Kolika je brzina vaše povezivosti na mrežu?

Za sve vas koji se na svojim iGračkama volite spajati na bežičnu mrežu danas preporučujem dvije aplikacije proizvođača Assia-Inc. Služe za testiranje vaših bežičnih i širokopojasnih veza s Internetom a kako su besplatne što da ne napišem pokoju pametnu o njima.

WiFi SweetSpots

Pratite kako brzina bežične mreže varira s vremenom i pronađite najbrže i najsporije položaje u vašem domu. Otkrijte najidealnije mjesto za svoj bežični router, pristupnu točku ili bežičnu igraću konzolu koristeći WiFi SweetSpots. Dostupno za IOS i Android sa sučeljem za lako i jednostavno korištenje.

To je ono što piše u AppStore recenziji. Aplikacija je, kako je već rečeno, besplatna i omogućuje vam mjerenje brzine vaše bežične konekcije te indikaciju jačine signala. Rad s aplikacijom je više nego jednostavan. Na zaslonu aplikacije imate tipke za pokretanje i zaustavljanje mjerenja te tipku za uključivanje i isključivanje zvučne indikacije. Ako je uključena, zvučna indikacija zvuči slično sonaru i što su beepovi brži to je signal jači i obrnuto.

Također dobijate i podatke o brzini prijenosa podataka koje možete pohraniti pod željenim imenom i tako održavati evidenciju o brzini različitih bežičnih mreža na koje se spajate.

CloudCheck

Ulovite idealnu poziciju za najbrži pristup Internetu. WiFi Speed Scan opcija oslobađa vas dosadnih i napornih gnjavaža sa sporom i nestabilnom bežičnom vezom. CloudCheck će vas opskrbiti upotrebljivim informacijama o vašoj povezivosti s Internetom i preporučiti vam što trebate napraviti za poboljšanje povezivosti bez provođenja beskrajnih sati na telefonu sa tehničkom podrškom pružatelja internetske usluge.

CloudCheck analizira brzinu bežičnih i širokopojasnih veza unutar vaše mreže koristeći se vjerodostojnim tehnologijama kojima se služe i najveći svjetski pružatelji internet usluga. Kakvoća povezivosti utvrđuje se kroz tri faktora; mjereći brzinu slanja i primanja podataka, kašnjenju i zadršci te stabilnosti veze.

Ova se tri faktora primjenjuju na svakom koraku razmjene vaših podataka i to posebno od vašeg uređaja do bežične pristupne točke i od pristupne točke do ruba glavne mreže.

CloudCheck ima nešto više mogućnosti nego WiFi SweetSpots i ako koristite CloudCheck ova prva vam načelno ni ne treba jer ima funkcionalnost mjerenja jačine signala bežične mreže koja se zove WiFi Speed Scan i nalazi se u izborniku aplikacije. Glavno testiranje se, kako je opisano, provodi u tri faze gdje se mjeri prijenos podataka bežičnom mrežom, širokopojasnom 3G vezom i prijenos sadržaja. Kao rezultat dobijate brzine slanja i primanja podataka u megabitima po sekundi te ocjenu svake faze testa posebno. Kod mene je sve bilo na good pa nisam dobio nikakve preporuke što raditi no pretpostavljam da ćete se snaći ukoliko vam test pokaže lošu povezivost i ponudi rješenja.

Sve u svemu ovo su dvije aplikacije koje nećete svakodnevno koristiti osim ako niste opsjednuti pomicanjem routera s jednog mjesta na drugo u vašem dnevnom boravku ili gdje je već montiran ali vam mogu dobro doći ukoliko primijetite da imate problema s povezivošću na bežičnu ili 3G mrežu. Nije ih loše imati u pričuvi a neće vam oduzeti previše mjesta na uređaju, svaka je teška samo nekih 7 mb.

Kako me ne biste optužili za pristranost i jednoumlje napominjem još jednom da obje aplikacije postoje i za Android operativni sustav te ih, također besplatno, možete preuzeti sa Google Play trgovine.

I na kraju uobičajeno. Aplikacije su testirane na iPhone 4S i na , iPhone 5/5C/5S. Pristupačne su s Voice Overom i nema nnikakvih trzavica s pristupačnošću. Sve tipkice su označene ali bi ih za češću upotrebu možda trebalo preimenovati no nije neophodno.

Poveznice na AppStore

WiFi SweetSpots
CloudCheck
Službena stranica proizvođača
Kraj