(NE)pristupačnost antivirusa

Zdravo narode, evo mene opet, sa temom o kojoj valjda poslednji put govorih na Interport-u negde februara 2013.

Uradio sam test pristupačnosti antivirusa za 2015 godinu. Ono što možda ne pogađate, nisam srećan zbog toga, štaviše, besan sam, ali posle svega, shvatam da sam nemoćan da u ovom univerzumu promenim bilo šta. Neki moji pokušaji i trzaji su ponekad delimično uspevali, te tako sada imamo, zahvaljujući meni, kakav takav avast, koji radi koliko radi, a ne znam znate li da nije radio ni ovako… I to sve dok je u avast programerskom timu, bio programer Omer Yonatan, on je radio pristupačnost sa mnom, onoliko koliko je to mogao. Sada on više ili ne radi taj posao, ili jednostavno to više ne želi raditi, no, bilo kako bilo u avastu više nemam prijatelja za saradnju.

Nije me mrzelo da nesebično ppotrošim svojih desetak ili nešto više radnih sati, i da se bacim na testiranje svega i svačega, i onoga što ste probali, onoga što niste, i onoga što možda niste ni čuli da postoji.

za vas sa jeftinijim ulaznicama i vas što ne želite da čitate moje pisanije do kraja, rećiću sledeće:
Skoro nijedan antivirus nije u potpunosti pristupačan za nas, i osim Avasta koji je široko u upotrebi u svetu a koji je moguće podesiti da vam ipak ne bojede bilo šta, i Eset Smart Security-a koji treba malo doterati, teško da neki drugi antivirus možemo koristiti onako kako bi želeli. Ili, možemo još jedan, ali, to rešenje nije popularno među običnim standardnim korisnicima. A sada, za vas koji me želite slediti, krećemo u obilazak leševa i navodne bezbednosti.

Iako postoji niz američkih konvencija o pravu na softver, pristupačnost i čuda, koje navodno obavezuju programere da urade ovo i ono, to sve pada u vodu.

Krenimo u Obilazak.

Trend Micro.

Pitaće se neki sada, šta je to trend Micro?

Trend Micro je jedan od najstarijih antivirusa, te jedan od najboljih u prošloj deceniji.

Dok su svi koristili nod, AVG, ja sam te 2006. godine, prema preporuci gospodina Edina Krša počeo da koristim tadašnji Trend Micro PC Cillin 2006. Bio je to doista najbolji antivirus, blokirao je sve i svašta, i nije dao na sebe, ni u snovima. Imao je dobar zaštitni zid i sve komponente koje su potrebne. Njegovu tadašnju pristupačnost, niko nije nasledio, jer se ona ogledala u takoreći web prozorima, gde je jaws sve video u virtualnom okruženju.

Npr, kada se pronađe virus, izađe prozor i piše: virus found, heading level 1. Strelicama se moglo čitati gore dole, kao da se otvorila stranica u Internet exploreru. Bio je edukativan jer je pisao uvek kakva je to pretnja, šta od prilike radi, a odlazak na link pretnje, otvarala se tada njihova jako bogata virusna enciklopedija, sa detaljnim opisom virusa, kada je nastao, od kada ga oni detektuju i jesu li potrebni neki dodatni koraci zaštite u vidu ažuriranja sistema, ili dodatne instrukcije brisanja.

Teško da i danas postoji takav antivirus… Ja sam ga koristio u toj verziji i verovao da će to biti zauvek. No, to nije bilo tako, iako sam čak imao i legalnu verziju. Verzija 2007 je promenila naziv u internet security, više nije bila u web pregledu, i pristupačnost je već bila smanjena. Moralo se ponegde kursorisati, ali, kontrola je i dalje bila u našim rukama.

Od verzije 2008, nastupila je potpuna tama, i to je bilo to. Sve do ove verzije 2015, kada se oni ponovo vraćaju i na testovima, šuška se da se čak vratilo i staro rukovodstvo od one 2006… Odlučio sam se prvo testirati njega, jer naš Telekom Srbije, kao i ja mislim hrvatski Telekom, imaju ga u ponudi antivirusne zaštite svojih korisnika po dosta povoljnim cenama. Takođe, Trend Micro ponovo ostvaruje fantastične rezultate na realnim testovima.

Instalacija je uglavnom protekla bez problema. Nakon instalacije on se odmah pokrenuo, i nije mnogo pravio problema. Nije usporavao, nije zaglavljivao. Da napomenem da sam sve antiviruse testirao na windows 8.1 64bitnoj platformi, pa tako i ovaj. Vidi se namera po otvaranju svih prozora da se ponovo vraćaju na to web okruženje, samo čitači ekrana to više ne virtualizuju, i to više nije to.

Podešavanja je moguće postaviti delimično. Ipak, stiče se utisak da sve više antivirusa onemogućava korisnika da sam misli, te se briše opcija da vas antivirus pita šta da čini. Tako je izgleda sada i sa Trend Micro, ili ja nisam uspeo da pronađem opciju koja bi mi omogućila da me nešto pita. Kada pronađe i obriše virus, prozor se vidi i to upozorenje je više manje moguće pročitati.

Na kraju, dobri stari trend, nije zaslužio da ponovo postane moj frend.

Tako je rollback RX učinio magiju i moj sistem za testiranje, vratio u početni položaj.

360 internet security

Ovaj antivirus nisam uspeo da namestim da me pita šta da učini sa virusom, a meni ničija samovolja nije nešto što mi odgovara. Takođe postavke nije moguće samostalno podesiti.

Kaspersky internet security 2015

instalacija nekako prolazi, mada ima poteškoća. Podešavanja su delimično dostupna isključivo sa NVDA. Prozor u kome je otkriven virus može biti korišćen jedino uz pomoć objektne navigacije ili touch kursora.

Što se istorije tiče, Kaspersky je nekada dobro radio za nas, do verzije 7.0. Ono što me je kod njega nerviralo a čega više u njemu nema, jeste onaj panični zvuk vrištanja kada je virus pronađen.

Avira, eh, ta avira..

Izvinite zbog moje sentimentalnosti prema običnim antivirusima, ali, takav sam. I tehniku i ljude, ili volim, ili ne volim. Ili, što je najgore, mrzim iz dna duše. Aviru sam baš baš voleo. Bila je moćna, jaka, brza. Zvučno upozorenje o virusima davala je iz zvučnika računara, umesto iz zvučne karte. Bila je potpuno pristupačna, podesiva, moglo se označiti šta će detektovati šta ne. Takođe sam imao premium verziju i radovao se svakom novom danu u kome me je ona štitila. Koristio sam verzije 7, 8 i 9. Kada je stigla verzija 10, stiglo je prvo pomračenje. Podešavanja su bila i dalje pristupačna, ali, prozor o otkrivenim virusima, više nije hteo da sluša. Slično je i sada u najnovijoj verziji, s tim što su podešavanja još manje pristupačna i što takođe mislim da više nema podešavanja i mogućnosti da vas Avira pita šta da učini sa datotekom.

Bit defender, još jedan od boljih antivirusa prošlosti i današnjice

Ova, iako Rumunska kompanija, veoma je uvek bila posvećena krajnjem korisniku. Bit Defender je radio solidno sa nama do neke verzije osam, a onda je prestao i nikad se više nije vratio. Čak više ni instalacija nije pristupačna. Bit defender je jedan od retkih koji imaju 24časovnu online chat podršku česta ažuriranja i šteta je što više ne radi s nama…

F-secure, jedan od mojih omiljenih antivirusa, nakon trend Microa.

Radio je dobro s nama sve do verzije 2009, a onda je prestao. Toliko je sada nepristupačan da više ni instalacija nije dostupna za nas.

Emsisoft antimalware

Verovatno niste ni čuli za ovo, ali, nebitno je, svakako ne radi sa nama.

Eset NOD32 i Eset Smart Security

NOD32 je nekada bio najpopularniji antivirus među nama, a i šire. Mala potrošnja memorije, odlična detekcija virusa i ostalih štetočina, samo su bili epiteti koji su krasili ovo antivirusno rešenje kompanije Eset.

Pristupačnost za nas je samo došla pride, i nijednog trenutka sve do verzije 5.0 nije dovedena u pitanje. Objavljivanjem verzije 5, stvari su se za nas pogoršavale, tim pre što je iz instalacije uklonjena opcija za odabirom jednostavnijeg okruženja umessto lepog, grafičkog. Verzije su se nizale sa kakvom takvom pristupačnošću, a sada u verziji osam, imamo je ponovo. I to sasvim solidno. Mora se isključiti grafičko okruženje u naprednim opcijama, pa će rad sa čitačima ekrana biti mnogo lagodniji. Ako uz ovu opciju dodatno isključite i samoodbranu, čitači ekrana će mnogo bolje prodisati.

Panda Antivirus

Možda ste nekad i čuli za njega, ali, njemu ne radi ni instalacija sa čitačima ekrana, a kasnije ne smem ni da pomislim.

AVG

AVG deluje i dalje onako pristupačan, svašta nešto je pristupačno, međutim ako u postavkama ne mogu da čekiram, odnosno, ne mogu da čujem šta je čekirano, nije vredno koristiti ga.

Što se prošlosti tiče, bio je to najpristupačniji antivirus koji se čak i hvalio time da radi sa JAWS-om.

Avast!

U prošlosti, do verzije 5, radio je sa nama odlično. Verzija 5 je bila potpuno neupotrebljiva za nas. Verzija 6, tu i tamo. U verziji 7 radio sam sa njima na pristupačnosti i izvukao ovo stanje kakvo je danas. Avast! treba samo jednom dobro podesiti, i nema bojazni da će on bilo kome bilo šta pojesti. Takođe, prozori upozorenja na viruse, pristupačni su . I pored svega ovoga u verzijama 9 i 10, postoje pojedini manje pristupačni ili potpuno nepristupačni delovi, kao što je vraćanje datoteka iz karantina.

McAfee

Nekada je bio odličan sa nama. I sada je prilično, jer mu okruženje podseća na web, pa ga jaws tako i vidi. Nije mnogo usporavao, i sva upozorenja zaštitnog zida koja su izašla, bila su u web okruženju. međutim, nevolja je u tome što taj prozor ne iskoči, već morate pretpostaviti da je izašao, pa ga tražiti alt tabom, a ponekad i na task baru, jer ga alt tab neće prebaciti.

Takođe, nisam uspeo da namestim McAfee da me pita šta učiniti sa zaraženim datotekama, već je on sam brisao po svom nahođenju.

Outpost Firewall i Outpost Security Suite

Možda antivirus nije najbolji, ali zaštitni zid u kombinaciji sa antivirusom, čini ga neoborivim. Ozbiljan sam kada kažem da je on najpristupačniji. Potrebno ga je jednom podesiti, reći njegovoj samoodbrani da pusti JAWS da može da ga kontroliše, i nakon toga, sve je pristupačno, osim jednog sasvim malog broja podešavanja, koji nije tako važan. Prozori upozorenja zaštitnog zida i prozori upozorenja na viruse, jasni su i čisti. Sve se kontroliše dugmićima, tu su i detalji o virusu ili aplikaciji koja se želi povezati na internet. Sve radi kao nekada kada je ovo bio moj najvoljeniji zaštitni zid, što opet polako postaje.

Ostali antivirusi

Tencent PC manager,dobar kineski antivirus, ali sa nama ne radi nikako.

Bullguard internet security. Iako su neka podešavanja dostupna, on isto ne pita šta će učiniti sa virusima.

Vipre antivirus, čini se pristupačan. Ipak, mnoga podešavanja nisu moguća i takođe ima opciju samo da on misli umesto vas.

Baidu, kineski antivirus u oblaku. Sve je bolji zbog svog oblaka, ali sa nama nije u ljubavi.

za microsoft security esentials, i za windows defender, stvari su jasne, samo što je ovo dosta siromašan antivirus. Za ljude koji međutim znaju šta rade dovoljan je.

Zaključak

Mogu da zaključim da nemamo nekog izbora, ali, dragi moji, to vam je što vam je, ili, to nam je što nam je.

Avast, Eset, outpost, ili, samo rollback RX.

Kraj