Rumola Captcha Solver ilitiga prepoznavanje grafičkih kodova

Danas vam s ličnim ponosom predstavljam Rumolu nezavisni dodatak za internet pretraživače koji radi ono što mi nikako ne možemo sami, čita kodove sa slika ili ti stručno Captcha.

Pre svega, želeo bih da se osvrnem na kratak istorijat i načine prepoznavanja ovih slika, u cilju boljeg upoznavanja i sa ovim softverom kao i u cilju podsećanja na našu prošlost. Za sve one koji ne znaju, captcha je slika, na kojoj je prikazan skup slova ili brojeva, u cilju identifikacije korisnika, tojest, kako bi se server koji je istu prikazao uverio da ste vi stvarna osoba a ne robot koji pokušava da se registruje na neki server. Bilo da otvarate Gmail, Outlook mail, ili se registrujete na nekom forumu, u 99% slučajeva od vas će biti zatraženo da unesete, odnosno prekucate kod sa slike, skup slova, slova i brojeva, ili samo brojeva kako biste dokazali da ste stvarna živa osoba.

Do problema dolazi jer nijedan čitač ekrana nije opremljen tehnologijom koja bi ove slike izvukla, prepoznala a zatim vratila potreban tekst, kod sa slike vama kao korisniku, koji biste vi onda uneli u predviđena polja. Na mnogim sajtovima postoji opcija za korisnike oštećenog vida, gde možete umesto da ukucate kod sa slike, da čujete zvučni zapis sa slovima i brojevima te ono što ste čuli unesete u za to predviđeno polje. Ali, i ovde često nastaju problemi. U cilju sprečavanja zloupotrebe, da roboti ili računarski sistemi nebi mogli da čuju jasno slova i brojeve, ono što čujete u audio zapisima, često je propraćeno komešanjem raznih ljudskih govora koji nešto govore unazad kao Marsovci, često ima prejakog šuma, ili vam kod govori više glasova a vi treba da pogodite koji glas vam govori baš ono što vi treba da unesete.

Ne tako retko, dešava se da su ti audio zapisi, zbog bržeg učitavanja i brže reprodukcije, snimljeni u wave formatu niskog kvaliteta, na osam kHz što predstavlja tradicionalni kvalitet telefonskog razgovora. U tim slučajevima, po neke od tih govornika je teško razumeti koje slovo su tačno rekli, zbog telefonskog kvaliteta glasa. Da li je rekla s ili f, n ili m, v ili z?

Dovoljno je da pogrešite samo jedno jedino slovo i da vam registracija ne uspe, a onda je potrebno ponovo unositi neki sasvim drugi kod, koji opet može imati neko od tih slova. Takođe, ti zvučni zapisi često obiluju celim engleskim rečima, koje je potrebno da unesete, neretko i po pet reči koje mogu biti totalno nepoznate. Da i ne govorim o ljudima koji od engleskog znaju samo brojeve.

Još jedan, ali verovatno ne i poslednji problem je to što kada pritisnete da čujete audio zapis, nećete čuti ništa, koliko god pokušavali. Problem može biti u loše podešenom internet pregledniku, na serveru, na vašem računaru, ali njegovo otklanjanje nije vredno jednog koda sa slike. Možda mislite da je najpouzdanija mogućnost da vam neka osoba koja normalno vidi pročita kod sa slike. Jeste, ako ta osoba zna tačno šta od nje tražite i gde da gleda u ekran, kako bi vam pročitala traženu informaciju. Nesumnjivo je da se svakome od nas dogodilo bar jednom da osoba koju smo ljubazno zamolili da nam pročita kod sa slike, nije imala pojma o čemu mi govorimo.

Pre nekoliko godina, još dok je Firefox verzija 3 bila aktuelna, neko mnogo dobar, napravio je Web Visum. Web Visum je bio zamišljen kao projekat zajednice, gde bi svi mi doprinosili projektu i unosili informacije, koje bi se čuvale na serveru dodatka. Pored najpoznatije opcije rešavanja kodova sa sličica, Web Visum je takođe bio zamišljen za preimenovanje nekih linkova i označavanje obrazaca. Sve što bi jedan korisnik imenovao i promenio, primenilo bi se na sve prijavljene korisnike Web Visuma.

Verovao sam tada u našu globalnu nesebičnost, u podršku i istrajnost ovog projekta. Međutim, izgleda da slepi svuda u svetu funkcionišu na isti način, princip je isti: Daj mi, ne dam ti. Prvo ograničenje Web Visuma koje je bilo aktuelno jeste vezivanje za isključivo Firefox. Google Chrome je već uveliko bio pristupačan, ali programeri Web Visuma očito nisu videli potrebu da naprave dodatak i za ovaj preglednik.

Firefox se razvijao i onda, od neke verzije, pojavila se poruka da Web Visum dodatak više nije kompatibilan sa tom verzijom. Web Visum se nije razvijao u korak s preglednikom.

Napokon, dočekali smo i to, nova verzija je ugledala svetlost dana i opet smo bili srećni i zadovoljni time. Pre dve ili tri godine, stigli su novi problemi koji su pogodili kompletnu našu civilizaciju. Web Visum domen je istekao, jer eto, neko nije uplatio novac i svi smo bili uskraćeni tog najdražeg nam servisa Neko je prosledio direktnu IP adresu, pa smo mi eto opet našli način da ga koristimo.

Nedugo zatim, uz veliki uloženi trud i verovatno novac jednog Firefox programera koji se bavi pristupačnošću, domen je ponovo oživeo. Sve to nije vredelo puno jer je Firefox nastavio da se razvija i nadograđuje, a Web Visum ne, što je počelo da izaziva sve veće neusklađenosti, te sve veću nepodnošljivost Firefoxa i Web Visuma.

Naime, Firefox je počeo da radi presporo sa Web Visumom, i jedino je rešenje da se Web Visum onemogući kao dodatak, a da se omogućuje samo kada su nam sličice potrebne, što nimalo nije praktično jer mi ne možemo da predvidimo kada će biti potrebno prepoznavanje sličice. S tim se još dalo preživeti, ali, aplikacija nas je još jednom udarila tamo gde najviše boli. Možemo da učitamo samo jednu sličicu u nekoliko sati, a to se nikad ne zna na koliko tačno.

Možda se pitate zašto bi nam bilo potrebno učitavanje i prepoznavanje više sličica u jednom danu, ali zamislite da se može desiti da jedna sličica ne bude tačno prepoznata i da je morate ponovo prepoznavati.

Rešenje koje sam ja počeo da primenjujem je potpuno eliminisanje Web Visuma kao takvog. Na jednoj stranoj listi se nedavno raspravljalo o ovoj temi, i neko je pomenuo Rumolu. Rumola je baš ono što nam treba, servis koji samo i isključivo prepoznaje sličice. I ne samo to, on ih umesto kopiranja u clipboard, kako je to odrađivao webvisum, lepi tačno u predviđeno polje!

Neko je mislio i o nama pa postoje prilagođavanja koja su vezana isključivo za nas. Ovaj servis se plaća, ali čekajte, nemojte odmah zatvoriti ovu stranicu na pomen vašeg džepa. Rećiću vam da se ne plaća puno, da su cene smešne i da svako od vas može da plati ovaj servis. Da, svako, dobro ste pročitali.

Ovaj servis nije ograničen na Firefox preglednik. Naprotiv, on radi sa Firefoxom, Google Chromeom i Apple Safarijem. takođe se pominje i verzija za Android. Najpre, potrebno je da instalirate Rumolu u željeni preglednik. otiđite na http://www.skipinput.com pa tamo kliknite na link Firefox, Chrome ili Safari, u zavisnosti od toga za koji vam preglednik treba. Prihvatite instalaciju i ponovo pokrenite preglednik.

Ja sam ovo radio u Firefoxu, i imao sam više sreće nego pameti, jer sam nalog uspeo da otvorim, na neki posve čudan način. naime, kada se klikne Register na sajtu, dobija se poruka da je potrebna instalacija dodatka iako je on već instaliran. Ja pojma nemam kako sam prošao neke korake i stigao do starog načina kreiranja naloga, te sam dobio deset besplatnih kredita.

Jedan kredit prepoznaje jednu sličicu. Dao sam sve od sebe da i vama omogućim taj stari lakši način, gde se odmah na mail dobije lozinka, ali nije više bilo šanse da otvorim taj link, a možda on odjednom više nije dostupan. Ja sam sa starom registracijom dobio i neku staru verziju dodatka, koja se po nekim stvarima razlikuje od novih verzija, ali o tome, malo kasnije.

Uputstva za registraciju ću dati za Firefox, a nadam se da će se ostali snaći.

 • Otvorite Firefox;
 • Ako koristite JAWS pritisnite Insert+Z da ugasite virtual PC cursor;
 • Pritisnite CTRL+Shift+A da otvorite Upravljač dodacima (Manage Addons);
 • Idite Tabom do prvog list view polja, i tu odaberite Dodaci ili Addons;
 • Pritisnite Tabom još jednom, pa u popisu dodataka pronađite Rumolu;
 • Kada ste ovo uradili, idite još Tabom dok ne čujete Mogućnosti, Opcije ili Options;
 • Proverite da li su obe opcije označene (checked). Prva je da se sličice prepoznaju automatski a druga donosi glasovna obaveštenja;
 • Kada nastavite Tabom, dobićete opciju Get more information and purchase credits;
 • Pritisnite Enter;
 • Otvoriće vam se normalna web stranica, pa pritisnite Insert+Z dok ne čujete Virtual cursor on kako bi vam kretanje po stranici bilo omogućeno;
 • Od vas će biti zatraženo da samo unesete email adresu za registraciju i da potvrdite;
 • Imaćete pet kredita na raspolaganju, a tamo će vam biti data mogućnost kupovine još kredita.

Podrazumevani način plaćanja kredita jeste karticom, ali to nije i jedini način. Ako kliknete na opciju Phone, sistem će prepoznati državu iz koje dolazite pa će vam ponuditi plaćanje SMS porukama ili telefonskim pozivom.

Ukoliko sistem traži da se ulogujete pritisnite Lost password, unesite email adresu, a on će vam poslati lozinku za logovanje na sajt, bez obzira na vaš pretraživač. Možda nekome bude lakše da kupuje, ili možda neko nekome želi da pokloni neki kredit. VI znate da ja imam karticu, ali sam zbog većine želeo da probam SMS način plaćanja.

Iz combo boxa, izaberete količinu kredita koju želite, pored koje će pisati odgovarajuća cena u vašoj valuti, kod nas u dinarima. 50 kredita je 118 dinara, tako da će to svima koji nemaju kartice biti prihvatljivo. Nakon odabira kliknite na dugme iznad, Pay using Pay gol.

Pojaviće vam se stranica na srpskom jeziku, sa uputstvima šta je potrebno da unesete u sms poruku da bi krediti bili kupljeni. Primićete potvrdu da je plaćanje uspešno izvršeno, a nakon toga na stranici ostavite polje PIN Code upisano kako jeste i kliknite pošalji. Bićete vraćeni na Rumoline servere gde ćete ljubazno biti obavešteni da su vaši krediti kupljeni i dodati na vaš račun. Ovako idu plaćanja i karticom i na sve ostale načine, ali ja sam opisivao onaj najdostupniji većini.

Sigurno ste nestrpljivi i čekate da objasnim kako ovo sve radi? Nakon ove procedure, kada otvorite neku bilo koju stranicu na kojoj postoji captcha, engleski sintetizovani glas, Neospeech TTS Paul, rećiće da je pronađena captcha na toj stranici.

Program neće krenuti u proces skeniranja jer ne zna da li ćete se vi tu registrovati ili ne. Međutim, ako otvorite formular i počnete da upisujete druge registracione podatke, glas će vam reći da je prepoznavanje slike otpočelo, čime je skinut kredit s vašeg računa. Neće proći ni čestitih deset sekundi, glas će reći da je slika prepoznata i da je upisana u predviđeno polje za vas. To će se zaista i dogoditi. Ne samo to, već vaš clipboard neće biti izbrisan kao što je to bio slučaj sa Web Visumom, što omogućava da neke informacije nalepite u formular.

Kao što rekoh ranije, ja sam imao sreće da sam imao deset probnih kredita koji su trajali nešto mnogo malo vremena, pa sam ih sve u svrhu testiranja i iskoristio. Sva prepoznavanja su bila tačna osim jednog, ali, Bože moj, greši i Web Visum i ljudsko oko kada su slova nejasna.

U njihovim uslovima korišćenja koje sam pažljivo pročitao, piše da oni garantuju 98% tačnosti, jer postoji toliko raznih vrsta sličica, pa ipak se može desiti da omane.

Postoji još jedna poruka koju će vam glas reći, a to je kada padnete na ispod deset kredita. Stanje na vašem računu uvek možete proveriti ili preko aplikacije, ili prijavljivanjem na gore pomenuti sajt vašom email adresom i lozinkom što je možda i lakše.

U čemu je razlika između stare i nove verzije? Ta prastara verzija za koju ću vam dati link nema baš nikakva podešavanja, i možete je ako želite instalirati nakon registracije preko nove verzije. Ona je potpuno funkcionalna, jedino se glasovna obaveštenja moraju aktivirati preko nekakvog linka koji je za to predviđen.

Glavna razlika između stare i nove verzije jeste u tome što nova verzija ponekad neće sama da detektuje sličicu, pa morate da je pogurate opcijom iz kontekstnog menija, a stara verzija će bezuslovno svuda detektovati sličice.

Takođe, kod stare verzije, u kontekstnom meniju imate opciju da kažete da ne želite da koristite Rumolu na toj nekoj trenutnoj stranici koja vam se otvorila,iako je sličica pronađena, a vi želite da unosite neke informacije u formular, a da vam sadržaj sličice pročita neko ili nešto drugo. Ja sam trenutno na novoj verziji, ali možda se nekad vratim na staru, ko to zna.

Za sve koji biste nekad da probate i staru verziju link za instalaciju kroz Firefox je ovdje. Nakon instalacije ove verzije, morate ući na sajt, prijaviti se, a onda će vam sajt reći da iako imate instaliranu Rumolu, ona nije povezana s vašim nalogom. Imaćete link, click here da povežete i ovu staru Rumolu sa vašim nalogom, i time će proces biti završen. Ovo nije neophodno. Ako uradite preinstalaciju preko stare verzije, glasovna obaveštenja će ostati aktivna sve vreme pa nema potrebe da bilo šta dirate.

Moj zaključak je da se rumola meni pokazala kao dobar servis za tako malo novca, i da će svako od vas biti u mogućnosti da je priušti sebi.

Kraj