Bye, bye XP

Microsoft je jučer službeno objavio da prestaje podrška za Windows XP operativni sustav. Slijedi prijevod teksta službene objave.

Microsoft je pružao podršku za Windows XP proteklih dvanaest godina no došlo je vrijeme kad mi, kao i naši partneri u razvoju hardvera i softvera moramo preusmjeriti investicije i resurse prema novim tehnologijama kako bismo mogli pružati nova iskustva.

Stilizirana slika logotipa operativnog sustava Windows XP Professional

Kao rezultat ove odluke tehnička podrška za Windows XP više nije dostupna kao ni sustav automatskog ažuriranja koji je pomagao u zaštiti vašeg osobnog računala. Microsoft je također obustavio preuzimanje Microsoft Security Essentials za Windows XP. Ako već imate instaliran Microsoft Security Essentials moći ćete ga još neko vrijeme koristiti i za njega primati nove anti-malware nadogradnje još neko vrijeme ali to ne znači da je vaše računalo sigurno jer Microsoft više ne pruža sigurnosna ažuriranja za Windows XP u svrhu pomaganja pri zaštiti vašeg računala.

Ako nastavite koristiti Windows XP sad kad je gotovo sa službenom podrškom vaše će računalo raditi no postajat će sve osjetljivije na sigurnosne rizike i ranjivije na viruse i ostale virtualne štetočine. Internet Explorer 8 također više nije podržan i ukoliko ga nastavite koristiti na Windowsu XP za surfanje webom još više izlažete svoje računalo svakakvim potencijalnim opasnostima.

Treba još spomenuti kako, dok velika većina proizvođača hardvera i softvera optimizira svoje proizvode za bolji rad s novijim operativnim sustavima, možete vrlo vjerojatno doživjeti da nove aplikacije ili hardver neće raditi u Windows XP okruženju.

Kraj