VizSnap – nemoguće postaje moguće?

Nisam dugo opisivao iOS aplikacije. Razlozi su s jedne strane vrijeme ili bolje rečeno nedostatak istog, s druge strane moja urođena dalmatinska lijenost a s treće strane nisam ni našao nešto prezanimljivo što bi zaslužilo objavljivanje na ovim stranicama. I onda preko vikenda slučajno naletjeh na ovo čudo koje još nisam stigao osobno isprobati no vjerujem da će se sigurno naći netko kome je koncept i ideja simpatična.

VizSnap u najkraćim crtama slijepima omogućuje slikanje te kasnije pregledavanje i organiziranje fotografija na iOS uređajima. Namijenjen je za Voice Over korisnike i bazira se na kombinaciji zvučnih informacija i različitih gesti. Fotografiranje kao takvo podrazumijeva vizualnu percepciju i barem je dosad bilo više ili manje nezamislivo da potpuno slijepa osoba fotografira i organizira foto albume. Fotografiranje je još koliko toliko moguće no razvrstavanje i pregledavanje snimljenog ipak malo teže. Uz VizSnap nemoguće ipak postaje, ako ne moguće onda ipak malo manje nemoguće.

Kako radi? Rekao bih jednostavno. Prilikom fotografiranja korisnik dobija upute o ciljanju, fokusu, položaju i kadriranju. Za vrijeme slikanja aplikacija snima ambijentalni zvuk i pruža mogućnost stavljanja glasovne oznake uz fotografiju te automatski bilježi datum i vrijeme i geolokacijske podatke (adresa, grad, država).

Prilikom pregledavanja fotografije su razvrstane prema datumima. Dodirom na fotografiju automatski se čuje snimljena glasovna oznaka. Listanjem lijevo i desno prelazi se na sljedeću ili prethodnu fotografiju. Dvodirom na željenu fotografiju otvara se detaljni prikaz koji uključuje datum i vrijeme, geolokacijske podatke, glasovnu oznaku i snimku ambijenta za vrijeme fotografiranja. Dok ste u detaljnom prikazu listanjem s tri prsta lijevo ili desno možete prelistavati ostale fotografije u detaljnom prikazu.

Po sličnom principu moguće je i dijeljenje fotografija s prijateljima no kako se nisam potrudio ovo instalirati ne mogu reći kako to sve skupa radi u praksi. U opisu aplikacije ne spominje se ništa detaljnije o dijeljenju na društvene mreže ili preko iMessagea odnosno elektroničke pošte tako da ostaje i nešto neistraženog terena. Također nije baš najjasnije na koji način se dijeljene fotografije prikazuju kod videćih korisnika i dobijaju li oni snimke ambijenta i glasovne oznake.

S praktične strane, s obzirom da je VizSnap rađen za slijepe Voice Over korisnike sve je pristupačno, vidljivi su svi elementi zaslona i sve tipke su pravilno imenovane. Aplikacija je besplatna i zasad testirana na iPhone 6 Plus s iOS 9.1 sustavom.

Što reći na kraju? Besplatno je, zvuči zanimljivo i vrijedi isprobati.

Poveznica na App Store
Kraj