Četvorka za Desetku

Četvrtak je navečer, na Radio Sljemenu svira fini jazz a kako sam se danas bavio nekim istraživanjima po Windows 10 sustavu i testirao neke besplatne aplikacije koje imaju tendenciju da olakšaju život prosječnom korisniku odlučio sam to podijeliti s vama, dragi moji čitatelji.

Aplikacija ima nekoliko a zajednička im je namjena tweakanje izgleda novog sučelja Windows 10 sustava na neke starije ili čak retro postavke. Prva od tih aplikacija poznata vam je sigurno od ranije.

Classic Shell

Classic Shell, ili kako bismo doslovno preveli klasična školjka što u računalnom žargonu ipak znači okruženje je besplatna aplikacija kojom možete počešljati vaš sustav u tri različita segmenta; izgled startnog izbornika, izgled Internet Explorera te izgled Windows Explorera odnosno po novom Explorera za datoteke.

Neću ulaziti u detalje tweakanja Explorer dvojca, nisam toliko duboko ulazio u priču i samo ću spomenuti neke značajke podešavanja startnog izbornika.

Prilikom podešavanja ovih opcija nudi vam se izbor između tri vrste izgleda; klasični izgled u jednom stupcu, klasični izgled u dva stupca te Windows 7 izgled. Ovisno o onome što odaberete imat ćete svakojakih opcija za podešavanje na ostalim karticama postavki za Classic Start Menu no uz malo truda i istraživanja možete postići čuda. Ja sam uspio postići da mi Start na Desetki izgleda identično onome kako je izgledao na Sedmici a čak ima i nekoliko novih stavki. U desni sam stupac dodao Postavke PC-ja i Metro aplikacije kao podizbornik.

Postavki stvarno ima cijela hrpetina i to je možda tema za neki od budućih pisanih priručnika pa ovdje ne bih zalazio toliko duboko. Ostat ću na činjenici da možete podesiti što vam god padne na pamet. Na prvi pogled opcije ne izgledaju pristupačno, JAWS i NVDA ne čitaju je li nešto označeno ili ne, naročito na tree view prikazima no ovdje je aplikacijska tipka vaš najbolji prijatelj i na njoj imate opcije Select i Toggle i pomoću njih se možete snaći uz malo truda.

Aplikaciju Classic Shell u posljednjoj inačici možete preuzeti odavdje a u arhivi prilažem i datoteku sa svojim postavkama koju možete učitati kroz pokrenutu aplikaciju. Prilikom instalacije obratite pažnju na ono što vam se nudi te, ukoliko nemate potrebe za tim, uklonite kvačice sa opcija za oba Explorera i ostavite samo onu za Start Menu.

Ribbon Disabler

Microsoft nas je u Windows 7 polako počeo privikavati na ribbone (da ne velim vrpce) i tamo su se pojavili u nativnim aplikacijama Paint i WordPad. U Windows 8.x vrpce su se razmotale i na File Explorer a tradicija se provukla i na aktualni svježi Windows 10.

Koliko god da volim različite novotarije ribboni su nešto što mi nikad nije sjelo i svaki put kad otvorim Word proklinjem onoga tko ih je izmislio. Ne, nije se problem snaći u njima jednom kad se shvati princip rada ali je svejedno dosta sporije od klasičnih izbornika ukoliko se ne žele pamtiti višeslojne tipkovničke prečice a čak ni tad nije savršeno.

Ribbon Disabler ne nudi previše, riješit će vas ribbona u Exploreru za datoteke i aktiviranjem ćete dobiti prikaz izbornika i alatnih traka kako su izgledali u Windows 7 okruženju.

Aplikacija ne zahtijeva instalaciju, dovoljno je samo pokrenuti i pritisnuti jedinu tipku koja se na njoj nalazi a to je Disable ilitiga Onemogući. Kad se posao obavi, dobit ćete obavijest da se, kako bi promjene postale aktivne i vidljive, odjavite i ponovo prijavite u sustav što će vam aplikacija također ponuditi (Log Off). Sljedeći put kad pokrenete aplikaciju vidjet ćete samo tipku Enable što znači Omogući i aktiviranjem iste možete, ako to stvarno želite, vratiti ribbone u Explorer za datoteke.

Ribbon Disabler možete preuzeti ovdje.

This PC Tweaker

Još od Windows 8.x vjerojatno ste primijetili da se u mapi This PC ili Ovaj PC osim uobičajenih tvrdih, optičkih i izmjenjivih pogona nalaze i vaše korisničke mape za dokumente, glazbu, slike, video zapise, preuzimanja itd, itd… E pa neće više može! Mene je ovo jako nerviralo jer sam navikao da te stvari imam u osobnoj mapi i u desnom stupcu startnog izbornika. Dok nisam otkrio ovaj tweak imao sam dvostruki, čak i trostruki pristup istim mapama no to je sad riješeno.

This PC Tweaker je također aplikacija koju treba samo pokrenuti. U raspakiranoj arhivi naći ćete i 32 i 64-bit inačice pa odaberite onu koja odgovara vašoj platformi. Kad se pokrene vidjet ćete prvo popis stvari koje tamo ne bi trebale biti i na susjednim tipkicama imate opcije za uklanjanje.

Također imate mogućnost da umjesto mapa koje nam je Windows silom utrpao u Ovaj PC ubacite bilo koju mapu ili stavku iz okruženja. Neke su promjene vidljive odmah a neke nakon odjave i ponovne prijave u sustav.

Da vam bude lakše, dodao sam lokalizaciju za hrvatski jezik koju trebate odabrati u Settings kad prvi put pokrenete aplikaciju nakon čega je morate restartati. Obratite pažnju da u arhivi imate posebnu mapu za Windows 7 kao i mapu za Windows 8.x/10. Lokalizacijske datoteke poslao sam i developeru pa se nadam da će biti uključene u sljedeću službenu verziju a dotad povucite inačicu s ove poveznice, tamo je već dostupna lokalizacija.

Personalization Panel

I na kraju, jedan tweak za slabovidne. Koliko sam uspio primijetiti, ako se na Windows 10 koristi visoki kontrast neke opcije podešavanja boja nisu dostupne. Sa Personalization Panel više nije tako. Pruža mogućnosti promjene boja pozadine i teksta na povećem broju stavki odabrane teme.

Kao i u prethodnom slučaju, kad raspakirate arhivu odaberite bitnost platforme koju koristite, pokrenite aplikaciju preko izvršne datoteke i u Settings promijenite jezik na hrvatski. Ovdje je već postojao, znači, ne radim ja jedini na dobrobiti stanovnika Lijepe naše. Jezik će se promijeniti nakon ponovnog pokretanja aplikacije i dalje je na vama da uskladite boje i još neke sitnice prikaza ili da Windows pretvorite u afričku papigu.

Personalization Panel možete preuzeti odavdje.

To bi bilo sve za večeras, nadam se da će vam ovi tweakovi koliko toliko poslužiti, ako ne svi onda barem neki od njih. Isprobani su sa Windows 10 i odgovorno tvrdim da tu rade mada su načelno predviđeni za starije inačice Windowsa. Preuzmite, pokrenite, poigrajte se.

Kraj