GW Connect ili ptica feniks?

Preuzimanjem programa Skype od strane Microsofta doživjeli smo razne promjene i poneku novotariju. Neke su bile više a neke manje ugodne no našu je ćoravu populaciju vjerojatno najviše potresla tužna činjenica da zamjenska aplikacija za Skype GW Connect više nije podržana jer su u Microsoftu onemogućili korištenje Skype Kit platforme za druge aplikacije.

I tako je GW Connect sagorio kao mitska ptičica feniks ali se isto tako i podigao iz pepela. Koliko će nam sreće dati vidjet će se u neodređenom budućem razdoblju. Ako još nije jasno želim vam svima reći da se GW Connect ponovo može koristiti a kako to izvesti piše u nastavku.

Već valjda znamo da GW Connect koristi Skype Kit kako bi radio i onemogućavanjem te podrške nije baš izgledno da će funkcionirati. Kako je Microsoft trajno srezao podršku za Skype Kit određeni strani slijepi programeri su napravili modifikaciju Skype Kita i time omogućili GW Connectu odnosno njegovoj posljednjoj službenoj inačici 2.15 da sasvim fino i uredno radi, evo kod mene šljaka kao švicarac.

Prema onome što se priča ova modifikacija za Skype Kit trebala bi poslužiti i onima koji koriste Miranda IM i još neke servise preko kojih su koristili Skype na alternativne načine no to ne mogu niti potvrditi niti opovrgnuti. Htio bih samo istaknuti da je tvrtka GW Micro prekinula sa službenim razvojem GW Connecta te da je inačica 2.15 posljednja koju ćete ikad vidjeti ukoliko se nešto drastično ne promijeni te da je vrlo upitno koliko će se moći koristiti na ovakav način. Provjereno je da radi na Windows 7 i Windows 8.x sustavima što opet ne znači da neko buduće ažuriranje operativnog sustava neće napraviti kakav nered i to onemogućiti. Moja je slobodna procjena da bi to moglo potrajati minimalno do izlaska Windows 9 ili kako će se već zvati no nikad se ne zna.

Što se same operativnosti tiče važno je znati da ova modifikacija ne utječe na službenu inačicu programa Skype ukoliko je paralelno imate instaliranu na sustavu. Jedina kvaka 22 je što ne možete biti istovremeno prijavljeni s istim podacima i na jedan i na drugi što je prije bilo moguće. Ako Skype koristite za jedan korisnički račun a GW Connect za drugi ne biste trebali imati problema.

A sad što i kako. Ispod teksta pronaći ćete poveznicu za preuzimanje cijelog paketa i kad ga povučete dolje i raspakirate tamo ćete naći sve što treba kao i kraću uputu na hrvatskom.

Instalirajte GW Connect kako to radite i inače samo nemojte u zadnjem koraku zaboraviti maknuti kvačicu s opcije da se pokrene nakon dovršetka instalacije. Datoteku koju ćete također pronaći u izdvojenoj arhivi a koja se zove windows-x86-skypekit.exe prekopirajte na lokaciju C:\Program Files\GW Micro\GW Connect i potvrdite zamjenu datoteke. Nakon toga pokrenite GW Connect, upišite svoje korisničke podatke i to je otprilike to.

GW Connect 2.15 Phoenix Edition možete preuzeti odavdje.

Kraj