Bubice u pristupačnosti na IOS 8

Vjerojatno svi već znate da je izašao IOS 8, evo se jedan 5S upravo nadograđuje tu na mom zvučniku i jebeno sporo ide, preopterećenje na Appleovim poslužiteljima je očito preveliko. Moja se malenkost još nije odlučila da to napravi iz nekoliko razloga. Prvi je što mi je naš najdraži RK zasjeo na pristup bežičnoj mreži a kako koristim skarabudženu pristupnu točku nemam baš toliko protoka a drugi je što sam odlučio prvo nadograditi iPod Touch da malo izvidim situaciju prije nego to stavim na moj vremešni iPhone 4S.

Zato ću u nastavku teksta samo prevesti ono što su zaključili u uredničkom timu Applevis foruma o tome što je sve zbrljavljeno u pristupačnosti nove inačice IOS-a i na kakve sve dječje bolesti možete naići nakon nadogradnje.

Prvo se odričem bilo kakve odgovornosti za daljnji tekst jer ga samo prevodim a isto tako prenosim i odricanje od odgovornosti i uredničkog tima Applevis foruma. Ljudi su se potrudili istestirati svašta nešto koliko je to bilo moguće i sastavili su zanimljiv popis bubica no morate uzeti u obzir da je velika većina nabrojanog primijećena u javnoj beta inačici, da su neke stvari različito ili uopće nisu primijećene na različitim uređajima te da se ne moraju nužno manifestirati u službenoj distribuciji IOS-a 8.

Također postoji više nego vjerojatna mogućnost da ćete naletjeti na bug koji nije primijećen ili nije popisan i u tom slučaju vrlo je poželjno, ako ne i imperativ da ga prijavite Appleu na adresu accessibility@apple.com. Jedini način da Apple ili bilo koja tvrtka ispravi određeni nedostatak jeste da im se saopći postojanje nekog nedostatka. Sve niže navedeno je već prijavljeno i oko toga se ne morate mučiti ali ako naletite na nešto novo bilo bi stvarno lijepo ako biste to i prijavili. Ako je problem engleski pošaljite poruku preko kontakt obrasca na portalu, prevest ću je i preusmjeriti na Appleovu adresu.

Urednički tim Applevis foruma podijelio je primijećene bubice u tri skupine. To su ozbiljni nedostaci, umjereni nedostaci i manje bitni nedostaci. Krećemo od težeg prema lakšem.

Ozbiljni nedostaci

 1. U opcijama za postavljanje brajičnog retka (Postavke, Općenito, Pristupačnost, Voice Over, Brajica) promjena postavke za prikaz statusne ćelije sa Isključeno na Lijevo ili Desno blokira Voice Over. Jedini način da Voice Over opet postane operativan jeste da uz pomoć videće osobe vratite prikaz statusne ćelije na Isključeno. Uključivanje ili isključivanje Voice Overa na bilo koji poznat način ili ponovno pokretanje telefona neće biti od nikakve pomoći.
 2. U mnogim aplikacijama zaslon ne klizi automatski kako bi pratio fokus Voice Overa dok listate kroz stranicu. Ovo postaje problematično kad fokus dođe na upotrebljivi element poput tipke ili poveznice koju morate aktivirati. Ako se takav element vizualno ne vidi na zaslonu uređaja ne možete ga ni aktivirati. Primjerice, ako listate kroz sadržaj elektronske poruke uredno ćete je moći pročitati no ako poruka sadrži prilog koji se prikazuje na samom kraju teksta nećete ga moći aktivirati dvostrukim dodirom jer nije vidljiv na zaslonu. Zaobilazno rješenje je da sa klizanjem tri prsta prema gore ili dolje fokusirate željeni dio zaslona i onda listanjem ili slobodnim klizanjem pronađete element koji želite aktivirati.
 3. Primijećeni su mnogi problemi s korištenjem bluetooth tipkovnica gdje se često događa da se neki znakovi otkucavaju više puta dok se neki jednostavno preskaču. Ukoliko se isključi predviđanje teksta (Postavke, Općenito, Tipkovnica) stvari se prilično poboljšavaju. Također je primijećeno da se ovi problemi znatno manje događaju u nativnim aplikacijama te aplikacijama koje su optimizirane za IOS 8 dok aplikacije koje još to nisu znaju stvarati probleme. Predviđanje teksta zasad ne radi na hrvatskom i drugim regionalnim podržanim jezicima pa nekako mislim da nas ne bi trebalo previše brinuti ako isključimo ovu divnu novu opciju (prim. prev).
 4. Kod korištenja opcije za dijeljenje putem iMessage poruke kao primjerice ako želite podijeliti diktafonski zapis dvostruki dodir na tipku Pošalji ne radi ništa i ponaša se kao da nije aktivirana. U ovom slučaju korisnik mora privremeno isključiti Voice Over i pokušati na gluho poslati poruku.
 5. Ponekad se, ako ručno birate telefonski broj koristeći se tipkovnicom u aplikaciji Telefon tipke znaju zaglaviti kao na fizičkoj tipkovnici što se manifestira neprekidnim DTMF signalom. Najčešće rješenje za ovo je restart telefona mada ponekad zna upaliti i ponovni dodir na spornu tipku ili uklanjanje Telefona iz Izmjenjivača aplikacija.
 6. Činise da Quick Nav (brza navigacija) ne radi na brajičnim recima. Kad se pritisne razmaknica+Q za uključivanje ili isključivanje Voice Over uvijek najavljuje da je opcija uključena no evidentno ne radi jer slova H za naslov/heading, F za tekstualno polje i slično ne izvršavaju svoju funkciju. Ovo je primijećeno na recima Braille Sense
  Plus i Vareo Ultra.
 7. Korištenje rukopisa ruši Voice Over. Voice Over se sam ponovo pokreće kroz nekoliko sekundi ali ovaj bug čini rukopis neupotrebljivim.

Umjereni nedostaci

 1. Kad korisnik dobije obavijest na zaključanom zaslonu Voice Over je nekad ne izgovara i čuje se samo zvuk otključavanja zaslona (ako je uključen) ili zadani zvuk aplikacije kojoj pripada obavijest. Također se događa da ponekad Voice Over pročita cijelu obavijest umjesto vremena primitka obavijesti te broja preostalih obavijesti.
 2. Voice Over ne izgovara identifikaciju pozivatelja automatski ali svejedno možete dotaknuti taj dio zaslona i onda će je pročitati. Privremeno rješenje ovog problema jest da u Postavkama, Općenito, Pristupačnost, Voice Over uključite mogućnost da se obavijesti uvijek izgovaraju no ovo može imati utjecaj na vašu privatnost jer se odnosi na sve obavijesti a ne samo na identifikaciju dolaznog poziva.
 3. Na stranici za detalje u niti poruka Voice Over postaje usporen dok listate preko prikazanih priloga i ponekad se može i srušiti. Ovo se događa samo kod nepregledanih priloga. Problem se ne manifestira kod ranije pregledanih priloga.
 4. Na kartici Sve u Centru za obavijesti tipka Očisti odjeljak najavljuje se kao Potvrdi čišćenje odjeljka iako nije aktivirana. Za čišćenje odjeljka svejedno morate dvostruko dodirnuti ovu tipku iako i prije i poslije čujete istu najavu. Kao dodatni problem tu je i sitnica da Voice Over ne daje povratnu informaciju o završenoj radnji.
 5. Na kartici Istaknuto u App Store Voice Over se za vrijeme listanja u lijevo ili u desno vrti u krug između istaknutog sadržaja. Jedini način da se ovo prekine je da dodirnete neki drugi položaj na zaslonu.
 6. Kad dvodirnete kontakt u Izmjenjjivaču aplikacija Voice Over neće pravilno interpretirati mogućnosti koje možete napraviti s odabranim kontaktom već će sve telefonske brojeve izgovarati samo kao Telefonski poziv iako možda imate odvojen kućni broj, broj na poslu i slično.
 7. Kad prvi put otvorite Izmjenjivač aplikacija uobičajeno možete listati lijevo i desno između otvorenih aplikacija no ako dvodirnete neki od prisutnih kontakata kako biste otvorili pripadajuće opcije više ne možete uobičajeno listati jednim prstom lijevo ili desno već morate koristiti listanje s tri prsta.
 8. U nekim će se aplikacijama zaslon automatski zaključati dok čitate duži tekst. Ukoliko imate onemogućeno automatsko zaključavanje u Postavke, Općenito, Automatsko zaključavanje ovo vam neće biti problem.
 9. U nekim okolnostima nije moguće razmještati ikone na početnom zaslonu. Čini se da je ovo naročito simptomatično za ikone u prvom retku iznad docka.
 10. Dok listate vrste pretplata na iCloud Drive u Postavke, iCloud, iCloud Drive Voice Over čita samo cijene pretplata ali ne i količinu prostora za pohranu. Čisto informacije radi dok je ovaj članak pisan tamo je stajalo da 20 gb prostora možete dobiti za $0.99, 200 gb za $3.99, 500 gb za $9.99 i 1 tb za $19.99 mjesečno.
 11. Ako kažete Siri da doda podsjetnik ili kalendarski događaj prikazat će se događaj uz tipke za potvrdu ili poništavanje. U ovakvoj se situaciji događa da Siri ostane nijema ili da samo izgovori par riječi i zašuti čime ne dobijate obavijest o tipkama za potvrdu ili otkazivanje unosa govorom. Ovo se događa sa Sirinim povratnim govorom postavljenim na Uvijek što, kako se čini, ne smeta kod drugih zadataka.
 12. Prilikom prvog preuzimanja glasa Alex Voice Over ne uspijeva prebaciti zadani glas na neki drugi dok je preuzimanje u tijeku. Za ispravljanje ovog treba isključiti i ponovo uključiti Voice Over.
 13. Tipka za kupovinu u iTunes Store ponekad ne reagira na dvostruki dodir. Utvrđeno je da se ovo može zaobići ako se na tipki napravi dvostruki dodir sa zadrškom te se isto ponovi i za potvrdu kupovine.
 14. Kod korištenja brajičnog retka pritisakna razmaknica+F najavljuje pretragu teksta ali se ponaša kao pretraga u Izboru stavki a također je osjetljiv na velikai mala slova.
 15. Voice Over s vremena na vrijeme neće najaviti da je određena mapa u aplikaciji za elektronsku poštu prazna. Jedina povratna informacija je prigušeni klank ton ako imate uključene Voice Over zvukove kad prstom pređete preko prostora gdje bi inače trebale biti poruke. Ovo je primijećeno i u pametnim i u običnim mapama.
 16. Kod pisanja skice za e-poruku listanje lijevo od tipke Poništi neće vas dovesti na tipku Smanji prozor koji je vizualno lociran odmah ispod statusne trake. Sukladno ovome, dodirivanjem tipke Smanji prozor stavit će na nju fokus ali s nje ne možete listati lijevo ili desno kako biste pristupili ostatku zaslona. Ovo je prilično problematično jer korisnici doslovno ne moraju primijetiti da ta tipka uopće postoji pošto nije dostupna u navigaciji listanjem a prilično je sitna pa ju je lako promašiti u istraživanju dodirom. Ovo je inače jedna od novih funkcija aplikacije za e-poštu koja može biti prilično korisna (prim. prev).
 17. Postavka za odaziv tipkovnice u Voice Overu je prilično nepouzdana. Nema učinka u naknadno instaliranim aplikacijama te u ponekim nativnim aplikacijama poput Poruke. Rezultat je da se otipkana slova uvijek najavljuju bez obzira na odabranu postavku i izgleda da jedino radi postavka za visinu povratno izgovorenih slova i riječi.
 18. Postoje neki problemi sa iBookovima izrađenim u iBook Author aplikaciji. Widget za povlačenje i ispuštanje ne radi s Voice Overom. Voice Over ne najavljuje je li odabrani odgovor točan u iBooks recenzijama te widget za recenzije ne pokazuje tipke sa slovima Voice Over korisnicima.
 19. Na zaslonu za unos brajice gesta za razmak ne prepoznaje se u gotovo 50% slučajeva što korištenje ove nove IOS mogućnosti čini prilično frustrirajućom.
 20. Na zaslonu za unos brajice Voice Over zvukovi ponekad zvuče isto kod različitih radnji (brisanje ili unos) a kako se čuju prije glasovnih informacija korisnik često nije siguran što je napravio. Također se događa da se znak nekad ne da obrisati i da je to moguće tek pri korištenju klasične virtualne tipkovnice. Problem sa zvukovima bi trebalo biti moguće riješiti isključivanjem Voice Over zvukova (prim. prev).

Manje bitni nedostaci

 1. Prilikom nadogradnje sa IOS 7.1.x na IOS 8 neće se zapamtiti postavke za tipkanje u Voice Overu.
 2. Kod automatske promjene jezika Voice Over automatski aktivira kompaktne glasove iako su instalirane premium inačice glasova.
 3. U grupnoj poruci tipka za detalje pozicionirana je u gornjem desnom kutu stranice. Listajte jednom udesno i fokusiratćete se na neimenovanu tipku. Čini se da ta tipka ima istu funkciju kao i tipka za detalje.
 4. Kad aktivirate opciju Čitaj sve (listanje s dva prsta prema dolje) Voice Over će zanemariti sve dolazne obavijesti osim SMS ili iMessage poruka. Ovo je ustvari nova mogućnost za neometano čitanje ali bi nekima mogla izgledati kao nedostatak.
 5. U aplikacii Mail ako imate minimiziranu skicu Voice Over brka redoslijed elemenata na zaslonu i događa se da zapne na određenom dijelu ili se vrti u krug između nekoliko elemenata. Ovo se rješava slanjem ili otkazivanjem minimizirane skice.
 6. U nativnoj aplikaciji za kalendar možete dvaput dodirnuti i zadržati prst na događaju te klizati prstom gore ili dolje za određivanje početnog i završnog vremena tog događaja. Nažalost, zasad Voice Over ne izgovara odabrano vrijeme. Ovo rješavate tako da otprilike odaberete neko vrijeme, provjerite ga na događaju i eventualno napravite korekciju.
 7. Kad ste fokusirani na nekoj od ikona u docku više ne možete koristiti listanje s tri prsta u lijevo ili u desno za mijenjanje početnih zaslona. Moguće je da je ovo stvar dizajna a ne propust.

I ovdje dolazimo do kraja popisa svih zasad primjećenih bugova u IOS-u 8. Kao što sam rekao i na početku teksta ukoliko primijetite da nešto ne radi kako treba a nije ovdje navedeno slobodno pišite Appleovoj podršci za pristupačnost ili pišite preko našeg kontakt obrasca ako niste baš sigurni u svoj engleski. Kroz sljedećih par dana uslijedit će još nekoliko članaka o novotarijama u IOS 8 sustavu a dotada budite dobri i pametni.

Kraj