iPhone 6 u rukama

Jučer je Apple, barem u Ameriki i još nekoliko svjetskih zemalja počeo s prodajom iPhone 6 i iPhone 6 Plus u svojim i ovlaštenim trgovinama. Michael Hansen, član Applevis uredničkog tima odvukao je svoj donji dio leđa koji više nema baš pristojan naziv u AT&T trgovinu, to vam je jedan od glavnih mobilnih operatera u SAD-ama te odlučio malo ispipati kako stoje stvari s veličinom i praktičnošću korištenja novih Appleovih uređaja. Slijedi prijevod teksta koji je objavio na Applevisu.

Od trenutka kad je Appleov glavni i odgovorni čovjek Tim Cook objavio da će se budući iPhone 6 proizvoditi i naravno, prodavati u dvije veličine proradila mi je mašta. Proradila mi je još otkad je ta vijest bila samo neprovjerena glasina no kad je Tim Cook to i službeno objavio na Appleovoj konferenciji to me je stvarno počelo kopkati. Koliki će, ustvari, biti iPhone 6 Plus? Hoću li ga moći držati i manipulirati jednom rukom? Hoće li mi tolika spravica uopće moći stati u džep?

Kako bih odgovorio na sva ova pitanja popodne sam posjetio lokalnu AT&T trgovinu. Na prvi pogled iPhone 6 standardne veličine jako me podsjetio na iPod Touch pete generacije naročito sa sitnicom da je stražnja kamera blago ispupčena u odnosu na pozadinsku površinu i to je kod iPhonea 6 izraženije u odnosu na iPod Touch. Zamišljao sam uređaj toliko tanak da bi mogao biti i savitljiv ali ipak se nije tako pokazalo. iPhone 6 nije uopće toliko tanak i iako je malkice veći od svog prethodnika iPhone 5/5S razlika nije toliko velika da se korisnici prethodnog modela ne bi mogli lako prilagoditi na novi uređaj. Iako mi to kao slijepom korisniku nije važno ne mogu izostaviti da se područje za dodir glatko i neprimjetno spaja s rubovima te da je cijeli uređaj potpuno elegantan na dodir i odlično pristaje u ruku. Mali je nedostatak već spomenuto ispupčenje stražnje kamere što spriječava uređaj da stabilno i čvrsto leži na ravnoj podlozi ali će, nadam se, većina korisnika iPhone 6 staviti u zaštitnu masku pa vjerojatno neće imati daljnjih problema s tim.

Jedno od velikih razočarenja na iPhone 5S modelu bilo je izobličavanje zvuka pri visokim glasnoćama. U svom površnom testiranju iPhonea 6 u pomalo nezgodnim uvjetima u velikoj bučnoj trgovini na zvuku nisam primijetio nikakvo izobličenje a glasnoća je bila visoka zbog svakakve pozadinske buke. Nažalost, zbog ograničenog vremena nisam se mogao toliko dugo igrati izloženim primjercima da napravim usporedni test između 5S i 6 modela no kako sam već rekao, pri pristojno visokoj glasnoći nisam čuo izobličenja u zvuku.

Kao slijepa osoba vrlo često imam iskrivljenu percepciju o veličini stvari u svojoj okolini, vrlo mi je teško zamisliti veličinu nečega prema opisu i moj pojam o iPhone 6 Plus se uklapa u tu nevolju. Da vas previše ne gnjavim sa svojim zamišljanjima iPhonea 6 Plus kao vrlo dugačke i glomazne stvari reći ću vam jednostavno da je kraći ali i širi nego sam ga zamišljao. Osjećaj u ruci dok sam ga držao je bio prihvatljiv i nisu mi smetale veće dimenzije te bih mogao reći da mi je ugodno sjeo u ruku. Držanje tolikog uređaja na uhu prilikom telefonskih poziva je nešto na što bi se svatko trebao malo priviknuti. Dizajn kućišta je isti kao i na iPhone 6 što znači da su bočnirubovi zaobljeni i kod većeg uređaja to stvara dojam klizavosti dok se drži u rukama.

Što se tiče kvalitete zvuka iPhone 6 Plus daje pomalo dublju notu zvuka ali uzmite to s rezervom jer sam ipak uređaje testirao u bučnom okruženju. Također mi se čini da je zvuk na 6 Plus nešto glasniji nego na Šestici ali to ne mogu potvrditi sa potpunom sigurnošću. Logika stvari nalaže da bi to trebalo biti tako jer 6 Plus ima nešto veće kućište što bi moglo utjecati na glasnoću i kvalitetu ali za definitivnu potvrdu ipak bi trebalo napraviti usporedni test u tihoj prostoriji uz glazbu i malo drugačije zvukove od Voice Over TTS-a.

Nekoliko Twitter korisnika pitalo me je je li moguće držati i raditi sa iPhone 6 Plus jednom rukom. Jeste, moguće je uz nekoliko napomena. Dok inače koristim svoje telefone jednom rukom radim to na način da po širini obuhvatim telefon s jedne strane palcem a s druge srednjakom i prstenjakom a navigaciju po zaslonu radim kažiprstom. To je još uvijek moguće i na iPhoneu 6 Plus jer nije toliko širok a s druge strane ljudi kažu da nemam nešto prevelike ruke. Nažalost, kako je već rečeno, novi iPhone uređaji imaju zaobljene rubove što itekako može zbog klizavosti utjecati na ovakav način rada pa ga ne bih preporučio bez neke zaštitne maske. Napominjem još da se ovo odnosi i na iPhone 6 zbog istog dizajna. Uzmite još u obzir kako sam ipak testirao izložbene primjerke koji su bili pričvršćeni lancem za podlogu pa nisam baš mogao ovo sve istražiti u potpuno slobodnom pokretu.

Iako me kod iPhonea 6 Plus privukla veća baterija i veći zaslon (da, ovo je ipak bitno slijepoj osobi zbog većeg prostora za pisanje i snalaženje), bolja kamera (optičko prepoznavanje i slične aplikacije) ne postoji mogućnost na cijelome svijetu koju bi mi mogli ponuditi ako mi telefon ne može lijepo sjesti u džep. Na moju veliku sreću i zadovoljstvo, lanac na izložbenom iPhone 6 Plus biio je dovoljno dugačak da mogu i ovo isprobati. Na moje veliko iznenađenje, 6 Plus mi je sasvim fino skliznuo u džep a moram priznati, očekivao sam da će itekako pasti na džepnom ispitu. Naravno, pitanje kako će to izgledati kad ga ubacim u Otter Box Defender zaštitnu masku i dalje ostaje ali smatram da će sve biti u redu.

Na kraju još par završnih misli. Da iPhone 6 ima jednaku ili veću autonomiju baterije vjerojatno bih se odlučio za njega ali, već pogađate, ipak sam se odlučio za iPhone 6 Plus i to zato što mi duže trajanje baterije i veća površina zaslona jako znače. Kako bilo, nemojte uzeti moje mišljenje previše ozbiljno jer je Apple napravio dva različita modela iz vrlo dobrih razloga i iPhone 6 Plus nije za svakoga. Ako želite posljednji iPhone model a sviđa vam se veličina vašeg iPhonea 5 ili ranijeg onda je iPhone 6 pravi model za vas. Usporedba iPhonea 5S s vrlo tankom maskom i iPhonea 6 nije mi ostavila dojam da je Šestica nešto previše veća, možda koji milimetar razlike ovamo ili onamo. Ako ste ipak htjeli isprobati i koristiti umjereno veći uređaj tek onda počnite razmišljati o iPhoneu 6 Plus. Prije bilo kakve završne odluke toplo vam preporučujem da posjetite neku trgovinu u susjedstvu i sami se uvjerite kako vam i jedan i drugi model leže u ruci i kako vam je raditi s njima.

To je otprilike to što se tiče Hansenovog članka. S obzirom da moja malenkost nije imala priliku držati nijedan od ova dva modela u ruci preostaje mi jedino da mu vjerujem na riječ ali i da se ogradim od eventualnih razlika u doživljaju koje biste mogli uočiti kad se ovo novo Appleovo čudo pojavi i na našim prostorima. Moje je skromno mišljenje da će, baremu našoj populaciji presudni faktor u izboru između 6 i 6 Plus modela odrediti ne trajanje baterije i ugodno pisanje već cijena ali možda se i iznenadim. Kako bilo, vjerujem da ćemo pričekati još najmanje mjesec dana da se Šestica u svoja oba utjelovljenja pojavi u našim trgovinama a dotad ćemo svi lijepo maštati i zamišljati ma kako nam god bila iskrivljena percepcija o veličinama i odnosu stvari u prostoru.

Izvorni članak možete pročitati ovdje.

Kraj