GW Connect, mrtav ili duh?

Mailing listama su počelekružiti obavijesti kako od ponedjeljka 4. kolovoza više nećemo moći koristiti GW Connect. Da se vratimo malo u prošlost; GW Connect je pristupačna aplikacija za Windows koja omogućuje korištenje Skype usluge kroz alternativno i pristupačno sučelje sa ili bez pomoći čitača ekrana. Tvrtka GW Micro tu aplikaciju razvija već godinama te ste je mogli koristiti u besplatnoj varijanti uz dodatne reklame na svakih pola sata ili kao Window Eyes korisnik bez tih reklama. Bila je tu i treća mogućnost korištenja uz godišnju pretplatu ali stvari sad stoje malo drugačije.

GW Connect je za svoj temeljni rad koristio Skype Kit odnosno programsku jezgru preko koje je moguće pristupiti Skype poslužiteljima i koju koristi velika većina raznih dodataka za Skype. To je sve bilo divno i krasno i funkcioniralo je dok je Skype još uvijek bio Skype no kako ga je prije nekog vremena otkupio Microsoft neke stvari su se promijenile iz temelja. Kako čitam na online raspravama oko prestanka rada ovog projekta čini se da Skype Kit, a samim time i GW Connect, nije radio na Windows 8.x sustavima a kako je to trenutačno najveća Microsoftova uzdanica pretpostavit ću da su ga odlučili ukloniti zbog kompatibilnnosti, sigurnosti i svih onih ostalih “osti” koje se obično navode kad se nešto želi ugasiti.

Također čitam na netu da su ili će vrlo uskoro sve starije verzije službene Skype aplikacije prestati raditi i da je potrebno nadograditi se na najnoviju verziju a pretpostavljam da je to vezano uz famozni skype Kit koji se distribuirao uz prethodne verzije kao dio programa.

Rezultat svega ovoga je da će svi programi koji su koristili Skype Kit, pa bili oni samo dodaci za službeni Skype ili programi poput Gw Connecta prestati s radom kao i prethodne verzije službene aplikacije. Koliko je ovo točno ne mogu reći jer je Skype Kit trebao prestati funkcionirati prekjučer a evo upravo prije nego sam ovo počeo pisati uključio sam GW Connect i uredno se spojio, dobio glasovnu poruku i prošvrljao svojom kontakt listom što je jasan pokazatelj da još uvijek radi i da je prošlo 48 sati od navodnog prestanka rada. Je li to uobičajeno kašnjenje s izvršavanjem zadataka ili se možda pojavio neki grace period da se korisnici stignu oporaviti od šoka i nadograditi se na službene i nove verzije ne bih znao.

Je li prestanak rada GW Connecta nešto dobro ili nešto loše teško je reći. Nisam neki ljubitelj posebno dizajniranih aplikacija za slijepe naročito ako službene aplikacije rade sasvim pristojno uz pomoć čitača ekrana no unatoč tome moram priznati da GW Connect ima par zgodnih caka u odnosu na službeni Skype i zato sam ih redovito naizmjence koristio ovisno o raspoloženju. Nedostajat će mi njegov brži response kao i mogućnosti lakše manipulacije prozorom razgovora te meni apsolutno predivna mogućnost automatskog prijema poslanih datoteka no s druge strane nemogućnosti video telefonije i podrške za Facebook chat su bile sasvim dovoljan razlog da uvijek imam instaliran i službeni Skype. Negdje dobiješ ali negdje i izgubiš, zar ne?

Da ne pilim previše, Đekna još, kako stvari stoje, nije umrla a kad će ne znamo i ne bih još održavao posmrtni govor za GW Connect stoga vi koji ga koristite i dalje uživajte u njemu, i ja ću koliko god to bude moguće a vi koji ga nikad niste koristili i dalje uživajte u službenoj i sasvim upotrebljivoj aplikaciji.

Kraj