Testirali smo Uber, evo nekoliko misli

Sigurno ste posljednjih desetak dana po raznim medijima mogli gledati, slušati i čitati o novom taksi prijevozniku koji je stigao na zagrebačke ulice. Uz razne peripetije oko vrste usluge, cijenama, tko će smjeti voziti a tko ne i da ne nabrajam dalje sigurno se pitate vrijedi li pokušati s Uberom ili se treba ipak prikloniti već oprobanim taksi uslugama. Ima tu ponešto za i ponešto protiv a ja ću pokušati svoje viđenje situacije te iskustvo korištenja Ubera pretočiti u nekakav suvisao tekst a na vama je da vidite sviđa li vam se to ili ne.

Neki realni argumenti protiv Ubera možda mogu doći s gledišta ukupne populacije no gledajući iz kuta slijepih korisnika stvarno mi ništa ne pada na pamet. Postojeći taksisti su, naravno, digli halabuku oko novog prijevoznika no to smo već vidjeli i s Cammeom a i s nekim drugim prijevoznicima. Otkad je izmudrovano da za Uber ipak mogu voziti samo licencirani taksi vozači rekao bih da je sva problematika uspješno riješena i da nema opasnosti da ćete sjesti u vozilo s bilo kim.

Što se same kvalitete usluge tiče najiskrenije ne mogu reći da sam apsolutno zadovoljan no moram to dodatno objasniti kako me krivo ne biste shvatili. Otkad je usluga dostupna u našem gradu pokušao sam dobiti vozilo četiri puta no imao sam samo 50% uspješnosti što recimo nije slučaj s drugim taksi prijevoznicima. S druge strane, uzmimo ipak u obzir da Uber vozi zagrebačkim ulicama tek desetak dana a jako dobro znamo kakvih je sve porođajnih muka i dječjih bolesti bilo i s drugim novopridošlim prijevoznicima tako da, još uvijek, ovo ne bih previše zamjerio no ne želim ni previše pozitivno prognozirati da će biti bolje dok se u to ne uvjerim.

O vožnjama koje sam uspio dobiti mogu reći samo sve najbolje. Taksisti su bili korektni, pripomogli su mi oko ulaska u vozilo te oko snalaženja nakon izlaska iz vozila. Kvaliteta samih vozila je korektna. U prvom slučaju sam se vozio Renaultom Scenic a u drugom u Kia Cee’d vozilu. Dobro, ovdje možda nisam prekompetentan da dajem ocjenu jer nisam prezahtjevan oko marke i izgleda vozila sve dok ono mojih sto i kusur kila prebacuje s točke A na točku B tako da ovu misao možete uzeti s rezervom. Mogu reći da mi je Kia bila nešto udobnija od Renaulta no i jedan i drugi su me dovezli tamo gdje treba a to je meni dovoljno.

Za one koji ipak ne znaju što je Uber ili koji su propustili ono što se pisalo po medijima vratit ću se malo natrag. Uber je taksi prijevoznik koji nudi do 25% niže cijene usluga i kojeg ne morate loviti po ulici ili za njega zvati brojeve s posebnim tarifiranjem kako biste naručili vožnju. Sve što vam je potrebno je pametni telefon i Uber aplikacija na koju se morate registrirati. Jednom kad upišete ime, prezime, e-mail adresu te broj kreditne kartice dobit ćete SMS s verifikacijskim kodom koji morate upisati u aplikaciju prilikom prvog otvaranja i spremni ste za vožnju.

U postavkama aplikacije možete definirati kućnu i poslovnu adresu tako da smanjite tipkanje naziva ulica kad tražite vožnju (barem u nekim slučajevima). Princip rada je da kad vam treba taksi pokrenete aplikaciju, GPS detektira vašu lokaciju koju naravno, ako nije baš najtočnija možete i korigirati, obavijest s vremenom dolaska vozila, imenom vozača, fotografijom, markom i registracijom vozila te odokativnom cijenom koliko će vas koštati vožnja. Obavijesti dobijate i putem skočnih obavijesti i putem SMS poruka. Aplikacija nudi i praćenje vozila na karti u dolasku i za vrijeme vožnje no nama to baš i nije praktično.

Kad vozilo stigne, vaše je da uđete, kažete dobar dan i vozite se. Vozač već ima podatke o odredištu i nema uobičajene gnjavaže oko pitanja u kojem je kvartu ta i ta ulica i sličnih stvari. Kad stignete na cilj vozač na svom pametnom telefonu potvrđuje da ste tamo a vama dolazi obavijest o cijeni vožnje i još nekim detaljima, mogućnošću da ocijenite kvalitetu usluge od jedne do pet zvjezdica te da potvrdite transakciju. Za račun se tereti kreditna kartica koju ste registrirali u aplikaciji i to je otprilike to.

Cijela dva puta koliko sam se vozio Uberom stvar je točno funkcionirala kako sam iznad i opisao a kako su to otprilike opisivali i drugi mediji. Cijene vožnje su definitivno niže jer sam se nekidan na jednu lokaciju zaputio Uberom a vratio se Radio Taxi Zagreb prijevoznikom i razlika u cijeni je bila oko 25%. Kod Ubera je start 8 glodavaca a svaki prijeđeni kilometar dodatne 4 krznene životinjice čime trenutno imaju najpovoljnije cijene usluga. Ako uračunate i to da ne morate ostaviti 3,5 kn na 060 broju da naručite vozilo smatram da je ovo više nego povoljno.

Za našu je populaciju jako veliki plus što nema problema s plaćanjem, nema pitanja koja je koja novčanica i nema rizika da dobijemo natrag krivi ostatak, bilo slučajno ili namjerno a također nema ni situacije da nam netko uskoči u pridošlo vozilo ispred nosa jer se nismo dovoljno brzo snašli. Vožnja je u potpunosti personalizirana na korisnika i vozač ne može baš lako i jednostavno poništiti rezerviranu vožnju i primiti drugog putnika.

Što se same aplikacije tiče dostatno je pristupačna, barem na IOS-u, nisam testirao druge operativne sustave. Mogla bi biti malo intuitivnije odrađena no i ovako je upotrebljiva. Hrvatska je lokalizacija prilično ofrlje odrađena tako da hrpa toga uopće nije prevedena a ima i vrlo idiotskih pogreški tako da je primjerice termin Home koji bi trebao predstavljati kućnu adresu korisnika preveden kao Početna stranica no bit će valjda bolje s kojim ažuriranjem.

Ono što nedostaje su polja za određene napomene. Za slijepe bi korisnike bilo dobro da takvo nešto postoji te da se vozaču može unaprijed najaviti da se radi o slijepoj osobi ili da možda slijepa osoba ima psa vodiča. Tako bi se izbjegla dodatna iznenađenja ili eventualni problemi zbog pasa no ovo se može zaobići dodavanjem napomena u polja za ime i prezime. Moram reći da zasad nisam dodavao takve napomene i da sam se oba puta uspješno našao s vozačem no oba puta sam vožnju naručivao na mirna mjesta bez gužve. Kako bi bilo naručiti vožnju na željezničkom ili autobusnom kolodvoru ne bih znao.

Nakon vožnje osim što u aplikaciji možete vidjeti sve podatke također ćete na svoju e-mail adresu koju ste registrirali dobiti i elektronički račun u kojem će biti detaljna specifikacija korištene usluge. Taj račun otprilike izgleda ovako:

Your Saturday evening trip with Uber

November 1, 2015

HRK31.63 Thanks for choosing Uber, Gordan

01:34am Ul. J*** Ž*** 15, 10000, Zagreb, Croatia

01:42am Ul. R*** B*** 34, 10000, Zagreb, Croatia

CAR

uberX kilometers 4.87

TRIP TIME 00:08:22

FARE BREAKDOWN

Base fare 8.00
Distance 19.45
Time 4.18
Subtotal HRK 31.63
Charged personal ***1003 HRK 31.63

u e-mailu koji ste dobili možete još pomoću priloženih poveznica ocijeniti vozača, pokloniti nekome promotivni kod i provjeriti detalje oko aktualne vožnje no to ćete vidjeti i sami ako se odlučite za ovu uslugu.

Na kraju, koliko mi je poznato, kao prvi slijepi korisnik Ubera mogu reći da je ovo za slijepe vrlo korisna i vrlo praktična usluga. Iako nema ničeg u njoj a da je pretjerano orijentirano na osobe s invaliditetom mogućnosti i princip rada su nešto što je svima pa i slijepima znatno praktičnije nego korištenje drugih taksi prijevoznika. Nadam se da će se s vremenom broj Uber vozača povećati te da će se poruka kako trenutno nema dostupnih vozila sve manje i manje pojavljivati a vama koji ovo čitate mogu samo toplo preporučiti ovu uslugu.

Kraj