Dvadesetak skrivenih iPhone funkcija i sretan nam drugi rođendan!

Zdravo svima. Jučer je portalu koji upravo čitate bio drugi rođendan a danas je drugi rođendan prvom članku koji je objavljen na ovim stranicama. Hvala svima koji su jučer preko Facebooka i drugih načina komunikacije izrazili želje za lijepu i divnu budućnost i sve ostalo. Povodom rođendana nisam vam spremio ni roštilj a ni tortu, možda jednom prilikom kad se pišući svoje gluposti obogatim i sve vas budem mogao okupiti na jednom mjestu no zasad samo virtualne puse. Šalim se, evo jedan člančić za iOS korisnike, možda pronađete štogod korisno i za sebe.

Jeste li se ikad zapitali kako ponovo birati neki broj? Znam, aplikacija Telefon, kartica Lista poziva i tamo je ali baš pravi redial? Postoje dva načina. Prvi je da aktivirate Siri i na kakvom takvom engleskom izgovorite riječ redial. Drugi je da u aplikaciji Telefon na kartici Tipkovnica dvodirnete tipku za pozivanje.

Čišćenje privremene (cache) memorije nije baš nešto što je dostupno u Postavkama ili nekoj nativnoj aplikaciji. Ustvari, jeste dostupno u nativnim aplikacijama ali na pomalo neuobičajen način. Otvorite App Store, Podcaste, Glazbu, Game Center ili Telefon te odaberite bilo koju karticu s donjeg dijela zaslona, dostupne su u svim navedenim aplikacijama. Zatim tu karticu dvodirnite deset puta i privremena memorija će se očistiti. Ako vam je nepraktično napraviti deset dvodira, možete koristiti i split tap gestu tj. držati jedan prst na odabranoj kartici a drugim prstom napraviti deset jednostrukih dodira bilo gdje na zaslonu.

Za vas koji imate iPhone 5S ili noviji i imate sreću da posjedujete senzor za otisak prsta postoji način da ubrzate prepoznavanje. Ako koristite samo jedan prst u ovu svrhu snimite njegov otisak u svih pet predviđenih memorija, višestrukim kalibriranjem istog otiska povećat ćete preciznost očitavanja i postupak će biti brži.

Želite li preračunati naše domaće glodavce u euro, euro u dolar ili dolar u funtu? Pokušajte preko Spotlight pretrage. Upišite nešto poput 120 kn in euros i vrlo ćete brzo dobiti rezultat.

Slično vrijedi i za brzinske matematičke izračune. Otvorite Spotlight, upišite zadatak i pričekajte rezultat bez potrebe za otvaranjem nativnog kalkulatora.

Kad sam već kod kalkulatora, umjesto da pogrešno unesene znamenke brišete tipkom za brisanje dovoljno je da, dok je polje s unesenim vrijednostima u fokusu listate lijevo ili desno. Za korisnike Voice Overa trebat će prvo dvodirnuti polje za unos sa zadrškom a zatim izvesti gestu listanja.

Telefon vam se nekako usporio i zapinje? Očistite RAM. Pritisnite i zadržite tipku za zaključavanje dok se ne pojavi dijalog za isključivanje, otpustite ovu tipku te pritisnite i zadržite Home dok se ponovo ne pojavi početni zaslon. Brže je od bilo koje druge vrste restarta a definitivno pomaže.

Mi se sigurno nećemo pretjerano baviti fotografijom no ako nekog želite poučiti kako fotografirati u burst načinu rada, recite mu da pritisne i zadrži tipku okidača na kameri. Vjerujem da isto vrijedi i za zadržani pritisak na tipkama za glasnoću kojima također možete snimiti fotografiju.

Već sam spomenuo tipke za glasnoću kao zamjenu za okidač na zaslonu prilikom fotografiranja. Ako želite fotografirati dok ste udaljeni od telefona ili napraviti selfie s udaljenosti veće od duljine ruke a nemate selfie štap možete za fotografiranje iskoristiti i tipke za glasnoću vaših slušalica.

Ako ste slučajno zaboravili isključiti ručnu svjetiljku a gnjavaža vam je ponovo otvarati kontrolni centar, možete si malo olakšati. Na zaključanom zaslonu dvodirnite i zadržite prst na tipki za kameru a zatim odlistajte jednom prema gore.

Ponosni vlasnici iPhone 6S i 6S Plus trebali bi znati da je 3D Touch dostupan i u Bilješkama. Sve funkcije pisanja i crtanja po bilješkama osjetljive su na razinu pritiska.

E za ovaj trik nisam pronašao Voice Over rješenje. Svejedno, napravite se važni pred videćima. U Izmjenjivaču aplikacija možete zatvoriti više aplikacija odjednom ako koristite istovremeno više prstiju. Korisnici Voice Overa nažalost već zatvaraju aplikacije s tri prsta prema gore no videći na takav način mogu obuhvatiti više aplikacija u jednom klizanju.

Ovaj nam trik možda i nije od neke pomoći jer funkcionira slično kao i poznata mogućnost no ipak… Ako želite otvoriti neku web stranicu na kojoj ste nedavno bili a ne možete se sjetiti naziva na kartici Stranice u pregledniku Safari dvodirnite i zadržite prst na tipki Nova stranica. Iskočit će popis sa svim nedavno zatvorenim stranicama. Videći korisnici ovu karticu vide malo drugačije i imaju pregled samo tri ili četiri zatvorene stranice na zaslonu te im je popis samo s nazivima stranica opširniji i pregledniji dok je nama s Voice Overom ovo vrlo slično.

I dok smo još u pregledniku Safari možemo se sigurno prisjetiti neke situacije kad nam je trebala puna inačica neke internetske stranice jer znamo (valjda), mobilni preglednici zadano učitavaju mobilne inačice stranica. Kod nekih na dnu imate poveznicu za otvaranje pune verzije, kod nekih nemate. Kako biste izbjegli klizanje do kraja stranice punu (desktop) inačicu lakše ćete dobiti ako dvodirnete i zadržite prst na tipki Učitaj.

I još Safari. Niste sigurni da želite otvoriti baš tu stranicu s popisa na kartici Stranice? Zavirite u nju koristeći se 3D Touch funkcijama, naravno, ako ste ponosni vlasnik zadnje generacije Jabuke.

Istu stvar možete u pregledniku napraviti i sa oznakama. Zavirite jačim dodirom što sadrže prije nego ih otvorite.

Dosta o webu. Koristeći 3D Touch možete urediti postojeći podsjetnik u nativnoj aplikaciji. Malo jače pritisnite željeni podsjetnik i moći ćete promijeniti njegove karakteristike.

Ne znam hoće li vam sljedeće biti korisno, meni jeste i to već duže vrijeme. Navikao sam koristeći PC skrivati pročitane poruke i svaki put kad otvorim klijent za poštu vidjeti samo ono što nisam pročitao. Tražio sam jako dugo kako da to napravim i na telefonu i prije nekoliko mjeseci pronašao rješenje. Otvorite aplikaciju Mail, u gornjem desnom kutu dvodirnite Uredi a zatim označite opciju Nepročitano. Kad sve potvrdite i vratite se na glavni prozor vidjet ćete da imate mapu Nepročitano gdje će se skupljati sve nepročitane poruke sa svih računa elektroničke pošte koje ste unijeli u aplikaciju.

Želite u Mail aplikaciji na brzinu spremiti skicu? Videći korisnici napravit će to tako da dodirnu polje za predmet i onda povuku jednim prstom prema dolje. Mi ćemo to napraviti tako da dok je polje za predmet u fokusu protrljamo zaslon s dva prsta u obliku slova Z kako inače izvodimo i gestu za korak natrag.

Brzi odgovor na neku obavijest videći također rade tako da jednim prstom povuku banner koji se pojavi na vrhu zaslona. Mi s Voice Overom to radimo pomoću gesti rotora. Listanjem gore ili dolje dok je obavijest u fokusu biramo što ćemo napraviti između za tu obavijest dostupnih mogućnosti. Ukoliko se ništa ne događa dok listate, okrenite rotor do opcije Postupci.

Još malo trodimenzionalnog dodira. U aplikaciji glazba jače pritisnite na nekog izvođača kako biste zavirili koja sve izdanja imate za tog pjevača ili grupu.

Ako u klubu, birtiji ili negdje drugdje pronađete izgubljeni iPhone vjerojatno ćete ga, kao svaki pravi Balkanac staviti u džep i provjeriti je li vas tko vidio. Ako ste ipak pošten i savjestan građanin upotrebite Siri kako biste saznali čiji je to telefon. Priupitajte je whose phone is this? ili fonetski huuz foon iz dis i dobit ćete odgovor pod uvjetom da je ponosni vlasnik upisao svoj broj i podatke te to povezao sa glasovnim asistentom. Vjerojatnost da je to napravljeno jednaka je vjerojatnosti da vi niste uobičajeni Balkanac.

Reachability ili dohvatljivost, dosegljivost a možda i dostupnost je nova funkcija koja vam omogućuje da dohvatite, dosegnete ili pristupite gornjim dijelovima zaslona bez da mijenjate zahvat kojim držite telefon. Ne pritiskajte, samo dvodirnite tipku Home i sadržaj zaslona će se spustiti do pola kako biste lakše pristupili stavkama koje se tamo nalaze. Nisam siguran radi li ovo na telefonima koji nemaju Touch ID no možete pokušati, telefon neće eksplodirati.

Kraj