuelnih radnih površina na CTRL + Win + strelice levo i desno. Kada otvorite novu virtuelnu radnu površinu ili desktop, videćete sve ikonice, ali ih možete i brisati i dodavati, samo sa tog desktopa. To nije sve, pokušaću da vam objasnim kako ovo funkcioniše.

Na jednoj osnovnoj radnoj površini, imam pokrenut Winamp i svira mi muzika. Otvorim drugu i pređem na nju, pričam na Skype sa nekim ili delim svoj ekran. Ja ću sve vreme slušati winamp koji svira, ali neću moći da pređem na Alt + Tab na njega, jer je on na prvoj radnoj površini. Dakle, dobijate potpuno novi prostor, novi ekran na kome možete nesmetano pokretati nove programe, dok se  oni programi izvršavaju u pozadini. U svakom se trenutku možete prebacivati između ovih desktopa na pomenute načine. Da trajno zatvorite jedan od desktopa, samo pritisnite CTRL + Win + F4. Nijedan od čitača ekrana vam neće reći na kom ste desktopu, ali to ćete već videti sami. Polako se privikavam na ovo i mislim da još nisam svestan značaja ove mogućnosti.

Kad smo već kod desktopa, urađena je još jedna jako dobra promena, nešto što nedostaje skoro još od Windowsa XP. Svi se sećamo da je Windows XP bio poslednji operativni sistem koji je podrazumevano imao isključen desktop iz alt+tab liste, ili liste prebacivanja aplikacija. U Windows–u 7, to je već bilo promenjeno uvođenjem modernih tema, pa je desktop bio vidljiv na Alt+tab, mada je ovo bilo još uvek moguće izbeći prebacivanjem na klasičnu temu Windowsa.

Windows 8 i 8.1 su potpuno onemogućili klasične teme, pa je najiritantnija stvar kod ovih sistema bilo agresivno i stalno prisustvo desktopa kroz alt+tab prebacivanje, što je bar meni stalno usporavalo rad. Na internetu je bilo raznih pokušaja da se ovo zaobiđe na razne načine, ali to nikome nije uspelo, ili ako jeste, to je podrazumevalo sakaćenje nekih drugih opcija Windowsa.

Windows 10 potpuno izbacuje desktop sa alt+tab liste, pa vaš rad u više aplikacija ponovo može da postane lagodan.

Traka zadataka – Taskbar donosi male ali korisne promene. Sada je pored uobičajenog taskbara tu i dugme Prikaz zadataka koje otvara listu svih otvorenih aplikacija, pa ne morate da šetate na alt tab između svih. Nešto jako slično JAWS komandi Window List (Insert + F10). Do ovog malog prozorčića takođe možete doći i jednostavnim pritiskom na tastere Alt + CTRL + Tab iz bilo koje aplikacije. U ovom malom prozorčiću imate mogućnost da ručno pokrenete novu virtuelnu radnu površinu. Tu negde blizu taskbara je i dugme Pretraži Windows sa kojim možete tražiti nešto na računaru, Internetu ili vašem >One Drive skladištu.

Zvukovi

Windows 10 donosi novu paletu, odnosno, novu zvučnu šemu koja je podrazumevana. I dalje su to metalni zvukovi, ali dosta nežnijih nota u odnosu na Windows 8.1. Zvukovi za novi email i nova obaveštenja su jako slični, pa će vam trebati neko vreme da se na njih naviknete, i da ih razlikujete.

Obaveštenja, ili što bi moderni rekli, notifikacije

Obaveštenja su kroz Windows evoluirala na razne načine. Tako su do Windowsa 7 bili prisutni iskačući oblačići ili balončići, kako ih je ko zvao. To su bila takozvana nemirna obaveštenja, i naši čitači ekrana su gotovo  uvek gubili bitke sa njima. Dok ih mi uhvatimo oni nestanu. Takođe, zvuk za ta obaveštenja je bio suviše tih i neprimetan.

Windows 8.1 doneo je velike promene u obaveštenjima. Zvuk je postao jači, a obaveštenja su se za vreme svog prikazivanja mogla otvoriti pritiskom na kombinaciju tastera Windows + V odakle se dalje moglo rukovati njima. Ali, opet je bio problem ako ih ne otvorite na vreme, ona  kasnije nestanu i odu u nepovrat.

Windows 10 donosi potpunu promenu u obaveštenjima. Većina obaveštenja nisu nemirna, već će na vas čekati u Centru za obaveštenja dokle ih god ne otvorite, ali vas neće uznemiravati. Čitač ekrana, za sada su to samo NVDA i Window Eyes, će vam reći od koje aplikacije ili servisa obaveštenje dolazi i kakvo je ono. Obaveštenja možete otvarati sa bilo kojim čitačem ekrana. Ako je obaveštenje samo informativne prirode, ono ponekad može biti nemirno i nestati, ali vas može i čekati u Centru za obaveštenja. Ako obaveštenje zahteva neku radnju s vaše strane, ono će vas čekati u Centru svakako. U Centru za obaveštenja ćete uvek videti ko ili šta je poslao obaveštenje i kada je ono pristiglo.

Ako obaveštenje zahteva neku vašu radnju, u većini slučajeva ćete moći da ga otvorite na Enter i odradite šta imate, ili kroz aplikaciju koja ga je poslala ili kroz samo obaveštenje. U Centru za obaveštenja imate i opciju da obrišete sva obaveštenja, mada će se dosta njih obrisati nakon što na njih odgovorite.

Centar za obaveštenja je objedinio i nekadašnji Charm Bar iz windowsa 8.1 pa se sada preko ovog centra možete povezati na Internet, VPN ili WiFi, napisati belešku, isključiti obaveštenja ako ne želite da vas uznemiravaju neko vreme odabirom opcije, Period bez obaveštenja. Takođe imate mogućnosti da isključite ili uključite vašu lokaciju, te da aktivirate režim tablet računara. Kao što sam prilikom opisivanja Start menija već rekao, ako se prebacite u ovaj režim rada, sve opcije uključujući i Start meni, prilagodiće se uređajima sa ekranima na dodir.

Centru za obaveštenja u svakom trenutku možete pristupiti pritiskom prečice Windows + A.

Podešavanja ili Postavke

Ako bacimo pogled dve decenije unazad, biće nam jasno da su svi Windowsi do Windowsa 8 i 8.1, imali samo Kontrolnu tablu (Control Panel) što je bilo centralizovano mesto za sve postavke računara. Windows 8 i 8.1 prvi put donose nešto novo, Postavke računara. To je prvi pokušaj da se nnapusti Kontrolna tabla kao takva, i da se sve postavke ujedine u okviru jedne aplikacije, nešto poput postavki mobilnih telefona. U tim postavkama je bilo moguće podesiti skoro sve isto što u Kontrolnoj tabli, ali ipak manje toga, i retke su te postavke koje se nisu mogle naći u Kontrolnoj tabli.

Microsoft je rešio da u Windows 10, najverovatnije zbog univerzalnog jedinstvenog pristupa na svim platformama, učini postavke mnogo upadljivijim i bitnijim nego ranije u Windowsu 8.1. Tako se već sada može primetiti trajno izbacivanje nekih postavki ili opcija iz Kontrolne table, kao što su Ažuriranje Windowsa poznatije kao Windows Update, postavke ikonica na sistemskoj traci poslova te postavljanje podrazumevanih aplikacija kao što je podrazumevani web preglednik.

U postavkama Windowsa 10, moguće je podesiti mnogo toga novog što u Kontrolnoj tabli nikada nije ni bilo a tiče se samih novina u sistemu. Sa druge strane, i dalje postoji niz postavki koje je moguće podesiti i u aplikaciji za postavke i u Kontrolnoj tabli.

Iz malobrojnih razgovora koje sam vodio sa timom programera, rečeno mi je da će vremenom doći dan kada Kontrolne table uopšte neće biti. Za mene sa malo konzervativnijim shvatanjima, to je bilo nepojmljivo, ali sada uviđam da je itekako lakše podešavati sistem sa jednog jedinog mesta, gde je sve lepo skockano, kao da podešavate nekakav program.

Mogao bih se sada našaliti pa reći da je Microsoft prepisao od Freedom Scientifica uvodeći u aplikaciju za postavke polje za pretragu podešavanja, što je eto viđeno u jawsu nedavno. Ako znate šta vam treba, samo unesete ime postavke i njene vrednosti će se postaviti u list view ispred vas. Određena grupa postavki se aktivira na Enter u list view, a Tabom se kasnije sve podešava.

Postavkama sistema možete pristupiti  pritiskom na prečicu Windows + I.

Ažuriranja Windowsa – Windows Update

Kao što gore napisah, klijentska aplikacija za Windows Update izbačena je iz Kontrolne table. I ne samo da je izbačena, nego je potpuno izbrisana. Windows Update se sada nalazi u postavkama i deo je te aplikacije. Stari klijent za ažuriranja sistema koliko se god unapređivao, bio je previše problematičan. Čak i u Windowsu 8.1 trebalo mu je i po nekoliko minuta da proveri postoje li ispravke za vaš računar i sistem ili ne.

Shvativši ovo, tim programera je odlučio da ovakvo ruglo ne ulazi u Windows 10 pa je izgrađen potpuno novi klijent i novi ekosistem za ažuriranje Windowsa koji je čak sposoban da nadograđuje Windows na novije revizije i novija izdanja. Bar za sada, nema više ni opcionalnih ni važnih ispravki, već sve spada pod jedan krov.

Nadalje, korisnicima kućnih verzija operativnog sistema, što uključuje i Pro verziju, po prvi put je onemogućeno da isključe ažuriranja sistema. I ne samo to, sve ispravke će bezuslovno biti instalirane, i to ne samo svakog drugog utorka u mesecu, nego čim postanu dostupne. Kompanija je ovo pravdala rečima, da su mnogi korisnici krivili Microsoft za loše sisteme i viruse, a zapravo su bili krivi korisnici ili pametni serviseri koji su isključivali Windows Update.

Klijent će analizirati ponašanje korisnika i instalirati ispravke kada računar miruje, a ponovna pokretanja računara će zakazivati u vreme kada bi trebalo da spavate. Sve ovo možete učiniti odmah, kada god to poželite i ažuriranja će biti instalirana. Provera ažuriranja traje svega nekoliko sekundi, čime se značajno štedi na vremenu.

Windows Explorer, File Explorer ili Istraživač datoteka

Za sve one koji ne znaju Windows Explorer se sada zove File Explorer a u našim verzijama je takođe prevođen kao Istraživač datoteka. U njemu su i dalje ribboni kao u windowsu 8.1, ali postoji i u njemu jedna promena.

Kada se otvori bilo preko ikonice, ili pritiskom na prečicu Windows + E koju ja godinama praktikujem, podrazumevano vam se neće otvoriti vaš računar sa diskovima već nešto što se zove Quick AccessBrzi pristup. Brzi pristup je nešto zamišljeno tako da vam uvek nudi ono što često otvarate, ali i kroz kontekstni meni sami možete dodavati fascikle ili datoteke u Brzi pristup, pa će one postati dostupne u tom novom meniju Istraživača datoteka.

Ovo se na početku Windowsa 10 zvalo Home ali su oni vremenom uvideli da Home i nije neko rešenje i nije dobar naziv.

Naravno, mnogi od nas su se bunili zašto se ne otvara Računar, pa je brzo omogućeno da se u Kontrolnoj tabli, pod opcijama Istraživača datoteka podesi da se prilikom otvaranja ipak otvori Računar, što kod mene i jeste slučaj. Mada, razmišljajući poslednje vreme, moguće je da taj Brzi pristup ima smisla.

Cortana, lični asistent

Cortana je prenesena sa telefona koji su radili pod operativnim sistemom Windows Phone 8.1 s tim što Microsoft sada želi  da je proširi na sva tržišta. Probao sam je na engleskom, radila je, ali to ništa ne vredi jer za naša područja nije dostupna, a verovatno smo daleko par svetlosnih godina od tako nečeg. Da bi Cortana bila dostupna na nekom jeziku, mora se snimiti prirodni govornik za taj jezik, te se mora imati Microsoftov TTS za pripadajući jezik. Sagledavajući činjenice, teško da će Microsoft proizvesti TTS za srpski ili hrvatski jezik u skorije vreme ili da će usvojiti neki od trećih proizvođača.

Microsoft Edge, novi pretraživač

Uvidevši da Internet Explorer posrće na svim testovima i da ljudi gube u njega poverenje, Microsoft se odlučio na izgradnju novog preglednika Microsoft Edge prvobitno nazvanog Project Spartan, što se meni iskreno mnogo više sviđa. Na svim novim testovima tvrdi se kako je Edge brži od Google Chrome i Firefoxa, ali ja o tome ništa ne mogu da vam kažem jer Edge nije pristupačan sa čitačima ekrana.

Sa NVDA radi ali dosta otežano, tako da tu od brzine nema ništa. Microsoftovo odeljenje za pristupačnost, sramno preporučuje slepima da i dalje koriste Internet Explorer, dok se oni nekad ne sete da i Edge učine pristupačnim ili dok ga neki od čitača ekrana potpuno ne podrži.

Internet Explorer je dostupan, ali se preko postavki mora podesiti kao podrazumevani web preglednik, jer Microsoft naravno ne zna da li je korisnik slep ili ne. Da li će Internet Explorer biti ukinut i kada, za sada se ne zna. Navodno, ostaće samo za poslovne korisnike. Inače, Edge je sada i čitač PDF dokumenata.

OD ostalih aplikacija, dostupna je aplikacija za muziku, ali isto nisam siguran koliko je ona pristupačna za nas. Nema više Centra aktivnosti. Centar aktivnosti, koji je izveštavao o problemima računara u Windowsima 7 i 8.1, nestao je. Sada se to zove Bezbednost i održavanje i nalazi se u Kontrolnoj tabli. Nisam primetio njegove poruke u treju.

Toliko od zvaničnih novosti. Ostale novosti nisam smatrao bitnim za nas, ali ako vi jeste, slobodno vičite.

I sve je ovo sjajno i bajno, ali sam gorčinu ostavio za kraj. Zašto sam ljut i ja i još hiljade drugih ljudi, koji čak ne žele da se nadograde na Windows 10 još uvek? Razlog je One Drive koji je trenutno, bar oni tako kažu, upropašćen. Kako?

Svi mi koji smo imali Windows 8.1 mogli smo da koristimo One Drive na najinovativniji način, što je One Drive izdvajalo od svih ostalih sličnih servisa. Naime, One Drive se tamo ponaša kao pravi mrežni disk. Vi otpremite materijal, on ode gore, a na vašem hard disku ostane samo mali trag da ste to otpremili, kao prečica. Tako ste mogli da imate na One Drive i 5 TB prostora, ali i da u isto vreme pretražujete sa vašeg računara, preko Windows Explorera sav sadržaj, koji je samo gore, a vi ga samo vidite, u slučaju da nešto od toga želite da preuzmete.

Otvaranjem takve datoteke, pokrenuli bi preuzimanje. Sve što ste podigli gore, moglo je biti samo online i tako ne zauzima stvarni prostor na vašim diskovima, što i jeste bio najveći razlog što sam koristio One Drive. Mogli ste da kliknete kontekstni meni bilo koje datoteke i odaberete opciju Učini dostupno samo na mreži što bi vama ostavilo samo trag a stvarni sadržaj izbrisalo i oslobodilo vaš disk.

Ako bi vam nekad to ponovo zatrebalo izvan mreže, imali ste opciju Učini dostupnim van mreže. Materijal bi se onda preuzeo i bio bi i tamo i ovamo.

U Windowsu 10 One Drive je praktično oboren i izgleda kao što izgleda i u windowsu7. Nema više datoteka samo na mreži, mora da se zauzima i vaš prostor vašeg diska. Navodno su obećali da će se ovo promeniti u četvrtom kvartalu ove godine, ali ja nisam siguran u to.

Kao kompromisno ali glupo rešenje, ponuđeno je selektovano sinhronizovanje, da vam One Drive sinhronizuje samo određene datoteke i fascikle da vam ne zauzima sve prostor na disku ali to nije rešenje, jer u tom slučaju opet ne možete preko Windows Explorera da vidite sav sadržaj vašeg One Drive skladišta, naročito ako je on teži od onoga što imate na hard disku.

Za kraj, još jednom.

U Windowsu 10 radi samo najnoviji JAWS 16, NVDA Next Snapshots i Window Eyes 9.2 koji je nedavno izašao. Možete koristiti i onaj Window Eyes za MS Office korisnike njega je bar lako legalizovati.

Eto, raspisah se. Meni je dosta, a vama? Šalim se. Neka se Windows 10 zavrti!

Kraj