Dimension X

Čudno je, kažu u službenom opisu aplikacije što je tako jako malo dobre znanstvene fantastike došlo u radijskom formatu. I radio i žanr kao takav se vrlo oslanjaju na snažnu kreativnu maštu. Mnoge kratke ZnanFan priče razvijene su u radio drame kroz velike antologijske emisije Suspense i Escape ali sve dok se nije započelo sa serijalom Dimension X, što se dogodilo dvadesetak godina nakon uspostavljanja radijske mreže na američkom tlu, nije bilo pristojne ZnanFan emisije s ciljanom odraslom publikom. Serijal Dimension X je među prvima dramatizirao priče mladih pisaca poput Raya Bradburyja, Roberta Blocha, Roberta Heinleina, Isaaca Asimova i Kurta Vonneguta. Službeni scenarist za ovu radijsku emisiju bio je Ernest Kinoy koji je prilagođavao ova žanrovska remek djela te povremeno pridonosio i svojim autorskim radom.

Dimension X je bila efektivna demonstracija što se sve može napraviti kombinacijom znanstveno fantastičnog žanra i radijskog etera i iako je pomalo zakasnio na medijsku scenu neke priče koje su adaptirane za potrebe serijala svrstavaju se u klasike znanstveno fantastične književnosti. Bradburyjeva Mars Is Heaven jednako je upečatljiva danas kao i nakon prvog emitiranja a njegove Marsijanske kronike stoje za najbolje što ova radijska emisija može ponuditi.

E sad, kad smo malo uveli priču u tok sigurno se već pomalo pitate o čemu ja to, pobogu blebećem i kakve veze ima Dimension X sa IOS-om i ovim blogom. Ima. Ako u AppStore pretragu ukucate pojam Dimension X dobit ćete besplatnu istoimenu aplikaciju u kojoj ćete dobiti sljedeće:

  • cjelokupnu kolekciju od pedeset epizoda ovog serijala na zapanjujuće dizajniranom sučelju. Od verzije 3.1 u aplikaciju je dodana opcija za auto booksharing te neprekidna reprodukcija. Za slušanje ovih radio drama potrebna vam je povezivost s Internetom;
  • kratku povijest ovog dramskog serijala;
  • mjesto gdje možete reći što mislite i družiti se s drugim korisnicima;
  • kontakt prema razvojnom timu aplikacije gdje možete ponešto i predložiti;
  • mogućnost preuzimanja drugih serijala no o tome nešto kasnije.

Aplikacija je testirana na iPhone 4S i iPod Touch 5G i potpuno je pristupačna. Voice Over čita sve zaslonske elemente a sve su tipke propisno označene. Navigacija je asna i jednostavna a ukoliko negdje i zapnete na početnom zaslonu pronaći ćete između ostalog opciju How to use gdje je sve lijepo i precizno objašnjeno.

Za kraj još par riječi o sadržaju. Serijal Dimension X sniman je i emitiran od od 8. travnja (vidi, vidi, moj rođendan) 1950. do 29. rujna 1951. stoga nemojte očekivati neka čuda moderne tehnike i specijalnih efekata. Zanimljivost je da je prvih trinaest epizoda emitirano uživo iz studija. Zvuk ovih radio drama iako remasteriran zvuči kao stari radio što cjelokupnoj aplikaciji daje jednu nostalgičnu notu i ovo je, usudio bih se reći must have aplikacija za tvrdokorne obožavatelje znanstvene fantastike.

Osim Dimension X, kako sam spomenuo kroz aplikaciju možete preuzeti cijelo čudo različitih radijskih dramskih serijala, što besplatnih što plaćenih među kojima možete pronaći Supermana, Six Shooters, An Evening With Grucho Marx, Nove avanture Sherlocka Holmesa, Usamljenog jahača i još dosta toga a cjelokupne serijale od tristoi više epizoda možete kupiti za doslovno par dolara. Primjera radi, cjelokupna kolekcija Superman radio drama s preko tisuću epizoda košta cijelih $1.99 pa što na to dalje reći osim da je ovo preporuka bloga za ovaj mjesec.

Adventures in time and space… Told in future tense… Dimension X!

Poveznica na AppStore
Službena stranica proizvođača
Kraj