Zona sumraka (The Twilight Zone) u radio drami

Postoji peta dimenzija nepoznata čovjeku, ogromna kao svemir i vječna kao beskraj. To je prostor između svjetlosti i sjene, znanosti i praznovjerja, strahova i vrhunca ljudskog znanja. Ovo je dimenzija mašte, ZONA SUMRAKA.

Tako nekako otprilike započinje svaka epizoda ove planetarno popularne TV serije originalno emitirane od 1959. do 1964. godine. Ukoliko smatrate da gornji prijevod nije precizan ili točan nemojte me kriviti jer sam ga iskopao na netu a također je poznato da je tekst varirao od sezone do sezone te u dva oživljavanja u 80-im godinama prošlog te u prvom desetljeću ovog stoljeća.

Slika prikazuje logotip Zone sumraka sa stiliziranim tekstom The Twilight Zone Radio Dramas na sivo crnoj tamnoj podloziAko pratite moje črčkarije vrlo ste vjerojatno primijetili da sam prije koji dan objavio recenziju aplikacije Dimension X u kojoj možete preslušavati cjelokupni istoimeni serijal znanstveno fantastičnih radio drama. Sličan je slučaj i ovdje a prije nego se odlučite da ovo isprobate vjerojatno biste htjeli saznati i po koju činjenicu o samom serijalu.

Originalna Zona sumraka sastoji se od ukupno 156 epizoda u pet sezona, prvi revival iz 80-ih od četiri dok je posljednji revival iz nultih godina ovog stoljeća prekinut sa snimanjem i emitiranjem nakon samo jedne sezone. Sve sezone sastoje se od nepovezanih epizoda baziranih na znanstvenoj fantastici, fantasyju, horroru, psihološkom trileru i drami, krimiću i sličnim napetim žanrovima. Za potrebe serijala često su korištene kratke priče poznatih autora poput Raya Bradburyja, Charlesa Beaumonta i Richarda Mathesona.

Od 2002. Falcon Picture Group počeo je s adaptacijom originalnih epizoda Zone sumraka u radio drame sa Stacyjem Keachom kao naratorom svake epizode i i Carlom Amarijem kao producentom. U formatu radio drame iznova su stekle veliku popularnost i emitiraju se na stotinama radio stanica diljem Sjedinjenih Država.

Sad konačno slijedi onaj dio zašto o tome pišem a pišem zato što na AppStore možete pronaći besplatnu aplikaciju The Twilight Zone Radio Dramas kroz koju možete preuzeti i preslušati dvjestotinjak vrlo kvalitetno odrađenih originalnih epizoda adaptiranih za radio. Nažalost, ovo vas zadovoljstvo neće zadesiti besplatno, svaka epizoda košta od dva do tri dolara no paketi od deset epizoda u komadu će vas stajati samo $10. U aplikaciji možete besplatno preuzeti i preslušati tri epizode a mislim da nakon toga nećete previše oklijevati potrošiti pedesetak kuna svakog mjeseca, naravno, ako ste obožavatelj ovog serijala.

Aplikacija surađuje s Voice Overom, testirana je na iPhone 4S i iPod Touch 5G uređajima. Većina tipki je propisno označena iako ćete naletjeti i na par njih na kojima Voice Over kaže samo “tipka”. Svaku epizodu treba posebno preuzeti s Interneta prije slušanja no to vam omogućuje da možete u ovome uživati i dok niste online. Podržani su Airplay, reprodukcija u pozadini kao i pamćenje položaja u kojem ste prekinuli sa slušanjem.

S obzirom da za uživanje u ovakvoj Zoni sumraka ipak na duže staze trebate izdvojiti veću količinu krznatih životinjica ne mogu je postaviti kao preporuku bloga no ukoliko si to možete priuštiti ipak neslužbeno preporučujem.

Poveznica na AppStore
Službena stranica proizvođača
Službena stranica produkcije
Kraj