Usporedba IOS uređaja i brajičnih bilježnica

Preuzeto s AppleVis foruma.

Autor: Alex Hall

Jeste li ikad razmišljali o prelasku s brajične bilježnice na IOS uređaj? Imate li dilemu koji biste od dva spomenuta uređaja trebali odabrati? Imate li možda oba i ne možete se odlučiti u koji trebate dalje ulagati? Ja sam prešao s BrailleNote Apex bilježnice na iPhone prilično polako i uglavnom slučajno i tu sam da vam kažem zašto su brajične bilježnice nezamjenjive i zašto je ta metalno-staklena pločica u vašoj ruci čista nevolja. Nakon toga objasnit ću vam zašto biste trebali šutnuti tu zastarjelu plastičnu šklopociju nazvanu brajična bilježnica u smeće. Na kraju, pokušat ću vam dočarati kako koristiti istovremeno i jedno i drugo izvlačeći maksimum iz njihove suradnje.

Nekoliko riječi o meni. Slijep sam od rođenja a s modernim pristupom brajici susreo sam se prvi put kad sam imao deset godina i počeo koristiti Braille ‘n’ Speak. Od 2001. godine koristim Windows, BrailleNote od 2002, IOS od 2010. i na kraju, Mac od 2011. godine. Radim kao instruktor za asistivne tehnologije usko koncentriran na uređaje i softver predviđen za slijepe osobe. Proveo sam pet tjedana u Perkins School For The Blind u Bostonu predavajući o asistivnim tehnologijama za vrijeme njihovih ljetnih programa.

Godinama mi je Apex bio jedini prijenosni uređaj i bez pretjerivanja mogu reći da sam ga nosio sa sobom gdje sam god mogao. Ipod se polako ali sigurno nekako provukao na vrh ljestvice mojih PDA uređaja zbog svojih puno manjih dimenzija, lake prenosivosti i zato što sam na njemu mogao napraviti mnogo više nego na Apexu. Koristio sam ih zajedno oko godinu dana no na kraju sam ipak došao u situaciju da sve svoje privatne i poslovne potrebe mogu ispuniti koristeći samo govornu podršku pa je glomazni Apexpostao puno veća nevolja nego korist. Na kraju, Mac i iPhone (prešao sam na iPhone 2012. godine) su potpuno zamijenili Apex i mogu reći da iPhone nosim sa sobom mnogo češće nego što sam ikad nosio bilježnicu.

Malo o terminologiji. Kad kažem “bilježnica” pri tome mislim na uređaj predviđen za slijepe koji ima ili brajičnu ili QWERTY tipkovnicu, može i ne mora imati brajični prikaz, prenosiv je i koristi usko specijaliziran operativni sustav i predviđeni softver. Primjeri ovakvih bilježnica su HandyTech Braillewave ili Braillino, Baum Pronto, Braille’n’Speak i drugi.

IOS uređaj može biti iPhone, iPod Touch ili iPad, dovoljno nov da podržava rad s Voice overom i priključivanje brajičnih redaka. Ponekad ću se u tekstu na cijelu grupu ovih uređaja referirati kao na iPhone ili iUređaj jer to uglavnom koristim pa nek vas to ne zbuni pošto svi IOS uređaji imaju otprilike jednake mogućnosti kad se priča o sljepoći i pristupačnosti.

Zašto su bilježnice zakon?

Iako u posljednje vrijeme nisu nešto prepopularne bilježnice su u biti dobri uređaji za neke situacije. Primjerice, BrailleNote Apex može raditi s Nemeth brajicom u svom programu za obradu teksta a pogledajte što će se dogoditi ako pokušate pisati Nemeth u aplikaciji Pages na iPhoneu. Trebate napraviti neki brzinski izračun? Samo odaberite kakav ćete stupanj brajice koristiti. Trebate pogledati nečiju adresu? Par tipkovnih prečica i imate je pod prstima. Definicija riječi? Stavite kursor na željenu riječ i nakon jedne jedine prečice možete pročitati njenu definiciju. Označavanje i uređivanje teksta je puno lakše i s njim se ništa ne može uspoređivati. Ako volite sa sobom tegliti više uređaja i punjača za vas je kombinirano korištenje bilježnice i iUređaja savršeno no ako više volite koristiti samo jedan uređaj onda bilježnica odnosi pobjedu.

Specijalizirani softver

Iako su i sustav i aplikacije na bilježnicama prilično ograničeni svejedno uvijek odlično rade svoj posao. Uvijek podržavaju gotovo sve načine unosa brajice, imaju jasne i koncizne prečice i ne morate se brinuti hoće li ažuriranje ili nadogradnja zbrljati pristupačnost uređaja plus što je sustav pomoći uvijek dostupan i pritiskom na tipkovnu prečicu možete dobiti informaciju što možete napraviti u određenom trenutku i cijeli popis dostupnih naredbi.

Baterija

Baterije na novim IOS uređajima su prilično dobre i izdržljive, naročito na iPadu no baterije na bilježnicama traju duže a korisniku ih je više nego lako zamijeniti. Prazna baterija? Samo je izvadite i zamijenite novima s obližnjeg kioska. Imate stare i istrošene punjive baterije koje više ne pružaju dovoljno autonomije? Kupite nove i zamijenite ih bez potrebe za zamjenom uređaja ili skupog servisa. Baterija na IOS-u ima relativno dobru autonomiju sve dok iUređaj ne zakačite bluetoothom na bilježnicu jer je konstantna povezanost bilježnice dodatno prazni. Ako još usto koristite i Voice Over nećete se usrećiti dok baterije na bilježnicama traju uobičajeno dugo i kad je uključena govorna podrška na samoj bilježnici.

Ispis i tisak

IOS uređaji mogu ispisivati na određenim pisačima. Bilježnice podržavaju puno veći broj različitih pisača na puno više različitih vrsta povezivanja. Pronađite ako možete IOS aplikaciju koja će vam omogućiti pripremu teksta za brajični tisak i tiskanje tog teksta iz nje na brajični tiskač. Nećete. Brajične bilježnice ovo mogu a teško da će IOS ikad podržavati drajvere za brajične tiskače kao što ni brajični tiskači vjerojatno nikad neće koristiti IOS protokole za ispis, ne podržavaju ih ni mnogi standardni pisači. s bilježnicama ovakvih problema nećete imati.

Potpuna brajična integracija

Kako ste i sami mogli zaključiti, brajica je srce i duša bilježnica. Različite kodne stranice, različiti načini unosa i stupnjeva brajičnog pisma, potpuna podrška u vidu tipkovnih prečica i naredbi te posebne funkcije i mogućnosti poput toga kako će se prikazivati novi redak su uobičajene za bilježnice. Na IOS-u brajica jeste podržana ali je cjelokupni sustav više orijentiran na dodir te nešto manje na QWERTY nego što će ikad biti na brajicu.

Učenje brajice

Iako IOS uređaji podržavaju rad s brajičnim unosom postoje trikovi i zapreke koje morate naučiti i savladati kako biste mogli nesmetano raditi. S bilježnicama samo odaberete stupanj i kodnu stranicu i vaš unos je precizno upisan onako kako ste ga i zamislili. Za one koji tek počinju učiti brajicu ovo je vrlo vrijedan i koristan alat jer dok pišete uvijek lako možete provjeriti što ste napisali i opipom i govorom. Također možete bez straha odabrati kodnu stranicu i ne brinuti se hoće li doći do problema u translaciji prilikom prikaza napisanog teksta.

Upravljanje tekstom

Dok upravljate tekstom na IOS uređajučak i dok samo nešto čitate jedini način da se krećete po znakovima, riječima ili rečenicama jest da koristite mogućnosti rotora. Na bilježnicama postoje posebne naredbe za kretanje po tekstu u kojoj god varijanti želite a da ne spominjem da je provjera pravopisa više nego jednostavna dok je na IOS uređajima između vrlo teškog i nemogućeg.

Zašto su IOS uređaji predivni?

Bilježnice su sve manje i manje popularne (ne, nemam pri ruci statistiku da ovo potkrijepim ali pričam o trendu koji vidim) Sve ih češće zamjenjuju uređaji sa širokog tržišta i tjeraju ih u mračne zakutke iz kojih se vjerojatno nikad neće izvući. Zašto?

Modularnost

S IOS uređajem možete spojiti bilježnicu, vanjsku tipkovnicu, ili bežične slušalice. Možete svoj iUređaj staviti u masivnu zaštitnu masku ili koristiti skroz tanku ako želite da zauzima manje mjesta. Ako vam je u nekom trenutku nezgodno nositi sa sobom poveći iPad umjesto njega bez problema možete ponijeti iPod Touch ili iPhone. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazite možete odabrati uređaj prema veličini i prenosivosti, za njega ako želite ponijeti potrebne dodatke i maksimalno se prilagoditi datoj situaciji u dato vrijeme. Ovo je sve moguće zato što su IOS uređaji modularni. Morate otići na planinarenje i napisati izvještaj o tome? Vjerujem da niste toliko ludi da ponesete bilježnicu u njenoj standardnoj navlaci ali bez problema možete staviti iPhone u zaštitnu navlaku za teške uvjete i bezbrižno planinariti s njim u džepu. Ako koristite bilježnicu imate samo bilježnicu ili ništa. Ako se bilježnica ošteti nećete uopće biti sretni no ako se ošteti bilo koji IOS uređaj bez problema možete kupiti novi za manji iznos od onog koliko će vas stajati popravak bilježnice. Da ne zaboravim spomenuti, velika većina podataka se uvijek automatski pohranjuje u sigurnosnu kopiju i u roku nekoliko minuta možete nastaviti tamo gdje ste stali prije oštećenja IOS uređaja.

Cijena

Je li cijena bilježnice opravdana naročito ako je morate platiti iz vlastitog džepa? Razmislite o sljedećem. Cijena bilježnice i to samo bilježnice s 32 slovne kućice je oko 5800 dolara. Cijena novog iPod Toucha s 32 gb memorije je samo 350 dolara. Cijena običnog brajičnog retka s 40 slovnih kućica je oko 2700 dolara a MacBook Air srednje klase možete kupiti za 1200 dolara. Kad ovo sve zbrojimo dobijamo MacBook Air srednje klase za rad od kuće ili u zatvorenim uvjetima, iPod Touch od 32 gb memorije za rad u hodu te brajični redak koji možemo spojiti na MacBook a ostaje nam preko 1500 dolara u novčaniku. Za te pare možete kupiti još jedan, čak i jači MacBook Air. Imate izbor između bilježnice koja može biti samo bilježnica ili dva Mac računala, iPod Toucha s posljednjim IOS sustavom i retka od 40 slovnih kućica koji ako imate sreće čak može i imati neke funkcije bilježnice a ima i osam slovnih mjesta više. Redak možete spojiti sa Mac računalima koji se preko DropBoxa, google Diska, iClouda ili nekog drugog oblaka sinkroniziraju sa iPodom. Ako ste stvarno jako sretni, vaša će bilježnica imati neku rudimentarnu podršku za DropBox ali nema teoretske šanse da sinkronizirate favorite iz web preglednika, otvorene kartice, bilješke, podsjetnike i slične stvari, naročito ne bežično i automatski.

Tako mnogo aplikacija

BrailleNote Apex ima skromnu zbirku aplikacija bez ikakve nade da će itko razviti još koju. Braille Sense ima par aplikacija više i SDK za programere kako bi se mogle razvijati nove aplikacije. Nažalost, presjek korisnika Braille Sense bilježnice i programera koji imaju dovoljno znanja i potrebe razvijati softver za njega je minimalan. Android programeri mogu raditi aplikacije za APH Braille Plus SG ali opet, koliko je korisnika tog uređaja voljno/sposobno to napraviti?

S druge strane za IOS postoji na stotine tisuća aplikacija od kojih je velika većina potpuno pristupačna asistivnim tehnologijama ili se može koristiti na nekoj određenoj razini. Postoje aplikacije razvijane posebno za slijepe poput Blind Square, MBraille, tona zvučnih igara i slično. Ako na svom iUređaju želite napraviti nešto specifično za to sigurno postoji neka aplikacija koja će vam u tome pomoći. Ako želite provjeriti je li neka aplikacija pristupačna s čitačem ekrana postoji cijeli pregršt resursa kao što je ova stranica. Ne, nije svaka aplikacija pristupačna i neke stvarno dobre i potrebne aplikacije ne rade s Voice Overom ali kako god ovo okrenuli, na iPhoneu imam barem jednu a uglavnom više aplikacija koje mi u potpunosti mijenjaju svaku stavku i aplikaciju iz Apexovog izbornika a IOS aplikacije u pravilu rade brže, imaju više funkcija i mogućnosti te su u većini slučajeva besplatne. Također uvijek imate mogućnost kontaktirati razvojni tim neke aplikacije i zatražiti od njih da aplikaciju prilagode asistivnim tehnologijama i vjerovali ili ne, to vrlo često uspije.

Suradnja

U današnje je vrijeme više nego važno imati mogućnost suradnje više ljudi na nekom dokumentu ili projektu. Dijeljene DropBox mape ili iCloud dokumenti su standard. Doslovno možete zadavati i primati zaduženja, raditi s drugima na zajedničkim projektima, pratiti što drugi rade itd. IOS uređaji imaju odličnu podršku za ovakav način rada dok bilježnice jedva da imaju DropBox podršku.

Još uvijek želite brajicu?

Iako je istina da IOS nema usko integriranu podršku za brajicu kakvu imaju bilježnice svatko tko zna brajicu može je bez ikakvih problema koristiti s IOS-om. Nikad ne bih preporučio IOS uređaj s brajičnim retkom nekome tko tek uči brajicu ali svatko s osnovnom učinkovitošću će koristiti ovu kombinaciju. Koristeći brajični redak ne samo da možete upisivati tekst u bilo koje polje za uređivanje koristeći kodnu stranicu po izboru nego možete i pratiti što Voice Over najavljuje. Također postoji podrška statusnih kućica gdje brzo možete provjeriti stanje baterije, je li govor uključen ili isključenstanje sjenila zaslona i druge stvari.

Podrška za široke mase i marketing

Apple je ogromna tvrtka koja dopire do stotine milijuna ljudi što znači da im je imperativ stvarati visokokvalitetne proizvode po kojima su poznati te da developeri IOS aplikacija imaju sigurno tržište za svoje proizvode. Imaju li tvrtke koje se bave specijaliziranim proizvodima za slijepe istu motivaciju? Za neke stvari možda i da ali sigurno ne za izradu bilježnica. Humanware lansira novi proizvod otprilike svakih pet godina i kad to naprave proizvod je u startu i hardverski i softverski zaostao za vremenom. Apple svake godine na tržište izbacuje cijelu novu generaciju većine svojih proizvoda koji su potpuno pristupačni a proizvođači aplikacija se doslovno lijepe za njih. Populacija slijepih teži ka proizvodu koji ima sve mogućnosti proizvoda sa širokog tržišta a ne proizvodima rađenim posebno za slijepe.

Druga je mogućnost korištenje široke palete sadržaja dostupnih svima. Npr. na IOS-u možete čitati iBooks, Kindle, Nook, Audible i slične formate elektronskih knjiga. Možete preuzimati Google, Amazon ili iTunes glazbu i filmove ili slušati radio preko Pandore ili nekog drugog streaming servisa. Sve je ovo moguće jer je IOS ogromna platforma i postoji itekako dobar razlog da ga podržavaju druge velike tvrtke. Hoće li Amazon ikad napraviti aplikaciju za Apex ili Sense kako bi njihovi korisnici mogli čitati Kindle knjige? Naravno da neće jer je tržište jednostavno premalo. No ipak, kad je Amazon uveo podršku za IOS i kad je aplikacija postala pristupačna slijepi korisnici su dobili mogućnost da kao i svi drugi čitaju Kindle knjige preko IOS uređaja.

Napredniji hardver

Kao što je spomenuto, kad se pojave novi modeli bilježnica počesto imaju sklonost nemati u sebi najmoderniji hardver. Ovo vrlo često rezultira sporijim radom i manjim brojem mogućnosti od svojih suparnika sa širokog tržišta. Primjerice, iPod Touch ima bluetooth 4.0 još od 2010. godine dok BrailleNote Apex koji je izašao iste godine još uvijek ima podršku za bluetooth 2.1. U Apple uređajima je uvijek posljednja riječ tehnologije od bežičnih adaptera, prostora za pohranu podataka, radne memorije, kamere i procesora do izrade, da ne nabrajam dalje a ipak koštaju samo mali djelić cijene jedne prosječne bilježnice. Ova razlika u hardveru nije samo stvar brzine nego se tiče i većeg broja mogućnosti kao što je, primjerice optičko prepoznavanje. Svojim iPhoneom mogu slikati bilo koji tekst da saznam što otprilike piše ili bilo koju novčanicu da saznam koje je denominacije. Telefon mi čak govori dok snimam kamerom kad nečije lice dođe u fokus. Mogu bežično razmjenjivati datoteke između IOS i drugih uređaja koristeći puni potencijal najnovijih bežičnih routera. Bilježnice se jednostavno ne mogu nositi s takvim hardverskim zahtjevima. Najnovija APH bilježnica čak i ima kameru ali je to kamera niže rezolucije nego kamera sa iPhonea iz 2012. godine.

Dijeljenje svjetala pozornice

Da budemo načisto, bilježnice imaju svojih prednosti koje nekim ljudima neće biti vrijedne pažnje dok IOS uređaji streme ka puno širem tržištu korisnika i boljoj financijskoj pristupačnosti. Ako imate oboje ne treba postavljati pitanje koji ćete uređaj koristiti nego koji uređaj bolje odgovara kakvoj situaciji. Kao što sam već napisao, iPhone je gotovo u potpunosti zamijenio moj Apex; bez problema mi stane u džep, radi puno više toga nego što je Apex ikad mogao i što će ikad moći te je puno jeftiniji za zamjenu ako se ikad ošteti. Kako bilo, za neke stvari još uvijek koristim Apex. Npr. kad sam bio u Appleu prošle godine za vježbanje pripremljenog govora nisam koristio iPhone nego sam čitao bilješke s Apexa. Sigurno sam mogao povezati jedan s drugim i tako doći do teksta ali bih tad morao ručno pomicati svaki redak i stranicu, bilo bi mi vrlo nezgodno pretraživati tekst i prebacivati se iz poglavlja u poglavlje i da zaključim, išlo bi mi puno sporije.

Ako ste učenik ili student i morate napisati domaću zadaću iz matematike možete naučiti računalnu brajicu i napisati zadaću na IOS uređaju no ako uz njega već imate bilježnicu zašto je ne koristiti? Bilježnice uglavnom podržavaju Nemeth u svojim programima za obradu teksta. Ako već znate Nemeth i ugodno se snalazite s njim zašto se prisiljavati učiti i mučiti se s drugačijim kodom?

Za sve je nas najbitnije naučiti trik da odaberemo uređaj koji najbolje odgovara zadatku. Mnogi od nas imaju samo jedan od ovih uređaja i snalaze se s njim kako znaju i umiju i ovako ili onako ga natjeraju da radi. Drugi opet imaju mogućnost rada s više uređaja i ako se ugodnije osjećaju u rješavanju matematike, korekciji teksta, računanju na kalkulatoru ili bilo čemu drugom na bilježnici zašto je onda ne bi i koristili? Ako je iPad bolji za čitanje knjiga, dijeljenje dokumenata ili održavanje predavanja uz PowerPoint prezentaciju onda za te potrebe koristite iPad. Ako imate i bilježnicu i IOS uređaj oni mogu raditi zajedno i nadopunjavati se u upotrebljivosti i korisnosti prema njihovim prednostima i manama.

Podvlačenje crte

Bilježnice imaju svoje mjesto u svijetu ali imam osjećaj da je to slučaj samo s mlađim učenicima i studentima kojima je nezgodno ili se ne mogu snalaziti s ekranima na dodir. Gluhoslijepi će se sigurno bolje osjećati s bilježnicom jer, ako slučajno pukne veza između iUređaja i bilježnice vrlo će je teško ponovo uspostaviti bez tuđe pomoći. Također osobe s višestrukim nervnim, motoričkim ili kognitivnim poteškoćama lakše će se snaći na jednostavnom sučelju bilježnice nego na radu s uređajem gdje moraju dosta toga pamtiti ili fino i precizno izvesti na ekranu na dodir.

Danas su IOS uređaji savršeno pouzdani i nude ogromnu količinu mogućnosti i opcija koju bilježnice ne mogu pružiti i ta činjenica vrlo često prevladava neke njihove nedostatke. Ako imate oboje zajedničko korištenje je najčešće idealno rješenje no ako nemate oboje ili možete priuštiti samo jedno dilema će se najčešće razrješiti odabirom moćnijeg i jeftinijeg rješenja odnosno IOS uređaja. Završna je riječ naravno vaša i predivno je što danas imamo toliko mogućnosti između kojih možemo birati, na kraju krajeva, IOS ne mora biti najbolje rješenje za svakog.

Ne želim obeshrabrivati ili obezvrijeđivati proizvođače bilježnica, oni rade najbolje što mogu i čvrsto vjeruju u svoje proizvode i pokušavaju ih napraviti što kompetitivnijim na tržištu no jednostavna je istina da oni nemaju ni ljudstva ni novčanih resursa koje Apple ima i sve se to svodi na brojke. Proizvođači bilježnica ne izbacuju nove modele svake godine jer bi proračun za takvo nešto bio enorman. Iztih razloga nemaju ogroman tim stručnjaka i programera koji bi danonoćno radili na unaprieđivanju novog modela jer ih jednostavno ne mogu platiti. Kako god da ovo okrenete, proizvođači bilježnica ne mogu se nikako natjecati s Appleom koji je napravio tako dobar posao s pristupačnošću da je istinski postao prava konkurencija tvrtkama specijaliziranim za pomagala za slijepe.

Kako mnogi kažu, konkurencija je dobra i potiče sve zainteresirane strane da stvaraju bolje i kvalitetnije proizvode. Apple trenutačno vodi u ovoj utrci jer vjerojatno ima veće resurse nego sve specijalizirane tvrtke zajedno no ipak još uvijek ne dostiže standarde visoke prilagođenosti sučelja i funkcionalnosti all-in-one uređaja poput brajičnih bilježnica.

Članak u izvorniku možete pročitati ovdje.

Kraj