Mrkvica (?) koja ima za svakoga ponešto

Da se previše ne mučim pisanjem preuzeo sam članak sa BUG Online portala jer mi se ova aplikacijica za Windows čini prilično zanimljivom i korisnom a da ne spominjem i da funkcionira sa čitačima ekrana. Heh, sad, koliko je bilo produktivno preuzeti članak da bi se izbjeglo pisanje je upitno jer sam ionako dobar dio vremena pogubio da ga ispravim i izlektoriram al neka, važna je namjera. Upitnik u naslovu znači da nisam baš najsigurniji da je termin carot u nazivu aplikacije najbolje prevesti kao mrkva ali prijevod sa jednim r nisam našao a sa rr definitivno jeste mrkvica. Al’ opet udavih, čitajte dalje i zanemarite moje uvodne gluposti. Eh, da… Ispod sljedećeg teksta pronaći ćete i poveznice za preuzimanje.

CarotDAV je praktičan WebDAV klijent koji pristup FTP poslužiteljima te servisima za skladištenje datoteka u oblaku čini vrlo jednostavnim i – centraliziranim…

Danas malo tko nema više otvorenih računa na servisima za sinkronizaciju i skladištenje datoteka u oblaku, a mnogi nerijetko imaju i pristup na više od jednog FPT poslužitelja. Pristupanje datotekama na oblačnim servisima prilično je jednostavno; ili se mogu koristiti službeni klijenti za te servise ili se datotekama pristupa putem web preglednika. Slično vrijedi i za FTP poslužitelje. Međutim, svakodnevno žongliranje s više servisa i poslužitelja nakon nekoga vremena može poprilično zagorčati život.

Srećom, postoje klijenti koji omogućuju centralizirani pristup raznim servisima za skladištenje datoteka u oblaku. Neki ih postavljaju kao virtualne diskove, a neki se odlučuju omogućiti pristup tim servisima kroz jednostavno sučelje. CarotDAV je besplatan alat koji je usvojio upravo potonju strategiju. Riječ je o vrlo kompaktnom klijentu koji nudi podršku za WebDAV poslužitelje, zatim za FTP i FTPS poslužitelje te za najvažnije servise za skladištenje datoteka: DropBox, Google Drive, OneDrive, Box, SugarSync i Copy. Poseban je bonus što omogućuje pristup i IMAP poslužiteljima na koje se mogu onda pohranjivati datoteke (tako se može iskoristiti dostupan prostor na klasičnim besplatnim e-mail servisima kao što je Yahoo! Mail).

CarotDAV dolazi u dva oblika. Tu je inačica koju je potrebno instalirati te prijenosna inačica pa je CarotDAV sa svim definiranim profilima uvijek moguće imati pri ruci. Vrlo je kompaktnog sučelja koje nije nimalo raskošno niti posebno moderno dizajnirano. Za tim zapravo i nema potrebe jer se CarotDAV očigledno usredotočuje na funkcionalnost i u tom je kontekstu sasvim ispunio zadani cilj. Samo korištenje klijenta započinje prilično jednostavno. Valja definirati željene konekcije koje će se kasnije koristiti.

U izborniku File odaberite New Connection pa neku od ponuđenih stavki. Definiranje FTP/S poslužitelja nimalo se ne razlikuje od definiranja takvih poslužitelja u tipičnim klijentima. Treba unijeti odredišnu adresu, korisničke podatke i konekcija može biti prvo testirana, a kasnije odmah uspostavljena. Procedura za dodavanje profila za pristup servisima koji datoteke čuvaju u oblaku ponešto je drugačija no srećom, nije pretjerano složena.

Sve se svodi na autoriziranje CarotDAV-a za pristup željenom servisu pa u dijaloškom okviru u kojem je moguće definirati parametre potrebne za spajanje na neki servis, valja pronaći gumb Authorize. Time će se otvoriti novi dijalog s poveznicom za autorizaciju odnosno povezivanjem s CarotDAV-om. Poveznicu valja otvoriti u web pregledniku, prijaviti se s korisničkim podacima za taj oblačni servis nakon čega će se generirati bilo autorizacijski ključ ili tokeni za pristup koje je potrebno unijeti u za to predviđena polja.

Kada je to završeno, CarotDAV je spreman za korištenje. Svi definirani profili (ili konekcije ako vam je tako draže) bit će nanizani u glavnom prozoru, a konekcija se ostvaruje tako da se dvaput klikne na željeni profil. Koji trenutak kasnije, pokazat će se sadržaj na poslužitelju i odatle je s datotekama moguće raditi što se želi. Pospremljene profile je moguće izvoziti (korisno ako se želi napraviti sigurnosna kopija profila ili kombinirati s prijenosnom inačicom CarotDAV-a), no nije moguće izvesti sve definirane profile odjednom nego pojedinačno.

Datoteke se preuzimaju (ili postavljaju) jednostavnim dovlačenjem ili odvlačenjem iz ili u glavni prozor, ali je moguće kliknuti i desnom tipkom miša što će aktivirati skočni izbornik sa šačicom dodatnih mogućnosti. Putem skočnog izbornika je moguće stvarati nove mape na poslužiteljima, izvoditi standardne operacije s datotekama (preimenovati ih, brisati ih, pregledavati njihova svojstva i slično) i drugo. Naravno, opcije su dostupne i na malenoj alatnoj traci pri vrhu prozora.

Što se performansi tiče, CarotDAV većinom radi dobro. Ponekad je rad s oblačnim poslužiteljima prilično spor pa se može činiti da se sam klijent smrznuo no obično je potrebno biti tek malo strpljiv kako bi se datoteke prikazale. Doduše, takvi problemi ovise o mnogim čimbenicima i nisu bili pretjerano česti, ali su se ipak događali (pogotovo kod pristupa poslužiteljima putem IMAP-a). To je ujedno jedan od najvećih nedostataka ovoga klijenta iako mu se može zamjeriti izostanak prečaca na tipkovnici te dokumentacije.

Od drugih mogućnosti, valja izdvojiti tek iznimno rudimentaran no nekima možda koristan ugrađeni WebDAV poslužitelj (pronaći ćete ga na glavnom izborniku iza opcije Tool) koji se može iskoristiti za postavljanje mrežnoga diska pa je moguće pristupati servisima za skladištenje datoteka u oblaku upravo putem mrežnoga diska. Bilo kako bilo, CarotDAV je koristan besplatan klijent koji pristup raznim servisima i FTP poslužiteljima doista olakšava i čini praktičnijim. Stoga ga svakako valja imati u vlastitom arsenalu (pogotovo prijenosnog) softvera.

Preuzimanje instalacijske inačice
Preuzimanje prijenosne inačice
Kraj