Izašla je Wikipedia Mobile v4.0 i malo smo se družili

Danas se pojavila nova inačica službene aplikacije mrežne enciklopedije Wikipedia. Ne znam kako je radila u prethodnim verzijama jer tetu Wiki uglavnom koristim na webu no s obzirom da se o tome priča na sva zvona i usta nije nikako uspjelo promaći mojoj pažnji koliko se god trudim ne pratiti medije i slijedom takvih okolnosti odlučio sam je instalirati i pogledati o čemu se tu zapravo radi i koliko je praktičnija u odnosu na standardno korištenje kroz bilo koji web preglednik.

Za početak nekoliko riječi iz službenog opisa na AppStore. U ovoj inačici aplikacija je potpuno redizajnirana i napisana ispočetka, što bi se na domaćem engleskom reklo from scratch i kažu da je bolja nego ikada. Navodno je poboljšana brzina što nisam mogao usporediti jer aplikaciju prije nisam koristio a i upitno je koliko bi se ta brzina vidjela na mom skromnom iPhone 4S. Moguće je uređivati članke bez obzira jeste li prijavljeni ili ne te je moguće pratiti posljednje korištene stranice kako se nikad ne biste izgubili u dubinama Wikipedije.

Nadalje je moguće pohranjivati stranice za izvanmrežno čitanje, dijeliti članke ili poveznice s prijateljima na društvenim i sličnim mrežama, čitanje članka na drugim jezicima (ako postoje prijevodi) te možda ono najbitnije a to je opcija 0 tj. mogućnost korištenja ove enciklopedije prema nultoj tarifi onako kako je to moguće s Facebookom većnekoliko godina ali naravno, pod uvjetom da to podržava vaš mobilni operater što ćemo valjda vidjeti kroz neko vrijeme. Isprobao sam aplikaciju na bežičnoj mreži i nije mi se dalo to sve uključivati i isključivati, isprobajte sami.

Izvorni kod aplikacije je stopostotno otvoren i izrađen od strane Wikipedia zajednice. Ako se bavite razvojem aplikacija i dobri ste u Objective-C programskom jeziku slobodno provjerite o čemu se radi ovdje.

I to uglavnom piše u AppStore opisu. Prema nekim komentarima neki su korisnici oduševljeni dok opet neki drugi kažu da ima nekih svrbeža oko funkcionalnosti no to se tiče općenite funkcionalnosti a ne pristupačnosti. S druge strane, što se same pristupačnosti tiče tu imam ponešto za reći.

Nažalost, moram reći da aplikacija Wikipedia Mobile nije upotrebljiva za rad slijepim osobama i pritom mislim na potpuno slijepe osobe. Nakon prvog pokretanja nudi se izbornik za prijavu i registraciju koji se može i preskočiti no nakon toga postaje zeznuto. Glavni sadržaj nasumično otvorene stranice je vidljiv i čitljiv, meni se kao random članak otvorila stranica o banjolučkoj katoličkoj crkvi (pa gdje baš meni) ali to je otprilike to.

Ako nemate dovoljno ostatka vida da istražite zaslon nećete moći pronaći pet tipkica koje Voice Over uopće ne najavljuje. Ne kaže ni tipka ni prazno niti išta drugo. Na telefonu imam uključeno podebljavanje pokazivača i ikona pa sam uspio naćoriti tih pet tipkica jer su jako vidljivo uokvirene ali potpuno slijepa osoba bez indikacije nikako ne može do njih osim pipanjem napamet.

Kad sam ih već spomenuo, dvije tipke se nalaze na vrhu zaslona; prva otvara izbornik za logiranje a druga dijalog za pretraživanje. Još tri su na dnu zaslona; prva i druga su prethodno i sljedeće te treća i posljednja aktivira izbornik za dijeljenje članka po internetskim bespućima.

Drugi svrbež s pristupačnošću je čitanje samog članka. Znate kako nekad zna biti iritirajuće čitati Wikipediju na klasičnom webu kad počne priča sa svako malo link ovo, link ono. Slično, a možda i još gore se događa i u ovoj aplikaciji. Ne samo da najavljuje određene riječi kao poveznice nego još usto čita i naslove odredišnog članka tih poveznica. Da to slikovito prikažem, probe radi otvorio sam članak o rock grupi Psihomodo Pop, oni su mi ne znam zašto prvi pali na pamet (možda zato što od 1995. godine konačno imaju pristojan album), nije važno. Rečenica iz članka glasi otprilike ovako:

Dobitnici prestižne hrvatske diskografske nagrade Porin, link, hrvatska diskografska nagrada Porin.

Moram priznati, meni je ovo bilo prilično naporno čitati na takav način i nakon relativno kratkog testiranja aplikacije ostao sam više nego razočaran. Wikipedia mi je gotovo najkorišteniji resurs kad želim pročitati nešto relativno pametno o stvarima koje me zanimaju i iako se dobro snalazim na webu i u Safari i u Instabrowser Zero preglednicima samostalna aplikacija je ipak samostalna aplikacija koliko god šutjeli o tome no nažalost ne i u ovom slučaju ali bit će valjda bolje jednog dana.

Na AppStore postoji cijeli niz aplikacija za Wikipediju, što besplatnih što komercijalnih, čakje i autor MBraillea izradio app koji nudi izvanmrežni pristup Wikipediji jer preuzima njenu bazu na telefon no od toga nisam još ništa testirao i ne mogu ništa detaljnije reći. Nadao sam se da će službena aplikacija iz Wikimedia Foundations napraviti nešto kako treba no izgleda da sam se malo zaletio pred rudo.

Toliko o tome zasad i bit ćete obaviješteni ako bude nekih bitnih promjena. Uživajte u vikendu i nemojte raditi što ja ne bih.

Poveznica na AppStore
Stranica podrške
Kraj