Keep Rollin’, Rollin’, Rollin’…

Sinoć je iz Interport kraljevstva stigla jako dobra vijest. RollBack RX je postao besplatan!

OK, OK, izrazi oduševljenja su utihnuli i sad je vrijeme da malo detaljiziramo situaciju i analiziramo novosti. Prije svega, za one koji ne znaju, RollBack RX je predivna Windows aplikacija koja služi za izradu snimaka stanja na zaštićenim particiijama i koja vam uz par klikova (ili bolje rečeno par pritisaka na Enter) omogućuje da vratite svoj operativni sustav u stanje kakvo ste uslikali u određenom trenutku.

Najbanalniji primjer upotrebe ove aplikacije je da, primjerice, instalirate sustav, drajvere, odradite nadogradnje i ažuriranja, postavite čitač ekrana uz pripadajuće sintetizatore govora, set svojih omiljenih programa za svakodnevni rad, sve fino uštimate i personalizirate prema potrebama i na kraju napravite snimak C particije. Nakon pola godine sve ode u tri materine, fasujete virus, popasete hrpu privremenih internetskih datoteka i povijesti, greškom nešto obrišete i da ne nabrajam, desi vam se nešto što vam se ne sviđa. U trayu pronađete RollBack RX ikonu, na kontekstnom izborniku odaberete Vrati snimak, pritisnete Enter i voila, za nekoliko minuta imate svoj sustav od prije spomenutih šest mjeseci čist, divan, netaknut i nevin.

Detaljnije upute kako se sve može koristiti RollBack RX su u to do popisu i moram ih tek napisati no neću vam obećati točan datum ali dogodit će se prije ili kasnije. Ono što ćete ipak saznati u ovoj priči jest da su iz Horizon DataSys Inc odlučili razdvojiti poslovnu i kućnu aplikaciju i sukladno tome ovu potonju nazvali RollBack RX Home Edition. Ona je besplatna za kućne korisnike i u odnosu na većeg i starijeg brata koji se kreće u poslovnim krugovima ima sitna ograničenja ali ništa oko čega biste se morali opterećivati.

Za razliku od poslovne verzije u Home Edition možete istovremeno imati samo sedam snimaka i da biste izrađivali nove morate uklanjati stare, nemate mogućnost štićenja više particija te nemate podršku za multiboot sustave. Također nemate ni Scheduler ali imate unaprijed definirane zadatke koji sasvim dobro funkcioniraju. Ajmo ruke u zrak koliko vas koristi sve navedeno? Tako sam imislio.

Ukoliko dosad niste imali priliku ili želju koristiti RollBack RX zbog toga što ne volite razvaljeni softver, ne želite se gnjaviti s traženjem antibiotika za svaku novu nadogradnju ili nekog trećeg razloga sad više nemate taj problem. Kućno izdanje možete preuzeti i koristiti potpuno besplatno a vjerujte mi na riječ kao čovjeku koji ga koristi više od godinu dana, nezamjenjiv je i u nekoliko navrata pokazao se više nego koristan. S Jawsom surađuje uz povremeno spajanje pomoćnih kursora ali ništa strašno i ništa za što se treba previše mučiti i razbijati glavu. Uh, zamalo zaboravih! RollBack RX od naših jezika govori hrvatski i srpski, thanks to Aleksandar Đurić & moja malenkost. Ako još niste probali, probajte i nećete zažaliti.

Preuzmi Rollback RX Home Edition
Kraj