Daleka je Australija…

Prije nešto manje od dvadeset godina, preciznije negdje krajem ’96. ili početkom ’97. godine Alen Islamović, nekadašnji pjevač Divljih jagoda i Bijelog dugmeta je izdao živi CD “Live Euro Tour 95/96” na kojem je prikupio uživo odsvirane pjesme iz svojih razdoblja s dva spomenuta benda i ponešto iz solo karijere. Kako je u to doba stih pjesme “Lipe cvatu” koji kaže “ravna ti je Jugoslavija…” bio pomalo kontraverzan za raju iz dijaspore zamijenjen je stihom “daleka je Australija…”. Islamović vjerojatno ni ne zna koliko je taj stilski zahvat na Dugmetovoj legendarnoj pjesmi bio proročke prirode a zašto pročitajte u prijevodu teksta preuzetog sa Applevis foruma objavljenog početkom ovog mjeseca.

Veliko iznenađenje na Qantas Boeing 767 letu iz Melbournea za Sidney

Autor: David Woodbridge

Ranije ovog tjedna letio sam iz Melbournea za Sidney nakon sudjelovanja na Vision 2014, međunarodnoj konferenciji o osobama oštećenog vida koju je pripremila organizacija Vision Australia gdje sam bio predstavnik pristupačnosti za Appleov iHouse projekt.

Kad smo sjeli na mjesta i vezali sigurnosne pojase osoba u mojoj pratnji primijetila je da je sustav za zabavu tijekom leta organiziran na iPadu i predložila da isprobam je li pristupačan ili ne. Nakon uzlijetanja, izvadio sam iPad iz pretinca na prednjem sjedalu i bez prevelikih očekivanja triput sam pritisnuo Home tipku i, koliko god da sam bio skeptičan oko toga, Voice Over je progovorio. Svejedno, pitanje za 64000 dolara je iako Voice over priča koliko će sama IOS aplikacija za zabavu tijekom leta biti pristupačna s čitačem ekrana? Iako je više nego odlično što su tehničari omogućili uključivanje Voice Overa preko kratice za pristupačnost nisam se htio previše nadati.

Sljedeće i još ugodnije iznenađenje bilo je da je aplikacija za zabavu tijekom leta bila pristupačna i naprosto nisam mogao vjerovati da imam jednaku razinu pristupa kao i svi ostali putnici na letu. Prvih petnaest minuta igranja sa sučeljem stalno sam ponavljao svojoj pratnji “Ne mogu vjerovati, ne mogu vjerovati!” dok su mi suze išle na oči.

Sustav za zabavu tijekom leta baziran je na web sučelju u HTML-u. S lijeve strane je okomiti izbornik s ponuđenim opcijama kao što su glazba, filmovi, TV serije, dječji kutak, radio i obavijesti. Izborom neke od opcija otvaraju se sljedeće stranice ili zasloni gdje birate detaljnije što hoćete gledati, slušati ili čitati. Jednostavno sam se morao poigrati svakom opcijom u aplikaciji i mogao sam pristupiti ama baš svemu. Kako se radi o sustavu baziranom na HTML-u uz uobičajene Voice Over geste mogao sam se služiti i dodatnim gestama iz rotora za pregledavanje weba i lakše se kretati između naslova, poveznica i tipki.

Let se činio vrlo kratkim dok sam po prvi put u životu konačno imao ravnopravan pristup sustavu za zabavu tijekom leta u nekom avionu. Čim smo se iskrcali odmah sam svoje nevjerojatno iskustvo objavio na Facebooku i Twitteru.

Qantasu treba čestitati. Ako pitate mene, ovo se ne bi dogodilo da uređaj koji koriste na svojim letovima nije pristupačan od samog starta a na sreću Apple iPad to jeste. Dok pišem ovaj tekst još uvijek ne mogu potpuno vjerovati da se to dogodilo i ne, ovo nije neslana prvoaprilska šala. Koliko sam uspio shvatiti svi koji lete Qantas Boeing 767 letovima na kojima se koristi iPad kao platforma za zabavu tijekom leta mogu očekivati potpuno isto iskustvo kakvo sam i sam doživio.

Članak u izvornom obliku s popratnim komentarima možete pročitati ovdje.

Kraj