Preuzimanje MS Windows 10

Svi znamo da je dosta teško naći ISO slike za novi Microsoftov operativni sustav Windows 10. U Microsoftu forsiraju nadogradnju na postojeće sustave i službene ISO datoteke nisu baš nabavljive i dostupne. Iznimka je Media Creation Tool pomoću kojeg se može izravno nadograditi postojeći sustav ili preuzeti ISO za snimanje na optički medij ili izmjenjivu memoriju no šuška se da to nisu ISO datoteke kakve bi zapravo trebale biti.

Nažalost, u ovom članku neću vam dati bolju alternativu barem što se kvalitete i sadržaja ISO datoteka tiče no pomoći ću vam oko brzine i možebitnog prekida preuzimanja. Media Creation Tool prilično varira s brzinom prilikom preuzimanja podataka za nadogradnju ili stvaranja ISO slika i ukoliko dođe do prekida mrežne veze nema nastavka preuzimanja već sve ide ispočetka. U nastavku slijedi postupak preuzimanja izravno s Microsoftovih stranica uz punu brzinu i mogućnost korištenja download manager aplikacija što podrazumijeva nastavljanje prekinutog preuzimanja.

Prvi je korak da posjetite stranicu Windows 10 Tech Bench Upgrade Program na kojoj možete odabrati koju vrstu i jezik Windowsa 10 želite. Kad otvorite stranicu slovom c pronađite prvi combo box na stranici u kojem možete odabrati između Windows 10, Windows 10 N, Windows 10 KN te Windows 10 Single Language izdanja. Za naše područje i potrebe trebali biste odabrati prvu stavku odnosno Windows 10 bez ikakvih dodatnih oznaka.

Pored ovog combo boxa slijedi tipka Confirm koju trebate aktivirati razmaknicom. Stranica se osvježava nakon čega postaje dostupan sljedeći combo box u kojem piše Choose One što podrazumijeva odabir jezika za željenu Windows 10 ISO sliku. Odaberite jezik po želji i aktivirajte confirm tipku uz ovaj odabir.

Nakon što se stranica osvježi najjednostavnije je da sa CTRL + End skočite na sam kraj stranice te se jednom sa tipkama Shift + H vratite na posljednji heading gdje će pisati Windows 10 odabrani jezik. Strelicom prema dolje naći ćete poveznice za preuzimanja 32-bitne i 64-bitne inačice Windows 10 sustava.

Valja još napomenuti da ove ISO slike vrijede za Windows 10 Home i Windows 10 Pro inačice a koja će biti aktivna najvjerojatnije ovisi o unesenom ključu proizvoda prilikom instalacije ili aktivacije. Također treba znati da generirane poveznice ne možete dijeliti uokolo jer su aktivne samo 24 sata nakon čega postaju neaktivne i nedostupne te treba ponovo odraditi postupak za stvaranje novih.

Nadam se da će vam ovo barem malo olakšati i ubrzati postupak nabave ISO datoteka za Windows 10 dok se ne dočepamo pravih službenih ISO datoteka za instalacije novih računala.

Kraj